Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Strudy

Йогата - полезна или вредна ?

Recommended Posts

Чувал съм ,че йогата е вредна както и психически така и физически се получават изкривявания, ако я практикувате с години. 

Въпроса ми е наистина ли е вредна ? И как по точно вреди психически ?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не мисля, че има някакви вреди свързани с практикуването на йога. Разбира се както и всичко останало, то трябва да се извършва разумно. С хатха йога, която е свързана предимно с физически упражнения можеш да си навредиш също толкова, колкото и ако спортуваш или ходиш на фитнес неразумно. Истинските резултатите идват с постоянство, а не с прекомерно интензивно трениране. Другите аспекти на йога, като медитация и релаксация не могат да доведат до психическо разстройство. С техниките за дишане е добре да се внимава и да се практикуват под наблюдение на опитен специалист или поне да не се практикуват техники, които са неестествени за организма и водят до изменения в състоянието на съзнанието. Същото важи и с опитите да се контролира движението на енергийните потоци в организма и чакрите. Т.е. всякакви медитации и упражнения свързани със стимулиране на чакрите и издигане на кундалини са доста опасни, а и няма особен смисъл от тях. Нещата си стават естествено с духовното развитие на човек. Но пък да медитираш в търсене на решение на някакъв актуален проблем или по някакъв неразрешен въпрос не е никак опасно, или просто да изключиш временно мисълта и емоциите си и да постигнеш пълно вътрешно равновесие и спокойствие, както и други аспекти на йога - това са все неща, които можеш да правиш без притеснения.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

,,,Чувал съм ,че йогата е вредна както и психически така и физически се получават изкривявания, ако я практикувате с години. ,,,

 

От кого си го чул? Предполагам е от някой, който дълги години е практикувал йога, получил е ,, изкривяване ,, и го е споделил с теб. Така е, нали? Щом е така, и ти познаваш добре този човек му се довери. Той няма защо да те лъже.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не вреди йогата в никакъв случай.

Лично познавам хора, дълги години практикували йога.

Някои от тях са инструктори по йога в момента.

Изглеждат поне 10 години по-млади,

имат перфектни тела, добре сложени и без никакви изкривявания

и перфектно здраве

О, да, забравих да напиша за психическите изкривявания

Ами, ние, не практикуващите йога, сме по-изкривени психически от тях

Редактирано от mvm

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Guest Кермит

Никой не ми го е казвал. Прочетох го в интернет. И не вярвам ,че е така затова реших да попитам тук.

Много добре :3d_137:

 

В интернет могат да бъдат намерени  писания, с които да аргументираш абсолютно противоположни мнения по който и да е въпрос. Обаче достоверността на аргументите е особено важна - т.е. има източници, на които може да се вярва и такива, които са тотално измислени. С всичко това искам да ти кажа да внимаваш добре откъде черпиш информация за всички бъдещи въпроси, които ще те вълнуват.

 

По въпроса за йога-та - докато решим с жена ми на какъв спорт да запишем 5 годишния ни син го записахме в група за йога в детската градина. Покрай него и аз започнах да практикувам.  От малкия си опит мога да кажа, практикуването на йога е чудесно, но сам да тръгнеш да се учиш е трудно. Най-добре е да го правиш с инструктор. Той ще прецени как да те въведе, какъв тип е подходящ за теб като възраст, физика и прочее. Сега на много места има организирани групи - поинтересувай се. В другата тема ти давам идея да се занимаваш със спорт - йогата е чудесен вариант ако нямаш някакъв спортен интерес.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Еми аз имам харесвам много спортове - футбол (тренирах) ,баскетбол , бойни спортове ,но след операцията ме е страх да се натоварвам много физически и удари в главата при футбола или при някой бойни изкуства, затова според мен йогата е перфектна в такива случай.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×