Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Буби

Участници
  • Общо Съдържание

    21
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Всичко добавено от Буби

  1. "Думата разврат звучи невинно в устните на грешниците и развратно в устните на Савонарола " - това е цитат от мнението на Ивета - #8 Джироламо Савонарола, добре е да се проучи биографията на този човек, в Интернет има достатъчно добри материали, добър пример е за това какво да не правим, защото както пише накъде в Библията : "Лошите дела провалят добрите намерения" ( това не е буквално цитирано),
  2. Как и кога се запознах с Учението? Пролетта на 1990г.- Пролетта на Демокрацията, Новото Време беше дошло, а с него и нови свободи, нови вестници никнеха като гъби, в един такъв нов вестник прочетох за първи път статия за Учителя(след време осъзнах за себе си, че с това ще запомня Новото Време). Първото ми впечатление не беше нещо особенно, имаше снимка на Учителя в профил с балтон, брада, шапка, абе добре облечен, асоцийрах го с Димитър Благоев, обаче говори като поп(а ся де облечен като социалист, а пък говори като поп), в статията пишеше за набесните йерархии, власти, сили, ангели, архангели и т.н., после от тук малко. Та от тук малко, от там малко, започнах да придобивам представа, но от прочетеното и чутото нищо не разбирах. По това време започнах да ходя на окултни сбирки при Венелин Паскалев, където от време на време гостуващ лектор беше Др.Илиян Стратев. По същото време тренирах айкидо, карате, интересувах се от источни учения, но още не си бях избрал нещо конкретно. Обаче започнаха да излизат все повече и повече книги по най различни интересни теми, а пък аз несъм книжен плъх да насмогна да прочета всичко, не е като при соца за 20 години да излезнат 5-6 книги и ти да ги знаеш всичките. Та сега какво да правя, имам интерес, пък вече много информация, значи налага ми се е да стесня избора. Това което описах е един процес продължил около 2 години. По това време може би есента на 1992 в НДК имаше търговско изложение на български стоки и цяла София беше накичена с информация за това, като мотото на кампанията беше "Изберете Българското", това и направих избрах Българското, т.с. ориентирах се към Учителя. Пак по то ва време взех че се похвалих на нашите, т.с. семейството ми, ася пробле ми де, оказа се че дядо ми имал сестра "дъновистка", в същото време някаква украинка формирала някакво "бяло братство" дето се самоубивали, въх изведнъж роднините ми насръхнаха баба ми, леля ми, майка ми, баща ми, проблемиииии ... и така няколко години, и през 1995 качих майка ми на Рила, преди това я бях развел по Витоша, на Бивака, и като видя и чу на живо какво е баратството даже го хареса, та такива ми ти работи ... .
  3. Привет и от мен, по темата мога да кажа, че ми е трудно да определя дадени животни като любими, примерно котките някои котки много ги харесвам, но примерно тези със сплесканите муцуни нигак не са ми по вкуса. Винаги от всеки вид някое животно ще ми хареса, а друго не. И все пак като цяло мога да кажа, че жирафи, пингвини, делфини, патици определено са ми любими. Забелязал съм, че някои животни ми стават любими временно, по едно бреме бях ''хлътнал'' по гарвани, сега съм на тема гълъби. Като дете на село си спомням, че хасесвах биволите, козичките. Като малък ми се е налагало да паса овце, нещо много трудно когато не знаеш как, по цял ден тичах след тях с една тояга и викане, кряскане. Пък глегам някои колеги никак не тичат, подпират се на тояжките си, и като тръгнат овцете вървят след тях. Та след малка обмяна на опит се преквалифицирах от "тичащ, гонещ" на "водещ", какъв бил номера, ами в една торбичка дето си я нося с мене само че вече носех и малко царевица за овцете, като им дадеш и то все има една овца дето ще доиде да си вземе от ръката ти, а останалите я следват, после само като я погледнеш и тя тръгва, а останалите след нея. Така няколко пъти, и ако започне да се колебае пак даваш царевичка и после ходиш където си искаш, и овцете сами вървят след тебе. Та тази овца дето тръгваше и повеждаше останалите ми беше станала любима, макар и да не беше първа ''красавица''.
