Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Василена Христова

Участници
 • Общо Съдържание

  148
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  7

Василена Христова last won the day on Март 20

Василена Христова had the most liked content!

4 Следващи

За Василена Христова

 • Ранк
  Психолог - консултант
 • Рожден Ден Февруари 23

Метод за Връзка

 • Website URL
  https://vasilenahristova.com/

Профил Информация

 • Пол
  Жена
 • Местоположение
  Плевен, София
 • Интереси
  Когнитивно-поведенческа терапия, Брачно и Фамилно консултиране, Консултиране при паническо разстройство, Паник атаки, ОКР (натраплива невроза).

Последни Посещения

3823 посещения на профила
 1. Василена Христова

  Джулс

  Здравей, не си със шизофрения. Просто имаш нужда от активна работа с психотерапевт, който да ти помогне да се справиш със сегашните си мисли, да ти помогне са изградиш нови мисловни навици и да те научи да се справяш със стреса и напрежението.
 2. Подкрепям Александър. Аз бих попитала родителите ми директно - Какво е важно за тях - аз да съм щастлива или те да имат всичко, според обществения стандарт и изисквания ? Какъв би бил смисълът на изграждане на семейство, което е обречено на развод? Генерално няма гаранция за нищо в живота и пак може да се стигне до развод и при други обстоятелства, но нека поне сключването на брак е резултат от любов и желание, а не от необмислен избор.
 3. Василена Христова

  Криза

  Искам да кажа следното - всяка крачка, която те води до самостоятелност неиумеверно ти показва, че си способна на определени неща, което пък влияе и на самооценката ти и това, как се възприемаш. Всичко е вярно - и смиреността, и това да отстояваш себе си и желанията си, това, което е важно за теб. Ако обаче за теб е важно да нараняваш например, мислиш ли, че е редно да го отстояваш ? Целта е да имаш ясна и стабилна ценностна система, ясна цел и мисия, нещо,което те вдъхновява и в което вярваш, да си добър човек в свят, в който най-лесно е да се откажеш и да захвърлиш добротата, тя не е на мода, да вярваш в себе си. Всички тези неща имат различни измерения, те са част от самооценката и всеки решава за себе си, какво и колко му е важно. И да, аз излезнах сама на квартира в период, в който още се лутах, но тази самостоятелност ме мобилизира, фокусирах се върху важните неща и днес тази крачна ми напомня,че скачайки в непознатото, постигнах личен напредък. Това обаче не означава, че важи за теб или някой друг. Колегите тук са висококвалифицирани и способни, събери различни гледни точки и виж, кое работи за теб, в твоя полза е.
 4. Василена Христова

  Криза

  Работата върху самооценката ти ще ти позволи да излезеш на квартира. Тази самостоятелност пък ще те накара да се почувстваш още по-стабилна и ангажирана със себе си. А както се казва - Обичайки себе си и животът ни обича в знак на благодарност. Самочувствието, което ще придобиеш ще ти донесе мотивация и желание за по-добра работа, което пък ще повиши приходите ти. Всички тези неща ще те насочат към стабилен и отговорен партньор, с който би могла успешно да изградиш семейство. Завършвам с : Един казус не може да се реши на нивото, на което е възникнал. Търси развитие, а сега е едно добро време да прочетеш Вашите слаби места на Уейн Дайър. Има я безплатно в интернет
 5. Василена Христова

  Как да излезем победители в спора?

  Търсенето изобщо на "победител" е основата на един спор. Запознай се с Твоето его е врагът - учебник за Аза и Егото. Неприятният вкус след "победата" е също толкова горчив и за "победителя", колкото и за "загубилия".
 6. Василена Христова

  силна хипохондрия

  Здравейте ! Права сте, не се единствена и е нормално при този наситен със страх въздух. Онзи ден станах свидетелка, как моя приятелка работи в световноизвестна компания и чета следната статия : Съкращават хора заради затворените магазини на въпросния бранд. Пращам я на момичето и тя ми праща статия в отговор : Световния бранд няма да съкращава хора въпреки неработещите обекти. Защо пиша това - както казва Петър Дънов - От страх и здравия човек ще се разболее. А медиите се грижат да сме стресирани, поне по мое мнение. Изгасете телевизора, преподрете дома си, изчистете го от излишъка, измиите прозорците, изпийте топъл чай на терасата, гответете. Тялото ни е свикнало да се движи, да обикаля света, ние имаме така наречения "животински нагон" - искаме да сме по-близо до корените си - зеленина, слънчевите лъчи, хълмове, гори, планини, а сега сме задължение да се изолираме. Този стрес в комплект с това, че не изразходваме енергията от тялото ни както досега, води до този Ваш вътрешен стрес. Вярвам, че ще се справите и ще сте добре. Ето една моя кратка статия с някои малки полезни поне според мен съвета за справяне с изолацията. Разбира се знам, че и колегите ще дадат добри идеи, така че си вземете всичко, което Ви допадне : https://vasilenahristova.com/2020/03/21/пандемия-и-изолация-как-да-се-справя/ Поздрави !
 7. Купуваш си един пакет хартия А4 - бяла (като тази за принтерите в офиса), няколко комплекта фулмастри и всеки ден рисуваш по едно сърце и го оцветяваш и така докато не свършат всички листи от пакета, старай се всеки ден да са в различен цвят сърцата ти, светли цветове : ) като приключиш пиши, какъв е ефекта.
 8. Василена Христова

