Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отзиви от семинара по Паневритмия - март 2010 г.


Recommended Posts

Драги приятели на вълшебството наречено паневритмия,

Днес се връщам от семинара по паневритмия, който се проведе през последните два дни в с.Изворово Казанлъшко и беше обявен тук..

За пръв път играх в голям кръг.За пръв път играх Слънчеви лъчи и Пентаграм в пълен вариант с достатъчно двойки.

Вълшебно е .Чудесни лектори и много добра организация.

Благодаря на Комисията по Паневритмия на Духовно общество Бяло Братство и на д-р Светла Балтова..Благодаря на организаторите и лекторите - Николай Конакчиев, Александър Стойчев, Георги Стойчев.

Благодаря на всички ,с които бяхме заедно през тези два дни.

С обич и признателност за всичко споделено.:3d_053:

Link to comment
Share on other sites

Май супер сте си изкарали и сте се позаредили60.gif Браво, дано по-нататък пак да има за такива като мен, които го изпуснаха.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Всички ги разгледах, браво, много ми допаднаха....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Семинар по Паневритмия в помощ на преподавателите Горно Изворово, 27-28 март 2010г.

Семинарът в Г. Изворово беше организиран от Комисията по Паневритмия с цел да се опознаят и да обменят опит хората, които се чувстват призвани да се занимават задълбочено с Паневритмия.

Фактът, че присъстваха над 90 души, показа колко е назряло едно такова събитие. Основната насока беше изразена в мотото на семинара: “Нова стъпка навътре към смисъла и съдържанието на паневритмичните упражнения”.

45-24.jpg

Откриващата лекция на Николай Конакчиев: “Четирите вида съзнание и отражението им в паневритмичните упражнения”, предложи нов поглед към пътя, който извървяваме в кръга, или по спиралата на Паневритмията. Особено внимание беше отделено на първите десет упражнения. Различният философски подход, базиран на знанието от лекциите пред Младежкия окултен клас, беше много въхновяващ и послужи като пусков механизъм за по-нататъшни духовни търсения и обсъждания. В по-късното си изказване Георги Стойчев го свърза със степените на посвещение, отразени в Паневритмията. В лекцията си “Пет вида движения в Паневритмията” той засегна въпроса, че всеки път, когато ние започнем да се движим в посока, перпендикулярна на предишната, това е изкачване на ново ниво на съзнание.

45-23.jpg

Двете лекции дадоха богата храна за размисъл. Следващият преподавател обаче – Александър Стойчев, в заниманието “Динамични методи за работа в Паневритмията”, провокира участниците за нещо друго. Той ни изведе на поляната до хижата, за да ни накара да чувстваме, да почувстваме упражненията и така да изведем своя собствена опитност. Всяка група от по седем души имаше за цел да преживее определено упражнение и да сподели преживяванията си с останалите. Много смях и творчески хрумвания избликнаха при тези групови прозрения.

Георги и Теменужка Стойчеви изсвириха преди вечеря наколко музикални разработки за виола и цигулка по мелодии на Учителя. Вечерта имаше достатъчно време за срещи и споделяне – все пак бяха дошли хора от всички краища на България, които имаха нужда просто да си поприказват.

Неделя сутрин започна в 7:30 с наряд и Паневритмия. Беше студено, но Слънцето милостиво се показа. При “Запознаване” поръси “дребен дъжд роса”, съвсем за кратко, колкото да илюстрира песента. Все пак топлата столова и добрата закуска създадоха комфорт на премръзналите.

Продължихме с Георги Стойчев и “Усещане за тоналност в Паневритмията”. Георги изсвири две упражнения в две различни тоналности и ни помоли да почувстваме разликата: “Колко сме доволни” в до-мажор (както е в изданието на песните на Паневритмията от 1941 г.) и в сол-мажор, както се играе обичайно. И “Красота” и “Подвижност” – в ре-минор, както се играе, и в си-минор, както е в изданието от 1941 г. Експериментът показа, че повечето участници харесаха изпълнението в си-минор.

“Група, водещ и процеси” беше следващото интерактивно занимание на Александър Стойчев. Кое е най-важното за работата на една група? Отново, разделени на групи от 10 души, трябваше да търсим, да намираме и да аргументираме отговорите. Правилата за работа в група – духовни и практически, са фундаментът, върху който всеки преподавател гради в своята работа. Взаимопомощ, доверие, правилно разпределяне на задачите, добър ръководител, приложение на триадата Любов – Мъдрост – Истина, и още много необходими предпоставки бяха дискутирани. За съжаление времето бързо отлетя. Доста неща останаха за следващия семинар. Такава беше например темата за работа с различни възрастови групи, която заслужава задълбочено разработване.

