Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Emil

Участници
  • Общо Съдържание

    24
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Не казвам

Emil's Achievements

  1. Абсолютно ! И консумацията на такива вредни храни се насърчава от техните производители чрез медиите. Но за разбиране на тази вреда се изисква много вяра и воля за промяна. Вслушване дъбоко в себе си. Това става чрез редовни практики и организма сам започва да показва какво е добре за него и какво не е. Затова всеки режим на хранене който не е осъзнат, а само копиран от някъде е с малка полза. Храненето и духовното осъзнаване трябва да се движат паралелно. Не е възможно практиката да не се интересува от храненето и обратно. Защото рано или късно се получава още по-голям дисбаланс и човек започва да се чуди къде е проблема. Едното не трябва да изостава от другото. Например знам за случаи с йога инструктури, които практикуват и преподават 20, 30 години, но си пушат цигари и употребяват алкохол. Жалко, много жалко за тях. И тази необходимост от такива стимуланти е ясен знак за дисбаланс. Чистото съзнание няма нужда от каквито и да е стимуланти, защото то се подхранва от непрестанната любов от Твореца.
  2. За млякото не съм съгласен... но да не отварям тази остра тема. Аз категорично съм противник на всяка храна от животински произход. Никъде в природата не се среща консумация на мляко от дадено същество през целия му живот - освен при хората. А също щом идеята на темата е 'Без енергийни напитки' - автоматично изключвам кофеиновите продукти - кафе, чай (черен, зелен) - дори какао. Наблягам на кофеина, защото той е в основата на енергийните напитки - като най-евтина съставка. Другата основна съставка е таурин - извлича се от жлъчка на прасе или друго животно... Без коментар за това. Може би от малкото полезни неща е женшена, който се среща в някои напитки. Иначе за повече енергия: упражнения - дихателни като най-лесни спокойствие - както много хора тук споменават без тревоги за излишни неща и като цяло стремежа към "чисто съзнание", без грандиозни планове, които предизвикват допълнително напрежение сън - в определени часове (като най-добре това да е в тъмната част на денонощието) храна - вече беше казано почти всичко по-горе: плодове и зеленчуци - за предпочитане пресни и сурови (както и по възможност да са сезонни), ядки - само сурови - при печените всичките им ензими са унищожени от високата температура вода и течности - сокове от прясно изцедени плодове и зеленчуци , вода - минерална, изворна (тук има много мнения коя е по-добра, да не говорим и за т. нар. "жива вода" ) По възможност храната и напитките да се консумират при стайна температура - студа е враг на енергията в телата ни! И като заключение ако се прави и медитация редовно би трябвало енергията винаги да е налице п.п.: естествено при пестене, съответно набавяне на енергия и дума не става на въпрос за употреба на алкохол и цигари!
  3. Браво! Мерси за линка, дано много хора да го видят, прочетат и осъзнаят това! Дано! Именно в храната се съдържа енергия, но тя далеч не е толкова чиста като светлината от Слънцето, например.
  4. Това за едното хранене напълно го разбирам, все пак аз от 2 год. се храня само по веднъж на ден (по-горе съм обяснил). Ама се храня на обяд, не вечер.... Приемайки храна в късния следобед или вечер постоянно (всеки ден или цял живот) това има своите отражения към съответното тяло. На даден човек може много да не му се отрази това или изобщо, на друг точно обратното. Но тук говоря само на физическо ниво. Но когато човек реши да развива и другите тела трябва много добре да се замисли кога да яде и какво. Вечер преди лягане или няколко часа преди това, при прием на храна, в тялото постъпва енергия, която активизира ненужно мозъка, който по-принцип вече трябва да е в режим на заспиване и "привършване на деня". Оттам съня е много по-повърхностен (тук не става дума да се консумира алкохол или подобни субстанции), много хора трудно заспиват или пък страшно трудно се събуждат на сутринта. При ненатоварен, възбуден от храната мозък, съня е много по дълбок, по-чист и т.н. Съответно пробуждането е лесно, а след ставане тялото е пълно с енергия. Не е необходимо да се събужда със стимулиращи напитки. Е, лесно ми е да го кажа това но ми трябваше доста време да го постигна. Но трябва човек да е доста упорит и най-вече да знае какво иска да постигне (в този живот).
