Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Преподаване на Паневритмия в българското училище


solej
 Share

Recommended Posts

Какво е вашето мнение за възможността да се преподава Паневритмия в българското училище?

Как се отнасяте към фактите ,показани в това предаване на БНТ : http://bnt.bg/bg/productions/44/edition/10210/vjara_i_obshtestvo_30_oktomvri_2010

На мен ми стана болно и тъжно за наивността и неподготвеността на някои членовете на Братството относно сериозните изисквания /нормативни и човешки/ на българското училище към всеки ,който е дръзнал да внесе нещо ново.

За тази цел са нужни много познания за управление на образованието ,за работа с деца,за работа с родители ....Само с гол ентусиазъм не става.С такива смешни опити само настройваме обществото срещу себе си. Та всеки млад учител трябва да знае ,че за всяка извънкласна дейност е необходимо заявление от ученика, подписано от него и родителя му..За да не се налага да лъжем и да нарушаваме основния духовен принцип,че''истината ще ни направи свободни''

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 33
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

На мен ми става болно от това за пореден път да видя до каква степен са затворени и ограничени всички тия фактори от министерства, родителите на тия деца, цялото ни общество.

И аз се учудвам как Румяна не е предвидила, че такава ще е реакцията, и е тръгнала да преподава.

Не го виждам да стане в училищата. Но какво от това, пак може да се преподава. Защо непременно да е в училището?...

В последно време се навъдиха какви ли не школи и групи по йога, себепознание и т. н. защо да няма групи по паневритмия? Извън училището.

Така аз го виждам. Опрат ли нещата до министерства и институции...59.gif

Link to comment
Share on other sites

Много се радвам,че имаме в България хора като Румяна,които да сеят семената на доброто ,а за тези,които търсят скандали(цитат :

По случай своя малък рожден ден предаването ще ви поднесе голям коктейл от теми, скандали и послания, излъчвани през последните 5 години.)нека се помолим Бог да бъде милостив към тях.

Link to comment
Share on other sites

solej, най-лесно е да се критикува и дават оценки, но явно и ти си подведена от манипулацията наречена БНТ.

Нали не мислиш, че те наивно са представили обективно информацията?... Всичко е сглобено много ловко, извадени са неща от контекста и са зашити с бели конци...

Link to comment
Share on other sites

За случая с Румяна ще кажа само, че Учителя НИКОГА не е позволявал да се престъпват законите без значение, колко "важна" и "духовна" е целта. Ще си позволя да публикувам протокола от разпита на Учителя, когато е обвинен в какво ли не. Болднала съм това, което смятам за важно в този случай, а с червено е това, което е кардинално важно. Всеки сам може да си направи изводите и дано най-сетне почнем повече да мислим и то да мислим за това как импулсите ни се отразяват на на хората около нас и на обществото като цяло.

ПРОТОКОЛ ЗА РАЗПИТ НА СВИДЕТЕЛ

Именувам се Петър Константинов Дънов, от Варна, 60-годишен, българин, неженен, неосъждан, учител. Показвам: Моето учение е основано на три главни принципа: Божествената Любов, Божествената Мъдрост и Божествената Истина.

От тия принципи произтича, че е необходим пълен мир и взаимно разбирателство между хората, братство и взаимопомощ за общо благо. Учението ми изключва всяко насилие и изисква пълна чистота в мислите, чувствата и действията.

Едно от най-съществените условия за всички последователи на това учение е съвършената нравственост. Ученикът на Божествената школа, за да възприеме и приложи великите истини на Христовото учение, трябва да бъде чист физически, морално и духовно. Всяко нарушение на това условие е една важна спънка за развитието му. Той трябва да бъде изправен във всяко отношениекакто към себе си, така и към другите, към обществото и държавата.

Аз препоръчвам зачитане на установените закони и наредби на властта. Всеки недостатък и несъвършенство в обществения и държавния строй могат да се изправят чрез самоусъвършенствувание, понеже е казано: “Бъдете съвършени, както Отец ваш на небето е съвършен.”