  4. Ето един цитат, които "изрових" наскоро от интернет: "I never knew I had an inventive talent until Phrenology told me so. I was a stranger to myself until then!" Thomas Alva EDISON Приблизителен превод:"Никога не съм знаел, че имам талант на изобретател, докато Френологията не ми го каза. До тогава аз бях като един непознат за себе си." Томас Алва Едисон
  5. Забелязвам, че основно се цитират пасажи на парче, това ме впечатли, какво мислите за еди какво си ... , и т.н., поради това ще се опитам да изложа и моето мнение по въпроса.Френологоята е една наука много стара, станала по-широко известна в по-нови времена благодарение труда на Гал и неговият последовател Шпрунцхаим от преди около 200 години. Получила голяма популярност в началото и средата на 19 в., след което почти напълно изчезнала от фокуса на съвременната наука, сега се ползва със статута на псевдонаука и е обект на много критики и заклеимявания не само от сега но и още от неиното си време средата на 19 в. За по сериозно заинтересуваните предлагам да влезнат в търсачката на Google books, да напишат в полето за търсене: Phrenology , и хоп ще излезнат много книги на тази тема, и което е хубаво тези от преди 1900г. (почти всичко по-важно по темата) напълно бесплатно, свободно могат да бъдат изтеглени, не толкова добрата новина е, че те почти всички са на английски, но за тези за които това не е голям проблем могат да си изтеглят всякакви книги и кратки по 40-50 стр. и подебелички по 200-300 стр. , пък има и още по дебели и подробни по 700-800 стр. Такива в полза на френологията, и такива критикуващия. Добре е поне една кратка книжка да се прочете, за да се добие в кратък и опростен вариант обща представа за това какво е френологията, с какво се занимава, как се занимава и какви са и възможностите, т.с. за какво става (това от книгите дето хвалят) и за какво не става(това от книгите дето критикуват).Успех на всички последвали предложението ми !!!
  6. Аз съм от тези дето "мрът" за шоколад, и така го обичат, че изобщо не си задават въпроси от рода на :"Вреди ли?, Каква е ползата?и т.н.Хубав качествен шоколад мога да ям в "индустриални" количества. Ето на сега докато пиша само по темата и тонуса ми са покачи, усещам че, еи сега ще стана и ще изприпкам до един магазин дето има промоция на Милка.
  7. И днес живота събира мъжете на групи, където те се учат на самоинижиатива и сами да вземат решения, такава е ситуацията(казармата я пропускам) когато се става студент в друг град, не знам дали ще ми повярвате но в студентското общежитие, където бях като цяло стаите на колежките бяха много по-разхвърляни от стаите на колегите, това него казвам за да обидя накого , просто навремето това много ме впечатли.Друга житейска ситуация е работата в чужбина, да видите само как доскорошни "мамини синчета" се научават да работят,сами да си готвят, да си перат и т.н., да мислят и премислят по-няколко пъти преди да вземат решение, да планират, абе коренна промяна. Сега за взаимоотношенията между "полярностите", нищо на готово няма , всичко трябва да се проверява, всеки сам си трупа опита.Много е лесно да прочетеш Учителя каза:" Мъжкият принцип е водещия, а женският принцип е управляващия", ама като тръгнеш да го прилагаш, виждаш че не е толкова лесно, ако го цитираш някъде веднага разбираш,че колкото човека около тебе, толкова различни мнения.Поне аз засега за себе си смятам че доколкото човек се научи да разбира и съобразява със собстваните си полярности, дотолкова ще се справя и с полярностите вън от себе си.Предполагам всеки попрочел нещо от Учителя е наясно, че историята на Адам и Ева, всъщност е история за човешкия ум и човешкото сърдце, не се ли постигне хармония между ума и сърдцето, вътре в себе си, отвън едва ли ще се намери.