Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Да направим Хляба на Българина безплатен!


Recommended Posts

Вярвам в Единния свещен хляб , нойто всични хора ядат - това ще бъде първия член на нова бъдеща нонституция според Учителя.

"Джасмухин също е една от първите, които с успех прилагат “храненето с прана” на човешкото тяло. Самата тя от 1993 г. живее изключително хранейки се с “течна светлина”. От тогава тя обикаля света с цел да информира все повече хора за техните собствени възможности." http://jasmuheenvisit.hit.bg/

Link to comment
Share on other sites

Идеята е прекрасна, но е важно как ще се осъществи. Бавно и полека, с малките величини да се работи, а не с революция. Нека стане по свобода и съзнателно. Нека се говори първо, да се приеме в съзнанието на хората, да се явят доброволци, които ще месят и пекат...

Ще стане, но има време, нека сме търпеливи и с любов да разясняваме на хората... Според мен "има светлинка в тунела...." :dancing yes::thumbsup:

П.П. Важно е и съзнанието, че като е безплатно не значи, че всеки ще взима, колкото му падне...

Edited by Слънчева
Link to comment
Share on other sites

Идеята е не само “прекрасна”, но и напълно осъществима- в проекта са дадени и дейностите, “стъпките” за реализирането й. Както и механизмите и източниците. Това прави проекта напълно Реален и Възможен.

Не са необходими и доброволци, защото доброволния труд по някакъв начин трябва да бъде стимулиран. Затова проекта не се работи от неправителствени организации, а директно от държавата, в партньорство с общините и бизнеса. Което го прави устойчив във време и финансиране. Когато има партньорство на такова ниво, революции не са необходими. Единствено е необходимо желание, воля и грижа за ближния.

Link to comment
Share on other sites

По време на соц. режима партията решаваше и "мислеше" за всичко. Сега държавата да мисли... Това малко ме смущава... Отговорност и разумност първо у всеки човек е нужна. И най-вече личният пример на тези, дето се захващат...

Защото ако преобладаващато съзнание е"око за око" едва ли ще се получи... А и е нужно много хора да разговарят, да мислят заедно, за да се получи... Да се приема и другото, различно мнение, а не да е заплаха... ;)

Link to comment
Share on other sites

Що се отнася до :

П.П. Важно е и съзнанието, че като е безплатно не значи, че всеки ще взима, колкото му падне...” в “ I. Цел и същност на проекта!” е казано:

“Проекта обхваща ВСИЧКИ български граждани, притежаващи документ за самоличност (лична карта!), без значение на техния социален статус и религиозна принадлежност, без значение дали даденият човек упражнява физически труд, дали е осигурен и дали има здравна осигуровка. “

”Идеята е безплатният Хляб да се подсигурява на хората за ХРАНА, защото „Хляба е Свещен!”. В този ред на мисли проекта непрекъснато трябва да се усъвършенства във времето в насока - ограничаване на всякакви злоупотреби, презапасяване с Хляб или изхранване на домашни животни с Него.”

“Всеки Българин, ако ИСКА и ЗАЯВИ своята нужда от безплатен Хляб трябва да притежава лична карта за самоличност, т.е. да е от 14 год. възраст нагоре!”

А в “3.2. Идейна структура за взаимовръзки между отделни звена изпълняващи проекта” е описан механизма, за да се избегне точно това - “всеки ще взима, колкото му падне...”.

Link to comment
Share on other sites

Слънчева, извинявам се, но не разбирам за какво говорите! Мнението ви по – скоро ме навежда на мисълта, че сте прочели Само името на проекта и моето мнение и затова проекта ви звучи като “революция” и “заплаха”. Ако изчетете цялото съдържание и вникнете в идеята ще разберете “отговорността и разумността” на приложението му в реалността!

Link to comment
Share on other sites

Подкрепям!

Учителят е имал малко по-друго нещо предвид, когато е говорил за безплатни неща, но все пак подкрепям.