Църквата трябва винаги да върви в пълно съгласие с Божествената Любов, Мъдрост и Истина. С политика не се занимавам, защото тя не съставлява за нас никаква цел. С политика се занимават само хората, които тепърва изучават живота. Аз само поучавам което е разумното, доброто. За да се схване Божествената Мъдрост и се разберат Божествените истини, изискват се знания за живота. Тези знания се преподават на ония, които желаят доброволно да се учат и да напредват. Ако те са здрави умствено и морално, лесно схващат преподаваните им уроци, а в противен случай могат сами да се откажат от една работа, която не е била по силите им.

Аз нито викам някого, нито принуждавам, нито задържам. В моето учение се прилага законът на разумната свобода. Който дойде, няма да бъде изпъден, но и който желае да си отиде, няма да бъде задържан. Никому нищо не се налага, а на всички помагам по желанието им и със съвети, упътвания и рационални лечебни средства, съобразно законите на живата разумна природа. И всичко върша абсолютно безкористно. Бог, Комуто служа, промисля за моята прехрана и издръжка.

Пред вид на горното заявявам, че всички тъжби, оплаквания, показания и критики против мене от когото и да било, са лишени от всяка истинност и основание. Моето учение, изложено в повече от шест томове, и моят живот, който е открит за всички и може всяка минута да се провери, нямат нужда от защита.

Това учение осигурява физическо здраве, морална чистота и духовен напредък на всички, които го следват, а животът им е общопризнат образец на подражание. Нищожният на брой заключения за хора със застой в развитието си се дължат очевидно на атавистически причини, т.е. ако измежду множеството мои слушатели има един-два случая на душевно разколебание и морална поквара, това се дължи на самите тях, иде от родителите на тия хора. Техният минал живот и сегашното им поведение ясно свидетелстват за това. Но онези не са мои ученици, макар да са се явявали понякога при мене.

Друго няма какво да кажа.

(п)П. К. Дънов

София, 21 юли 1925 г.

Edited by Светлата
Link to comment
Share on other sites

Солей е учител - това е целият му живот. Аз също. И съм съгласна с него. И много ме боли, когато хора, които НИЩО не разбират от образование и един път не са влезнали в час или с гордост и презрение са се "издигнали" просто защото нямат качествата, необходими да останат и да Работят, си врат носа в него и развалят за броени минути това, което други с тих невидим труд час по час, душа по душа са тъкали всеки ден всеки час, всякоя минута. А в училището така се тъче....

Няма да си давам мнението. Само ще кажа. че когато за пръв път видях Паневритмия, стоях изумена - та това бяха нашите упражнения от утринната ведрина, които никога няма да забравя, защото съм я играла 8 години! Всяко училище в моя град започваше ден си с музика и "гимнастика" - едва когато станах на 40, разбрах, че това не е била просто гимнастика, а била Паневритмия - за децата в училищния двор - за всички. Без молби, без заявления. Представяте ли си 45 години социализъм ! и паневритмия на двора, под носа на партийните комитети! Мъдри са били сестрите - Учителки. Родителите ми са били млади учители, когато те са били педагозите - авторитети на града. Когато те са вземали думата на съветите, настъпвала тишина и всички слушали внимателно, а директорите им се съветвали за всичко с тях.

Мечтая... само мечтая... да мога да направя за децата поне песъчинка от това, което те бяха направили за поколения хасковски деца - и за мен в това число. А когато заклеймихме социализма, никой не се сети, че утринната ведрина не е социалистическо изобретение.... И с лека ръка я обявихме за "тоталитарна масовка". Сега се опитваме да ашладисаме Паневритмията на дървото на училището по най-некадърния начин.

И вместо да си мрънкаме сега, каквото и аз направих току-що, хайде да започнем една подписка за връщане на утринната ведрина в българското училище....

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

Донче, все пак има значение каква е музиката и каква е гимнастиката, защото и младежта на Хитлер е подготвяна с подобни занимания, но резултатът е ...3d_150.gif. Аз никак не смятам, че утринната ведрина (по наше време беше физзарядка) има общо с Паневритмията освен някои движения, но напълно подкрепям идеята ти за връщането и в училищата.

Link to comment
Share on other sites

Именно, Светле - точно това и аз имах предвид - сестрите - учителки в елитните хасковски училища бяха превърнали физзарядката в танц - не какъв да е. Те са подбирали музиката и движенията - и пак повтарям - аз ги познах!

