Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Гещалт


Recommended Posts

Ще си позволя да отворя нова тема.Много грубо ,само като контур или по-точно намек за такъв:цялото като качество,повече от качествата на съставните му елементи.Илюстрирам с "Къде,какво,кога" - Клуба на знаещите,"Повече от човешки"на Теодор Стърджън.Бих се радвала на споделеното знание.

Линк към коментар
Share on other sites

отношението между духовен учител и ученик е безсмъртно

Рицарите от Кръглата маса, Бялото братство - колективно безсмъртие в духа

Линк към коментар
Share on other sites

Съвсем бегло познавам гещалт-психолозите, както и разбирането, че по конкретното поведение може да съдим за изградените модели на поведение.

Когато малко знам, по детински ми хубаво да си измислям. И се сещам, че един от героите на Достоевски казва, че е неморално 2 и 2 да прави 4, то винаги прави 5. Възможно ли е към сбора на 2 и 2 да се прибавя един гещалт, и съвсем условно, да се получава нов отговор - 5?

Но ти, Shelter, ще ни осветлиш с частица от знанието си за гещалта. За насока, а и за основа?

Линк към коментар
Share on other sites

В тъмнина съм,но пък 2+2не е 4,а 5,моментално ме прати към "Презсказание и синхроничност"Мари Луиз фон Франц,където/в никакъв случай не ми вярвайте,защото не съм точна в изнасянето на информация,но мислете или търсете точността/,5 е равно на 4+1,като 4 е3+1,а3 е2+1 и т.н.то не остана де...,но всяко предишно е ново като качество и като проява,която не е като тази на съставните му части.Възможно е да не съм права,но 4 като цяло не носи качествата на 3 и на 1.Запазва се качеството само на 1,като еталон/уникат/1 присъства във всичко,но не се проявява самостойно.

А,колкото до въображението ,то замества недостига на паметта.Мисля Монтен беше споменал,че предишният опит "връзва","дърпа"в старото русло-новото.Дано,да не греша в посочването.Моля,предварително да ме извините.Ще се радвам на информация за гещалта,обект на психологията.

Линк към коментар
Share on other sites

:sleeping: Що е това - "гещалт " все още не ми е станало много много ясно :sleeping: и може би не напразно :) всяко нещо с времето си :D

:v: а 2+2 = 5 си е по принципа на синергията

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Гещалт е немска дума и ако не се лъжа значи форма. Това е немска психологическа школа, която експериментално изследва възприятието и реакциитена човека. Близка до бихевиоризма. С Гещалт принципите понастоящем се занимава когнитивната психология - тази, която разглежда човека като биоробот!

Горнит еотйъслечни познания са наистина твърде бегли, за да дадат по-пълна представа за Гещалт подхода, но никог ане съм се интересувал от такъв подход. В него обаче има много интересни разсъждения и експерименти с възприятието. Не съм много сигурен, но струва ми се, Гещалтистите формулират принципите според които човек допълва мислено образи при наблюдение: По сходство, по продъулжение, по обща съдба, по принцип аза добрият край, по близост и т.н.

Интересни неща!!! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Между другото оня ден гледах едно интервю с една жена -инвалид ,която много говори за "модулните протези ,тя нямаше ,руце и крака ,но с помоща на модулните протези караше кола . Много разтърсващо интервю . Биороботите ,май не сме никак далече от това време . <_<

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Освен класическата теория на гещалтистите, съществува и гещалт терапия на Фриц Пърлз. Казва, че е много здрава! :thumbsup:

А какво представлява по-точно - знае ли някой?

Аз знам само, че е от хуманистичната перпектива, че има елементи от психодрама, за термина "горещ стол", идващ оът там, че подхода е тук и сега, концентриран във взаимоотношенията терапевт-клиент и реакциите на клиента. Още - че е досрта провокираща клиента терапия, доста грубо разтърсваща го.

Вие какво знаете?

Като гледам как си стоя ттемите във форум психология, и се чудя и се мая ... Всъщност, доскоро и аз симислех, че съвременната психология няма нищо общо с духовността. Оказа се обаче, че истинската психология обхваща и духовността. Нещо повече - само религиозният подход е половинчат сам по себе си. Липсват му корените и методът за работа с тях. Освен при методи като тантра - но тя е общо взето, изключение. Затова пък, психологията се занимава преди всичко с корените, както и с интегритета на ниво психика. Без това никакъв напредък в духовността е невъзможен ! ! !

Линк към коментар
Share on other sites

die Gestalt - образ, преди всичко означава

Всички злоупотребяват с метафори, с фигуративни изрази (bildlichen Ausdrucken).

Da er den Schleier der Isis nicht aufgeben kann.

Редактирано от Мона
Линк към коментар
Share on other sites

Да, образ. В психологията се взаимства от физиката, където се използва за определяне цялостна структура, конфигурация, чието поведение не се определя от това на съставляващите я компоненти, но отделните процеси в елементите се детерминират от природата на цялото. Обект на това направление гещалт - психологията е анализирането на съществуващи в съзнанието образи в структурата. Например, приспособяване на съзнанието в нова среда е толкова по - бързо и лесно, ако тя, макар и носител на качествено различни характеристики, съдържа в себе си познантите гещалт - елементи (форми). Критиките са, че се изключва връзката между мисловната динамика и Аз-а.

