Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ivelina

Участници
  • Общо Съдържание

    66
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Репутация Активност

  1. Like
    Ivelina got a reaction from Вас in Да направим Хляба на Българина безплатен!   
    С идея за безплатен хляб никой не кандидатства пред институции, фондове и др. за финансиране, затова няма координатори и партньори, няма определено искано финансиране и собствен финансов принос, няма точен бюджет по дейности /упоменато е само, че финансови средства има, а точните бюджети и разчети ще ги правят финансистите от министерствата/.
    Идеята за безплатен хляб на българите няма претенциите за проект, тъй като тук няма да бъде спазено измерението време /срок/ - от /начало/ до /край/- , защото началото зависи от българите, ако осъзнаят необходимостта от идеята, до /край/ – приемайки се със закон, той няма да бъде нещо временно.
    Ако целта на идеята бъде реализирана от държавата, резултата ще е видим и реален за всички – безплатен хляб, стабилни пазарни отношения и т.н., описани в т.2.3 достатъчно ясно / няма влагам ”авторско мнение” и още повече “аргументи”/.
    В проектната идея не е посочена определена, конкретна целева група, защото безплатния хляб е за всички българи - според нуждите им, т.е. ако някой човек в даден момент се нуждае от безплатен хляб, той да го поиска като го заяви.
    Идеята за безплатен хляб е сложена в социалните мрежи, за да могат хората да я възприемат, усъвършенстват, одобрят, споделят и ако я възприемат като “обществено значима”, държавата да я реализира. А към идеен е прибавена думата проект, защото чрез наличните човешки, материални, финансови и др. ресурси може да се организира и създаде нов тип уникална “услуга”- безплатен хляб, а от там и началото на гражданско общество.
    Или идеята е: хлябът - великото благо в живота, да не се продава. Възприемайки тази идея, хората /”съмишленици” /да я “представят на правителствено ниво”. От там прониквайки в ума на политиците, идеята да си “пробие път” и да стане реалност – “закон изработен от нацията”: "България трябва да бъде ПЪРВАТА държава, да приложи Божествения закон на земята – Хлябът да се дава даром!"

    “В парламента си ги предлагат, приемат и гласуват.” – да, по принцип е така, но някой неща Започнаха само да си ги предлагат, а Гласуването.... шистовия газ..., закона за детето...все още е проект...
  2. Like
    Ivelina reacted to vili_n in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Диана, 200-300 лева ще подействат на всеки различно, но при положение, че можеш да ги похарчиш само за базови нужди няма как да се превърнеш в "галената Богданка" .  Живота ти ще протича както до сега, ще трябва да работиш, ако искаш нещо повече. Това, което ще изчезне е масовото напрежение, измъчените лица и притесненията за насъщния.
    Проектите за базов доход, както и за безплатен хляб, не се приемат понеже всеки чака наготово и гледа отстрани като сеирджия. По-лесно е да стоим и да чакаме кога ще се провали плана, отколкото да се замислим кой има полза от цялата история.
    Някой ти предлага нещо добро, понеже вижда, че се мъчишш, но насила хубост не става. Продъдължаваш да си страдаш, до като един ден сам се сетиш за изпуснатата възможност. Егото е голяма работа, но "гладът е по-силен от тока". 
     Аз лично рядко се прибирам в България, близките ми са доста добре Слава Богу, но това не значи че трябва да обръщам гръб на проекта. Кой знае дали утре няма да завися от въпросния базов доход ?!
     И най-вече няма да се откажа, заради Учителя. Това е Неговата ръка и няма значение чрез кой ми я подава.
     