Безплатни ще са технологиите на бъдещето, или на първо време - изискващи минимум средства, защото ще са нови и с източници, които не влизат в схеми за пазаруване с пари. Но за да ползваме такива източници, е необходимо да развием сърцата си, а това става точно с такива инициативи - възвишени и същевременно здраво стъпили в рационалното!

(Кирил Чурулингов, връзката с ползването на прана е много на място, още повече - хляб не мога да меся, но мога да ви науча да работите с прана).

Link to comment
Share on other sites

Ивелина, може би сте права. Но всичко, което има характер на лозунг /а този проект така ми въздейства/ някак ме плаши. Тъй като съм била в разни организации, които уж имаха прекрасни цели и идеали, а се проявиха от еднолично управление и желание на някои хора да се облагоделстват само лично, за това и се старая да не се хвърлям в идеите сляпо.

Работата с хора е много специфична и мисля, че е добре една молитва за благословение на този проект да се направи. Изобщо не съм против него, но пак ще кажа - важен е начина на осъществяване... И да е прозрачен!

Link to comment
Share on other sites

Слънчева, наистина ми е Много Трудно да ви разбера! Моля ви, прочетете целия проект, а не заглавието, за да не ви въздейства като лозунг и да ви плаши!

Проектът е За и На целия български народ! Проектът “излиза” От народа, а не еднолично или от организации! Проекта е: “запазване достойнството на ВСЕКИ Българин”, “гарантира сигурност във ВСЕКИ Българин” , “да се подсигурява на хората за ХРАНА, защото „Хляба е Свещен!”. И всичко това да се постига по “солидарен начин на разпределение”.

“Начина на осъществяване... И да е прозрачен!” е описан подробно в:

II. Финансиране на проекта!” и “III. Организация за получаване на безплатният Хляб!”

Мисълта на Учителя цитирана в проекта е многопластова и всеобхватна. Безплатните технологии също не са в сферата на фантазиите...

Но все от някъде трябва да започне да се прилага... В случая проекта “прилага мисълта на Учителя” от най-важното и най-съществено и най – насъщното – Хлябът!

И както Kiril_ig казва: “времето за реализация е назряло”, но това реализиране зависи от Всички нас , от Всички българи!

Edited by Ivelina
Link to comment
Share on other sites

Щом сте толкова решени направете хляба безплатен, мислите ли че тук някой е против това? Преди това е добре да се успокоите и да обясните идеите си търпеливо на питащите, без толкова много удивителни знаци. Аз лично трудно бих приел хляб от нервни хора, дори не бих ги изслушал.

Link to comment
Share on other sites

ОК, примам, че причината да не се разбираме е в мен. Но имам въпрос-българите под 14 години, които са или без родители или са с някаква проблематика, те ще бъдат ли нахранени? Поне с хляб?...

Link to comment
Share on other sites

Диян, идеите, целите и т.н. са описани и обяснени подробно, търпеливо и изчерпателно :) ! /още един удивителен :)/

НО... човек трбябва просто да Прочете проекта, а не Само заглавието му.... :)

Link to comment
Share on other sites

Диян, идеите, целите и т.н. са описани и обяснени подробно, търпеливо и изчерпателно :) ! /още един удивителен :)/

НО... човек трбябва просто да Прочете проекта, а не Само заглавието му.... :)

Проекта Ви може да бъде описан и обяснен подробно и изчерпателно, но не и търпеливо. Търпеливи трябва сте Вие когато обяснявате проекта си на питащите, аз лично нямам интерес към проекта Ви.

Link to comment
Share on other sites

Слънчева, :)

Отговорът за българите под 14 г е:

“Нека да имаме и следното условие: един бял Хляб, произведен от 1 кг. хлебно тесто (по стандарт!), който е на пазарна цена 1 лв., ... и нека да приемем, че 0, 500гр. е необходимото количество насъщен Хляб, на човек за ден!”

