Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Средства за справяне с уплах


Recommended Posts

Здравейте!

Днес станах неволен свидетел на ПТП, което се разви доста грозно на сантиметри от мен и което доста ме поизплаши. На път за вкъщи се замислих какво правеше майка ми, когато бях малка и се стрясках от някакви инциденти - водеше ме по разни баби да ми баят и да ми леят куршум. Сега обаче едва ли бих се доверила на нещо подобно, затова реших да се допитам до вас, да споделите някакви рационални методи за справяне с уплах и стресови ситуации. Има ли някакви изпитани във времето "ритуали", а може би ментална настройка?

Линк към коментар
Share on other sites

Молитва. Молитвата, особено за благодарност е, много мощно средство за успокоение.

Линк към коментар
Share on other sites

Присъединявам се към мнението за молитвата! Защото свързва с неслучайността, със знанието, че на едно високо ниво всичко е закономерност, колкото и ужасно да му се струва на обусловения аз конкретното събитие... Защото заживява съзнание за свързаност, е което знаеш, че и "космите на главата са ти преброени"... А между другото, именно ирационалното обуславяне, служещо като котва, като опорна точка за промяна, кара бабешките леене на куршум и восък, прескундяне, баене и т.н. да работят - точно, защото не са рационални. Защото страхът се случва дълбоко под рационалността. Подобни са много съвременни хипнотични и нлп закотвяния, техниките за емоционална свобода (през поведенческо обяснение)...

 

Един доказан и изследван обстойно метод е парадоксалното намерение или т.н. наводняване с перамкиране от смирено доверие или свръх преувеличена пародия (или и двете). С живо, много живо въображение се преувеличава страхуваното, скача се в самия му център. Ако страхуваният стимул е по-слаб, добра работа върши хумористичната пародия. Ако е по-силен, смирението (което няма общо с примирението). 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...