    Поздравявам всички, много ми харесват вашите коментари ! Благодаря ви !
  3. Like
    Ivelina reacted to Ирина - Horus - Чебурашка in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Вили Николова, ти нямаше ли и друг профил тук? Ето този: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showuser=15476  
    Това ли ви е начина да създавате усещането за мнозинство – като се клонирате с профили, като от инкубатор или ксерокс?
    Това ли ви е начина да представяте и популяризирате Идеите си – като прехвърчате виртуално и софлирате с копи-пейст съчиненията на Никола?
    Това ли ви е начина да привличате хората – като им се репчите да бъдат „съвестни Българи и родолюбци” и им посочвате личните си критерии за това, а именно: че ако не се съгласяват с вас и не ви ръкопляскат чинно – значи, че са родоотстъпници, глупаци и т.н.?
    Това ли ви е отговорността – да излюпите нещо, на базата на чуждестранен опит, да го префасонирате и побългарите, а после да публикувате „великата си Идея” и да си измиете ръцете с това, че ако Тя не се реализира – значи, че другите ще са виновни, защото вие сте „дали всичко от себе си”, „направили сте необходимото и достатъчното” и „нямате вина” за провала?
    Лошо, Николова, много лошо..   
    И не си мислете, че на хората не им прави впечатление поведението ви и че сме толкова тъпи, че да не можем да преценим кой колко струва реално, кой е хванат от гората или кой се филмира, въобразявайки си, че чрез виртуалните си и напудрени буфонади ще успее да запълни дефицитите си в собствения си живот, да задоволи нуждите си от изява и тщеславието си с псевдодуховност.
     
    Ще използвам и момента да се обърна към всички, които се опитаха да ми натрапят волята си да им вляза във виртуалните им групички или да харесам авторските им странички и творчества, свързани с Проекта. Както и към всички онези, които ме потърсиха с цел медийно съдействие и помощ по текстообработката на материалите - да редактирам множеството правописни и стилистически грешки, за да могат материалите да се представят културно пред медиите.
    Молбата ми към всички вас е:
    Не ме търсете повече. Аз и сама мога да преценя дали да взема участие в нещо или не. Мога да преценя и това дали има смисъл да влизам в общуване с хора, които не чуват нищо друго, освен собствените си крясъци – а всяко едно неудобно за тях странично мнение го възприемат с истерия и параноидна мания.
    Затова, на този етап не желая и не търся общуване и „коалиции” с нито един от настоящите автори, пропагандатори, поддръжници и разпространители на така наречената Идея или Проект за Безусловен Базов Доход.
     
  4. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Mvm, според мен питаш неща, които и аз си зададох – вече по проекта адаптиран за нашите условия, не по филма. Ето моето виждане в случая. На въпроса ти:
    - Не се предвижда такова повишаване на ДДС. Предвижда се ДДС - да не се възвръща на големите фирми, чиито собственици при това пишат във фирмените си покупки фиктивни неща и така ощетяват Държавния бюджет; да няма сив сектор, защото и малките фирми ще са облагани с ДДС - по този начин и те няма да крият доходи, което правят за да не попаднат под необлагаемия годишен минимум...
     
    ДДС-то не може да се вдигне, защото Проектът задължава по Конституция да се спазват критериите от Маастрихт (тези на Еврозоната!)... Там е записано, че не може да има инфлация повече от 1.5% на годишна база и дефицит повече от 3% ! Ако се надуват цените с ДДС, ще имаш голяма инфлация, които няма да пречи на фирмите, но който го прави, фактически унищожава народа и е престъпник по Конституция.

    Аз така го разбрах и се опитвам да ти го обясня и на теб до колкото мога. Дано съм успяла.
  5. Like
    Ivelina reacted to Ирина - Horus - Чебурашка in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Божидарче, сега виждам, че някъде из мелето си се опитал нещо да ме попиташ..   
    Що питаш мене? Аз нямам претенции да се правя на разбирач и да проповядвам „велики Идеи”.
    Изразих мнение по тема, която е пусната публично – и смятам, че имам това право.
    Както и се надявам, че няма за пореден път някой от „защитниците на Идеята” да ми вменява претенции, които нямам и които не съм заявила.
    Те са тези, които ни се праскат на високи децибели навсякъде с „великите си виртуални дела”. Така, че – те да доказват Идеите и думите си РЕАЛНО на практика.
     
