Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За чудесата

petarstankov
 Share

Recommended Posts

Току що чух, че учени доказали, че описаната случка в библията е съвпадение на преминаването на евреите по дъното на морето с природно явление породено от вулканична дейност.

Какво е чудо е подзаглавието, понеже искам да поразсъждавам в тази насока - сега това откритие на учените как да го свържем с нашето познаване на Отец.

Исус е казал: "който вярва в Мен, моите дела ще върши и по-големи ще върши". Значи вярата ни, ни дава една връзка с Разума, за който няма невъзможни неща, цитирам по памет: "което е невъзможно за човек, за Бог е възможно". Този Разум е в отношение с Любовта и със Съдбата. "Чудесата" са едни трудно смилаеми за ума случки, които се случват за да предпазят този, на когото Любовта му е силна и Тя му е начертала една добра Съдба - да се прослави Силата на тази Любов, която се изразява в Разумни думи - Слово, Разумни Дела, Разумен Живот, Разумен Път назад към Чистотата. Чистотата, която не допуска лукавщина, а чудесата стават за да се види Предопределеността от Голямата Любов на яве, защото "нищо не остава скрито". Знаем, че масово хората и след като видят чудо, пак не вярват в способността на Човек да променя съдбата. А тези, които повярват, на тях "им е дадено", т.е. те също имат заложена Голямата Любов.

Какво става с тези, които нямат достъп още до Голямата Любов? Това са "овчиците". "Моите овчици Ме познават и идват при Мене"(по памет). А другите овчици? Те не вярват, дори и да видят чудо. Търсят друго обяснение, само да не е, че съществува Божествена Личност, която е заложена във всяко сърце. Защо не вярват? Защото "семето веднага бива отнасяно от гаргите", т.е. от мислите за материалното - силната привързаност към материалните блага, включае семейството. И как тогава да се хване в тези глави семето? С чудеса като не става? С личен пример! Когато тези умове видят процъфтяването в дома на праведния, на Човека в хармония с природата, а в своя дом видят разруха, породена от неумение да се нагаждаш към законите на материалната природа. Тогава ще има почва в тези умове за семе избрано.

Здрасти petarstankov ,

Защо така ми се струва , че мисълта ти се е отплеснала в неправилната посока? Може би да греша, но нищо не разбрах от написаното от тебе. Може ли да се изразиш по- разбрано. Искал си да кажеш много неща на едно място и аз не схванах идеята ти. Тръгнал си от "Моисей и морето" и си опрял до "Чудото ". Освен в Стария завет чудеса има и в Новия завет.

Ако търсиш да разнищиш темата за "чудесата" в езотеризма- виж... това е друго нещо.

Според мене "чудеса " има само в непросветлените умове и мозъци. За мене "чудо" е паранормално явление. Сиреч свръхнормално явление. Пък това ще рече , че е нормално , но надвишава общоприетите граници за нормално в умовете на непросветлените.

видят разруха, породена от неумение да се нагаждаш към законите на материалната природа. Тогава ще има почва в тези умове за семе избрано.

Според мене хората няма нужда да се нагаждат към законите на материалната природа . Според мене хората не са на земята да се нагаждат към нея , а да се усъвършенстват когато са на земята духом . Защото без духовете материалната природа е пуста и "сива" тя от самосебеси не се развива , а живите духове я карат да се развива като й вдъхват живот .

Прощавай че се намесих във така формулираната и представена тема от тебе , но ми се стори много объркана и философски и езотерично неиздържана. Още веднъж извинявай , но обясни си мисълта по-разбрано . Какво си искал да кажеш????

• 2 weeks later...
Guest Кристиян

Темата не е за библията, темата е една реалност...

От 1904 до 1944г. Учителят не води ли българския народ?- 40 години скитане в пустиня- по времето на Учителя, България е имала граници, оприличаващи я на едно специфично животно- на лъв. Учителят казва, че българите имат особена връзка с Юдовото коляно...от 12-те племена Израилеви..

Сайта е за Учителя, и учението му е живо- то е настояще, също както библията- ако някой разглежда библията като минало....

Самото учение собственият ни ум не може да го научи, Учени3то може да се разкрие само чрез Учител- при това директно.