“Пример - един човек от 4-ри членно домакинство, ако има личните карти и на останалите членове, може да заяви талоните, да ги вземе и да получи срещу тях безплатния Хляб за цялото семейство.”

Да и за тези българи, които са под 14 г. , които са “без родители или са с някаква проблематика” ще има хляб – една част от тях са настанени в приемни семейства, а друга част все още са в институции, но и на тях им предстои да бъдат изведени от институциите и настанени в приемни семейства, семейства на близки и роднини или в нови семейства.

Link to comment
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Мисля, че идеята за безплатния хляб е излязла леко встрани от основната идея... изхвърчала от коловоза...

Link to comment
Share on other sites

В поста си с който открих тази тема, написах: „Смятате ли, че това е възможно?“. Може би трябваше да добавя – „какви идеи имате, какво можете да допълните или какво не ви харесва“? Инициативата за пускане на темата е моя и целта ми е този проект да стигне до повече хора. Да има повече конструктивни идеи. Ако някой е против – просто може да каже защо, а ако няма интерес – има други теми във форума. :feel happy:

Затова и цитирах целия проект – за да се прочете и евентуално разбере. Ако някой не е съгласен с някои точки, или не разбира, или има желание да добави нещо - да пише. :smarty:

Идеята на проекта не е изхранването на българите от страна на държавата, а осигуряване на един минимум от необходимо количество хляб за оцеляване. Не е нормално в една европейска страна (а и изобщо за никоя страна) през 21-ви век да има починали хора от глад! Това беше и главната причина да приема проекта. Трябва да се направи нещо. Така виждам нещата. Не мога да кажа, че всичко свързано с икономическото реализиране съм разбрала. Но имам доверие на автора, а и бъдещето ще покаже какви ще са резултатите. Все пак по-добре да се прави нещо, отколкото да се стои на едно място и да се ядосва човек. Уповавам се на Божията Воля. Както ми каза една приятелка по скайпа, „...ако Бог е промислил точно това да се случи, то ще се случи...“

Виждам, че Ивелина е отговорила на доста от зададените въпроси, за което й благодаря. :)

По време на соц. режима партията решаваше и "мислеше" за всичко. Сега държавата да мисли... Това малко ме смущава... Отговорност и разумност първо у всеки човек е нужна. И най-вече личният пример на тези, дето се захващат...

Защото ако преобладаващато съзнание е"око за око" едва ли ще се получи... А и е нужно много хора да разговарят, да мислят заедно, за да се получи... Да се приема и другото, различно мнение, а не да е заплаха... ;)

Не виждам защо трябва да се смущаваме от желанието си да живеем в социална държава – като скандинавските например. :) Може би прекалено сме се напатили от един друг тип държава...? Отговорността и разумността у всеки човек е прекрасно пожелание. Но се постига постепенно. На хората трябва да се осигурят добри условия за развитие. Един човек трудно би развил някои духовни качества в себе си, ако съзнанието му е блокирано от глад и мизерия.

Искаш да направиш човека по-добър, нахрани го, ако е гладен; напои го, ако е жаден, и като го нахраниш с хляб и вода, дай му малко от твоята солчица, и той ще се подобри. Ако не го нахраниш, ще направиш престъпление. Ако срещнеш някого, който се е отчаял и иска да се самоубие, не му давай съвети, че това не е добре, че не трябва да се отчайва, но вземи го у дома си, нахрани го, напои го според твоя обичай, и след един–два часа, като му се смели храната, кажи му: „Хайде сега да се поразговорим“.

Солта

Мисля, че идеята за безплатния хляб е излязла леко встрани от основната идея... изхвърчала от коловоза...

Ами върни я. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Прочетох с интерес анонса на темата.

Какво ми хрумва - утопия и то социална. Да, това не е новина.

Защото българинът, освен хляба, има куп други проблеми, които са наистина екзистенциални - човек без хляб може и да живее, но без доходи - никак не може.

Освен това, нека първо помислим за най-бедните българи, не за всички.