    А пък ние останалите ще продължим да се правим на тикви на бостан – само и само, за да не ги ядосваме с неудобни въпроси и критики .. нали така   
    Че то тя тяхната истерия вече започва да не се трае - и очевидно е нещо, с което се гордеят.
    ОК, но моля, ако може да го правят другаде – на нас ни писна.
  6. Like
    Ivelina reacted to Ирина - Horus - Чебурашка in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Ивелина, много ви харесвам - и теб и цялата ви групичка от пламенни мускетари   Но, преди да ми скачаш с доводи, че аз не съм ви била прочела "авторските мнения", по-добре вземете и се препрочетете вие самите какво сте писали и как "аргументирано" сте представили проекта си - "доказвайки го" единствено и само на теория, посредством някакъв си чужд "доказан на теория в Германия филм". Е, ние тука сме в България - ако не си забелязала, и теорията не ни върши работа. Не ви вършат работа и пламенните папагалски пропаганди, нито пък виртуалния "чар и харизма".
     
    И не съм казала, че не намирам слаби неща в Проекта, а напротив - точно тях посочих и точно това те ядоса и предизвика да ми скачаш с някакви емоционални апострофи. Защото, както вече споделих и както е очевидно за всички - именно вашето отношение към критиките и агресивното ви поведение и авторитарно писане е една от причините да не ви вземат насериозно.
    Това е и основната причина в действителност в рекламираните ви виртуални групички и странички - да си говорите сами и присъствието на останалите да е само като бройка. Бройка, която само доказва безхаберието на хората към виртуалните ви напъни - защото вие сами сте ги напъхали вътре тези хора, а не че те проявяват "голям интерес", както се опитвате на ни убеждавате.
    Впрочем, пропуснала си да добавиш в мнението си дузина-две удивителни и възклицателни знаци, многоточия и въпросителни - както обикновено правите в "защита на аргументите си" 
     
    Да, наистина САМО АКО човек не е предубеден и не се влияе от нечий чар и сърцати хипарски лозунги за "Свобода, Равенство..!" - може реално да види дали някой има реално покритие на чара си, или просто е "хванат от гората". Точно тези неща ще лъснат, когато тези хора излязат от виртуалния си аквариум и се наложи да говорят публично.
    Нима си мислиш, че хората са чак толкова наивни, че да вярват на някой наистина "безработен лентяй с виртуален имидж", колкото и той да им стане симпатичен?
    ОК, вие вярвайте и разчитайте на който си искате.
    Но, моето мнение вече го казах - липсва ви качествено и аргументирано представяне, липсва ви добро поведение, липсват ви хора с компетенция, социален авторитет и статус. И не самият Проект ще ви провали, а именно тези неща.
     
    Ваша си работа е дали ще обърнете внимание на тези слаби места у вас самите, а просто удобно ще се вторачвате в това да търсите кусури на хората и ще проектиране собствения си неуспех върху тях. Времето само ще докаже нещата - така, както доказва вече близо година как една друга ваша уж "доказана и аргументирано представена" Идея "гние в килера".
    Докато се върви по този Път и се търсят външни причини - нищо няма да стане.
    Не е ли по-добре да се оставят настрана емоциите и да се търси реален начин тези Идеи да се осъществят кадърно и сериозно - вместо да се хаби енергия във виртуално подскачане из интернет и да се клонират едни и същи пропаганди?
    Не е ли крайно време да се излезе от този аквариум - с нещо реално на дела?
    И чак тогава вече ще имате основание да си пишете активи и ползи - защото дотогава всичко ще изглежда несериозно.
  7. Like
    Ivelina got a reaction from Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Не смятах да пиша в тази тема повече, но след изчитането на „критичния материал”, не мога да остана безразлична, защото нещата са принципни.
     
    Не може един човек на когото не му харесва, че „вместо на самата Идея, отново се акцентира на личността на автора й”  да прави обстоен анализ на поведението му и „социалните му притеснения”, което му „играе лоша шега”; на причините за неприемане на идеите му, които „гният в килера”; на мненията му като бивш конфликтен участник, който си „слага банани в ушите като го критикувам” и който си стои във „виртуалния си аквариум” и т.н. Още повече, че има модераторска забележка, темата да не се обвързва в личност. Но явно в бързината да се критикува не е останало време да се чете.
     