  5. Любо, много благодаря за предоставения от теб материал. Още повече за това, че дори ни го даваш на готово - преведен Много внимателно го прегледах и установих, че: 1) все още липсват категорични данни, за количеството на кобаламина в растителните храни; 2) неубедеността на 1) идва от много малкото проучвания в тази област, което говори че съвременната медицина е едва в началото на своето развитие, и явно има по-важни задачи от това да се изследва един от най-важните витамини - B12?!? Както знаем липсата на B12 може да доведе до много сериозни заболявания, някои направо плашещи. Но явно тези, които не се притесняват от този факт (в конкретния случай лекари, консумиращи животни и техните продукти) обичат да казват: "Не знаем със сигурност къде и в какво количество присъства в растенията, но със сигурност го има в животните"; 3) и все пак явно има някаква надежда да го синтезиране и ние - както загатват двойката доктори TRASH и TRASH от материала, "но не прилагат доказателства за това". Моят извод е, че за да бъде човек суровояд (какъвто съм аз) трябва "на сляпо" да консумира соя, гъби, водорасли и всички останали загатнати храни, тъй като за нито една храна явно няма категорични данни дали съдържа кобаламин и в какво количество didi_ts, мерси за мнението ти и за подкрепата. Като каза за тези сокове, се сетих, че неотдавна аз си прилагах соколечение с подобни зеленчуци - само че аз използвах морков, цвекло, краставица в съотношение 10:3:3 за камъни в бъбреците от книга на проф. Мермерски, а сега видях че същото лечение е в сила и за анемия (която е в резултат на липса на B12). Обаче проф. Мермерски и той като всички останали не се ангажира да каже къде в растенията присъства B12 (казвайки че в растенията практически отсъства), но достатъчно подробно описва съдържанието му в месата..
  6. Любо, мерси за отговора. Ако не ти е проблем, моля публикувай тук само частта от тази докторска работа, която дава информация за съдържанието на B12 в растенията - предполагам, че са дадени в процентно съотношение. Иначе съм сигурен, че цялата работа ще е ценна, но за съжаление на немски език. На нещата, на които съм попадал в нет-а подробно се обяснява за витамин B12, но не и за това в кои храни и в какво съотношение. Направо се е наложил някакъв шаблон от сорта на: в растенията почти отсъства или се споменава, че присъства в соевите и някои зърнени храни. Например един цитат от Wikipedia: A иначе и аз знам за разни добавки, таблетки, хапчета съдържащи B12, но това е точно обратното на идеята за суровоядството, докато при вегетарианството (визирам лакто-вегетарианството) набавянето на B12 не е толкова сложно.
  7. Единственото нещо, което наистина ме притеснява е B12! Навсякъде където съм търсил пише, че в растителните храни практически не съществува. И продължавам да търся отговори. Има противоречиви твърдения, че както го няма в растителния свят, така го има в значителни количества в соята??? Ако някой знае в кои растителни храни и горе-долу в какво съотношение, моля да каже. Аз вече 5 месеца, не само съм вегетарианец, но съм и суровояд. Като се храня с колкото се може повече видове храна си набавям абсолютно всички витамини, минерали и т.н., но най-вероятно в оскъдни количества B12. Това обаче ме навежда на мисълта, че още не сме достатъчно еволюирали (за съжаление) и все още се нуждаем от животински продукти, защото животните синтезират B12 а ние не..
  8. Абсолютно съм съгласен И за това както съм чел, а и то си е така - с всяко следващо хранене ние все повече се доближаване до края на физическото ни тяло (т.е. смъртта, колкото и силно да звучи на някой).
  9. Много се радвам, че темата е навлязла в дълбочина и повечето от участниците дискутират все повече вредата на алкохола извън физическото тяло. Обаче тези дълбоки убеждения, че еди си кой бог на виното го е "дал" да човека... Това как може да ме убеди??!! Щях донякъде да се съглася, че Природата го е създала за да се консумира от човека, ако виното или като цяло алкохола съществуваше в завършен вид. А не да се обработва и получава изкуствено от човек. И нима преди да се появи виното ги е нямало тези "БОГОВЕ" на виното? Консумацията му наистина може да доведе до временно "отваряне" на съзнанието, но по най-лош начин. Защото особено непрактикуващият инстинктивно гледа да извърви най-прекия път до дадена цел, макар и с цената на това, че този път е много по-опасен от по-заобиколния, но вече асфалтиран и на места дори с обозначителни табели. Виждайки колко по-къс е опасния път, неопитният(непрактикуващ никакви духовни практики) човек нормално се изкушава отново и отново да минава по него. По този начин той един ден направо забравя за съществуването на другия (безопасния дълъг) път... Така бих могъл да опиша това "докосване" до божественото чрез алкохола. Какво по-хубаво би било за всеки обаче пак да докосне, и един ден направо да се слее с божественото, но вървейки по сигурния по-дълъг път...