:v: Здравейте, приятели! Интересна тема се заформя и много разнопосочна.

Знаем, че масово хората и след като видят чудо, пак не вярват в способността на Човек да променя съдбата. А тези, които повярват, на тях "им е дадено", т.е. те също имат заложена Голямата Любов.

Знаеме действително много неща , чак ни се завива свят понякога от многознаене. И се учим да различаваме нещата и да правим своите верни избори.Служенето на Голямата Любов - безкористното, всеотдайното и мъдрото СЛУЖЕНЕ е пробният камък като че ли. А иначе казано е "много са звани - малцина са избрани".

Всъщност човеците се страхуват от т.н.чудеса , даже дори да вярват в чудеста не е задължително да вярват в способността на Човек да променя съдбата си.Много малко го могат.И това си е естествен подбор.Който има очи - не само да гледа , но и да ВИЖДА , който има уши - не само да слуша, но и да ЧУВА! :smarty:

Кристиан, много много си прав!Обикновеният ум не е добър учител.

Приятелю Петър, можеш ли да кажеш как учените доказват/обясняват връзката между преминаването( отварянето на морето) и вулканичната дейност.Разумната ВЯРА в "чудесата" на Божествения Промисъл е много важна.

:hypocrite: Любов+Светлина+Мир+Радост

не мога - само го дочух от едни, които казаха - ето няма чудеса. А също съм чел от Зенон Косидовски и за другите дела на Моисей - примерно, че и днес пада манна.

Аз си мисля, че чудесата не са важни - те са едни способности на човека от минали раси може би. Аз почвам да си мисля, че затова Христос е демонстрирал, че способностите не са най-важно, когато е проклел смокинята да не ражда и тя наистина е изсъхнала - и тогава той казва на учениците си "ако кажете нещо и не се усъмните в сърцето си, можете планината да повдигнете и да я пуснете в морето" (цитат по памет). Такива способности най-вероятно са имали хората, които са построили египетските пирамиди а и тракийските гробници (http://vaklush.org). А Христос чрез Павел после нали казва, че дори и да имаш достатъчно вяра, че планина да повдигаш, а да нямаш Любов, няма полза. Затова мисля си, че Новото Учение не е да правим чудеса, а да се обичаме както чистите - малките, които в небесното царство са най-големи.

:dancing yes:

И аз мисля така , че с помощата на Благост и Кристиян ще се заформи интересна тема.

Ще дам два примера с "чудесата" за да покажа какво мисля за Вярата и Любовта в поставената тема .

Една жена имала 12г. течение, потрошила всичките си пари по доктори, но не могли да я излекуват. Когато вече нямала какво да губи освен живота си намерила Христос и докосвайки се до Него с цялото си сърце , с цялат си вяра, с целия си ум и си казала "Ако се докосна само до него и Той ще ме излекува". А Христос казал"Кой се докосна до мене " при положение , че цяла тълпа хора го пипали , но... не Го Докосвали . За мене означава , че жената е изпълнила Божийте закони и за това се е Докоснала до Бога.

Значи трябва да "Докосваме" Христос - Бога с цялто си сърце, с цялата си Душа , с целия си ум. Ми не е ли това Любовта към Бога? Да отворим Душите си за Любовта като повярваме чрез изпълнението на Божийте Закони. .

Втория пример е за един човек който искал Христос да излекува сина му. Христос го попитал "Вярваш ли че мога ?" И човекът отговорил "Вярвам Господи- помогни на неверието ми" Значи му трябвало подпорка за Вярата му с нукое "чудо"че може Бога да помогне.

...И аз си разсъждавам така ...: Трябва да имаме Вяра в Бога и когато тази Вяра бъди понесена от Любовта , тя става дейна, т.е. активна. Значи не само да казваме с устата си като произнасяме думите, че вярваме в Божийте закони написани на Мойсеевите скрижали- това са десетте Божии заповеди, валидни и за Стария и за Новия Завет.Според мене няма принципна разлика в законите управлявали Стария и Новия Завет. Но и да ги приемем вътре в нас самите като основополагащи житейски принципи във всекидневното ни Битие. И когато това стане на 100% можем да кажем , че имаме Любов към Бога. Защото според мене Любов към Бога означава мъсълта ни да "върви" или "тече" като постоянна река ...поток извиращ от нас самите. Иначе напразна ни е Вярата. Според мене това е да събереш Вярата и Любовта.