    Не може човек да казва: „намирам този Проект за прекрасен” и „не е и нужно да си кой знае какъв икономист, за да го разбереш”, а в същото време да говори за  „лошото представяне и защита”. След като идеята /а не проект/, описана и представена обстойно, „придружена” с филм и статия е нужно просто да се прочете и възприеме. Това, че някой не чете, а коментира предубедено, проблема си е изцяло негов. За него се използва „папагалско повтаряне и цитиране”. Идеята е изложена достатъчно изчерпалено, за да  влага всеки от себе си по нещо /безсмислено губене на време, вместо да се използа да достигне до повече хора/.
     
    Може ли човек , който е „журналист, с личен и дългогодишен опит”, за когото проекта е „прекрасен” и не намира „слаби места” в него, да не направи нищо за „кадърно разпространение, разяснение и поддръжка” , а да се „колебаех дали въобще да взема отношение”?!
     
    Да, идеята е за всички хора; да тя произлиза от народа, а не от специалисти, политици и т.н. Затова идеята не е дадена директно на „ерудиран политик”, който да направи точни сметки и като пари и като време, да го „яхне” и изпълни... Затова е в соц.мрежа , а в групата и страничката му има над 800 „хванати от гората „чаровни и интелигентни волни птички”. Не съм се ровила в „реалния им живот”, но може ли човек да се изкаже „виждайки”?! в „ефир”, че тези хора са  „си най-обикновени чаровни и безработни лентяи с нищо повече от виртуален имидж”. 
    Мисля, че всичко това като отношение и изказ е меко казано непочтенно и то в духовен форум.
  8. Like
    Ivelina got a reaction from Ани in Идеен проект"Безусловно право и задължение за труд в трудоспособна възраст и състояние   
    Така е- производствата са машинизирани и от тук и безработицата. Вероятно това не е случайно – машините изместват хората, за да имат хората време да „вгледат” в себе си...
    Но дори да е заложена креативността в хората, когато им е застрашено съществуването, всеки е съгласен да работи каквото и да е, за да може да се изхрани. Когато съзнанието на човека е обсебено от насъщния, той просто е принуден да се труди и няма как да прояви заложените неща в него. Когато това „задължение” липсва, колко време човек може да „лапа без да копа”? Или докато му писне или докато „полудее” от лапане./Изключваме калпазаните. Тях винаги ги е имало./ Когато съзнанието на човек е освободено от елементарните, насъщни ежедневни неща, той може да прояви своите дадености и заложби. И нещата ще ги върши с любов и удоволствие. Отначало плахо и  за себе си, но при наличие на изобилие, той просто ще го споделя и с другите. Вероятно така ще се променя  постепенно и ценостната му  система. 
  9. Like
    Ivelina got a reaction from Ани in Идеен проект"Безусловно право и задължение за труд в трудоспособна възраст и състояние   
    Донка, Благодаря за цитата. Но той има продължение:
    “Дотук човекът несъзнателно вършел своите задължения. Съзнанието му още не било пробудено за духовен живот. До този момент човекът бил управляван само от страха си от природата. Той бил воден напред, благодарение на закона за Самосъхранението – основният движещ закон в животинското царство. “
     