Лесно е да прочетеш че "сърдцето тръбва да приема директивите на умъ, а пък умът да поддържа това дето сърдцето почувства", ама като река да го прилагам за себеси,... абе за сега намога да се похваля с особенни успехи, овен че съм започнал да работя по въпроса.Нивото ми много напомня един пример от беседа (извинявам се, че не цитирам, поскоро преразказвам, но ми е трудно да намеря точните цитати), става дума за гражданската воина в Америка, пред един съдия докарали двама воиника обвинени в кражба на ябълки, единият хром, другият сляп, пред съдията всеки се оправдавал, че това е невъзможно, "аз съм сляп", казвал слепият, "аз не мога да ходя", казвал хромият, обаче накрая ги осъдили, защото пазача на ябълковата градина свидетелсвувал, че когато ги хванали хромият бил на гърба на слепия.Коментара на Учителя беше, че това често става с ума и сърдцето на човек, за да направят някой золум се съюзяват, а като ги хванат после се оправдавали по отделно, а нямало как да не се съюзяват, защото умът нямал крака, а пък сърдцето нямало очи. Та мисълта ми е, че без работа над самите нас, която в крайна сметка със или без чужда помощ сами трябва да извършим, че без да работим върху себе си, трудно ще се похвалим с успехи.
  8. Мидпоинтите са ми голяма мъгла признавам си, също и информацията е нищожна, само някакви определения и нищо на практика. За хора които са на ти а английският препоръчвам да се запознаят с трудовете на легендарният W.D.Gann, човека е описал не много конкретно как се прилага астрологоята на финансовите пазари, и в една статия мернах, че придавал голямо значение на мидпойнтите.Аз обаче не съм много на ти с английския така,че трудно разбирам трудовете му, които лесно могат да се намерят в интернет. А и моят интерес към W.D.Gann е по скоро към неговата теория за вибрацийте, но това е друга тема.
  9. Привет, астрологията като наука ми върти някои номера, ако тръгна да я изучавам сериозно, ми се изплъзва, ако река да я зарежа, пак не се получава, все таки ще ми привлече вниманието с нещо.За послед но си казах ,че ще се интересувам само от мненията на астролози със Меркурий в Скорпион, защото аз съм такъв случаи, но пък как да отсея от многото астролози само тези, не съм много наясно.По въпроса за наблюдения, бих дал следните примери. Една моя колежка Овен, асц.Везни, роди син точно обратното Везни, Асц. Овен, при друга моя позната Дева, асц. Лъв, дъщеря и е точно обратното, Лъв, асц.Дева.При мен нещата са по усукани майка ми е Овен,асц. Телец , противоположното на това е Телец, асц. Овен, аз обаче, относно това последното съм извъртян опозиционно оспрямо зодиака и съм Скорпион, асц, Везни.Ако се сетя нещо друго пак ще пиша.
  10. Привет, ще споделя малко личен опит по-темата, надявам се да бъде полезен и на други.Та по въпраса за ректификация ще започна малко по-отдалече, и така след четене на различни духовни книги, в мен се появи желание нещо да приложа и на практика.И на ли ще ми е за първи път, я казах си да започна с нещо по леко.Реших да проверя какво ще стане ако пробвам да се събуждам в определен час, без да навивам часовника(по това време всяка сутрин ходех да уча), за целта си казах: Утре да се събудя в 7.00ч., за сигурност навих часовника за 7.05ч., щото не знам какво ще стане.След няколкодневно упражняване, видях че "номера ставал",започнах да се будя в 7.00ч. и без часовник.Оказа се че това не вина ги е от полза, защото на няколко пъти изтървах автобуса за секунди дето се вика. Реших преди лягане да си казвам:Утре да се субудя на време, и се оказа че "номера пак ставал" какво се оказа , когато на другата сутрин отворих очи, имах ясното съзнание, че това е точният момент, станах и без да бързам, но и без да се размотавам, миене, обличане, хранене и тръгнах за автобуса, който дойде почти веднага слад като стигнах на спирката.