В проведеното художествено занимание с пастели бяха използвани някои арттерапевтични техники, показващи връзката между темперамент, цвят и движение, но липсата на време не позволи те да бъдат свързани с отделни паневритмични упражнения, какъвто беше замисълът. Е, и това остава за някой следващ път.

45-25.jpg

Участниците имаха възможността да чуят в края краткото обръщение на Мария Славова, една от последните, които могат да свидетелстват за епохата на Учителя и за Изгрева. “Драги приятели, много се радвам, че съм тук, между вас. Съвсем неочаквано ми дадохте думата. Дойдох, защото искам да видя новата атмосфера, новата насока в Паневритмията. Паневритмията е едно от най-любимите неща, които са ми се случили в живота, като се има предвид, че присъствах от 1936 г. на Паневритмията на Изгрева и след това съм я играла години наред. Трябва да знаете, че никога Паневритмията не е преставала да се играе. Някои смятат, че при комунизма не е имало Паневритмия. Това не е вярно, Паневритмията никога не е преставала, особено рилската Паневритмия, която се играеше всяка година. Аз съм учила “Слънчеви лъчи” с Ярмила. Паневритмията според мен най-правилно е описана от трите сестри, и това според мен е най-достоверното свидетелство за Паневритмията. И бих ви посъветвала да се водите от него.

- Разкажете за Катя Грива.

Катя Грива е една от тези, които най-добре играеаха Паневритмия. Лично тя, тя ми е разказвала как Учителя е изиграл пред нея и сестра Паша Паневритмията така, както трябва да се играе. “Това, което Учителя играеше на поляната, беше друго” – каза тя. А тогава, когато й я е показвал: “Това беше нещо различно – с такава елегантност и изящност, това беше нещо съвсем различно!” За мен Катя Грива беше една от най-добрите, както и Ярмила, която се яви по-късно. Имах щастието да играя Паневритмия, когато и Учителя играеше.

- Играли сте в присъствието на Учителя?

Не само съм играла, когато и той играеше, но съм имала и личен разговор с Учителя, който ме насочи изобщо към музиката.

- Кажете нещо за Учителя, как играеше Паневритмия?

Когато видиш Учителя, веднага изпитваш чувството, че виждаш нещо, което не е обикновено: цялото му излъчване, самата му походка, самите му движения, самите му маниери бяха нещо необикновено. И такава сила се излъчваше от него. Бяха изключителни времена.”

Благодарим ти, Мария!

Благодарим и за условията, които имахме, за да осъществим този семинар, и си пожелаваме до нови срещи!

Резюмета на изнесените лекции ще намерите на сайта за Паневритмия www. panevritmia.info

Светла Балтова

/източник/

Link to comment
Share on other sites

За семинара по Паневритмия

Искам да изкажа удовлетворението си от проведения семинар на Комисията по Паневритмия. Добра организация в добра база, съответстваща на броя на участниците – около 90 братя и сестри от цялата страна. Защо точно тук? Може би защото доайенът на комисията, брат Георги Стойчев, живее тук, в с. Горно Изворово. Той уреди базата и пое основната тежест на семинара като организатор и лектор, а в края на първия ден той и съпругата му Теменужка ни зарадваха с концерт, включващ 12 песни от Учителя.

Паневритмията е духовна наука и нейното изследване и прилагане е епохална задача. Тук видях оформящата се изследователска общност и демонстриране на различни методи за проучване на Паневритмията. И нещо много важно – лекторите намериха нужния баланс между теоретичното й осмисляне и практическото й приложение. Имаше ентусиазъм и вдъхновение, хармония и единство, и нямаше как това да не се получи, след като всички участници са приятели. Като откровение приех думите на сестра Мария Славова, казани ми в края на семинара: “Тук почувствах атмосферата на Братството по време на Учителя.”

Приятели, нека се знае, че естественият център на Паневритмията е Бялото Братство. Тук се осъществява живата приемственост и традиция, която никога не е прекъсвала. Паневритмията е сакрален танц, в който се постига онзи висш духовен синтез на възстановяване на целостта на Битието. Тя не може да бъде разбрана, освен чрез Учението на Бялото Братство. Учение и приложение – това е, което се изисква от нас при провеждането на подобни семинари.

А. Ангелов

/източник/

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...