    И тъй като всичко се движи и развива, нищо не е в застой, човек не може да стои само в закона на самосъхранението. Неговата духовна природа също се пробужда. Което означава, че  човек вече може да поеме отговорността за своите действия и постъпки. И от мисълта за съхранение, за неговия личен живот и щастие се поражда стремежа  към добро освен за себе си и за другите.
    Затова за мен “безусловна работа” е тази работа, в която няма условия – възнаграждение, прехрана и т.н..  Работа, която ти “идва отвътре”, която те удовлетворява, която полагаш за другите без да очакваш в замяна отплата, с която да покриваш нуждите си. Тогава тази работа е благословена и дава и количествени и качествени резултати; както и индивидуално развитие и усъвършенстване. Така няма да има необходимост от  “деленето на работодател и наемник”.
    А “ задължението за труд” – това е “работа” по принуда, за “насъщния”, за оцеляване и физическо съхранение. Когато си задължен /принуден  да правиш нещо, винаги  липсва творчество, удовлетворение, развитие. Има само очакване, понякога дълго чакане и страх - да си платиш сметките, да се нахраниш, да не се разболееш и т.н.  А всичко това уморява и състарява. И тъй като в този вариант липсва свободата, разделението на “роб и феодал” ще си остане.
  10. Like
    Ivelina got a reaction from ISTORIK in Идеен проект"Безусловно право и задължение за труд в трудоспособна възраст и състояние   
    "Безусловно право и Задължение за труд" -  когато човек е задължен да се труди, вероятно не винаги с желание, а и по принуда, тази му дейност е преди всичко свързана с възнаграждение, пари и оцеляване. След като нещо те принуждава и задължава,  дали тези пари спечелени по този начин не са „подаяния” за „прехрана и издръжка”?!
    И след като сте „заформили идеен проект” ви предлагам  да не мислите „върху дефиницията на трудоспособно състояние”, а върху „безусловна работа” и „задължение и труд” –  силни и слаби страни, възможности и опасности. По този начин няма да ви се налага да правите „километрични обосновки и финансови обяснения”, а проектът ви ще има устойчивост във времето.
  11. Like
    Ivelina got a reaction from Ани in Идеен проект"Безусловно право и задължение за труд в трудоспособна възраст и състояние   
    "Безусловно право и Задължение за труд" -  когато човек е задължен да се труди, вероятно не винаги с желание, а и по принуда, тази му дейност е преди всичко свързана с възнаграждение, пари и оцеляване. След като нещо те принуждава и задължава,  дали тези пари спечелени по този начин не са „подаяния” за „прехрана и издръжка”?!
    И след като сте „заформили идеен проект” ви предлагам  да не мислите „върху дефиницията на трудоспособно състояние”, а върху „безусловна работа” и „задължение и труд” –  силни и слаби страни, възможности и опасности. По този начин няма да ви се налага да правите „километрични обосновки и финансови обяснения”, а проектът ви ще има устойчивост във времето.
  12. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Напълно си заслужава. Черната ложа и съмнителните сили са подфорум Езотерика.
  13. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Две лепти
     
    Сега виждам, колко е бил прав Учителя. И колко ясно е виждал в бъдещето! Беседата е от 1930 г.
     
    Мисъл за деня - 05.03.2013 г.
     
    Ето на, толкова години вече аз говоря на българите. Ако бях говорил на други народи, досега светии щяха да станат. Те казват, че този човек разсипа нашата вяра. Че каква вяра имате вие? Ако имахте вяра досега от България щеше да стане нещо, но вие нямате вяра. Та и историята показва, че сте хора, които вървят без вяра. Аз искам да туря българите в правия път и затова казвам: Вървете по българския път, който Бог е определил! Не ходете по вашите пътища, защото ще ви пати главата.
  14. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Данните са взети от филма.  Посочени са процентите само на твърдите отговори. Има и разни междинни. Сега не си спомням подробности. Един филм от час и половина не е като статия от където може да се открие нещо веднага и да се копира. Изгледай филма и ще разбереш отговорите на въпросите които задаваш. 
     
    Колкото до това кой ще е прав - бъдещето ще покаже.
  15. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Диана, тези хора за които пишеш ги виждам доста ясно. Особено в блоковете с парно. Плащам в момента над 50% повече от миналата година заради разни дребни измами. Но същевременно виждам състоянието на тези, които лъжат с тока, парното, водата. Нищо фактически не печелят. Според мен мизерията ги е докарала до там. Ако трябва да забиваме в тази област...няма да се спрем. И какво ще излезе? Че хората са крадци, измамници...?  Може и да има такива - абсолютно лоши? Но знаеш ли, един съседът за който със сигурност знам, че си е махнал измерителните уреди от радиаторите, на практика е готов винаги да услужи. Пенсионер по болест е и едвам свързват двата края, но винаги гледа да си намери някаква работа из входа, да е полезен с нещо. И не само той е така - има и други. 

    В предложеният проект на опасения от рода, че някои ще мързелуват има даден отговор:

    ж) Няма ли с ББД да създадем едно мързеливо и лениво младо поколение? - Механизмът с кредитни карти, които да не позволяват този доход да се харчи за развлечения по барове и дискотеки, ще стопира леността и ще подтиква към обратното - към креативност, трудолюбие и творчество. Навярно ще има и такива които ще заседнат зад бутилката и лесния начин на живот, но вижте - това ще е ЕСТЕСТВЕНИЯТ подбор, който ще влезе в действие. Нормалните деца, които са възпитани с добра ценността система ще имат прекрасни възможности да развият своя потенциал и заложби, а другите - насила не можеш да ги накараш да водят нормален живот. Вторите ще имат два варианта - или да се сравняват по първите и да живеят добре, или да продължават да са пиянстващи аутсайдери, но това рано или късно омръзва, а и здравословно не може да се понася.
     
