Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Кон Круз

Мъжете, смелостта, жените

Recommended Posts

В днешно време е модерно мъжете да показват чувствата си (поне в западния свят към който се числим), понеже и те са раними човешки същества (как лигаво звучи, ако погледнем от една мачистка гледна точка :D). А едно от човешките чувства е страхът. Страшни хора има, безстрашни - не.

Много, много дъъъъълго време обаче нещата са стояли по друг начин.

Вие лично споделяте ли тази мода (която мисля си, че ако не изцяло, то най - малкото поне частично е по - природосъобразна от онова дето е било хилядолетия наред в человеческата история)? Ако я споделяте - до къде мислите, че трябва да се простира мъжката чувствителност и нейното показване (особено пред жени)?

Един от най - добрите снайперисти в света, българският ефрейтор Крум Хаджипетков (отказал между другото по - апетитни служби от тази в българската армия): "В живота "най-трудната мишена", която може един мъж "да уцели", е сърцето на любима жена, която би искал да спечели, смята военнослужещият. "Това за мен може би е най-трудната мишена, която аз мога да уцеля. Или да пропусна дори, ако тя не ми даде шанс да го направя", допълва той." (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/snajperistyt-vpechatlil-s-umeniiata-si-voenni-ot-nato-az-sym-edin-obiknoven-vojnik-2123089.)

Това какво харесват жените, влияе на поведението и мисленето на мъжете (а и обратното е в сила). Факт от памтивека. Тоест, взаимоопределящи са се двата пола (взаимоопределяне няма само по плоскостта "родители-деца"). Но Петър Дънов струва ми се е наблягал на женското влияние върху мъжете? Жените са ценяли бойните подвизи на мъжете и това е допринасяли за съществуването на войни, рицарски турнири.

......................................................................................................................................

Ето нещо вехто, английско, късносредновековно, което е баш по темата:

"Уплашена за своя господар,

в миг Пертелота скочила: „Любими,

какво те мъчи? Ей, отговори ми!

Изкара ми ума! Но те е срам!“

Тогава й отвърнал тон: „Мадам,

не се плаши, за бога, аз те моля.

Сънувах се в най-черната неволя.

От страх сърцето чак ще ми се спука.

Пази ме, господи, от злополука.

Не давай да се сбъдне този сън.

Разхождах си се ей така навън

из двора и не щеш ли, звяр съзрях,

на пес подобен. Докато разбрах,

той скочи върху мен да ме убие.

Уж жълт на цвят, пък на червено бие,

със черни косми горе на ушите

и на опашката, със жар в очите,

с муцуна тънка, ала кръвожадна.

От ужас аз на място щях да падна.

Затуй съм и простенал, няма спор.“

„Страхливец! — запищяла тя. — Позор!

О, боже мой! И как не се засрами!

От днеска ти изгуби любовта ми!

Жените малодушни не обичат.

Те всички, колкото и да се вричат,

в живота имат само тази цел —

да вземат мъж разумен, сдържан, смел,

но да не е скъперник, ни глупак,

да не трепери като пеленак

пред всяко нещо. Бога ми, така е!

Къде си чувал мъж да си признае

пред своята жена, че го е страх!

Ти нямаш капка смелост, аз разбрах.

Как може сън така да те уплаши?"

(Из "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър: https://chitanka.info/text/22948/12#textstart).

Нещата са стояли по този начин до 20-ти век (а със сигурност са именно такива на много места и до днес).

Сещам се и за един откъс от немската комедия "Той отново е тук" (2015 г.), който също засяга темата.

- Женен ли сте, Савацки?
- Не.

- Така си и мислех.
- Какво искате да кажете?
- Иска се кураж да съблазниш жена. А на Вас определено Ви липсва, Савацки. Женското сърце
не се печели с колебливост. Събираш цялата си сила, и тогава, Савацки - атака!

......................................................................................................................................

По принцип хората (без значение мъже или жени) не обичат страха в другите (освен, ако не им носи някаква изгода). Проявите на страх не вдъхват доверие.

Та, доколко смятате, че трябва да е чувствителен един мъж и показващ чувствата си (включително страха си) и доколко трябва да е въздържан, строг и куражлия (поне привидно)?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Първо да уточним че чувствителност е различно от проявите на страх . А и жените дълго време са яли пердах и сега предпочитат чувствителните мъже . Дето се смеем ,,губят русата си коса "  :) .В днешно време жените могат и сами да се справят . Не им трябва груба физическа сила . Даже прекаляват в самостоятелноста си като колекционират яки мъжаги :)  не само футболисти . :)

Нали се сещаш . Ако искаш да си в колекция правиш мускули . Ако искаш нещо сериозно  четеш беседите и се надяваш да помъдрееш . :) 
 

Цитат

 

Друг аспект, по-практичен и достъпен, е твърдото пребиваване в своята природа. Съчетаването на мъжа и жената ще е толкова по-успешно, доколкото мъжът е утвърден в мъжката си природа, доколкото се явява мъж, и доколкото, жената е утвърдена в своята женска природа, доколкото тя се явява жена.

 

Ако някой попита, какво означава да пребиваваш твърдо в своята собствена природа, то с това само доказва, че в него няма чувство и съзнание за собственото естество, и това за него е проблем. Придобиването на собственото естество започва с запознанството с него. Познанството започва с анатомия, но не завършва с нея, защото мъжката природа е мъжка във всички аспекти и като единно цяло, също както и женската.

 

Преди всичко проблем в семейния живот възниква от объркването, царящо във всеки от субектите, относно спецификата на собствената му природа. Сега не е време подробно да обсъждаме този въпрос. Ще кажа само, че що се касае до съчетаването с жената, мъжът е надарен с такова естество, което да служи на специфичния дар на неговата природа – специфичен по отношение на жените – а именно да властва над жената, а жената е надарена с естество, което да служи с покорност на мъжа. Това може да бъде доказано започвайки от най-малките части на тялото и завършвайки със съвкупността от специфичните проявления на естеството.

https://pravoslaven-sviat.org/2014/06/14/ima-li-shtastie-v-braka/

 

 

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мисля че темата ти е за една част от мъжете . Виж в предаването на Карбовски ,,втори план" . Но такива мъже си има винаги . Само че сега е дошло времето да излязат на светло , на екран :) . А мъжът винаги си е мъж и това не се определя от приказките му за себе си .

https://www.btv.bg/video/shows/karbovski-vtori-plan/video/istinata-za-dneshnite-mazhe-v-karbovski-vtori-plan.html

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×