Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Рецепти, подходящи за понеделник


Recommended Posts

Ден - понеделник, планета - Луна.

Подходящите продукти са: зеле, лапад, лобода, зелен фасул, марули, краставици, царевица, картофи, домати, бакла, тикви, гъби ...

Печени гъби:

1. Гъби печурки - по-големи, с премахнато пънче

2. Масло/зехтин, сол и подправки: инд. орехче или черен пипер по избор

Гъбите се измиват, във всяка се слага по малко парченце масло или зехтин, поръсва се малко сол и от подправката. Алуминиево домакинско фолио се нарязва на квадрати и всяка гъба се завива в пакетче с него. Подреждат се във фурната и се пекат на 200 градуса 10 минути. Така гъбите не изсъхват при печенето и стават много сочни и ароматни. Сервират се с фолиото.

Торбички от зеленчуци:

1. Картофи - 2-3 средно големи

2. Краставица - 1/2бр.

3. Зелеви листа - 10-тина броя, по-големи и здрави, може и от китайско зеле

4. Сол, копър, зехтин, лимонов сок, малко лук или чесън по избор, сушен или на прах

Зелевите листа се попарват, за да омекнат (полусварени); ако имат дебели жилки, предварително се отстраняват внимателно, без да се разкъсва листото. Картофите се сваряват и се нарязват на дребни кубчета, краставицата се обелва и също се нарязва на кубчета; добавят се подправките и всичко се разбърква в една купа. Поставя се от тази смес по една супена лъжица (или повече, колкото е възможно) в средата на зелевия лист, краищата му се събират нагоре и се завръзва с една лента от обелките на краставицата, за да стане като бохчичка. По желание може да се направи още от соса с подправките и да се напръскат получените торбички и отгоре с него.

В менюто за понеделник може да включите и предложението на Иво, също на Аделаида.

Очакваме да се включите и с други вкусотии от вашия си репертоар! thumbup2.gif

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя една рецепта, която е основно със зеле и предполагам е подходяща за понеделник.

Това е вариант на пиле със зеле, но без пиле :).

На малка зелка половината се нарязва на ситно и се омчква добре със солта, прибавя се 1 кафена чаша ориз и една купичка предварително накиснати в топла вода соеви кубчета. Всичко това се смесва в тава, слагат се 2 кубчета пилешки бульон, няколко дафинови листа, черен и червен пипер на вкус, олио.

Пече се на фурна около 30-40 мин, на 250 градуса.

И тъй като е понеделник и картофа е подходящ продукт. Това ястие може да се поднесе с топла картофена салата с праз и лимони.

Добър апетит!

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Започваме със вегетарианско зеле с пържени/задушени цели картофки. Тъй като е подходящо за днешния ден.

Продукти:

Зеле - кисело или прясно;

Картофи;

Червен пипер;

дафинов лист;

чубрица;

олио;

сол;

черен пипер на зърна;

Приготвяне:

Зелето са приготвя както се приготвя зеле обикновено-нарязва се, осолява се добавя се вода, червен пипер, доматено пюре или домати, зрънцата черен пипер, чубричка и олио, както и дафиновия лист. По избор или се вари или се пече на фурна.

Картофките да са средно големи или по-дребнички и цели обелени се задушават в тиган с мазнинка и съвсем малко вода, след което се добавят към зелето. Много е вкусно, въпреки, че е нетрадиционно.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Тук е момента да ви предложа и моят любим Тиквеник:

Продуктите са ясни:

Тиква;

Захар на вкус;

Канела;

Пудра захар за поръсване отгоре;

Орехи по желание, и количесво на вкус;

Кори за баница от магазина 1 пакет, ако не си ги точите сами;

Олио, зехтин или 250 гр.масло отново по избор;

Приготвяне:

Тук особеноста е, че аз не задушавам тиквата, настъргвам я и я овивам сурова заедно с корите, захарта, канелата и орехите в корите, които прадварително намазвам с избраната от вас мазнина. Тавичката също се намазва предварително, както и отгоре вече готовия тиквеник.