Това усили увереността ми в метода.След време попаднах в среда на интересуващи се от астрология, и аз си рекох "Я и аз да си направя Хороскоп", и хоп проблем, маминка не може да си спомни, кога ме е родила.Каза ми едно неопределено: "Ми към 6.00ч. сутринта", това почти ме отказа, но само така съм си мислил.След време,в дните преди рожденния ми ден, си казах :"Я да пробвам пак с оня метод, дето да си поръчвам събуждане в определен момент". Това и направих, предната вечер( на 27.10, аз съм роден на 28.10)си казах : Утре искам да се събудя, и като погледна часовника, това което видя да е рожденния ми час( т.с. така както е настроен часовника, без значение дали цепи секундата или не). на 28 сутринта се събуждам изправям се, и седеики в леглото се чудя: ася де, защо съм се субудил по това време(в стаята беше много студено, и тъмно). Разбира се, по късно през деня си спомних и малко ми стана кривичко, че въпреки студа не се сетих да погледна часовника, но си казах: Утре пак ще повторя, и този път ще погледна часовника. Така и стана , пак се събудих , пак ми беше студено и аха, аха пак да си легна, но този път погледнах часовника, и завинаги запомних часа, които се запечата в съзнанието ми.След което много лесно си направих хороскоп. Сега зада бъда честен, трябва да призная, че не съм проверявал, дали този час, се потвърждава и от други методи, но това е така защото интереса ми към астрологията си остана на любителско ниво.
  11. Скъпи съфорумци, драги гости, моля да се придържаме към заглавието на темата "Интуиция, как ни помага?" Моля ви нека демонстрираме уникалната си индивидуалност, чрез споделяне на уникален личен опит, и по-малко коментари, когато нечия опитност по някакъв начин не ни е по вкуса, защото за някой друг тя може да е от голяма полза.Под някои друг имам предвид мен и други като мен, които ценят това което споделят другите като личен опит.Изкам да благодаря на всички които са споделили личните си преживявания по темата. Благодаря за вниманието, .
  12. По темата за езотерично значение на лява и дясна ръка, мисля че тук там съм срещал изказвания от рода на: "...лявата ръка символизира приемането, получаването докато за дясната важи другия принцип за даването.." , потвърждение на което, се проявява и в ежедневието, доста често може да се чуе: " абе сърби ме лявата ръка, сигурно скоро ще получа пари отнякъде "
  13. Привет на всички! По дадената тема смятам, че подхода трябва да е по-комплексен, затова просто ще приложе един цитат от Учителя от беседата "Неизбежният път" от 30.10.1938г.- Неделни беседи "При съвременното възпитание на децата майката трябва да даде правилен подтик на детето си, да знае как да движи ръцете си, краката си, главата си.Това не е суеверие.Ако при излизане от домът си, човек тръгне с левият си крак, той ще име възможност да развива своите чувства.Ако в този момент вие отивате да вършите работа, която умът трябва да я свърши, вие ще спънете работата си. Имате ли работа, която се нуждае от участието на ума, тръгнете с десният си крак. Отивате ли на църква тръгнете с левия си крак. Ако тръгнете с десния си крак, вие ще се намерите в голямо противоречие. Когато отивате на църква, Бог ще се разговаря със сърдцето ви, а в това време умът ще седи като слуга и ще слуша, каквато работа го накарат, ще я свърши. Рече ли да застане в ролята на съдия, да дава ум на Господа, тои ще се намери вън от църквата." Сега вярно става дума за крака, а не за ръце но за това се сетих в момента.
