Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Станимир

03. Четирите основни елемента

Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Добрата молитва

В началото бе Словото (песен)

"Господи на Любовта, Ти Си изпълнението на всичкия закон вътре в нас. Ти Си радост за всички от сега за през всички векове." (формула),

Беседа: Четирите основни елемента - Неделна Беседа, 06.04.1914 г.

Молитвен наряд за край:

„Милостивий, Святий и Благий Господи, изяви ми светлината на Твоето Лице да сторя Твоята Воля.“ (формула),

Аум (песен),

Молитва на Духа*

*
При даването на тази молитва Учителят е казал: „Като четете тази молитва, ще бъдете много внимателни, не бързайте, да дойде умът ви на мястото си; вие започвате без сърце. Съберете умовете и сърцата си на мястото си. Съсредоточете ума и сърцето си към Бога и да произнесем тази молитва“. Прочита се „Молитва на Духа“ като се коленичи с десния крак на земята и дясната ръка вдигната нагоре. „Ще мислим върху всичко онова, което прочетохме в молитвата, да дойде да се реализира сега в душите ни“. Прочита се още веднъж молитвата пак коленичили с десния крак, но с вдигната нагоре лява ръка.

Ако имате дадена задача, лично за ваша работа, вземете си Молитвата на Духа и 91 Псалом, да я казватe, да бъде в джоба ви, за да си изпълните задачата, за която отивате, като ученик.

Трябва да имаме четирите основни елемента – Божествената Любов, Божествения живот, Божествената мисъл и Божествената воля, за да насадим в нас вкус, сърце, ум и интелект и да развием нашите сърце, душа и Дух.

Трябва да се освободим от всички лъжливи понятия и външни влияния и да се съветваме с Бога, който е в нас. Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

Хората са нещастни, защото търсят Любовта. А какво е Любовта? То е да си готов за саможертване. Ние обичаме някого много, защото ни дава. Ние обичаме Христа, защото ни храни, защото се самопожертва за нас чрез житното зърно, което ядем. Затова е казано: „Да ядете плътта Ми и да пиете кръвта Ми.“ Искате ли да ви обичат, трябва да сте готови да се самопожертвате; да любим, значи да се жертваме, т.е. да сеем – трябва да посеем Любов, за да пожънем Любов.

Четирите основни елемента

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Бог е в душата – мога; и дяволът е в душата – не мога; т.е. на всяко дело Божие трябва да казваме „мога“, а на всяко не Божие дело има смисъл да казваме „не мога“. Щом речем „мога“, Бог ще дойде и ще ни помага и за най-мъчните неща – като кажем „мога“, непременно ще го изпълним. Дяволът е силен, защото му казваме „мога“, когато той ни кара да лъжем и други подобни. Жената прави погрешка, когато каже: „Не мога да угодя на мъжа си“, и майката, когато каже: „Не мога да възпитавам децата си.“ Христос иска да употребяваме две думи: мога и не мога. – Мога да любя, не мога да мразя; мога да казвам истина, не мога да лъжа и т.н. По този начин двата духа се явяват, всеки ден са при нас – добрият ни казва нещо, ние го отхвърляме, но не сме свободни, защото духът на злото ни чака. Христос иде да ни научи, когато дойде Доброто, да казваме „мога“, и когато дойде злото, да казваме „не мога“. Една нива не може да бъде притежание на двама господари – трябва да бъде или на Доброто, или на злото. Такъв е и човекът. Господ ни учи на всичко, което е Добро. Бъдете верни на Бога, който живее във вас.

Четирите основни елемента

От днес започвам целенасочено да упражнявам "мога" и "не мога". До края на седмицата ще споделя опита си. Чудесно е за всяко добро нещо да кажеш "мога" и за всяко лошо - "не мога".

