Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мъжете, смелостта, жените


Кон Круз

Recommended Posts

В днешно време е модерно мъжете да показват чувствата си (поне в западния свят към който се числим), понеже и те са раними човешки същества (как лигаво звучи, ако погледнем от една мачистка гледна точка :D). А едно от човешките чувства е страхът. Страшни хора има, безстрашни - не.

Много, много дъъъъълго време обаче нещата са стояли по друг начин.

Вие лично споделяте ли тази мода (която мисля си, че ако не изцяло, то най - малкото поне частично е по - природосъобразна от онова дето е било хилядолетия наред в человеческата история)? Ако я споделяте - до къде мислите, че трябва да се простира мъжката чувствителност и нейното показване (особено пред жени)?

Един от най - добрите снайперисти в света, българският ефрейтор Крум Хаджипетков (отказал между другото по - апетитни служби от тази в българската армия): "В живота "най-трудната мишена", която може един мъж "да уцели", е сърцето на любима жена, която би искал да спечели, смята военнослужещият. "Това за мен може би е най-трудната мишена, която аз мога да уцеля. Или да пропусна дори, ако тя не ми даде шанс да го направя", допълва той." (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/snajperistyt-vpechatlil-s-umeniiata-si-voenni-ot-nato-az-sym-edin-obiknoven-vojnik-2123089.)

Това какво харесват жените, влияе на поведението и мисленето на мъжете (а и обратното е в сила). Факт от памтивека. Тоест, взаимоопределящи са се двата пола (взаимоопределяне няма само по плоскостта "родители-деца"). Но Петър Дънов струва ми се е наблягал на женското влияние върху мъжете? Жените са ценяли бойните подвизи на мъжете и това е допринасяли за съществуването на войни, рицарски турнири.

......................................................................................................................................

Ето нещо вехто, английско, късносредновековно, което е баш по темата:

"Уплашена за своя господар,

в миг Пертелота скочила: „Любими,

какво те мъчи? Ей, отговори ми!

Изкара ми ума! Но те е срам!“

Тогава й отвърнал тон: „Мадам,

не се плаши, за бога, аз те моля.

Сънувах се в най-черната неволя.

От страх сърцето чак ще ми се спука.

Пази ме, господи, от злополука.

Не давай да се сбъдне този сън.

Разхождах си се ей така навън

из двора и не щеш ли, звяр съзрях,

на пес подобен. Докато разбрах,

той скочи върху мен да ме убие.

Уж жълт на цвят, пък на червено бие,

със черни косми горе на ушите

и на опашката, със жар в очите,

с муцуна тънка, ала кръвожадна.

От ужас аз на място щях да падна.

Затуй съм и простенал, няма спор.“

„Страхливец! — запищяла тя. — Позор!

О, боже мой! И как не се засрами!

От днеска ти изгуби любовта ми!

Жените малодушни не обичат.

Те всички, колкото и да се вричат,

в живота имат само тази цел —

да вземат мъж разумен, сдържан, смел,

но да не е скъперник, ни глупак,

да не трепери като пеленак

пред всяко нещо. Бога ми, така е!

Къде си чувал мъж да си признае

пред своята жена, че го е страх!

Ти нямаш капка смелост, аз разбрах.

Как може сън така да те уплаши?"

(Из "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър: https://chitanka.info/text/22948/12#textstart).

Нещата са стояли по този начин до 20-ти век (а със сигурност са именно такива на много места и до днес).

Сещам се и за един откъс от немската комедия "Той отново е тук" (2015 г.), който също засяга темата.

- Женен ли сте, Савацки?
- Не.

- Така си и мислех.
- Какво искате да кажете?
- Иска се кураж да съблазниш жена. А на Вас определено Ви липсва, Савацки. Женското сърце
не се печели с колебливост. Събираш цялата си сила, и тогава, Савацки - атака!

......................................................................................................................................

По принцип хората (без значение мъже или жени) не обичат страха в другите (освен, ако не им носи някаква изгода). Проявите на страх не вдъхват доверие.

Та, доколко смятате, че трябва да е чувствителен един мъж и показващ чувствата си (включително страха си) и доколко трябва да е въздържан, строг и куражлия (поне привидно)?

Линк към коментар
Share on other sites

Първо да уточним че чувствителност е различно от проявите на страх . А и жените дълго време са яли пердах и сега предпочитат чувствителните мъже . Дето се смеем ,,губят русата си коса "  :) .В днешно време жените могат и сами да се справят . Не им трябва груба физическа сила . Даже прекаляват в самостоятелноста си като колекционират яки мъжаги :)  не само футболисти . :)

Нали се сещаш . Ако искаш да си в колекция правиш мускули . Ако искаш нещо сериозно  четеш беседите и се надяваш да помъдрееш . :) 
 

Цитат

 

Друг аспект, по-практичен и достъпен, е твърдото пребиваване в своята природа. Съчетаването на мъжа и жената ще е толкова по-успешно, доколкото мъжът е утвърден в мъжката си природа, доколкото се явява мъж, и доколкото, жената е утвърдена в своята женска природа, доколкото тя се явява жена.

 

Ако някой попита, какво означава да пребиваваш твърдо в своята собствена природа, то с това само доказва, че в него няма чувство и съзнание за собственото естество, и това за него е проблем. Придобиването на собственото естество започва с запознанството с него. Познанството започва с анатомия, но не завършва с нея, защото мъжката природа е мъжка във всички аспекти и като единно цяло, също както и женската.

 

Преди всичко проблем в семейния живот възниква от объркването, царящо във всеки от субектите, относно спецификата на собствената му природа. Сега не е време подробно да обсъждаме този въпрос. Ще кажа само, че що се касае до съчетаването с жената, мъжът е надарен с такова естество, което да служи на специфичния дар на неговата природа – специфичен по отношение на жените – а именно да властва над жената, а жената е надарена с естество, което да служи с покорност на мъжа. Това може да бъде доказано започвайки от най-малките части на тялото и завършвайки със съвкупността от специфичните проявления на естеството.

https://pravoslaven-sviat.org/2014/06/14/ima-li-shtastie-v-braka/

 

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Мисля че темата ти е за една част от мъжете . Виж в предаването на Карбовски ,,втори план" . Но такива мъже си има винаги . Само че сега е дошло времето да излязат на светло , на екран :) . А мъжът винаги си е мъж и това не се определя от приказките му за себе си .

https://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/istinata-za-dneshnite-mazhe-v-karbovski-vtori-plan.html

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...