  10. "Неяденето на месо при Пост, означава изчистване на собственната аура /астрално тяло, разбирай астралните канали като проводници на Кундалини за астралното тяло/ от части на чужди астрални тела с цел приемане на Светия Дух / течния огън/. Месото съдържа астралните тела или зародишите на такива от телата на животните. А те запушват пренасящите пътища на Божественния огън." - това е цитат на Ян от темата за Вегетарианството - първа част. Човека го е казал много ясно и точно. Но нали човек е устроен така че да се съмнява винаги, особено в най-очевидното? Моля обърнете внимание на удебеления (от мен) текст. Нима има дори един човек, който за известно време не е консумирал животински продукти и да не е почувствал, че някак му е по-леко и спокойно? Колкото по-рано човечеството осъзнае и намали до минимум в глобален мащаб консумацията на плът - толкова по-бързо ще продължи своята напълно естествена еволюция, която особено в днешни дни е толкова забавена, да не кажа на места направо отрицателна. Например защо се появява този недостиг на храна по цялата земя? Да не би Земята, Природата или Бог да не е предвидил колко храна е необходима за милиардите души? НЕ! Просто едни хора живеят за сметка на живота на други - и то в буквален смисъл. Хиляди декари земи биват засаждани със зърнени култури. Това добре ама на пръв поглед. Огромна част от продукцията отива за храна не на хора, а за животни, които в последствие да бъдат убити и изядени. Друга огромна част от тези култури отива не за храна на хора (отново) а в така наречените модерни заводи за биогорива??!!ЛУДОСТ??!! А грозната статистика е, че на всеки 5 сек. умира по едно дете от недохранване някъде по света (като главно това се случва в Африка). Дали природата го е "измислила" ? И ако алчността и жаждата за пари не бяха толкова големи, нямаше да се стига дотук. Далеч няма да са неоходими да се засаждат такива големи площи с култури, които така и не биват консумирани от човека. Щеше да има храна за всички! А не храна за животни и автомобили... Но да се върна на същественото. При всяко посегателство на живота върху нечие живо същество страданията на човек на тази земя няма да намаляват - а точно обратното. ..един ден на тази земя хората ще са спрели консумацита на месо и времената ще бъдат много богати на мир, разбирателство, здраве и дълголетие. Дано това да стане по-скоро. Това зависи от абсолютно всеки човек.
  11. цитирам си част от собствения пост, тъй като на някои хора май им е убягнало това за калориите... За северните страни е всеобщоизвестно, че се пие много алкохол. Това обаче не бива да се смята за нормално или още повече за здравословно или пък 'горките' колко им било студено и.т.н. Защото така се толучава този абсолютен грешен модел, по който веднага се лепят най-вече младите хора. И реклами, реклами, промиване на мозъци...Това е най-голямата беда. И видите ли, щото алкохола е разрешен от закона - то едва ли не е безвреден. Дори по-лошо - самозаблуждение, че от еди си кои напитки по колко грама било лековито...? И общоприетия етикет : компания с алкохол на масата и оправданието на този, който 'не иска', но пие е: 'да си кажат само наздраве'...? И последно, Хора гледайте от какви храни и напитки ще получите ценни вещества, а не други колко малко били вредни
  12. на същото мнение точно такива мнения се надявах да има Каквато и да е страстта (в случая алкохола) тя неминуемо пречи за духовно развитие. Всяка страст е робство - робство на съзнанието - и никакъв прогрес напред. Дори още по-лошо - в много случаи тотално падение. Такива хора са загубени души. С напредване на възрастта непрактикуващият никакви духовни практики човек започва да живее с все повече вредни навици. Затова е добре вредните навици да бъдат заменени с правилни още в ранна възраст. От момента на раждането си човек започва да трупа тези грешни навици - волно или неволно.