Проблемът е, че живеем в мръсни времена, когато социалността или преминава в утопични езотерики или в тотален нихилизъм. Истината е, че всеки трябва да осъзнае мястото си в този живот, в тази конкретна битийна ситуация и да разбере, че нищо не идва даром.

Колко организации познавате, които имат кухни за бедни - практика, изключително разпространена в нормалните държави. Дори и ББ нямат такива.

Безплатният хляб често се оказва небесният хляб, а с него - бедният трудно ще се нахрани, камо ли да повярва.

И понеже темата е инспирирана от частен случай за самотни умирающи хора, никой не умира от глад, умира от самота. Особено възрастните хора.

П.С.

Грешка. Умират от глад само в Африка.

Link to comment
Share on other sites

Ивета, благодаря за споделеното мнение. :)

Ето как виждам нещата по някои от мислите ти:

Прочетох с интерес анонса на темата.

Какво ми хрумва - утопия и то социална. Да, това не е новина.

За мен "утопия" не е лоша дума. :) Ще си позволя да цитирам Оскар Уайлд:

"…не стоит и смотреть на карту, раз на ней не обозначена Утопия, ибо это та страна, на берега которой всегда высаживается человечество. А высадившись, оно начинает осматриваться по сторонам и, увидя лучшую страну, снова поднимает паруса."(съжалявам, че е на руски, но не се наемам да го преведа качествено). :wub:

Утопията понякога може да се превърне в движеща сила, много по-реална от някои разумни и умерени идеи. Човекът, който е наранен от злото на окръжаващият го свят понякога има нужда да си въобрази, да извика образа на съвършения, хармоничен обществен строй. (преразказвам Бердяев :rolleyes: )

Защото българинът, освен хляба, има куп други проблеми, които са наистина екзистенциални - човек без хляб може и да живее, но без доходи - никак не може.

При липса на доходи, 500 гр. хляб на ден ще създадат чувство за сигурност. Наистина има много проблеми, но целта на този проект е да се реши поне един от тях. По-добре нещо малко, но реализирано.

Освен това, нека първо помислим за най-бедните българи, не за всички.

А как се преценява кои са най-бедните? Понякога 10 ст. могат да бъдат разделна граница между беден и не беден. :( Половин хляб на ден е около 50 ст. На месец това прави около 15 лв. За една част от българите това са джобни пари. Но за други не е така. Трудно е обаче да се установи точната граница...

Проблемът е, че живеем в мръсни времена, когато социалността или преминава в утопични езотерики или в тотален нихилизъм. Истината е, че всеки трябва да осъзнае мястото си в този живот, в тази конкретна битийна ситуация и да разбере, че нищо не идва даром.

Тук си права – нищо не идва даром. Идеята на проекта не е безплатна прехрана:

2. Целта на проекта е преди всичко запазване достойнството на ВСЕКИ Българин, а не изхранване на българския народ.

3. Целта на проекта е да гарантира сигурност във ВСЕКИ Българин, независимо в какво тежко финансово или материално положение се намира. С гарантиран Хляб на масата, всеки може да оцелее!

Колко организации познавате, които имат кухни за бедни - практика, изключително разпространена в нормалните държави. Дори и ББ нямат такива.

Могат ли кухните за бедни да подсигурят всички нуждаещи се? В нормалните социални държави те играят помощна роля. Основната роля поема държавата тъй като има необходимите структори и организация.

Безплатният хляб често се оказва небесният хляб, а с него - бедният трудно ще се нахрани, камо ли да повярва.

Целта не е да се нахрани бедния, а да му се даде сигурност и надежда. Увереност да се изправи и продължи сам. А в какво ще повярва - това вече е друг проблем. Всеки си има специфичен път. :)

И понеже темата е инспирирана от частен случай за самотни умирающи хора, никой не умира от глад, умира от самота. Особено възрастните хора.

