Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Джоузеф Кембъл (1904-1987)


Guest Ивета

Recommended Posts

За съжаление, нито във виртуалното пространство, нито в съвременните български книги има сериозни анализи и размисли върху творчеството на един от великите умове на XX век, а имено Джоузеф Кембъл. Същата съдба застига и други негови съвременници, като Карл Густав Юнг, Клод-Леви Щрос, Пол Рикьор, Жорж Батай … Списъкът е дълъг. И никой не пише за тях, почти никой не ги чете. Но за нас, като търсещи умове, е нужно да знаем, да четем и да разсъждаваме върху наследството, което те са ни оставили. Защото, само знаейки миналото, можем да чертаем и мостове към бъдещето.

Но кой все пак е Джоузеф Кембъл?

Един от най-големите изследователи на митологията през 20 в. Не започвам с книгите му, не изреждам статиите и студиите му, за мен е важно да се почне с човека Джоузеф Кембъл и да се акцентира върху търсещия дух, защото всичко започва с търсенето, с Пътя на Героя, пребродил хиляди пустинни местности, прекрачил времената и намерил се в своя собствен мит, последвал своята собствена легенда.

Изключително известен, заради работата си върху митологията и сравнителната религия, изследване на символа, паралелите между митология и фолклор и какво ли още не, Кембъл пише много книги, които са центрирани върху тези теми, включително "Героят с хиляда лица" и "Маската на Бога". Интересен факт, е че работата на Кембъл има широко влияние, забележимо във филмите на Джордж Лукас (с когото са били близки приятели), "Междузвездни Войни" и "Кралят на животните" на Дисни. Джоузеф Кембъл живее, воден от известната си и често цитирана философия "Следвай своето блаженство!", която той базира върху идеята, че когато човек прави това, което иска да прави, пътят му става лек и радостен, поддържан от "...невидими ръце, които го подкрепят през цялото време." Завладян е от историята на индианците, едва когато е 12 годишен, а пътят му на учен започва точно с изследването на индианската митология и обредност. Неговото страстно интелектуално пътуване започва в този миг. В младежките си години прави уникално проучване върху средновековната тема за Светия Граал и легендите, свързани с нея. Тръгва в преследване на знания по пътищата към Париж и Мюнхен, където за пръв път открива идеите на Зигмунд Фройд и Карл Юнг, както и Джеймс Джойс, Томас Ман и европейското изкуство изобщо.

Какво знаете вие за Джоузеф Кембъл? Дали търсенията му като учен са ви помогнали и вие да намерите вашите истини от една страна, и от друга – на мен поне ми е безкрайно интересен паралела между митология, сравнителното религиознание и психоанализата. Джоузеф Кембъл е изкушен от архетипа, който властва във всеки мит и ритуал, а Юнг, например – от мита, като психологическа история и огледало на личността.

Кои са книгите от Кембъл, които са оставили трайна диря в душите ви, а ако още не сте чели, тук е мястото да споделите и да обмените информация.

П.С. Предварителната идея беше за статия, но реших, че една тема е много по-отворена в комуникативно отношение и по-широк кръг от хора ще могат да научат нещо повече за този велик учен; освен това, вероятно е да се заинтересуват и изкушени от творчеството на Кембъл. При всички положения, колкото повече се пише за сериозната литература, толкова по-добре. И нека се надяваме, че тази тема ще запълни една интелектуална празнота в българското виртуално пространство.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 years later...

Прекрасен автор - с удоволствие препрочитам единствената негова книга , до която успях да се добера "Пътища на блаженството" - другите му книги така и не успях да открия - публикувани са веднъж и повече няма нови издания ....А като си помисля колко много безмислени - поне за мен- книги се преиздават отново и отново....

Джоузеф Кембъл открих за първи път , когато четях Алън Уотс - най- големият западен писател и философ - доближил се до дзен и дао философията...Неговите книги също са голямо удоволствие.

Въобще те са били автори "хипита" на 60 -те - приятели и съмишленици...включително и Джордж Лукас. Много ми е трудно да опиша точно всичко, което ме вълнува в творчеството на Кембъл - може би преди всичко страхотният и лек начин насмешливо да философства за смъртта и живота - за реалността и мита , които са неразривно свързани помежду си...много неща открих за себе си - най- вече "пътуването на героя" - винаги ме е привличала идеята за пътя, по който някои от нас тръгват без да имат представа накъде води и дали изобщо стига до някъде.Въобще това са философски размисли и психологически , които са характерни за някои хора...мисля, че не за всички...Ако си открил за себе си Джоузеф Кембъл , няма какво да обясняваш на друг човек, който също го чете и харесва...За съжаление не съм чела нищо друго негово...Много искам да си намеря "Маските на Бога" и да продължа проучването на прекрасният свят на Кембъл....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...