Не съм много запозната с този вид техники. Мисля, че се залага на обединителен принцип, т.е. индивидът да не се фиксира и самоопределя в един начин на съществуване, тъй като това моментално поражда неговата противоположност и съответно отрицанието, неприемането, отхвърлянето и се създава едно излишно вътрешно противоборство - борба на противоположностите. И се набляга също на факта, че дадена същност представлява както част от цялото, така и самата тя е съставена от много части. С процесинг на същностите се занимават май магическите изкуства и НЛП, които мен лично не ме интересуват.

За този Фриц не съм чувала, но драстичните методи могат както да доведат до бърз катарзис, така и да вкарат в още по - голяма психодрама и то реална, а не както при груповите терапии се разиграва театро. За това не съм им привърженик. Повече ми допада феноменологичният подход на Роджърс с неговите емпатия (съпричастност), истинност и безусловното позитивно приемане, наречено на езика на психологията конгруентност. А също харесвам и по - цялостния мултимодален подход, макар че и той донякъде е ограничаващ.

Изобщо психологията като наука е интересна, но тя, сама по себе си, не може да обхване духа, по - скоро е обратното. Достатъчно е да си спомним легендата за Психея. За да получи елексира на безсмъртие, тя трябваше най - напред да премине през много препятствия и накрая да заспи смъртен сън, от който едни стрели я събуждаха за вечен живот.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

ТЕОРИЯ НА ГЕЩАЛТА Първоначалната реакция на структурализма е ТЕОРИЯТА НА ГЕЩАЛТА - ХОЛИСТИЧНА теория, която се опира на твърдението, че цялото е повече от сумата от отделните части. Съществуват основни организиращи принципи, които действат в Централната нервна система (ИДЕАЛИЗЪМ) и предопределят (ВРОДЕНОСТ) възприятие, което е толкова стабилно, постоянно и просто, колкото условията позволяват. Гещалтистите:

 противопоставят холистичния си възглед на атомизма на структуралистите.

 формулират два основни въпроса:

 По какъв начин разделяме обектите един от друг и от фона, който ги заобикаля?

 Как групираме отделните усещания в цялостни обекти?

Предметност на възприятието: Не възприемаме ли преди всичко ЦЯЛОСТНИ отделни ПРЕДМЕТИ? В стремежа си да дадат отговор на тези въпроси гешталт- психолозите изучават и формулират основните правила на перцептивната организация при човешките възприятия, които включват отделяне на фигурата от фона и принципите на перцептивно групиране ПЕРЦЕПТИВНА ОРГАНИЗАЦИЯ Процесите, които осигуряват възможността да групираме “нещата” в предмети, да отделяме предметите един от друг и от фона, който ги заобикаля наричаме процеси на перцептивна организация. ОТДЕЛЯНЕ НА ФИГУРА ОТ ФОНА РУБИН (датски психолог): “…. част от изображението, която изпъква като ясна, рязко очертана форма определяме като ФИГУРА, а останалото като ФОН”.

ФАКТОРИ, влияещи върху организацията фигура-фон: Геометрични: големина, ориентация, симетрия, изпъкналост. Когнитивни: внимание, разпознаване. РАЗДЕЛЯНЕТО НА ФИГУРА ОТ ФОН Е:

 основна стъпка в перцептивната организация.

 най- примитивната форма на възприятие на форма.

 ВРОДЕНО, независимо преживяване

 след операция на вродено перде на окото пациентите могат да отделят фигура от фон и без да я разпознават.

 фигура и фон в тактилната модалност при незрящи

 най-нисши животни могат да разделят фигура от фон

Разделянето на фигурата от фона не е достатъчно. В процеса на перцептивната организация важна роля играе: ПЕРЦЕПТИВНО ГРУПИРАНЕ Възприятието не е проста сума от отделни елементарни усещания. Възприятието на цялото доминира над възприятието на частите ПРИМЕР: мелодия или акорд и отделните тонове

11

В процеса на възприятието се наблюдава тенденция за групиране на отделните елементи на изображението въз основа на следните принципи:

 БЛИЗОСТ

 ПОДОБИЕ (цвят, големина, форма, ориентация и т.н.)

 ДОБРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ - групиране на елементи, които са разположени по дължината на плавна линия.

 ЗАТВОРЕНОСТ - групиране, което осигурява възприемане на по-затворена или завършена фигура.

ПРИМЕР:целостта на книгата, която нося под мишница.

 ОБЩА СЪДБА - групиране на елементи, които се движат в една и съща посока (подобие в динамичен вариант).

 СИМЕТРИЯ - групирането на елементи в по-естествени, балансирани и симетрични фигури е улеснено.

 ОБЩА ОБЛАСТ - групиране на елементи, разположени в една и съща затворена област на пространството.

 СВЪРЗАНОСТ - групиране на свързани елементи.

ЗАКОН ЗА “ХУБАВАТА” ФИГУРА: От всички възможни геометрически алтернативи обикновено възприемаме тази, която има “най-хубава”, проста и стабилна ФОРМА.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...