Пече се на 150-180 градуса до зачервяване, като фурната е предварително загрята. Тъй като не слагам много захар в плънката отгоре поръсвам с пудрата захар.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

И тъй като картофките са подходящи за днес предлагам любимата ми картофена крем супа:

Продукти:

4-5 средно големи картофа;

сол;

прясно мляко и/или вода /за любителите на прясното мляко - с мляко и за тези които не обичат-с вода/;

около 50-100 гр. масло;

Картофите са нарязват на две или се варят цели, в леко подсолена вода, след сваряването картофките водата и добавеното прясно мляко се пасират или разбиват с миксер за да се получи хомогенна смес. После докато е топла се добавя маслото и ако искаме някаква друга подбправка по личен избор. Ако някой желая освен картофките може да свари и един морков вътре или малко лук-обикновен или праз.

При сервирането на супичката вътре се добавят кротончета, или се поднася с препечена филийка хляб, също ако някой иска може да добави сметана /солена/.tongue.gif Вярвям, че ще ви хареса.

Линк към коментар
Share on other sites

Мммммм, вярно, бях забравила за тази супа! Много я обичам - правя я с вода + краве масло. А като подправка - индийско орехче.

А аз правя тиквеника абсолютно по същия начин, само дето не слагам въобще захар. А докато се пече, разтварям 2-3 супени лъжици мед в 1-2 супени лъжици вода и като го извадя от фурната, още топъл го напръсквам с тази гъста медена вода. Става много вкусно, ароматно, а и здравословно. Дори външния му вид е thumbup1.gif , защото препечените корички стават като гланцирани от меда!

Линк към коментар
Share on other sites

А аз правя тиквеника абсолютно по същия начин, само дето не слагам въобще захар. А докато се пече, разтварям 2-3 супени лъжици мед в 1-2 супени лъжици вода и като го извадя от фурната, още топъл го напръсквам с тази гъста медена вода. Става много вкусно, ароматно, а и здравословно. Дори външния му вид е thumbup1.gif , защото препечените корички стават като гланцирани от меда!

Да, тиквеника или въобще тиквата си е най-подходящо да се приготвя без захар, има много сладки тикви, а меда като подсладител е най-полезен. Но меда разбира се е най-добре да бъде прибавян към вече леко изстинали храни, чай, кафе и прочее, тъй като полезните му свойства и качества се изпаряват иначе. Но, когато тиквата не е сладка, може да добавим и мъничко захар.

Сега ще Ви препоръчам и крем супа от тиква:

Необходима продукти:

Тиква;

Морков;

Праз или лук/стар или пресен/;

Целина;

Прясно мляко и/или вода;

масло;

сметана;

пипер.

Приготвяне:

Всички продукти се сваряват, след което пасираме и добавяме прясното мляко и сметаната и маслото при сервиране. Може да се сервира с резен лимон и мъничко магданоз. Подправките са по избор, както и добавянето на сметана и прясно мляко.

Десерт с тиква:

Сварена на кубчета тиква /или печена в тава, поръсвам със сурови орехи или бадеми и заливам с течен мед.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

Картофена салата:

4 средно големи картофа се сваряват в леко подсолена вода, след което се нарязват на кубчета. Нарязват се на ситно или стръкче праз лук, или пресен лук, или глава стар лук /може и червен/ въпрос на избор. Лука се осолява и са смачква леко, добавя се изцеден лимон или оцет, и зехтин. След овкусяването на лука аз добавям и обърквам вече нарязаните картофи и накрая добавям нарязан магданоз. При сервирането може да се поръси и малко шарена сол по избор.

Задушени гъбки:

Подходящи са култивираните печурки, челядинки и други видове. Нарязвам на ивички или на кубчета гъбките, които са предварително измити и поставям в подходящ тиган, задушавам с масло, тъй като гъбите си пускат вода. Подправките са по-избор, но аз приготвям с копър, който добавям на края, може да се добави накрая също и счукани 1-2 скилидки чесън.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте почитатели на здравословното хранене.Какво ви е отношението към макароните?3d_029.gif

Мкарони с гъби на фурна

Продукти:

1 п.макарони

1 кг пресни гъби или един буркан стерилизирани

1 пак. масло

сол,чубрица,една глава лук(стар) или връзка пресен,черен пипер

150 гр.настъргано сирене

2 пресни домата

2 яйца

6 супени лъжици кисело мляко

Приготвяне:

1.Макароните се сваряват

2.В маслото се задушават лука и гъбите нарязани на извички.Добавят се и изцедените от водата, сварени макарони.

3.Разбъркваме добре и прибавяме чубрица,сол ,черен пипер,след което изсипваме в тавичка .Отгоре наръсваме настърганото сирене и доматите нарязани на колелца.Запича се около 15 минути на горна фурна.Накрая яденето се залива със смес,получена от яйцата и киселото мляко.Запича се още малко- 10 минути.

