Jump to content
Порталът към съзнателен живот

krissi

Участници
  • Общо Съдържание

    34
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Всичко добавено от krissi

  1. Да, отначало човек решава съзнателно да стане вегетарианец и с времето се явява едно отвращение от месо. Не можеш и да го подушиш, дори отдалеч. Не мисля обаче, че е нездравословно да се консумират млечни продукти и яйца. Всъщност ще се радвам ако ме просветите малко по този въпрос. Мляко ям само кисело, прясното отдавна е запазило единствено името си, по вкуса му (от миналата година не съм пила) мисля, че изобщо не е мляко.
  2. Отлично казано! Ммммммм, и аз обожавам черешите! И естествено вече хапвам!
  3. И аз се включвам, мисля от понеделник, но за малко дни. Искам само да си покаже колко трябва да продължи режима.
  4. Благодаря ти! Радвай се! Криси

  5. Не съм играла Паневритмия, но ми беше много интересно и приятно да прочета всичко, каквото споделяте по въпроса. Това, което си мисля е, че кучетата, както и птичките и другите животни долавят нещо от особеното настроение и състояние на участниците в Паневритмията, по някакъв техен си начин осъзнават, че става нещо специално, а може би и виждат нещо, което на повечето от хората е недостъпно, и тогава те според характера и природата си се включват или наблюдават. Кой човек, стремящ се към духовно усъвършенстване може да каже, че някой друг човек няма право ако иска да се включи в Паневритмията? И все пак със сигурност хората са много различни. Кучетата, нали са част от нашите малки братя? Кой може да каже, че минаващото куче няма право да изяви себе си минавайки. Е, не става дума че трябва да прави опити и то да играе Паневритмия ; Друг въпрос е, че то може силно да смущава участниците, но не забравяйте, че то не е така съзнателно като хората. Ако взима някакво участие, то е нещо като привлечено от техните мисли. И сега. В кръга обаче има хора с най-различно отношение спрямо кучетата. Възниква някакъв разнобой и ето, че някои хора се разсейват. Като чета тази прекрасна темичка и реших да ви кажа, че отстрани погледнато разсейването според мен възниква от смесването на различните и често противоречиви човешки мисли и чувства на участващите в Паневритмията. Кучето е някакъв повод само. Но явно много полезен за размисъл. Нищо, че човек се разсейва или ядосва, то е нормално и неизбежно понякога, е може да провали важнио неща и не е хубаво разбира се, но важното е поводът да води до някакви размисли, изводи и поуки. Специално благодарности на Клаудия за думите на Учителя за кучетата. Много весело ми стана, като прочетох че и той казва, че кучето е нещо умно. Аз преди все се дразнех когато майка ми казваше на нашето "умното", а на мен ми се струшаше, че то е малко нещо не от особено умните кучета. Като й правех забележка, че ме дразни и да не говтаря непрекъснато тя казваше:"аз го повтарям за да стане по-умно" и знаете ли, сега мисля, че нашето куче наистина много поумня. Сега и аз му казвам "умното", просто защото си е такова, промени се много. Хубав ден и успешна Паневритмия!
  6. Благодаря! Истинска духовна почерпка
  7. Да си се хранил с месна храна и да преминеш към вегетарианство е постепенен процес. Естествено е, че не можеш веднага да си балансираш храненето, важното е че си наясно със себе си. Давай и успех!
  8. Уф, те бабите все така мислят ама понякога са си много прави жените За спорта - на мен точно така ми действа - качвам някой и друг килограм, но и се стягам същевременно, то май е характерно за слабите хора.
  9. Така е, така е, но понякога мисля, че нямам вярна преценка. Защо? Ами защото доста хора ми казват нещо много различно от това, което аз чувствам в смисъл и за това как се виждам а и за това как се чувствам. Та затова се питам доколко да вярвам на себе си, иначе по принцип съм абсолютно съгласна, че мчовек би трябвало сам да може да преценява това Сигурно ще си кажеш ето пак пита вместо сама да си прецени, то аз сама си преценявам, но ми е интересно какво ще ме посъветвате.
  10. Благодаря ви за отзивчивостта и за полезните мнения!
  11. Не мисля, че може да се обобщи без да сгрешим, дали с вегетарианство се отслабва, напълнява или нищо не се променя. Например за хляба се казва ако искаш да отслабнеш да се откажеш от него, а аз например основно с хляб изяждан вечерно време предимно бях отслабнала доста много преди години. Има значение как се чувства човек, общото му състояние какво е за да отслабва или пълнее, не е само от храната. От спорт също някои гледат да отслабнат, а аз винаги пълнея в периодите, в които спортувам повече
  12. Благодаря! Наистина е много, много полезна информацията. Едно нещо обаче ме човърка: редно ли е да използваме режим за възобновяване на организма с цел да отслабваме? Ако сме качили килограми в повече, то нищо чудно по време на режима да свалим някой и друг. Това е може би част от пречистващото въздействие на режима. Или може би по-добре е с житен режим, отколкото с диета - аз не възприемам режима като диета, а като начин на хранене, който доставя енергия на организма и същевременно облекчава работата на стомаха. Правило ми е впечатление че някои хора, които се стараят да минават за особено набожни спазват строго Великите пости, но всъщност целта им е вталяване. Те дори карат други да постят повече от тях, струва ми се като някакъв вид удовлетворение, че при тях много-много не се получава въпросното отслабване. Какво препоръчва Учителя по тези въпроси, споделете моля какво сте чели по този въпрос! Знам, че той ни съветва да се придържаме към здравословно тегло, да не трупаме мазнини и да ги топим в случай, че сме попрекалили с храната. А какво мислите за възвръщането на килограмите? Според мен ако сме в зоната на нормалното тегло и организмът ни е здрав, то най-естественото нещо е да си възвърнем да кажем 2-3 4- свалени през режима или някоя строга диета килограми? Ако сме пълни повече от здравословното пък, едва ли отделни спазени режими ще помогнат теглото да се задържа в препоръчваните граници, както и да го спазваме и да се захранваме правилно - по-уместно е да променим разумно начина си на живот - хранене, движение на открито, гимнастика евентуално. Има и един друг въпрос: кое е теглото, на което се чувстваме добре? Понякога то може да е доста по-ниско от това, което лекарите дават за нормално. Доколко е разумно мчовек сам да преценява кое е най-доброто за него тегло?