А учените искат да го "докажат" с математически формули и изчисления. .Та това е непостижима работа, защото "чудесата" или Любовта обхваща познание надхнърлящо законите действащи в триизмерния свят. Според мене няма как да се докаже "научно" нещо в триизмерния свят при положение , че основата му е във света на Мисълта или още по-високо.

За справка вижте разглежданата тема - "Силата на мисълта"". Просто трябва да обединим двете теми , иначе никога няма да излезем от този омагьосан кръг. С други думи да се направи синтеза , но да включим и темата "Бог е Любов".

Здравейте!

Аз си мисля, че чудесата не са важни - те са едни способности на човека от минали раси може би. Аз почвам да си мисля, че затова Христос е демонстрирал, че способностите не са най-важно, когато е проклел смокинята да не ражда и тя наистина е изсъхнала - и тогава той казва на учениците си "ако кажете нещо и не се усъмните в сърцето си, можете планината да повдигнете и да я пуснете в морето" (цитат по памет).

Мисля, че чудесата са винаги важни и че не са само способности , останали от минали раси.И че притчата със смокинята има друг смисъл, но не знам точно какъв , но не че способностите не са най -важни. Важни са.Благодаря ви.

Здрави и силни.

Guest Кристиян

Здравейте,

Защо говорим за чудеса, при положение, че не сме въвели дефиниция за "чудо"?

...защото чудеса има наистина, но има и много неща, които имат разумно обяснение, като например въпросния еврейски патриарх- Мойсей, и морето...а и не само морето...

Всъщност Мойсей и морето не е чудо...има си съвсем разумно значение, има и философско, и образователно, и алегорично...и откъм факти е подкрепено...но най-важното е, ч има смисъл и "урок" за всяко едно ниво на нашето съществуване...

Ако си мислите, че не ни предстои напускане на Египет, разделяне и преминаване на морето...и скитане в пустинята с години....

Тук е важно да четем възможно по-близка до оригинала версия, на иврит, за да разберем много повече от това...

Всъщност пътят на Мойсей е път на определен тип хора, които могат да се развиват духовно именно по този път от Дървото на Живота....

По-горе писах, но и сега ще кажа, че не трябва да се гледа на писанията като минало, нито като на бъдеще....Бог е, Той е сега...

Вие, като участници, и като читатели, в кой ден от Сътворението сте, в кой ден сте се родили от това сътворение...какво има да вършите, за да го довършите....

Забележете, само в първа глава от Битие, се говори само за Бог (Яхве)....от втора глава и докрая на библията- и като стар завет и като нов...вече се говори за Господ Бог (Яхве и Елохим)....

Кои са Елохим?.- Елохим са създадените по образ и подобие Божие мъж и жена- Човешкият Син-Космичния Човек, Словото Божие (Метатрон), което имаше еманация и като Христос, Христово съзнание....но без развитие на Душата на човека е невъзможно постижението на това съзнание...и това е основното и най-важното от цялото писание- постижението на Сътворението...и още нещо- и последната глава от библията...там са внесени някои "updates" в това отгношение...нали така? "Аз съм алфа и омега, начало и край...."- а по средата сме всички ние....цялото писание, вместено между алфата и омегата е сегашното човечество....то е настояще

А за чудесата- Любовта е чудо...и ние можем да познаваме само закона на Любовта (чрез установяване на повтарящи се и закономерни явления), до принципите на Любовта са стигнали малцина, които наричаме Учители..а Причините за Любовта- те са у Бог, а Бог и чудо...не знам защо, но май си подхождат взаимно... :)

• 4 weeks later...

Здравейте!

не мога - само го дочух от едни, които казаха - ето няма чудеса. А също съм чел от Зенон Косидовски и за другите дела на Моисей - примерно, че и днес пада манна.

Мислил съм за израза "манна небесна" и някъде бях чел, че библейското чудо с изхранването на евреите си имало обяснение - някакво растение с пух като нашето глухарче. Знае ли някой нещо по точно.Кой е видял, че и днес пада манна и вярвате ли на това? :hmmmmm:

• 13 years later...