И напомням за метода на теменужката....

Link to comment
Share on other sites

Гледах го това предаване още по време на неговото излъчване, останах много неприятно изненадана.

Всички родители са много чувствителни когато става въпрос за това какво може и какво не може да се вкарва в главите на децата им и по какъв начин.

В момента например съм много ядосана, защото детето ми се прибра подтиснато, защото в часа по руски учителката си е позволила за пореден път да им пуска филм на руски с изнасилване и т.н. с обяснение, че филма е с добър край. Вероятно тя е решила, че им преподава полова култура, полови взаимоотношения и т.н., но за мен е друго и ще предприема мерки.

Същото е и с Паневритмията, дори и аз която одобрявам и ми харесва този танц, ще имам претенции към това кой и как запознава децата ми с него. Чух някои от думите и обясненията на въпросната дама и не ми хареса начина по който се представят нещата.

Да не говорим колко хора приемат това за сектантско и извратено.

Не може да се очаква от всеки да види любов в танца, както и не може да се обясни на всеки ползата от вегетарианството или на вегетарианеца ползата от месото.

Така че подобни инициативи могат спокойно да се организират като извънкласни или свободноизбираеми дейности, но не и в масовката, не и по този начин.

А за сутрешните гимнастики съм thumbup2.gif в нашата детска градина ги имаше и децата бяха много щастливи сутрин.

Edited by didi_ts
Link to comment
Share on other sites

Защо

Вяра и общество има рейтинг 0

Отговорът пак е в БНТ Тук

Цитат-Тази духовна мъдрост ще бъде пресъздадена и в т. нар. Рилски буквар с песните на паневритмията. Само по този начин посланията ще стигнат до всеки детски ум, за да се научат малките как да бъдат оптимисти в живота - с утрешна гимнастика и бодрост, които носят ентусиазъм за живот..

Link to comment
Share on other sites

Имам достатъчно опит по отношение на практическо и теоретическо осмисляне на този проблем/опитности и теории/.Дори някога се опитахме да направим нещо като ДОИ /държавни образователни изисквания/ за преподаване на Паневритмия в българското училище и да я представим в МОН.Но след тпова се нароиха школи,школички...И общите професионални усилия вече ги нямаше.Знам ,че сега има подобни опити за създване на функционална педагогическа система .Но това са най-вече теории.

Някои още помнят къде беше първата детска /ученическа/ паневритмия след 1989 г.Но това е минало .Имам познания и от психология,и от философия/''светска'' и ''духовна''/,и от управление на образованието,и от право.Преподаването на паневритмия в училище е много отговорен духовен процес ,който не се крепи само на еуфория или духовни мечти.Защото понякога можем да нанесем вреди и на децата ,и на училището ,и на Братството.

Затова исках да дискутираме къде да се преподава паневритмия за деца ,под каква форма,от кого...

Има много важни теми,свързани с Паневритмията за деца..Целта на всички е ясна ,но методите често се бъркат А истинските педагози в момента са малко.

Edited by solej
Link to comment
Share on other sites

Вреда ли?

Смятам, че вредата, която нанася училището в сегашния си вид, върху децата, е много по-голяма, отколкото вреда може да нанесе преподаването на паневритмия.

Аз за себе си съм убедена, че трябва да има алтернатива. Не да се опитват да я внедряват в училищата...Така както има алтернативна медицина.

А кой и как да преподава...кой и как има правото да определя?...Ако се остави на министерствата и държавната бюрокрация...59.gif

Link to comment
Share on other sites

Да ,може да има и вреда.И то доста голяма.И то ,когато децата и родителите не са подготвени.Паневритмията не е панацея за българското образование.Не бива да се самозаблуждаваме.Тя може да бъде само катализатор за по-добро физическо и психическо здраве на учениците.Но за да разберете дълбочината на проблема ''паневритмия в училище '' ,а защо не и на мисията'''паневритмия в училище'' ,почти винаги е необходимо да сте едновременно в двете системи -училищната и духовната.И да имате добри психологически ,педагогически и духовни знания.