Тъй като познавам косвено тези хора, за които писах в първия си пост от темата, че са починали от глад, то наистина гладът е следствие. Но не точно на самота, а по-скоро на отчаяние, безизходица и от там апатия и липса на желание за живот. Именно за това в проекта се казва: „запазване достойнството на ВСЕКИ Българин“. Когато попаднат в "дупката", много хора автоматично се затварят в себе си и отказват да живеят – инвалиди, възрастни, а и по-млади. Да не говорим, че има завишена детска смъртност от лоши условия на живот при някои семейства.

Този проект ще даде глътка въздух на изпадналите до дъното.

Има неща за уточняване според мен, затова е и пуснат в мрежата. :)

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

Този проект ще даде глътка въздух на изпадналите до дъното.

Има неща за уточняване според мен, затова е и пуснат в мрежата. :)

Ани, ако това е така, то защо на моите въпроси и притеснения се реагира, че не чета правилно? Сещам се за един аналог-който е от беседите: комунистите са имали добри идеи и са били висши духове, НО са дошли със сила и са налагали тези идеи, както и съзнанието на хората не е било готово за това. Та в този ред на мисли реших да отбележа, че е добре този проект да се реализира бавничко, полека, първо да се разяснява, да стигне до съзнанието на хората, на политиците, на бизнеса... Във всички свери има честни и добри хора, но е нужно да се повярва, да не е насила...

Много е важно всеки, който се захваща с нещо да е наясно и с плюсовете и с минусите, да е готов да проявява търпение и да носи отговорност-пред себе си и Бога!

Мога да споделя наблюдение за една социална кухня-общинска, която през зимата дава храна на 150 човека. Хората там са предимно нуждаещи се, но готвенето е ужасно /това по думите на получаващите храна/, както и отношението към тях е ужасно /с очите си съм виждала/.

Та достойнството е и приятно, човешко отношение на тези, които ще раздават и ще се занимават с този проект....

Желая успех!

П.П. Ето нещо, което Рассвет е написала и също е по темата:

Докато не съзнаем нуждите на хората, ние сме на крив път. Животът може да се разбере само като съзнаем нуждите на хората. Ако ти съзнаеш нуждите на другите като свои, само тогава ще можеш да разбереш живота. Но докато изхождаш само от твое гледище – не можеш.

всичките страдания произтичат от това, че ние искаме да дадем на другите хора щастие, без да сме сами щастливи. Ние на себе си не можем да дадем щастие, а пък искаме на другите хора да дадем такова.

Младостта е начало на живота. Старостта е края, а пък възрастният живот, това е зенитът на живота. Младостта, началото, това е посаждането на едно дърво. Когато това дърво нараства и става пълновъзрастно, това е възрастният човек. А когато това дърво почне да дава плодове, това е старият човек. Старият живот е живот, който дава плодове. Това трябва да разберете. В младините трябва да посявате всичко хубаво. Човек, който иска да бъде млад, всичко хубаво да посява в себе си. А пък старият трябва да има плодове, тогава животът има смисъл. А пък, ако човек на младини изяде това, което е трябвало да посади, той на страни ще мисли само за онзи свят, ще го връщат и все ще го връщат, докато разбере Божественото начало.

Онова, което Бог е вложил в нас, ние трябва да го посеем. Вложеното в нас трябва да даде плод и да опитаме този плод. Това е животът. И ако ние не можем да опитаме този Божествен плод, тогава самият живот остава за нас неразбран.

Това е сега новото в света. Онова, което ви е дадено, трябва да го приложите, за да може то след време да даде своя плод. Това е реалното.

Реалното и нереалното

от тук

Edited by Слънчева
Link to comment
Share on other sites

Този проект ще даде глътка въздух на изпадналите до дъното.

Има неща за уточняване според мен, затова е и пуснат в мрежата. :)

Ани, ако това е така, то защо на моите въпроси и притеснения се реагира, че не чета правилно?