  14. 1.Линкълн станал конгресмен през 1846, а Кенеди през 1946. 2.Линкълн станал президент през 1860, а Кенеди през 1960. 3.И двамата били много заинтересувани за подобряването на гражданските права, съпругите и на двамата губят по едно дете, докато били в Белия Дом. 4.И двамата били убити в петък, и двамата били простреляни в главата. 5.Секретарката на Линкълн имала за фамилия името Кенеди, а тази на Кенеди имала за фамилно име името Линкълн. 6.И двамата били убити от южняци, и двамата били заместени от южняци със едно и също име: Джонсън. 7.Андрю Джонсън, който заместил Линкълн е роден в 1808, а Линдън Джонсън, който заместил Кенеди е роден в 1908. 8.Джон Уилкис Буут, който убил Линкълн е роден в 1839, а Лий Харви Осуалд, който убил Кенеди в 1939. 9.Убийците и на двамата се представяли и били познати с трите си имена нещо не много обичайно за американското общество , сумата от числовата стоиност на буквите на имената и на двамата била 15(написани на латиница). 10.Линкълн бил прострелян в ложа на театър с името Форд, Кенеди е прострелян в една лимузина „Линкълн” произведена от Форд. 11.Техните убийци били убити преди да бъдат изправени пред съд. 12.Седмица преди да бъде убит Линкълн посетил гр. Монро, щата Мериленд седмица преди да бъде убит Кенеди се срещнал с Мерилин Монро.
  15. За Учителятъ и Утешителятъ Преди време присъствах на разговор където се спомена, че за идването на Учителят Петър Дънов е загатнато в Евангелието на Йоана гл.15 ст. 26: ”А когато дойде Утѣшителятъ, когото Азъ ще ви изпратя отъ Отца, Духътъ на истината, който от Отца изхожда, той ще свидетелствува за Мене.” Как мислите, може ли да се приеме на сериозно едно такова изказване. Как бихте изтълкували факта, че ако извадим от Утѣшителятъ – ѣ = Утшителятъ, т.с. Учителятъ, (т + ш = ч). Това случаино ли е, да се разсъждава така това стъкмистика ли е, или може да се даде някакво по сериозно обяснение.
  16. Има една беседа(за съжаление не помня коя точно) от Учителя, в нея се говори за потъналата Атлантида, как със потъването душите на атланците минали в океана т.с в астрала, че центъра на цивилизацията бил някъде около Мексиканския залив(възможно е явленията около бермудския триъгълник да водят произхода си от там, това обаче е мое мнение).В беседата се говореше за едни риби, мисля че пъстърви които правели една голяма обиколка и винаги се връшали там където била Атлантида защото тези риби имали някаква връзка с потъналите атланци. Друго което си спомням от беседите е, че много може да се научи от културата на Атлантида, но и много работи имало за които е по-добре да си останели там под водата
  17. Привет, поне аз от лични наблюдения върху себеси мога да кажа, че стария правипис по ми харесва, особено силно ми въздеиства буквата "ъ" когато се поставя в края на думите, силно ми влияе и шрифта който се използва че даже и качеството и цвета на хартията. А за графологоята лично аз нямам големи успехи с нея, но ако на някой му се отдава нека и посвети няколко години, това все пак е основна окултна наука и тя си заслужава усилието
  18. Мисля, че няма нищо нередно в това, че историите описани в свещенните книги на евреите много напомняли тези на древните египтяни и тези на други древни народи.Все пак 400г. са били в Египет, Моисеи е бил обучен в цялата мъдрост на древните египтяни, по време на вавилонския плен много евреи са били обучавани в мъдроста на древния Вавилон. Преди време, чух някаде следното изказване: Че той Христос това дето умрял и възкръснал, това не било нещо ново, това са неща които са се случвали и преди във храмовете на древен Египет, различно било само дето Той изиграл това на историческата сцена, т.с. това познание вече не било тайно, а станало известно на всички. В „Еклисиаст” гл.1 ст. 9-10 ,точно и ясно е казано: 9.”Което е станало, то е което ще стане: И което се е направило, то е което ще се направи: И няма нищо ново подъ слънцето. 10. Има ли нещо, за което може да се рече: Вижъ това е ново? Това е вече станало, въ вековете които са били преди нас.” За символа „змия захапала опашката си”, съгласен съм че времето е кръгово(даже някои биха казали леко елипсовидно) а не линеино, и това е нещо за което в беседите многократно се говори. Учителя говори за различни еволюционни вълни, че е определено хората да станат ангели, а животните хора, че методите които се използват са методи проверени, че пътят по които вървим сега е нов за нас, но е път извървян много пъти от тези които са били преди нас, че това е път добре изспитан.