    и
     
    г) Ами, ако никой получаващ ББД, не пожелае да работи? - Принципно това не е възможно! На въпроса дали биха продължили да работят, ако имат базов доход, 60% отговарят – ДА и само 10% - НЕ.
    В човек е заложено той да проявява креативност и съзидателност, а Българинът е преди всичко трудолюбив, а не лентяй. ББД ще гарантира някакъв приличен начин на живот, но пазарната икономика винаги ще подтикват човек да има още по-добър стандарт на живот.
    Принципът ще бъде не "който не работи не трябва да яде", а "който мисли, ще има повече"!
  16. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Може би трябваше наистина да уточня, че става дума за системата на разпределяне на благата в обществото. "Основната идея на ББД - да се гарантира някаква базова материална независимост на човек.
    Целта е - да се премахне непрекъснатият страх и стрес, с които живеят хората, породени от притеснения за тяхното оцеляване. Притеснения, които превръщат даденият човек в РОБ на една система като сегашната. "

    Тук не става дума за нуждаещите се, а изобщо за всички хора.

    Колкото до понятието "нуждаещи се" - това е много относително според мен. Определянето на това кой се нуждае от помощи и кой не понякога е много неточно, Създават се цели групи от населението на една държава, чийто поминък е да са социално слаби. Това е вредно и за тях самите, и за обществото като цяло.

    ББД не заробва хората, а ги освобождава.
  17. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Идеята в проекта ми харесва и заставам напълно зад нея. За мен няма значение кой е авторът. Тази идея е залегнала и в словото на Учителя. Според неговите думи всеки народ си има мисия. Аз смятам, че мисията на България е да даде нещо ново, пречистващо на човечеството. Нали пак според думите на Петър Дънов, ние сме черния дроб на планетата? А функцията на черния дроб е да пречиства, освежава кръвта.
     
    Знам, че идеята за ББД и във филма, и в проекта звучи малко фантастично. И за мен беше така в началото. Не толкова от финансова гледна точка - не съм икономист и не се наемам да говоря в тази посока. По-скоро ми беше интересно защо Провидението до сега не е позволило такъв начин на разпределение на благата? Предполагам, че в борбата за физическо оцеляване през което минава всеки човек, се шлифова неговото еволюционно развитие? Това става чрез принудително учене, чрез труд и страдания... Затова старата система на разпределение до някъде е била полезна. Но в момента  всеки вижда как тази система се е изродила и не върши работа, а по-скоро пречи. Хората са вече доста напреднали в еволюцията си. Идва шестата раса. Защо нашият народ да не даде едно ново начало?
     
    Съобразявам се с указанията на Станимир и няма да отговарям на въпроса на Божидар. Ако някой се интересува от биографични подробности за даден човек, имащ профил във фейсбук - да му пише там. Колкото до банването (mvm) - към бележката за ББД във фейса има над 100 въпроса на които трябва да отговори един човек. Как би станало това, ако трябва да се отговаря и на въпроси свързани с илюминанти, извънземни, заговори, рептилии и т.н.?

    На въпроса на Диана:
     - зависи от еволюционното ниво на човека. Аз вярвам, че е мината вече критичната фаза, когато болшинството хора трябваше да бъдат насила карани да се чувстват част от ЦЯЛОТО. Забелязала съм, че и в последния клошар, гори едно огънче някъде вътре в него - да е полезен, необходим с нещо на някой.
  18. Like
    Ivelina got a reaction from Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    vili_n, споделям мнението ти и не виждам ББД да е „вредно за душите”. Вероятно някои от четящите правят асоцияция с темата за „безплатния хляб” и поради тази причина са предубедени. Не смятам да влизам нито в спорове, нито да изказвам мнения този път. Затова, който не смята, че е ББД „безумие”, а „Светлина в тунела” може да прочете допълнително и да подкрепи петицията.
    http://www.peticiq.com/bazov_dohod
  19. Like
    Ivelina reacted to Ани in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Добре е да се види филма-есе на Даниел Хани и Ено Шмид.