  13. И мене ме интересува такава информация, благодаря!
  14. О, домашната церемония, да! Аз пия кафе заради удоволствието да споделя тази церемония с близките си, които обичат кафе. Всъщност много неща ям и пия поради тази причина и смятам, че само печеля от такива моменти. Много хора се боят от захар и сметана, но колко вкусно може да бъде едно кафе подправено с тях и изпито сред сладки приказки? Иначе аз обикновено го пия в много малко количество и неподсладено, а като го подсладим става празнично кафе - нещо като обикновена и тържествена церемония.
  15. Когато се храня предимно със сурови плодове и зеленчуци се чувствам по-добре, отколкото ако в храната ми преобладават готвените ястия. Да откажа напълно и своеволно всичко, освен суровите плодове и зеленчуци, за мен би било обаче равнозначно на някаквоа душевно отклонение, ако не и психическа болест. Самата постанонка за прекалено строго спазване на някакъв режим вече не е божа работа, защото има твърде много ограничение и самонасилие в такова поведение. Ако на някой човек по естествен път се случи да промени хранителните си навици към суровоядство, и при това става по-здрав от преди, това е съвсем друго - мисля че е добро.
  16. Здравей! Как си? Надявам се, че всичко е наред. Ще бъде интересно да споделиш кога спазваш режим по-лесно: когато споделиш със съмишленици, или когато го държиш в тайна. Имам и един въпрос, ако не те уморявам, какво представлява Хуск?
  17. Здравей Клаудия! Да, интересувам се не само на физически план от ефектите на храната. Благодаря ти за книгата, която ми препоръчваш. Аз съм чела "Книга за здравето" и "Здраве и болест", като особено ме е вълнувал въпросът за храненето. Разбрала съм, че тъй като човек има не само плътно физическо тяло, то начинът на хранене се отразява на работата и състоянието и на по-фините му тела, на настроението и дори на мислите, които ти идват. Напътствията на Учителя са много ценни за мен и ще се радвам да си говорим на тази тема Ако искаш предложи ти първа конкретно темата, може би в отделна от Житен режим? А сега да споделя какво стана с моето режимче. Макар да се опитвах досега откакто ви съобщих за решението си, успях да направя само един цял ден на жито. Той беше именно само на жито. В резултат на този ден се чувствах изпълнена с енергия, както физическа бодрост и сила, така и душевна ведрина и лекота. След това обаче се заредиха разни случки - кои добри, кои не, и режимът се налагаше да го спирам на края на втория ден и това се повтори, че и потрети. Като за първи път съм доволна обаче, защото не влязох в твърде голяма праволинейност, от която гледам да се въздържам и можах да празнувам и да се радвам заедно с близките си, които се покосиха леко от това, че пак съм на някакъв режим. Между впрочем, в случай че се пита някой, не съм отслабнала ни с грам от запознаването ми с житния режим. Друго какво - ами между впрочем стана гаф и загубих всички данни и програми от компютъра междувременно - това сигурно беше някакъв сорт изпитание, поне аз така го схванах. Иначе се радвам, че тия дни хапвах жито, пък и тъй като хапвах не малко, позволявах си и любимия акациев мед на филийки хляб. Друго положително нещо, че ми се доядоха много ядки и си припомних чудесния им вкус. Много ми се искаше да успея по-добре, защото четох че по това време на одината житния режим е и за хубав глас, но нищо. И дзза малко дза забравя - реших да включа житен ден всяка седмица в менюта си, без да съм много строга към другите неща, които ям - просто да включвам и жито, защото ми харесва.
  18. Благодаря на всички ви за подкрепата и напътствията! Клаудия, ти позна, че съм експериментатор Споко, прочетох темите за житния режим. Засега като за първи път ще бъда на грухано жито. За водата - наистина е много по-трудно да се ограничаваш и едновременно с това и почти да не пиеш вода. Експериментирала съм и съм се убедила. Дори да не му се пие на човек (и аз съм от тези), трябва да се понасили да пие на глътки. За медеца - ясно. Иначе аз понякога си хапвам мед в мечешки дози, но то е когато ям повечко и ми дойде медената муза. Предпочитам силно акациев - много по-лек е. При следващ опит имам намерение да направя пост с жито за покълване и само с жито, но също кратък. Да ви споделя: аз съм яла и чисто сурово жито без накисване, но в много малки количества като пиленце и съм забелязала, че тялото се приучава да го разгражда, но опита ми е с много малки дози, а за 100 грама дневно съм сигурна, че няма да се справя да го асимилирам. Благодаря ви! Ще ви пиша като започна режима.
  19. Гъста Зелева супа с левурда вкъщи ме поправят, че това е борж - може Не ме бива по точното спазване на количествата на продуктите, но вярвам, че това няма да е проблем за вас И така: половин неголяма зелка 1-2 малки тиквички-свежарки шепа листа от левурда няколко пера зелен лук сол или 1-2 кубчета готови супи по желание капка или лъжица олио или каквато предпочитате мазнина (аз лично я готвя без мазнина и си е чудесна) Почистваме и нарязваме на ситно зеленцето, а тиквичките ги настъргваме на едро - горе-долу да са на еднаква едрина. В тенджерата със зеленчуците добавяме толкова вода, че да ги покрие, слагаме и солта (или кубчетата бульон), който иска слага и мазнина. Като поври и напредне, добавяме и нарязаната левурда. Сваряваме да омекнат зеленчуците. Сипваме по чиниите и нарязваме и лукът във всяка порция. Добър апетит, приятели!
  20. Здравей! И аз се радвам и се надявам да си общуваме хубаво и полезно! Рецепти - имаш го:) Сега отивам в съответната тема и ще напиша какво си готвя в последно време и си хапвам с удоволствие.

