Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паневритмия с жива музика или на запис


Recommended Posts

Моят опит с Паневритмията е предимно в София на Телевизионната кула и на братските събори, където свирят поне 2 цигулки, а много често и други инструменти - китара (почти винаги), флейта, клавир, а понякога дори и чело, че и певци се намират whistling.gif . Напоследък обаче ми се наложи да играя по-редовно в малък кръг и на запис. И ако до скоро мнооооого ама много ме дразнеха фалшивенията на някои музиканти сега оценявам, че въпреки несъвършенното понякога изпълнение живата музика е несравнимо предимство при играенето на Паневритмия. Защото това, поне според мен, е динамичен процес на вземане и даване - музикантите приемат и отдават на играещите в кръга, които от своя страна поддържат постоянна хармонична среда, която се "разлива" като благодат над всичко и същевременно "повдига" музикантите, за да възприемат по-добре божествените енергии. По този начин кръга "диша" в един космичен ритъм. Не веднъж ми се е случвало Паневритмията да започне в страхотен дисонанс и да завърши в пълна хармония и такива дни ме изпълват с вяра в това, че можем да работим братски и заедно да постигнем много :feel happy:.

Ще се радвам ако и други споделят своите усещания за музиката на живо или на запис по време на Паневритмия.

А някой срещал ли е цитати от Учителя специално по темата. Аз съм срещала следното, но то е за музиката на живо изобщо, а не конкретно за Паневритмията:

Някой път може да слушаш грамофонна плоча, но тя никой път не може да представи тия потънкости, които един цигулар може да представи. Няма условия. Ще представи основните черти, но никога не може да представи една грамофона плоча туй, което съдържа един цигулар. В един цигулар се проявяват ценностите на неговото сърце, ценностите на неговата мисъл, ценностите на неговата душа, и ценностите на неговия дух в неговата музика трябва да вземат участие. Има и сила, има и благородство, има и светлина в музиката. Пък има и тази мекота, която може да смекчава всичко.

"Естествения път", XVII година, 7 лекция на Общия окултен клас,

държана от Учителя на 17 ноември 1937 г., сряда, 5 ч. с., София – Изгрев.

Бих искала да благодаря на всички музиканти, които ни свирят сутрин за тяхната всеотдайност 3d_161.gif . Не си спомням къде, но съм срещала Учителя да казва, че който свири паневритмията се подмладява с една година 3d_047.gif.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен по време на Учителя е нямало записи и касетофони или нещо подобно, което да се сложи посредата на кръга. Като няма жива музика, според мен може и друга. Поне сега техническите средства го позволяват. С жива музика ефекта е по-голям, защото става обмяна между душите, а не между техниката и човека. Интересно е защо нямаме запис на гласа на Учителя, няма аудио запис на нито една лекция, все пак по това време техниката го е позволявала.

Мария

Линк към коментар
Share on other sites

Напротив, имало е техника за звукозапис и възпроизвеждане по времето на Учителя, но традицията на живото свирене разбира се е била много по-силна. Със сигурност има запис на Паневритмията от времето на Учителя на Рила, правен от французи и този запис е запазен. По-възрастни братя и сестри си спомнят за грамофонна плоча с гласа на Учителя, но за съжаление до сега такава не е намерена.

Линк към коментар
Share on other sites

Може да се подеме инициатива и да се издири плочата. Ще бъде жалко да се изгуби такова важно свидетелство. Доколкото ми е известно плочата се намира някъде в Америка при някоя сестра, но поради какви причини този запис не става всеобщо достояние, не е ясно. Все още се намираме в непосредствена близост до времето на Учителя, така че шансовете да намерим записа са доста големи.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Мислех си за такава тема, а се оказа, че имало!

Аз лично обожавам флейтата, но не обичам цигулка или пиано. Това си е мое мнение разбира се. Освен това ако е само музика без певец и ако не се досещаш някъде за думичките, се губи много - защото са като мантри, силни и добри, весели и разтварящи сърцето. Отскоро в кръга в който ходя идва цигулар - прекрасен човек, добър музикант... Като почнат обаче тези скърцания на тази скрибка... Аз съм сигурен, че живата музика е по-силна. А какво относно жив певец в средата на кръга? Колко чудесно би било това! Певец с хубав глас! Според мен гласът и думите са дори по-важни от инструменталното изпълнение. Затова ако няма певец, който да пее в средата заедно с музикантите, предпочитам запис - например на Симеон Симеонов. Симеон има прекрасен глас - води се тенор доколкото знам, но според мен си е по-скоро баритон. Просто ми резонира с душата!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Колко хубаво е, че сме толкова различни :3d_146:

Аз лично никак не харесвам записа на Симеон Симеонов, ритмически не ми пасва някак , за това пък записа на Йоана Стратева направо ми отваря душата :3d_053:

Тия дни пробвахме в групата където играя архивния запис на Филип Стоицев, много приятно ни беше на всички ... и тази флейтичка, като птичи трели :whistling:

Прави ми впечатление обаче, че повечето хора се объркват без текста. Аз лично предпочитам ако се пее да е хор, а не един певец.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...