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Щом сме здрави, умни и бодри, Духът е с нас и Господ е с нас. За този живот и свят не се изисква особена програма, достатъчна е за изпълнение даденото ни от първоначалния Божествен план и ще бъдем богати. Ние страдаме, защото изменяме Божия план. Трябва да се освободим от всички лъжливи понятия и външни влияния и да се съветваме с Бога, който е в нас. Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

Четирите основни елемента

:)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Трябва да имаме четирите основни елемента – Божествената Любов, Божествения живот, Божест-вената мисъл и Божествената воля, за да насадим в нас вкус, сърце, ум и интелект и да развием нашите сърце, душа и Дух. Да не казваме „не разбрах“, а само „разбрах“. Тогава Господ ще ни даде да разбираме всичко практически.

Как да приложим тия четири основни елемента? – Посредством Любовта. А какво е Любовта? То е да си готов за саможертване.

За да създадем тия четири, необходими са още шест неща, които трябва да знаем.

Има три неща, които лъжат: първо - вкусът, Второ -сърцето ни; Трето - интелектът.

Човек трябва да има три неща, които се изискват за Живота: здрав и дълбок Мир и самопожертване за Господа.

Бог е в душата – мога; и дяволът е в душата – не мога; т.е. на всяко дело Божие трябва да казваме „мога“, а на всяко не Божие дело има смисъл да казваме „не мога“.

Из Четирите основни елемента

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:thumbsup:

сърцето ни; то ни лъже, затова трябва да слушаме душата си – тя не ни лъже; защото сърцето приема ласки, а душата ги отхвърля.

каквото е отношението между сърцето и душата, такова е отношението и между интелекта и ума – те се контролират от Духа.

Първото условие за нашия живот е да се откажем от многото наши желания и нечистотии.

Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

когато дойде Доброто, да казваме „мога“, и когато дойде злото, да казваме „не мога“.

Една нива не може да бъде притежание на двама господари – трябва да бъде или на Доброто, или на злото.

Господ ни учи на всичко, което е Добро. Бъдете верни на Бога, който живее във вас.

Трябва да имаме четирите основни елемента – Божествената Любов, Божествения живот, Божествената мисъл и Божествената воля, за да насадим в нас вкус, сърце, ум и интелект и да развием нашите сърце, душа и Дух.

Четирите основни елемента

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За да се приближим към Господа, трябва да вложим Божествените Любов, живот, мисъл и воля. Щом ги вложим в нас, ще ги имаме в нашия живот и Господ ще изпрати Своя Дух и ще сме здрави и умни.

Да оставим греховете си и да не повтаряме постоянно: „Бог ще ги използва за нова почва, за да сее пшеница.“ Слънцето всеки ден грее, Господ е всеки ден пред нас. Бог живее над нас както Слънцето над Земята – то ни праща нужната топлина и светлина, за да растем, като премахва студа, който владее във Вселената и спира всеки напредък. Така и Бог чрез духовете Си ни осветлява, стопля и възраства. Щом сме здрави, умни и бодри, Духът е с нас и Господ е с нас. За този живот и свят не се изисква особена програма, достатъчна е за изпълнение даденото ни от първоначалния Божествен план и ще бъдем богати. Ние страдаме, защото изменяме Божия план. Трябва да се освободим от всички лъжливи понятия и външни влияния и да се съветваме с Бога, който е в нас. Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

Четирите основни елемента

Обещах да споделя упражнението с "мога" за добрите неща и "не мога" за лошите.

Първият въпрос, който си задавам е: Това добро нещо ли е или лошо?

Ако е добро, казвам "мога" и го правя. Мобилизирам се, идват ми сили и увереност в успеха. По този начин се постигат реални успехи и се развиват добри качества.

Ако е лошо, казвам "не мога" и не го правя. Тогава се радвам, че съм постъпила правилно. Чудесен метод за самоконтрол и преодоляване на недостатъците, за освобождаване от погрешни мисли, чувства и действия.

За съжаление помних два дни за упражнението и после просто го забравих. Но за тези два дни свърших повече неща, отколкото за две седмици преди това. Иска се внимание и усилие човек да си наложи самодисциплина, да е съзнателен в по-голяма част от времето и да развива определени качества.

Да посвети живота си, да пропусне Божията Любов през себе си, да дисциплинира, изчисти и обогати мисълта си, да кали и насочи волята си.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×