Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помощ за близък човек


Recommended Posts

Здравейте,

Пиша Ви с малко странна молба. Не става дума за мен, а за мой близък приятел, който е в много дълбока депресия от месеци насам и нещата просто стават по-зле и по-зле.

Приятеля ми е доса умен човек, според мен може да се причисли и към гениалните хора. Това за сметка на социалните му контакти. Не сме говорили за това, но според мен той не си е имал приятелка никога. Няма и много приятели, нито пък е излизал от вкъщи често (сега пък не излиза въобще). Беше влюбен в едно момиче, след това в още едно, но те не отвърнаха на чуватвата му. Това се случи миналата година по това време. От тогава той се промени много. Беше отличник в университета и не го постигаше с особени усилия, тъй като както споменах е доста умен. Започна да не учи за изпити въобще или по една нощ, но все пак ходеше. Сега вече не иска и да идва на изпитите. Играеше по цяла нощ на компютърни игри, сега вече и това не прави, а май само лежи и гледа неща на компютъра. Опитвали сме се да го караме да излиза, да идва на лекции и изпити, изпращаме му лекции и материали за учене, но той не иска и да знае и дори се дразни, че го караме да върши разни неща. Той просто иска да не прави нищо. Последния път каза на моя приятелка,че ще я блокира от skype, facebook и по телефона, ако още веднъж го кара да прави нещо. И работа се опитахме да го накараме да си намери, но не иска. Казва, че когато му стане кофти просто няма да може да отиде на работа и ще го оволнят и без това. Опитвали сме също и да говорим с него за проблемите му, да го накараме да споделя и т.н. Става му гадно когато говори и не иска да го прави. Когато излизаме само си гледа телефона и брои минутите да се прибере отново вкъщи. Напоследък това че е спрял да играе и на любимите му компютърни игри ме притеснява най-много. Нямам представа как мога да го убедя да отиде на психолог (след като дори на лекции не успявам да го накарам да отиде).

Наскоро започна да говори за самоубийство, в редките случаи когато реши да си вдигне телефона. Лошото е, че е напълно възможно да го направи... Разбирам, че не е нормално млад човек с добро физическо здраве и капацитет в живота да е в такова положение. С приятелите му не можем да седим с кръстени ръце, положението започна да ни влудява. Моля дайте съвет.

Благодаря предварително, Георги.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

За съжаление нещата както ги описваш, са много сложни. Най-вероятно се касае за сериозно психично заболяване, което изисква продължително и адекватно лечение. В случая приятелите не могат да помогнат. Това е задължение на близките. Обърнете се към тях. Ако не знаят какво е състоянието на роднината им, обяснете им го. Те може би не знаят, че той има проблем. Ако трябва, нека ми пишат, за да им обясня какви са съмненията ми, но не виждам какво може да се направи от вас, приятелите.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...