Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Креми (късметче)

Бременност и здраве

Recommended Posts

Идея за темата ми даде материалът, който ще намерите по-долу.

С уговорката, че често статиите в медиите си противоречат, предлагам да поместваме тук катуални и полезни новини, а всеки да ги ползва по свое усмотрение. Следният материал ми се струва заслужаващ внимание:

Бременните, консумиращи трансмазнини, раждат по-големи бебета

Автор: БГНЕС

resized_1318841971.jpg

Вредните храни през бременността оказват влияние и на бебето

Бременните жени, които консумират трансмазнини от чипс, фаст фууд и други подобни не особено здравословни храни, може да родят по-големи от обичайното бебета, сочи американско проучване.

В изследването, публикувано във в. "American Journal of Clinical Nutrition", участвали 1400 бременни жени. Учените установили, че колкото по-висока е консумацията на трансмазнини от жените във втората половина на бременността им, толкова по-голямо бебе раждат. Трансмазнините увеличават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на полезния за сърцето HDL холестерол.

Изследването не доказва, че само трансмазнините увеличават растежа на плода и ако това е така, не е ясно доколко вредно може да е това. Но има опасност новороденото да е по-голямо от обичайното, заяви ръководителката на изследването Джулиана Коен от Харвардското училище за обществено здраве в Бостън.

Големите бебета налагат раждането чрез Цезарово сечение и според научни изследвания е по-вероятно те да се разболеят от диабет или сърдечно заболяване по-късно в живота си. "При всички случаи е разумно да намалите трансмазнините в диетата си. Бременните жени също така трябва да помислят как мазнините ще се отразят на растежа на плода", обяснява Коен.

Изкуствените мазнини се срещат в храни, които съдържат частично хидрирани масла, включително при печените и пържените пакетирани храни като чипс, бисквити, курабии, както и във всички храни от т. нар. фаст фууд, предлаган в заведенията за бързо хранене.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4572

Редактирано от късметче

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×