Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съществува ли чужда вина?


Guest Христо

Recommended Posts

Според закона за кармата, човек търпи последствията от своите мисли, чувства и дела, и той е отговорен за нещата от живота му, той е строител на съдбата му. Тоест, той си е виновен за нещата, които са му неприятни, както и нещата които са му приятни са негова заслуга. Означава ли това, че човек не може да изпита/изживее нещо по чужда вина, по чужда заслуга ? Може ли един човек да е виновен за нещо в живота на друг човек, винаги ли отговорността е лична, винаги ли хората са си виновни за нещата от животите им ? Абсолютно всички събития в живота на човека са причинени от него, има ми чужда вина/заслуга в живота на даден човек ? Всичко ли в живота на даден човек е заслужено от него ?

Линк към коментар
Share on other sites

Действията на другите хора създават обстоятелства, при които жувеем.

Това е обективното мислене.

А дали ще наречеш обстоятелството "вина" или "заслуга", зависи от твоето субективно отношение.

Например ( само пример, без адресат !!! ) :

родителите ти те карат да учиш някаква професия, финансират те, осигуряват те, но и изискват от тебе.

Ако си доволен от избора на професия, казваш - те имат заслуга.

Ако не си доволен - те имат вина, че ме спряха да уча това, ккоето аз исках.

Но и ти можеш да създадеш обстоятелства в техния живот, като определиш личното си желание, обосновеш го добре и държиш на него.

Или като премълчиш, живуркаш 5 години , а после им мрънкаш цял живот.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Моето лично мнение е,че всяко действие си има противодействие,в смисал ние сме виновни сами за всичко,което ни се случва в живота.Давам подобен пример,като на Късметче :

Повечето хора в днешно време се впускам да записват висше образование,без да са се замислили какво искат всъщност.Записват примерно специалност "Мениджмънт" , а те се интересуват от "Психология".Защо го правят?! Не знаят какво искат - това е тяхна вина,че не са го осъзнали и са се впуснали в "учението",което всъщност по абсолютно никакъв начин не ги влече или интересува.След време съжаляват и осъзнават,че сами са виновни за действията си - и ето го тук противодействието - Правиш нещо против собствената си воля. И стигаме до извода : "Човек е виновен сам за всичко,което му се случва"

Друго нещо,което искам да поясня е ,че няма виновни хора,които да присъстват в нашия живот.Щом те присъстват там,значи ние сме ги допуснали,а щом сме ги допуснали значи ние така сме решили.Щом са предприели някакво действие свързан с нашия живот,значи ние сме им позволили да се намесят.И ето пак стигам до същия извод :

Всяко действие си има противодействие.

Човек е виновен сам за всичко,което му се случва.

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен не съществува вина...Когато човек не поеме отговорност, тогава търси виновни. За да не поеме отговорност вероятно има причина- или не осъзнава нещата, или се страхува, или се съмнява в себе си и възможностите си, или е много доверчив и наивен. Но виновен , не мисля, че трябва да се чувства човек. Чувството за вина действа много убийствено и сриващо човека. Понякога един живот не стига, за да излезе човек от тази илюзия...вината.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...