Jump to content
Порталът към съзнателен живот

социална тревожност, паразитни мисли


Recommended Posts

Здравейте,

 

Много се радвам, че има свободни акаунти! Благодаря :)

 

Може ли съвет за един "смахнат" проблем? Преди години започнах да се паникьосвам по време на работа (чувствах се неадекватна и че не мога да се контролирам) и за да си помогна, започнах да си повтарям мисли, които да ме държат в сравнително поносимо състояние. За съжаление продължавам да използвам този модел, а той ме държи в напрежение, защото 50% от енергията ми е съсредоточена в повтарянето на тези мисли през цялото време докато съм с хора. Това ме напряга допълнително, така или иначе имам социална тревожност, с която се опитвам да се справя с помощта на терапевт. Например в момента поддържащите ми мисли са : "Не се страхувай от хората", "Дръж се естествено", "Поеми риска да се провалиш" и пр.. В общи линии едни мисли изчезват и на тяхно място се появяват други, подходящи за моментното ми състояние. И така до безкрай. Въпросът ми е има ли нещо конкретно върху което да се работи, за да се стопят тези мисли? 

 

Благодаря за вниманието!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Пеперуда.

Казваш, че работиш с терапевт, което означава, че ти е известно над какво работиш.

На мен ми направи впечатление ника ти - пеперуда. Както пеперудата пърха с крила, вероятно и твоите мисли пърхат в главата ти.

Сама определяш проблема като "смахнат", позволи ми да ти дам един също толкова "шантав" вариант за облекчаване на мисълта.

Опитай се да нарисуваш тези мисли, изкарай ги от главата си, придай им форма, виж ги. Изпращай ги на листа всеки път, когато можеш, изкарвай ги от главата си. Те са просто едни мисли, да речем - пеперуди.

Над какво трябва да работиш!? Над обичането. 

Страхувайки се от себе си, забравяш да се обичаш. От там идва влошената самооценка, несигурността в общуването, играта в различни роли, подтискането на истинската ти уникална същност, чувството на безпокойство, търсенето на одобрение, сравненията, чувството за вина и всички други екстри познати като психологични дефицити. Те предизвикват блокирането на мисълта. Тази постоянна борба която водиш е не с добрите и лошите мисли, а с това което искаш и това, което действително правиш. Две основни линии, които противопоставени една срещу друга предизвикват проблем.

Справянето с дефицитите е една ретроспекция, на онова, което не е наред в живота, докато стигнем до момента, в който - правим това което искаме, Сме това което искаме, обичаме се. 

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря за отговора, Диди!

 

Забавно беше да нарисувам мислите върху лист :)) Още не знам дали има ефект, тъй като току що го направих, но настроението ми се повиши.

Да, ниската самооценката е основният проблем и за съжаление е много трудно да се повиши, и да, наистина на моменти просто блокирам. И хич не успявам да се обичам. 

 

Още веднъж ти благодаря :))

Много хубав ден!

Линк към коментар
Share on other sites

Как се рисуват мисли върху лист? Какво се рисува? Цветно ли трябва да бъде или черно-бяло? А може ли да се нарисуват с химикал? А със зелен химикал може ли? Или с червен?

Линк към коментар
Share on other sites

Пеперуда, радвам се, че си решила да пробваш :). Еднократно обаче, не е достатъчно, повторението е това, което ще доведе до ефекта.

mvm въпросите ти са в логическото мислене (изключваме иронията), когато човек започне да задава такива въпроси, тези техники не му се дават, по простата причина, че те са над логиката. Не, че не може да се даде логично обяснение, но в случая то не е нужно. Който ги е правил знае ефекта им. Има цяло терапевтично направление - арт терапия. Чрез рисуване откриваш себе си, работиш с гнева, агресията, със страха Работиш..... :) всъщност не човека, а неговото подсъзнание работи.

Каква е силата на рисуването? Голяма и в различни направления. Едно от тях е визуализирането.

Да видиш, това от което се страхуваш. Да имаш възможност да го разгледаш, да го пипнеш, а след това да го промениш, например. Да поговориш за него, да му дадеш форма,облик. 