Това, че миналото, настоящето и бъдещето съществуват едновременно едно примерно обяснение е, че това което е настояще за нас хората, е било минало за ангелите (предишна вълна) и в същият момент нащето настояще е бъдеще за животните(бъдеща вълна), така че историята наистина се повтаря. Стана дума за фарисеите, за садукеите, за зелотите , мисля няма да е зле да споменем и есеите които са стояли зад Христос и са го подкрепяли, но това вече е друга тема. За Христос освен, че възвестява новата епоха на Рибите, съм чел някъде,че задачата му била и малко по-голяма, Той е и повратна точка на процеса за смяна на Инволюцията с Еволюция (познанията ми за периоди по големи от 2160г. обаче са много скромни, само съм чувал че има такива, тези периоди на инволюция, на еволюция, епоха на калиюга и т.н. неса ми много ясни). Учителя е говорил за 21 гл. на Откровението, че има отношение към 21век, и отчасти към 1921г.(Ето линк за мястото),очевидно е съвпадението на номер на глава от ”Откровението” с номер на век, като се съобрази, че ”Откровението” има 22глави , а според прецесията продължителността на една епоха е 2160г., т.с. приблизително 22 века (22 * 100= 2200г.) ,поне аз мога да приема, че всяка глава съответства на съответен век. Или склонен съм да приема, че това е едно предсказание за цялата епоха на Рибите, която вече е към края си. Дали за епохата на Водолея ще има ново ”Откровение”, или просто това ще се сдобие с ново тълкувание не зная.Разбира се това е само един начин за съпоставяне на числа, без съмнение има и много други възможности. Като чета такава тема, в съзнанието ми испъква въпроса, а дали Учителят Петър Дънов е новият духовен водач дошъл да извести за новата епоха на Водолея, но това не мисля че тук му е мястото да се разисква, това е поне за нова тема. А дали Христос е бил това за което се твърди или не, както казва Учителя : ”Истината няма нужда от доказване.” , един ден като ни се отворят очите сами ще я проверим , а до тогава всеки е свободен да вярва както намери за добре.
  19. Трудно ми е да говоря за първи те си стъпки, не защото е било отдавна, просто нещата се случваха бавно, постепенно поради което не много осъзнато и немога да ги изредя в строга последователност.Просто в началото гледаш нещата от вън, след няколко години (3-4) си даваш сметка, че вече си отвътре, без много да си наясно как точно е станало това, а като се замисля си давам сметка, че всичко се е случило защото просто съм следвал вътрешния си усет, иначе първото ми впечатление не е нещо особенно.Когато през април или май ‘90г. За пръв път видях статия със снимка на Учителя(възрастен човек в профил с голяма брада и мустаци) в местно софийско вестниче си казах :”Гледаи ти колко интересно, човек облечен като социалист от началото на века, приличащ на Д.Благоев, пък говори като поп”, в статията се говореше за небесните йерархий, за ангели, за началства, за власти и т.н..Първите беседи който прочетох не ги разбирах, когато за първи път чух братска песен си казах :”колко са особенни”. По това време(началото на ’90-те) реших да конкретизирам интересите си към окултизма , защото започнаха да излизат много книги на тази тема, и вече не можех да чета всичко(преди това имаше малко книги на тази тема). Издателство Хелиопол започна да издава много книги с беседи, и аз реших да ги проуча по добре(не, че съм имал голям избор, все пак само с българския съм на ти) , нищо че не ги разбирах, казах си ще ми трябват 2-3г. преди да почна да ги проумявам(това, че ми трябва време го разбрах в техникума). Много скоро си дадох сметка, че беседите ми деистват много релаксиращо, което ме обнадежди. В началото на ‘93 изкарах и курс по паневритмия, и от 22 март започнах редовно да ходя на паневритмия, започнах да посещавам неделните беседи, и действително след 2-3 години разбирах по добре беседите, братските песни ми станаха близки, започнах по редовно да участвувам в братския живот, екскурзий по Витоша , на Рила, ...и т.н.. Както казах и по напред голямо значение имаше това, че следвах интуиция та си, не ми беше много лесно да чета беседи и да учaствам в неща които не разбирах, но правех всичко това защото усещах, че в това има смисъл, затова ще завърша с един цитат от беседата „Божествено ръководство”, където се говори за вътрешния усет: „Казвам: Най-първо вярвайте в света, че всичко в света има един вечен ум, който работи в човешката душа. Бог е, Който работи в нас, и силата на човека седи в слушането, в приложението. Ако човек не слуша този вътрешен глас, ако той не прилага онова, което му се казва, той не може да има никакво постижение отвън. Ако ние оставим нас да ни съдят отвън, постоянно да ни правят забележки. Със забележки човек никога не може да се оправи. Човек се поправя, когато слуша единствено Божественото, което му говори в него. И туй Божественото той го прилага. От това зависи развитието на всеки един човек в света. Дали е той Христос или не, е безразлично. Дали е майка или син, или слуга, който и да е, който слуша това Божественото в себе си, което говори в него, може да стане подигане. Така трябва да вярвате”.