Консумира се веднага.Снощи го приготвих на внезапни гости и всички много го харесаха.Използвам гъби -печурки и кланица.Ако гъбите са сурови,първо се сваряват.

Да ви е сладко.

Линк към коментар
Share on other sites

Мусака от тиквички

3 - 4 бр. малки тиквички

3 - 4 бр. средно големи картофа

(съотношението тиквички/картофи е по избор, но е по-вкусно, когато тиквичките са малко повече от картофите)

1 - 2 бр. моркова

1 - 2 стръка пресен чесън

(ако няма пресен - 3 - 5 скилидки стар)

копър (на вкус)

Тиквичките се настъргват, картофите се режат на кубчета, морковите на кръгчета. Добавят се нарязания чесън и копър.

Посолява се на вкус. Добавя се мазнина - олио или зехтин, отново на вкус. Всичко се разбърква и се долива вода, колкото леко да се вижда.

Пече се на средно силна фурна.

Заливка: 2 - 4 яйца, 300 - 500 гр. кисело мляко, брашно (на 2 яйца - една супена лъжица). Всичко се разбива и се посолява на вкус. Добавя се настъргано индийско орехче.

След заливане, ястието се пече до зачервяване на коричката.

Много е вкусна студена. Може да бъде поднесена с кисело мляко.

Редактирано от lokator
Линк към коментар
Share on other sites

И още една салатка пресложена от: Диана Илиева

марули, накълцани по-едро

зелен лук (по желание)

лешници, скълцани ситно

подправя се със сол, зехтин, лимонов сок, може и магданоз (аз нямах)

а може само сол и кисело мляко.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Спанак с ориз

5-6 стръка ситно нарязан лук се задушават с 5-6 лъжици олио или масло.Прибавят се 1 лъжика червен пипер, сол на вкус, 1/2 чаша ориз и 2 лъжички чер. пипер. Разбъркват се добре.

Измива се 1 кг. спанак. Половината от листата му се нареждат грижливо (без да се нарязват) в широка тенджера. Върху тях се разстила готовата запръжка с ориза, а отгоре се слага останалия спанак. Налива се 1ч. гореща вода. Тенджерата се захлупва и ястието се оставя да ври на тих огън около 1/2час. Много върви с кисело мляко!!!

ПП заради ориза ястието е подходящо и за Неделя!!! ...и е много вкусно :3d_082:

Да ви е сладко!:rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте в тази вкусна тема.

Искам да ви припомня,че сега е добрия момент да се яде лапад.Растението е свежо и силно.

Супа от лапад:

1 кг лапад се измива добре и се нарязва на ситно.Задушава се с малко вода и няколко стръка пресен лук и пресен джоджен ,също нарязан на ситно.Заливаме с 4-5 чаени чаши топла вода и варим с добавка на :

сол на вкус,чер пипер,масло 1/2 пакетче от 125 гр.,една кафена чашка ориз.

Супата се застройва с яйце,кисело мляко и брашно.Аз правя т.нар. варена застройка,при която разбирам две яйца,капвам качица лимон ,за да не се пресичат,добавям 3 с.л. кисело мляко и слагам в съд на котлона.С непрекъснато разбъркване да се затопли сместта на застройката + две с.л. препечено пълнозърнесто брашно леко размито във вода и започвам да смесвам с топлата супа с бъркане.

При поднасяне на дъното на купичките слагам натрошено сирене,а върху него заливам супа и така поднасям.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

1 връзка пресен лук,

1 стиска киселец и

1 стиска лапад

Измиваме и нарязваме, поставяме в тенджера да се задушат с мъничко водичка за 5 минутки.

Когато водата изври добавяме 1 с. лъжица олио, две разбити яйца и кубче, /колкото кибритена кутийка/ сирене.

Леко се запържва и се хапва с апетит3d_082.gif

Да ви е сладко!smile.gif

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Замислих се, за сезона ,че има пресни тиквички и става чудна мусака от тях.Продуктите са :червен лук пресен 3-4 стръка, тиквичка, картофи пресни, ориз, моркови, копър.Започваме с омекване на лука в мазнина и сол, добавяме ориза с мярка 1 кафена чаша и 3 части вода, добавяме картофите на кубчета, тиквичката сварена предварително в подсолена вода, морковите рендосани за цвят и копър за подправяне накрая. Добър апетит!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...