Няма нищо по - страшно от страха от невидимия страх, от онова нещо, което ме тормози, от онези неща, които ми пречат да мисля. 

Логиката е прекрасна, но понякога е недостатъчна за справяне с определен проблем. Необходима е фантазия, когато тя е блокирана по някаква причина и не може да бъде възстановена на помощ идва рисуването. 

И да, действието му е много силно. И да, не е препоръчително за всеки.

В случая Пеперуда, няма да направи нещо ново. До сега тя е обръщала мислите, заменяла е тревожните с положителни, очевидно, това не и носи освобождение, въпреки че това е добра техника. В случая и двата вида мисли са в главата и, тя ги противопоставя. Но няма как да спре да мисли за нещо, за което мисли постоянно. Ето защо , едно от двете трябва да излезе, в случая на лист. Така виждайки го, тя вече няма да го противопоставя на самото себе си,, а ще има възможност да го разгледа. Ще си помогне да се отдели от мисълта и да я погледне отстрани. От тук нататък, започва работата. В случая техниката сама по себе си, не е решение на проблема, но носи успокоение, смъква важността и променя фокуса (както Пеперуда казва - настроението ми се повиши), а то и е нужно, за да може да работи. Понякога, съвсем несъзнателно, човек, на рисунката изобразява решението на проблема или показва основните зони над които трябва да се работи. С помощта на терапията стъпка по стъпка, тя ще върви напред.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

mvm, ето как става най-лесно:

1. Взимаш лист хартия.

2. Взимаш син химикал. 

3. Сещаш се за нещо.

4. Рисуваш го.

5. Става синьо-бяло, ако листа ти е бял.

Надявам се е ясно вече.

 

Благодаря за подкрепата, Диди!

Линк към коментар
Share on other sites

Аз понякога си драскам геометрични фигурки в редичка, триъгълничета и квадратчета, сигурно и мислите ми са такива, ръбати и остри, и ги запълвам през едно, сигурно и мислите ми така се редуват, една пълна, и една празна

Линк към коментар
Share on other sites

Фигури - характер

 

ТРИЪГЪЛНИК. Тази форма символизира лидерство. Много Триъгълници усещат своето предназначение точно в това. Най-характерната особеност на истинския Триъгълник – това е способността му да се концентрира върху главната цел. Триъгълниците са енергични, неудържими, силни личности, които си поставят ясни цели и обикновено ги постигат.

Триъгълникът е много уверен човек, който иска да бъде прав във всичко. Силната му потребност да бъде прав и да владее положението, да решава не само за себе си, но и за другите превръщат Триъгълника в личност, която си съперничи и се конкурира с другите. Преобладаващата му нагласа във всяка ситуация е нагласата за победа и успех. Той често рискува, бива нетърпелив и проявява нетърпение към тези, които се колебаят да вземат решение.

Триъгълниците не обичат да се оказват неправи и с голяма трудност си признават грешките.

Триъгълниците са честолюбиви. Те се стремят да достигнат високо положение, т.е. да направят кариера.

Главното отрицателно качество на “триъгълната” форма е силният егоцентризъм, насочеността към себе си. Триъгълниците по пътя към върховете на властта не проявяват особена чувствителност по отношение на моралните норми и могат да вървят към своята цел без да подбира средства. Триъгълният заставят всичко и всички да се въртят около него – без това животът му би изгубил смисъла си.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте отново,

 

Аз пак по моя проблем да попитам: Когнитивно-поведенческата терапия подходяща ли е за лечение на социална тревожност на акцентирана личност (такава с личностови особености) ?

 

Мерси!

Линк към коментар
Share on other sites

Тази техника е много добра.Аз лично я правех преди 1-2 седмици и тя е за да се изобрази страха на лист,да го видиш там,защото като го видиш,той вече е безобиден и спираш да го идентифицираш с притеснение.И при мен например - защото аз нямам конкретно определени страхове,но имам много мисли в главата,които ме напрягат и ми пречат - просто рисувам хаотични линии насам натам,изобразявам хаоса,който чувствам в главата си и като го видя на листа е по-успокояващо. :)

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...