  20. Привет, хубаво нещо е това форумът, споделят се мнения, обменят се знания.Та и аз,реших да се включа, с няколко практически примера, да покажа как може да ни е полезна френологията, защото както Учителя казва ....знание без приложение е товар безполезен... . За целта ще цитирам беседата „Цялото и частите” от книгата „Запалена свещ” на ООК от (1936-37)г. И така ... : „Как ще определите Моралът? – моралността е сбор на известни чувства, висши чувства, във връзка с човешките способности, с висшите способности на човека, това образува морал”(коментар от мен:снимката е от мнение #7 от Иво , тук фр.центрове са групирани по няколко в по-големи групи с общ цвят, като фон, за конкретния случаи гледаме висшите чувства-моралните дадени в тъмно жълто и висшите способности дадени в светло жълто.Морални чувства, това са: 1.Любовта към Бога; 2.Милосърдието; 3.Вярата; 4.Духовноста; 5.Въображението;[ 6.Съвест; 7.Твърдост – на тази снимка те са в зелената област на личните чувства, преместил съм ги при моралните, защото Учителя ги определя като такива] . Висшият ум, това са: 1.Human nature – способност за съсредоточаване, за приспособяване, интуиция; 2.Agreeabelnees – нежност, любезност, добра обхода; 3.Философия,способност за разсъждения; 4.Анализ, способност за сравняване, за различаване)..”Пък когато по-нисшите чувства във връзка с неговия нисш ум се проявяват, тогава се образуват долни чувства.”(коментар:по- нисшите чувства, в случая личните чувства това е зелената област:1.Самоуважение, достоинство, гордост; 2.Себелюбие, себепоказване, славолюбие, тщеславие; 3.Самообладание; 4.усета към великото,възвишеното идеалното,разширение; [5.Страха- за него Учителя казва, че е най-висшето чувство в животинското царство, така че аз бих го преместил в синята област]. Нисшия ум, това е розовата област : Една добра статия по темата ) „Сега в нисшите чувства и висшите чувства разликата седи в туй: висшите чувства имат право над другите в своето съзнание, а нисшите чувства имат право само, което се отнася до тях".(коментар т.с. висшето управлява нисшето). „Когато дойдем до религиозните разбирания, има известни чувства в хората, които не са религиозни.Някои хора са турили религиозна табела на своите лични чувства.Религиозните чувства са за един малък кръг, те са да подпомогнат индивида. Семейните чувства са, за да запазят дома”. (коментар: кафявата област от снимката). „Самосъхранителните чувства са да запазят индивида от нещастия, които има в света”(коментар: в синята област горе зад ушите). „Моралните чувства са които да пазят общия порядък в света.Висшият ум е, който се занимава с причините и последствията на нешата, как светът е създаден.Нисшият ум е, който се занимава с малките работи, които са необходими за ежедневния живот”. ... „Себето е обосновано на личните чувства. У себелюбивия човек личните чувства вземат връх. Морален човек значи, в който моралните чувства вземат връх. Или семеен човек, в който семейните чувства вземат връх. На семейният човек сега не му ли трябват лични чувства? – Той не може да се обезличи. На семейният човек морални чувства нему ли трябват? – Защото без морални чувства ще му липства вътре една връзка. Той ще бъде слаб човек. В тебе всичките чувства, които имаш, всяко едно чувство ще бъде поставено на място” (коментар: зада може да се постави всяко едно чувство и всяка една способност на мястото и , тя или то трява да да се познава, а това за съжаление не става само с четене, трябва и работа върху себе си, трябва самонаблюдение, добре е когато човек започне да се занимава с това, да започне с тези центрове от главата си коити са развити, т.