Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво е любовта?


CHUBYONE

Recommended Posts

Какво е  любовта според Вас?

Или по-точно казано - Каква е тя по своята същност?

Под любов разбирайте цялостния и вид, не само тази между мъж и жена.

Много е изписано по темата и по форуми и в писания и проповеди, но отговора някак все ми се губи.

Редактирано от CHUBYONE
Линк към коментар
Share on other sites

Според Учителя любовта е и дророто и хубавото, което ни се случва, но и страданията, изпитанията и грозното, което ни се случва.

Според мен не можем да приемем второто и затова живеем на планетата на страданието. 

Линк към коментар
Share on other sites

CHBYONE---възможно ли е да ти стане кристално ясна ?

Някъде в беседите пише , че предстои да учим Любовта .

Ежедневието ми поднася ситуаций в , които не успявам да приложа , това което в което вярвам и знам (любовта). :) Тъщата е мила ,любезна ,услужлива . Направо прекрасна , когато я виждам веднъж седмично . Започне ли да се върти наоколо помагайки ,представата се променя драстично . И причината е в мен . :(:)

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Любовта е нещо много просто за разбиране. Проблемът е по-скоро в прилагането. Степените в които тя може да бъде проявена са безброй, а обхватът и - потенциално безграничен. Любовта е най-малкото готовност (готовност, която при необходимост се превръща в действителност) да отдадеш себе си - своето внимание, мисли, действия, в полза на някой друг. Каква част от себе си ще отдадеш зависи от силата на любовта и от реалните нужди на човека (хората) отсреща. Все пак трябва да се дава разумно и това също е част от любовта. Колко си готов да отдадеш обаче зависи единствено от това колко си готов да пожертваш, без при това да очакваш да получиш нищо насреща.

Линк към коментар
Share on other sites

Вие казвате: ние знаем тези работи. Не, не ги знаете. В истинския живот аз зная само това, в което живея. Ако кажа, че зная, какво нещо е любовта, не съм прав. За даден момент аз зная от любовта дотолкова, доколкото живея в нея. Аз обаче, съм опитал любовта във всички нейни форми. Любов, която трае ден и половина не е любов. Това е празна работа. Някой казва: умът ми се повреди от любов. Това не е любов вече. Онази любов, която прониква в душата на човека не разваля нито ума, нито сърцето му. Тя му дава мощ, светлина, сила и знание. Това е Божествената любов. И ако тя дойде у вас, ще внесе истинския живот. Дойде ли у вас истинският живот ще внесе истинското знание. Дойде ли у вас истинското знание, то ще отвори умовете ви и вие ще знаете основно няколко езика, но трябва да изучавате и ангелския език. За това, че някои от вас знаят френски, немски, италиански, английски, даже и санскритски, аз ги похвалявам, но всички вие трябва да изучавате и ангелския език. Кой от вас е изучавал ангелския език? Първата буква на ангелския език започва с думата любов, но не тъй, както я знете на български език. В ангелския език гласните букви съставляват основните добродетели. Това, което представлява за нас принципи, в ангелската азбука съставлява гласните букви. Буквата “а” , буквата “о” в ангелския език, например, представляват известни добродетели.

--

Знаете ли какво нещо е човешката душа? Само онзи, който има душа, може да носи в себе си всичките добродетели. Няма ли човек душа в себе си, безполезно е да му се говори за възвишен и духовен живот. Ще ви приведа следния пример. Представете си, че някой учен човек нагласи един фонограф да ви говори нещо. Чрез тази плоча могат да ви се дадат хиляди обещания. Питам: всъщност какво може да направи тази плоча заради вас? Една такава игла може да ви обещае много нещо, но в състояние ли е да изпълни всичко това? Езикът на човека е една жива игла, подобна на тази от фонографа. Питам тогава: на какво прилачат всички ония хора, които обещават и не вършат нищо? Те са железни игли на фонографите. Отлични са те за фонографите, много обещават, но нищо не вършат. В плочите на фоногарфите има голямо еднообразие, а в плочите, в които има живот има и вечно разнообразие, в тях са и всичките добродетели. Следователно, когато аз обещая да направя нещо то поне пред себе си, за успокоение на моя дух, трябва да го направя, трябва да го изпълня в най-малък размер. И тъй, разумното слово трябва да се въплъти!

--

И Писанието казва: ето, аз хлопам! Ако дойде в дома ви един велик виртуоз, това няма ли да бъде велико благословение за вас? Вие ще чуете такава музика, каквато по никой друг начин не можете да чуете. Ако дойде в дома ви един велик художник, или един велик поет, който знае истината, или един велик философ, или един велик адепт, или един велик Учител, това са епохални неща за вас, това са красивите неща в живота ви. Ако в дома ви дойде един велик виртуоз да ви свири или ако в дома ви дойде един велик художник да ви покаже своята знаменита картина, това не е ли едно голямо благоволение за вас, което струва повече, отколкото ако бихте спечелили даже и 100 милиона лева? Питам: кое е по-хубаво, да спечелиш милиони или да чуеш песента на един велик виртуоз? И наистина, когато се обрънем към Бога и възприемем неговата любов, ние ще придобием ней-голямото благословение и за себе си и за другите.

Стана плът

Линк към коментар
Share on other sites

Ето едно лично мнение за любовта . Тя е основен двигател в света ни . Можем да живеем без да я съзнаваме . Правим го . Изглежда ни нормално , но не сме доволни . Мисля , когато заживеем с любов , отново ще сме в райската градина .

Ние болшинството, сега учим даването . Просто така се подрежда живота ни . Зависими сме от това което даваме . И това не е само заплатата за която работим . Можем да го видим в отношенията си с хора , животни, растения . Кое ни пречи в даването, освен липсата на навик . Страхът . Най вече се страхуваме да не отслабим и увредим , вече изградения свой морален и материален имидж . Да не би да ни вземат за по слаби , по мекушави . Да не би да нарушим своето материално равновесие , заради непознат . Това не могат да бъдат разумни доводи , защото и сега не сме удовлетворени . А любовта най напред е разумна . Както , когато храня пчелите си , ги и, ограничавам . Оставя ли ги свободни до паницата с мед ,се давят . Да получаваш любов е важно но не е твой ангажимент . То е резултат от качеството на твоето даване . Дори когато даваш с цел да получиш , наистина получаваш , но минималното . За това бъди безкористен , бъди само подпора на нуждаещия се . Когато се изправи му благодари , че е те е избрал за тази работа , и продължи нататък .. На практика , ти получаваш повече от това което даваш , при условие , че не го търсиш . Това да подкрепиш някой в нужда , е част от любовта , не е просто действие . Редовното му практикуване променя света на около . И ако си го правил както трябва те извежда на пътя за райската градина , като усещания , възприятия . Удовлетвореноста навлизаща в живота ти , те прави по стабилен и устойчив .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...