  SelfKnowledge88

  Абсолютно подкрепям д-р Първанов - никой не може да извърви пътя вместо нас.
 9. Защо не опиташ да прочетеш Ти не си твоят мозък и да ни напишеш после изводите, които си си извадил от книгата, какво си научил от нея и с какво тя ти е повлияла положително? Поздрави и от мен
 10. Василена Христова

  Чудене

  Здравей, съвсем естествено е тези стресови ситуации да се отразят така на тялото ти. Все пак са вид ново преживяване, с което не си се сблъсквала до момента - било то хубаво или лошо, ние не реагираме систематизирано, а според това, колко познаваме момента и случващото се. Аз специално както и в повечето ми постове, ти препоръчвам спорт като начало - тичане, тенис, фитнес упражнения, имам и клиентка, която ходи на карате и каза, че много добре й действа. Лично от моя опит - ползвала съм фитнеса като място за изразходване на натрупания стрес и дългите разходки (и до ден днешен гледам да ходя възможно най-много пеша). Страховете ти разбирам, но те са функция на мислите и не са реални. Ако обаче се задълбочи всичко, започни психотерапия. В процеса на работа разбираш как и кога да различаваш тези фалшиви мисли и усещания, а и как да живееш в мир с тях. Разбира се като всичко в този живот и тук важи поговорката "Като приемеш нещо за нормално, то спира да бъде така забележимо" Поздрави от мен!
 11. Василена Христова

  Аз и дъщеря ми

  Психотерапията може да се извършва и онлайн, разбира се е по-добре да водите лично сесиите. Чудесата се случват непрекъснато и колкото повече вярваш в тях, толкова повече ти се случват :)
 12. Василена Христова

  Напреднало !!! ОКР !!!

  В комбинация с това, прочети и книгата Ти не си твоят мозък и съчетавайки с написаното от Д-р Първанов, живей по течението Чакаме да ни споделиш, какво научи от книгата
 13. Здравей, защо има значение това, дали си терапевт или не ? Ние всички сме хора и ние всички, които пишем, че сме преживели паник ататките, наистина сме се справили с тях. Как и по какъв начин се е развил животът ни в последствие не променя това, което се е случило. Аз от своя страна работя и подпомагам една компания като проджект мениджър. Това остойностява ли повече писането ми ? Всъщност нашата работа тук е точно това - да споделим, че сме минали през този период, че сме се справили и как и какво сме правили. Ако имаш нужда от повече информация за опита на някой от нас като детайли - техники, упраженения, промени, книги - всичко, което е направил/а, сподели. Сигурна съм, че всеки би бил отзивчив. Поздрави, Василена
 14. Здравей, в случая аз изброявам стандартни методи, които от своя страна могат да бъдат валидни или не за теб. На мен и на моите клиенти те помагат. Нелогично е да ти препоръчвам нещо, което не съм прекарала през моя собствен опит - все едно да ти кажа запиши се на курс по гимнастика - ами аз не съм го правила и това може да ти навреди повече отколкото да ти помогне. В моята практика най-важното правило е да използвам само техники и знания, които самата аз съм използвала или прочела и приложила. Истината е субективна - както се казва Боклукът за един в съкровище за друг. Търсенето само показва, че все още не живееш според твоята собствена истина. Ако беше така най-малкото щеше да знаеш, как и кога идват отговори на такива въпроси и колко време отнема. Аз бих продължила да търся и опознавам, да поемам нови рискове. На повърхността всичко ни е кристално ясно и го познаваме. За да се сдобием обаче с вътрешен свят, който отговаря на нас самите и сме пълноценни, по-добри, изисква смелост, промени, кътерене на върхове :)
 15. Здравей! Със сигурност не е лека задача, но мисля, че е най-важната в живота на всеки един от нас и най-ценната. Наскоро се запознах с историята на младо момче, което употребява наркотици, а с приятелката му очакваха първото си дете. За съжаление го изгубиха. После се разделиха. Споделям тази случка, за да ти дам пример, че ако нямаш устойчива ценностна система, лични принципи и самоуважение, респект към света и природата, не би била способна да се справяш с живота и неговите предизвикателства. Пътя може да бъде чрез психотерапия,книги,бързи терапевтични техники,спорт...всички усилия и работа са от теб, избора пак е твой относно методите. Но си заслужават. Казвам ти го като човек, извървял пътя. Днес единствено бера плодовете. Весела Коледа !
×