Jump to content
Порталът към съзнателен живот
pavlinD10

Живот с Шизофрения

Recommended Posts

Само да кажа, че аз страдам от шизофрения от около 3 години на Инвега от 6 и 3 милиграма съм от 9 месеца и се чувствам така сякаш го няма заболяването. Трудно се живее с шизофрения, защото трябва да си по внимателен с всичко трябва да лъжеш когато започваш обикновена работа за медицинското става на въпрос там ти пишат всичко от личния лекар. Ако лекарствата са натъкмени, избрани правилно от големия подбор, само трябва да се пият редовно и да не се спират в никакъв случай. Пиша в тази тема, защото искам и аз да оставя нещичко от всичко, което съм прочел в интернет, Гуугъл ми беше най-добрия приятел а Ютуб моя работодател, от който до момента не съм получил нищо за малкото ми видеа :) Та, уча Английска филология последна година, шизофреник съм както стана ясно, от последното ми протакване, за което ще разкажа, ако има желаещи да го чуят, трябваше да завърша 2013г., но живота ми поднесе странна изненада. Единствено искам да се съветвам относно живота ми сега в момента, искам и полагам усилия да науча една програма за 3д моделиране и визуализация ще започна, когато имам парична възможност за материала, който е в интернет и искам да си дозавърша университета, да се развивам, помагам на нашите колкото мога все още има моменти, в които не се чувствам пълноценен, но се оправям, малко по малко да навлизам в живота, достатъчно време бях вън от живота на хора и природа искам да се връщам вече, да мисля по оптимистично, защото живота ми предлага втори шанс след тригодишната диагноза. От една страна както казват нашите бях твърде много честен и работлив и се замислям да не би да съм сбъркал някъде?.. Ще следя темата, ако има отговори относно тези мои теми\въпроси. Благодаря! Както преди и сега и за нататък винаги си благодаря и обичам да раздорвам минах тежкото остана да се фокусирам за напред :).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей, дано не те обидя по някакъв начин, но наистина много се страхувам да не отключа шизофрения и имам няколко въпроса към теб.

1 Имал ли си родственици с този проблем, или е така от нищото се отключи- т.е. си от този 1% които са изтеглили късата клечка от живота.

2 на колко години я разви и имаше ли предиспозиция т.е. нещо странно да се случва с теб, като реакции, или страх ирационален, изобщо имаше ли чувство, че полудяваш

3 Имал ли си преди това някакъв вид невроза- било от паническо разстройство, или ОКР и тн,

4 с мен се случва нещо странно - от толкова четене по форуми за шизофренията като симптоми се плаша, че започнах и аз да си ги откривам върху себе си- да се дразня от шумовете от съседите, защото бях чела , че хората преди пристъп и по време на пристъпа се дразнят от тези неща. Да изключва за секунди какво ми говорят хората и да се концентрирам върху определена мимика или техен жест. Веднъж дори не знам, дали не беше моя върешен глас , ама се изкритикувах, смисъл беше нещо като обида- а както знаеш слуховите халюцинации са ядно изразен симптом и оттогава съвсем се наплаших, че се разболявам. Или изпитвам просто като безпричинен страх отминава за секунда обаче направо ми настръхва кожата. Освен това бях гледала един сериал , в който главния герой е шизофреник и всеки път като се сетя за думичката с Ш, от която много се страхувам и се сещам как на него му говореше еди глас и подсъзнателно си представям как и на мен ми говори такъв глас - примерно лда си, тъпа си , точно както му говореше в сериала, ама съм с ясно съзнание и в момента, в който си мисля за нещо друго всичко си изчезва.

МОЛЯ ТЕ, АКО ПОЗНАЕШ НЯКОЙ СИМПТОМ ОТ НАПИСАНОТО, или странно поведение, което се доближава до твое такова ми пиши. Другият вариант е просто до такава степен да съм се вторачила у себе си, че да си търся и предизвиквам сама симптоми.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Одобрих поста ти, но ......той няма да ти отговори на тази молба ,,МОЛЯ ТЕ, АКО ПОЗНАЕШ НЯКОЙ СИМПТОМ ОТ НАПИСАНОТО, или странно поведение, което се доближава до твое такова ми пиши.,,

Той не е лекар и няма тази компетентност, защото всяка болест е определена съвкупност на симптом и по един от тях, диагноза не с е поставя.Например, при някои видове рак, има повишена температура, значи ли, че при всяка настинка, която почти винаги е придружена с висока температура трябва да поставяме диагноза ,,рак,,? Така не се прави.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Споделянето на Павлин е действително полезно, дестигматизиращо и силно. Целта на темата обаче не е да храни нечии невротични механизми,а да даде качествено послание.

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Пак съм аз, PavlinD10, мисля че ще излезе друго име затова пиша от това, та имам оплаквания те са - Обърканост на мисли и чувства, липса на концентрация, често на ден за 1-2 часа изпадам в негативизъм и не мога да се контролира много, също сякаш ми се стяга главата все едно имам стегнат шлем или нещо...

Как могат да се разрешат дали зависи от мен или ще трябва психиатърката ми да ми изпише лекарство за тези неща не са нито мани нито нещо само негативния симптом ме плаши даже исках да вляза в психиатрия заради него проблем, за да не нараня никого. Това е всичко, благодаря

 

Съжалявам за развалянето на хубавия пост горе, но тези проблеми започнаха последните 2 седмици не знам дали не е от топлото време или просто си избива. Преди това бях добре 2 седмици и половина а преди тях имах месец и половина добро състояние, след което всичко пропадна пак. Има ли начин как да се поддържа добро състояние без да се опитвам сякаш аз да го поддържам и наместо да направя нещо аз мисля как само и само да остана така. Всяка помощ ще е от полза. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет, 

Нищо не си развалил, ти си жив човек и е нормално да не си застинал в състояние на вътрешен мир и спокойствие 24/7.

И аз съм на антипсихотици, и на мен ми е познато колебанието дали една или друга промяна в чувствата или мисленето е резултат на диагнозата ми, лечението или просто е естествена реакция на житейските промени. Бих искала да те попитам дали работиш системно със специалист (не знам дали е задължително да е психиатър), който и да следи състоянието ти? Ако да - редно е въпросът да е насочен към него, неговата преценка би следвало да е най-адекватна. Ако не (какъвто подозирам е случаят), мисля че е задължително да започнеш. В крайна сметка, ние сме много повече от диагнозата си. Ние сме индивидуалности със собствени силни и слаби страни, мечти, тревоги и стремежи и всичко това трябва да бъде отчетено в процеса на лечение, поне наравно с балансирането на биохимията.

Успех!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Да, работя със специалист, благодаря за отговора утре ще се разбере какво ще става, ако имам само кризи ми каза, че се намалят, тази биохимия ми разказва играта вече от време на време ама я разказва... 

Редактирано от pavlinD10

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Много са ми странни симптомите и психиатъра ми каза че ще намери начин да ме подобри каквото и колкото и да струва и продължавам на инвега за момента, та иначе съм горе долу добре предписа ми още лекарства и да видим :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Знаете ли нещо за апарата Визулон? Четох че се препоръчва също и за шизофренията на базата на светлинната терапия е и го има тук там в България, но и много оскъдна информация за самия апарат. Ако някой знае нещо да пише, че смятам да го купувам, а не е евтин

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×