     
    Тъй като е доста дълъг, над 1.38ч., то ето конспектирано това, което на мен ми направи впечатление.  ББД (Безусловния базов доход) е доход отпускан безусловно на всеки един член на дадена политическа общност (защо политическа - това не го разбрах?) с цел:
    1. да гарантира оцеляването и да гарантира включването в обществото.
    2. да позволява изпълнението на индивидуалните права
    3. изплаща се без проверка на разполагаемите средства
    4. не е обвързан със задължение за работа

    (Има разлика с Базовия МИНИМАЛЕН доход, който се залага в социалната политика на всяка страна.)
     
    Някои изказвания на интервюирани хора:

    Волф Лотер  - "Базовият доход ще доведе до успокояване на съществуващото социално напрежение, ще се намали зависимостта от заплатите, ще се даде повече независимост. Това дава възможност да се работи заради самата работа, заради удоволствието което тя носи."

    Според авторите на филма в момента има повече хора от колкото работни места. Има борба за право на работа. Но това е фактически борба за право на доход. Ако се осигури базов доход, то тогава хората ще се огледат наистина за работа, която ги влече. Ще бъдат СВОБОДНИ.

    Роланд Блакче: „Най-много ме шокира това, че вече не разбираме защо имаме икономика и финансова система. Икономиката е част от общото ни човешко съществуване, която прави възможен начина ни на живот и ни дава на разположение най-различни неща. Този възглед е отдавна забравен. Днес тя (икономиката) е независима система, която има свои собствени цели, която вече не е в синхрон с човешкия живот и която може дори да го унищожава."

    На въпроса дали биха продължили да работят, ако имат базов доход, 60% отговарят – ДА и само 10% - НЕ.

    На въпроса, кой ще върши мръсната работа – във филма дават следния отговор?

    Има три възможности:
    1. По-добро заплащане за нея и по-добри условия за труд.
    2. Автоматизация и рационализация.
    3. Всеки да я върши сам.

    В края на филма е отделено доста време за данъците. Това е накратко, което схванах за тази идея.
     
    Според авторите на филма – в момента човечеството разполага със средства за подобен проект, финансовата част е гарантирана/осъществима. Защо тогава все още не е приложена тази идея? На този въпрос ми е трудно да отговоря. Но ми направиха много силно впечатление думите казани във филма: "всяко дете, което умира от глад днес по света е всъщност убито, защото има огромни средства концентрирани в съвсем малко хора."

    Най-добре е естествено да се изгледа целия филм, ако има човек време и да се прочете внимателно цитираният от Галина проект.
  20. Like
    Ivelina reacted to vili_n in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Проекта за базов доход, за мен е "Светлина в тунела".  Приех го с голяма радост и вярвам, че може да се осъществи. Представих си едно прекрасно бъдеще, за което повечето се молим. В началото си помислих, че е прекалено хубаво за да е истина, но след като го прочетох до край, се изпълних с Вяра и желание да използвам предоставената възможност. 
     С една дума, пиша по темата, защото ме интересува.  Регистрирана съм отдавна, но рядко имам мотив да ви пиша. Споделям си мечтите и търся начин да ги сбъдна, а най-малко желая спорове. Нямам време да разгадавам мъдри послания от предубедени хора. Надявам се да прочета основателни мнения и благодаря на Ани за филма !
  21. Like
    Ivelina reacted to vili_n in Идеен проект "Безусловен Базов Доход за всеки Българин"   
    Да, Божидар, в дохода е сигурноста. Ако не мога да си набавя доход за основните нужди, за каква духовност говорим ?!?  Примерно, искам аз да се развивам духовно, да имам всичко от Учителя, да ходя на събори, на летни духовни лагери и т.н. Обаче хем заплатата ми до никъде не стига, хем почивни дни не ми дават, съзнанието ми е заето само с елементарни материални грижи и дори за една Паневритмия не мога да се откъсна. Чувам, че и в интернет хората обсъждат духовни теми, но нямам пари за доставчик.
     Хайде разреши ми проблема ти, понеже си много "остроумен".  Как без основна база от доходи да се вмъкна на Божията нива ?! 
  22. Like
    Ivelina got a reaction from Иво Бонев in Проект за благоустройство на Братския център във Варна. Нужда от помощ   
    Благодаря за полезната информация. Много хубава идея.