Извинявай за това, Слънчева. Сложих текста на целия проект – за да е по-лесно четенето и задаването на въпросите по конкретните точки. Според мен въпросът ти за децата беше много точен. :)

Колкото до всички нужди на хората (цитатът от "Реалното и нереалното"), то те са толкова, колкото са и хората. В случая става дума за нещо конкретно – Хляба. При това не осигуряване изобщо на безплатен хляб, а само на 500гр. на ден. Когато се постави конкретна цел, то е по-лесно и да се намерят начини за нейното изпълнение.

Сещам се за един аналог-който е от беседите: комунистите са имали добри идеи и са били висши духове, НО са дошли със сила и са налагали тези идеи, както и съзнанието на хората не е било готово за това. Та в този ред на мисли реших да отбележа, че е добре този проект да се реализира бавничко, полека, първо да се разяснява, да стигне до съзнанието на хората, на политиците, на бизнеса... Във всички свери има честни и добри хора, но е нужно да се повярва, да не е насила...

Според мен този проект няма да се налага насила. Последователите на Учителя и неговото учение за Любовта не могат да използват методите от една съвсем друга идеология. Но когато хората разговарят, понякога прехвръкват искри – това според мен е нормално.

Много е важно всеки, който се захваща с нещо да е наясно и с плюсовете и с минусите, да е готов да проявява търпение и да носи отговорност-пред себе си и Бога!

Мога да споделя наблюдение за една социална кухня-общинска, която през зимата дава храна на 150 човека. Хората там са предимно нуждаещи се, но готвенето е ужасно /това по думите на получаващите храна/, както и отношението към тях е ужасно /с очите си съм виждала/.

Та достойнството е и приятно, човешко отношение на тези, които ще раздават и ще се занимават с този проект....

Желая успех!

Абсолютно съм съгласна с теб за някои социални кухни, а и за много други държавни и частни организации, занимаващи се с благотворителност, домовете за болни деца, за възрастни хора и др. Затова е от голямо значение какви хора ще работят в подобен проект. Не знам дали си обърнала внимание на едни думи на Учителя в цитата, който дадох в началото:

България трябва да бъде първата държава, да приложи Божествения закон на земята – хлябът да се дава даром.Само оня може да приложи тоя закон, който е абсолютно чист и безгрешен. Грешният, освен че няма да приложи тоя закон, но ще създаде още по-лош. Значи само мъдрият, праведният и благородният може да приложи тоя закон.

Моля се да се намерят такива хора.

Благодаря за пожеланието! :)

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

Ани, благодаря за разбирането! /извинявам се, че ползвам отново препинателния знак (!), който е емоционално натоварен. :)/

Много рядко или почти никак пиша тук, но чета, защото срещам много позитивни мнения, съвети и цитати; много позитивни хора, с много знания.

Идеята за хляба срещнах и подкрепих във Facebook. Много се зарадвах, когато видях, че Ани е споделила проекта тук.

Нищо лично към Слънчева /благодаря ти :)/, наистина проекта е всеобхватен и засяга различни аспекти на живота ни, но в същността си той е за Цялото, за всички нас. Нека се абстрахираме от конкретни случаи /организации, кухни за бедни, трапезарии и т.н./, които действат кампанийно и в рамките на определено финансиране.

Безспорно е, че всеки има различни потребности, но и бедния и богатия, и семейния и самотния, и здравия и болния, и работещият и безработния и т.н.– всички сядат на масата и на нея винаги присъства хляб.

Когато държавата “прегърне” и изпълнява проекта за хляба, той ще се превърне в един постоянен, непрекъснат, сигурен процес. Естествено, че никой няма да бъде изхранен от държавата с проекта, но всеки Българин ще има сигурност и достойнство.

Защото никой не е застрахован от нищо в този живот!

Любов и Светлина на Всички! :)

Link to comment
Share on other sites

Искам да попитам съставителя на този проект г-н Никола Дамянов, колко килограма жито са нужни за направата на 500 гр. хляб и готов ли е да оре, сее и жъне безкористно?

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...