  13. да точно стабилизатори и консерванти.. и аз това щях да кажа за купения натурален сок - но по-добре сок, отколкото някоя друга, например алкохолна напитка най-добре е човек да има от онези високооборотните сокоистисквачки + плод = пълноценен живот
  14. Реших да отворя отделна тема за алкохола, тъй като започна да се дискутира в темата за кафето и със сигурност не му е мястото там. Та, какво знаем за алкохола ? Направо по същество за вредата му. Всяка клетка в нашето тяло независимо дали се намира в мозъка, черния дроб, бъбреците или кожата е съставена от едно вещество наречено протоплазма. Протоплазмата има белтъчен произход. Почти всичко в клетката е изградено на базата белтък. Алкохола има свойството да унищожава белтъка. Белтъците са имунните клетки, т.е. основната защита на тялото, те са хормоните, ензимите които регулират процесите в организма. Чрез поемането на алкохол ние съзнателно унищожаваме най-важните клетки в организма като го лишаваме от защита и от нормално протичане на реакциите в клетката! Омаломощената или унищожената им система става отворена врата за всички болестотворни микроби. Алкохола се абсорбира директно от стомаха и червата в кръвния поток. оттук започва грозната истина: Първият ефект е, че се чувстваме леко стимулирани, но в същото време алармената система е включена. Привеждат се в действие защитниците, които се борят за да освободат тялото от врага. Белите кръвни телца, фистиоцитите, червените кръвни клетки и други жертват себе си за да освободят организма от отровата. Червените кръвни клетки се събират в съсиреци - тромби. Този тромбозиращ ефект продължава дори 12 часа след приемането на едно - две питиета. Всеки път, когато се погълне алкохол се погубват известен брой мозъчни клетки. Те никога повече не могат да бъдат възстановени. След еуфорията настъпва период на отпускане, но точно тогава една част от нашето тяло е активизирано. Чернодробните клетки се претоварват, защото работят ударно за отстраняване на отровата, опитвайки се да я разрушат и обезвредят. Това е една част от причините, поради които големите пияници умират с увредени и съсипани черни дробове. Те се разболяват от цироза - най-сериозната и дълготрайна последица от алкохола. Всяка година 30 000 американци умират от нея - защото там е правена сериозна статистика, което означава, че годишно много повече хора по света умират преждевременно именно от алкохол. Даже и малкото количество алкохол унищожава мозъчните клетки. По време на аутопсия са намерили мозъци на алкохолици наполовина смалени спрямо нормалния човешки мозък, както и мозъчни гънки, които са жизнено важни за мозъчната функция - напълно изгладени. исторически погледнато: Поколения лекари в миналото са смятали, че алкохола отпуска кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето с хранителни вещества. Твърдеше се, че чаша вино ще подобри снабдяването на сърцето с кислород като по този начин намалява риска от сърдечна атака. Последните изслевания показват, че е точно обратното. Една или две чаши водят до спазъм на коронарните артерии, намалявайки притока на кислород към сърцето. А пътя от там до миокарден инфаркт е много кратък. Едно обилно ядене плюс алкохол може да се окаже смъртоносна комбинция за човек със стеснени коронарни артерии. Има ли алкохола някакви лечебни свойства? В миналото са го смятали за лекарство в много случаи - от ухапване от змии до обща простуда. Д-р Уйлям Търюн един обективен изследовател, който не е привърженик на пълното въздържание в книгата си ''Безопасният начин на пиене'' пише следното: ''Алкохолът при всички обстоятелства е лошо лекалство. Няма научно оправдание за медицинска употреба. Той не притежава приписваните му медицински качества. Не подпомага сърцето, не предотвратява сърдечната недостатъчност, нито пък дава сили. Не стимулира апетита, пречи на храносмилането и като средство против умората може да се сравни с камшика за един уморен кон. Той не е ''утешителят на старите хора'', тъй като употребата му силно уврежда застарелия мозък. Хора, които често консумират алкохол, не ядат правилно. За това има две основания. Първо, чрез алкохола естествения механизъм на глада се притъпява или напълно изчезва. Второ, алкохолът е концентриран източник на празни калории. 400 гр. водка снабдява тялото с 3000 калории, но нито една от тях няма хранителна стойност''. Така, че който продължава да употребява от тази отрова - да го прави. Щом си мисли, че един ден няма да съжалява Да не говорим, че направо е смешно хора, употребяващи алкохол да декларират че са тръгнали или вървят по някакъв духовен път. Защото за тази цел се изисква чисто съзнание (а не замъглено от алкохола), както и възможно най-добро ниво на здраве във физическото тяло! :feel happy:
  15. Ако душата е сита и тялото ще е. Повечето хора, които са обременени с много и сериозни проблеми и не знаят как да отреагират на сигналите, които изпраща мозъка - то тогава механично прибягват към допълнителен прием на храна. Мисля, че тези състояния е по-правилно да бъдат определени като 'глад'. Дори видимо си проличават не съвсем здравите хора - по-пълните хора и значително слабичките. Едните (пълните) прибягват до храна и в повечето случаи още нещо 'подтискащо' душевната им тревога, а другите (слабичките) наблягат повече на неща като кафе, цигари и т.н. Ако човек е или е близо до това състояние наречено 'вътрешен покой', то тогава няма тяло което да не може да възвърне и да поддържа едни постоянни и норнални стойности на апетит. По този начин сама природата регулира килограмите.
×
×
  • Добави...