    Но бихте ли казали – каква е общата стойност на проекта? Каква сума е необходима за всички къщички и колко на брой са те? Освен това казвате, че е необходима и сума за изграждане на ел. мрежа – на каква стойност? Въобще може ли малко повече информация относно финансовата част на проекта, освен банковата сметка? Благодаря.
  23. Like
    Ivelina reacted to Ани in Да направим Хляба на Българина безплатен!   
    Нещата са несравними, Донче. И защо трябва да се внушава, че защитаващите проекта или по-скоро идеята на Учителя, са някакви мизантропи, не даващи и трошичка на изпаднал в беда човек и разчитащи като някакви търтеи само на държавата. Какво ще отчитаме след 3 месеца?

    sarita,
    и аз съм си мислила понякога същото – че хората в България не са гладни. Но хората в България не са само просяците, които вижждаме по големите градове...

    Inatari:

    Същият въпрос може да си зададе и човек, който не употребява лекарства, не ползва личен лекар или има такъв само формално, но си плаща задължителната здравна осигоровка. Темата за социалното осигуряване само преди 200-300 години е била утопия. Пенсията, която сега е право на всеки, през средновековието е била нещо като награда, раздавана само на някои държавни сановници.

    Здравното осигуряване....? В България закон за него има едва през 1918 г. Само три години преди Учителя да каже в беседата си „Живата енергия” думите:


    Мисля си как ли са погледнали на тези негови думи тогава? Дори учениците му? Той казва тези думи в неделна беседа, а тези беседи са били за всики желаещи да го слушат. Значи това е призив отправен не само към учениците, а изобщо към българския народ.

    Защо го е казал? В момент на афект? Не ми се вярва...?

    Ина, съгласна съм с това което си написала за културата на хранене. Но то просто е за друга тема.

    Колкото до:

    Никой не предлага безплатна храна. Можеш да прочетеш в проекта.
  24. Like
    Ivelina reacted to Ани in Да направим Хляба на Българина безплатен!   
    Веселин, благодаря за думите:

    Много малко са хората, които приеха тази идея? Не говоря в случая за идейния проект, а за думите на Учителя Петър Дънов, казани преди повече от 90 години. Ако тези думи звучат фантастично за един човек, който никога не е отварял беседа от Учителя и не знае кой е той, то защо се приемат едва ли не „на нож” от неговите последователи?!? Ивелина в своя пост, прави едно интересно заключение, на базата на цитираната от нея и от мен книга. Аз постепенно започвам да стигам до същото. Но не ми се иска...

    Не знам кои са авторите или по-точно казано съставителите на „Учителят, Лечителят, Пророка”. Но почти всички цитати там са много лесно откриваеми в сайтовете с беседи из нета. Авторите много малко са говорили от свое име. Книгата е изградена предимно на спомени и записки от беседите на Учителя. Но едно тяхно заключение (на авторите), което е след цитатите дадени от Ивелина, ме разтърси много силно. Ето го:



    Не правим ли без да искаме и ние понякога така? Взимаме от думите на Учителя само това което ни е удобно, приятно, лесно и отминаваме, заобикаляме другото... Това което е трудно. Просто избираме широкия път пред тесния... Извинявайте за отклонението от темата.
  25. Like
    Ivelina got a reaction from Иванка Калбурджиева in Проект за благоустройство на Братския център във Варна. Нужда от помощ   
    Благодаря за полезната информация. Много хубава идея.

    Но бихте ли казали – каква е общата стойност на проекта? Каква сума е необходима за всички къщички и колко на брой са те? Освен това казвате, че е необходима и сума за изграждане на ел. мрежа – на каква стойност? Въобще може ли малко повече информация относно финансовата част на проекта, освен банковата сметка? Благодаря.
×
×
  • Добави...