с. изпъкнали, и после да отива нататък към центровете които му липсват „дупките”, и т.н.) Веднъж прочетох следният съвет от Учителя, долу-горе така беше: „ когато се занимавате с окултните науки ( астрология, хиромантия, графология, нумерология, физиогномика, френология и др.), която от тях най ви се удава, нея поставете за основа, за център , а другите групирайте около нея ...." , аз лично започнах с астрологията, хиромантията, но накрая се оказа че най ме бива във френологията,но това е нещо много субективно, всеки сам трябва да провери, да види кое му се удава най добре ...
  21. Привет на всички които се интересуват от френология!Към настоящия момент съм намерил за себеси, че френологията е нещо което е много полезно за мен, но за да стигна до това твърдение мина един дълъг период от момента в които за първи път чух за френологията.Та началото беше някъде към края на 1990- средата на '91 , тогава посещавах окултни сбирки водеше ги Венелин Паскалев, веднъж тои каза, че една голяма част от хората, които имат паметник в Борисовата градина били "едноцентрови" според френологията, т.с. всичките им усилия като време и енергия били съсредоточени в една област(т.с. в един френологичен център на главите им), кои като математик, кои като биолог и т.н., и благодарение на това съсредоточаване, работеики постигали успех, обратната страна на медала се изразявала в това, че всичко друго оставало на заден план, което не винаги е хубаво за околните, близките им да му мислят, а иначе за обществото предполагам всеки е чувал за "разсеяноста" на някои учени, и колко анекдоти има за такива хора.По това време се появиха и френологични карти купих си една такава и всичко "замръзна" на това положение, знаех еи така за обща култура, че има там някаква си френология.Разбира се винаги когато съм чел беседи от Учителя съм срещал редовно тази тема, но от едното ухо влезнало от другото излезнало, и така минаха повече от 10 години докато към края на 2002 не усетих вътрешна потребност да седна и науча всички фр.центрове 42 бр.,не само по картинка, но и кои къде е на главата ми, след което процеса по самонаблюдение придоби(за мен самия разбира се) много по смислени измерения.Вече знаеш къде е тщестлавието, гнева, гордоста, страха все центрове активни консуматори на ценна енергия(Учителя буквално нарича страха, гнева крадци на енергия), центрове от които е добре като ученици да знаем как да пренасочваме енергията към едни други по полезни центрове музикалния, на милосърдието, на обходата, на интуицията, и т.н.Веднъж се запитах: абе как така издим път този интерес към френологията?, отговора сигурно не е еднозначен, просто в момента мога само да кажа, че съм много впечатлен от това дето Учителят 11-12 години е обикалял България изследваики хората , мерел е и главите им(т.с.френологични измервания), и ръце, крака, колко е висок някои. колко широк, и т.н.Друго важно за мен откритие беше, че благодарение на френологията сега разбирам много по-добре лекцийте и беседите, просто това е нещо като "ключ" за някои неща които за мен придобиват смисъл само когато ги погледна в светлината на френологията.Така че моя съвет, на база личен опит е СТРУВА СИ ДА СЕ ПОНАЗНАИВА ФРЕНОЛОГИЯТА, така че поне опитаите....
×
×
  • Добави...