  21. Има ли желаещи за април след 28-ми? Аз реших да се запозная с житния режим сега. Намеренията ми са за 3 дни. Купих си жито, имам орехи , ябълки и мед. Имам и въпрос към печените житоядци. Казва се, че трябва всеки ден да хапваш по 3 лъжици мед. Колко големи - супени или чаени? Също така как понасяте меда по време на такъв строг режим, не изпадате ли в състояния на хипогликемия? От моя опит си знам, че когато съм на гладен режим или плодов не бива да взимам мед, иначе имам много неприятни последици. Така че ако е наистина много основна част от режима, ще бъде насърчаващо за мен, ако споделите как понасяте меда в условия на " глад" (не става дума дали изпитвате глад, а ако сте на режим). Благодаря предварително1
  22. Това е дълга битка да наложиш свой начин на хранене и за мен като дете беше изгубена битка. За едно дете това е все едно като да наложи на родителите си своя начин на живот (нещо противоестествено). За възрастен човек, ако се отнася, смятам, че по-важно е да размишлява върху ситуацията, ако не е възможно направо да откаже месото поради околните,, отколкото да се опитва да се налага чрез стълкновения с тях. Ако живее с близките си и те се тревожат за здравето му когато отказва да се храни с месо, по-достойно е да уважи тревогата им и понякога да хапва, да не е твърде категоричен пред тях, повече пред себе си. Разочароващо, нали? Преживяла съм това грамадно разочарование да не мога да се храня според разбиранията си. Когаото си търпелив, убеден в избора си и истински имаш нужда да станеш вегетарианец сред месоядци (ама че смешно звучи!), след време успяваш. Това става постепенно. Такъв вид вегетарианство е изстрадано вегетарианство и е нещо уважително, защото си се борил (тихо и кротко) за него. Не смятам, че такъв човек е по-малко достоен, отколкото ако се беше родил дете на вегетарианци и не беше вкусвал никога месо - т.е. не е по-нечист от тях. Моята мисъл за успокоение е: Чистотата е предимно в мислите и намеренията.
  23. Не обичам кафе. Когато не обичаш нещо и малко по-трудно е да се пристрастиш към него, и обратното. Въпреки че веществата , които имат тази сила си действат пристрастяващо...
  24. Да малките деца не обичат лютото. Те имат съвсем различен вкус, защото и изискванията и способността им да смилат храната е различна. Те обичат красивите и благозвучни неща. Чесънът не е такъв, той не е "красив и благозвучен", но това не значи , че не е добър. Чесънът е мощна сила, която придава устойчивост не само на организма, но и на съзнанието на човека . Човек, който се плаши от чесън и от миризмата му, за мен е като детенце. Нищо лошо - просто днес много възрастни сме твърде много деца.
  25. Благодаря! Точно свърших с четенето на темата Житен режим и сега ще "смилам" известно време интересната и преизобилна информация. До бай Гугъл и не стигнах, тук ми е достатъчно.
×
×
  • Добави...