Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Има ли оправдано изнудване?


Guest Христо

  

2 гласа

  1. 1. Има ли оправдано изнудване ?

    • Да
      1
    • Не
      1
    • Зависи
      0


Recommended Posts

Съществуват ли обстоятелства, при които е оправдано даден човек да бъде притискан, изнудван, за да направи или каже нещо ?

Ако съществуват - какви например?

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

"Оправдано изнудване" звучи като "платено изнасилване" ... не че не може да съществува в представите на някои хора, но... поне нормалните хора не би трябвало да го възприемат като нормално съществуващо явление.

Линк към коментар
Share on other sites

Хората с ирония споделят: " Не си е платил ", " Така е като не кихаш ". Никой не вижда ужаса в запаления магазин. Никой не вижда страшното погазване на човешките права. Никой не си представя колко е ужасно човек да започне свой бизнез и бизнесът му да стане чужд. Хората не се замислят, че това, което е станало е нещо ужасно. Те едва ли не обвиняват жертвата, че не си е платила. Жертвата е глупак, а изнудвачът тарикат. И хората, къде от страх, къде от завист, са склонни да оневинят човекът с кибрита и този с поръчката, но да накажат псевдотърговецът тръгнал да прави бизнес, без да си е платил.

Онзи случай с изнудвания бизнесмен, който каза: " Да предположим, че бизнесът ми не е чист, да предположим, че съм източвал хазната. Да ме разследват, да го докажат, но аз трябва ли да давам на някого пари, за да не остана без деца ".

В представите на хората изнудването е лицензиран бизнес. И дойде ли ти до главата трябва да си платиш. Нормално е, човешко е!

Линк към коментар
Share on other sites

Пример : някакъв психар е скрил някъде детето ти и ако не бъде намерено е твърде вероятно да умре от глад или жажда. Психарят не иска да си каже доброволно къде го прие.

Линк към коментар
Share on other sites

Пример : някакъв психар е скрил някъде детето ти и ако не бъде намерено е твърде вероятно да умре от глад или жажда. Психарят не иска да си каже доброволно къде го прие.

Въпросът е: доколко това е изнудване? По принцип свободната воля винаги следва да се зачита. Това не означава, че не трябва да ограничаваме престъпниците в намеренията им. Ако те искат да вършат престъпление, то си е тяхно право да го искат. Но в реда на нещата е, ако реализирането на тези намерения бъде осуетено. Тук вече няма намеса в чуждата воля. Моментът е тънък и не знам доколко е ясен.

Сега за изнудването. Изнудване е когато искаме да подчиним нечия воля, но тук важният момент е, че за да говорим за изнудване, то това трябва да стане неправомерно. В дадения пример, похитителят действа неправомерно, а ние сме в правото си да разберем къде е скрито детето. Така че изнудване не може да има. Изнудващият винаги се стреми да получи нещо над което няма право, иначе не може да се говори за изнудване. В този смисъл, няма оправдано изнудване.

Линк към коментар
Share on other sites

Едно уточнение към темата : не става дума за средновековни мъчения над престъпника.

Визирах и психическия натиск - увещаване, сплашване, обещания.

Може ли да бъде редактирана печатната грешка в заглавието. Вместо "тещо" е "нещо".

Този пост може да бъде прибавен към заглавното описание, с уточнение, че е прибавен по - късно :

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=12608&view=findpost&p=158205

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...