Всяко едно залитане от прекалени мечти или насилственото налагане на един духовен модел на деца ,които са без необходимата подготовка ,може да доведе до духовно престъпление.Както много добре знаем ,революциите не са най-доброто средство за развитието на човечествето.А много често ние сме именно в ролята на духовни революционери.

Аз не съм против преподаването на паневритмия в училище.Аз съм за преподаването на деца ,които имат някаква духовна нагласа ,след взето предварително писмено разрешение от техните родители и след разрешение от съответното ръководство на училището и ИО на МОМН.Ако това не стане ,нека всяка братска група си намери начин да обучава деца извън училище.

И друго важно изискване-нека детските паневритмии бъдат по-дълго такива .Докато децата не укрепнат енергийно , нека по-рядко децата играят в паневритмия на възрастни.

Edited by solej
Link to comment
Share on other sites

..

В последно време се навъдиха какви ли не школи и групи по йога, себепознание и т. н. защо да няма групи по паневритмия? Извън училището.

Така аз го виждам. Опрат ли нещата до министерства и институции...59.gif

Всяка институция налага ограничения на човешкото мислене. Това е в неин интерес.

Така тя се самосъхранява.

Но настъпва моментът, когато институциите ще трябва да разградят стените, които са

издигнали около себе си. Това е шанс за всички, но е наложително да го осъзнае всеки поотделно.

На всички трябва да е ясно, че човечеството повече няма да стане свидетел на чудото от

преди две хиляди години, но не защото е невъзможно, а защото е без мислено. Критичният праг за

благотворен ефект от подобно действие върху човека отдавна е преминат и очакване, нагласи в

тази връзка са загуба на време. Онова, от което сега се нуждаем и имаме жизнена потребност, от-

давна се намира дълбоко в нас под "пясъците" на нашата неосъзнатост.НИКОЛА СЪБЕВ БЕЗ БОЛКА В ЗАТВОРЕНИЯ СВЯТ (или НАКЪДЕ В ЗАТВОРЕНАТА СИСТЕМА?

Link to comment
Share on other sites

Властта, била тя духовна или светска, винаги е пречила на развитието. Не искам нищо лошо да кажа...

Да, революцията се осъществява, когато има условия за това, и хората са готови, както казахте.

Институциите няма да разградят стените под натиск и насила, и те няма да допуснат паневритмия в училищата. Хората не са готови - голяма част от хората, да. Но има много хора, които имат такъв интерес, занимават се с духовно развитие и възпитават в това децата си.

За паневритмията - това не е да се налага нещо на хората, за което те не са готови. Факт е, че в България има паневритмия, има духовни школи, въпреки институциите. Нещата стават по естествен начин, и който има интерес , има възможности да учи...

Сещам се за филипинските лекари...имаше един от тях, който го смятаха за светец. Правеше безкръвни операции и лекуваше хора в плевнята си, с един ръждив нож, без упойка, без нищо, и без той да има никакво образование. Човека се излекува без да усеща болка, и след това болестта му не се връща. Този човек от никого не е искал разрешение...той дори няма образование, но има знания, умения да лекува, и лекува.

А пък че "традиционните" хора ги е страх за хлебеца им и за позициите им, техен си проблем.

:hypocrite: Та така...има паневритмия, който се интересува, ще отиде.

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че цитираното предаване е доста тенденциозно. Виждала съм Румяна два пъти и имам прекрасни впечатления от нея. Слънчев човек. Аз не съм склонна да обвинявам един човек за това, че има мечти, че е малко по-въодушевен. Но за училището са необходими и други качества. И разбиране психиката на обикновения българин, на който така леко му се внушава: "Пази се - секта!" :3d_158:

Ето някои неща за Паневритмията в училището:

Учителя препоръчва Паневритмията да се играе от деца в училищата с цел духовно повдигане, пробуждане на Божественото, посяване на духовния елемент в крехкото детско съзнание. За да се изпълни това, трябва да има добре подготвени преподаватели и съответни учебни помагала. За учители по Паневритмия в училищата трябва да бъдат поканени само хора с изработени духовни качества и излъчване, което те да могат да предадат на децата.

Духовната същност на Паневритмията

За програмата "Здраве чрез движение сред природата" в Плевен, Дарина Богданова

Паневритмията - уникален метод за самовъзпитание

За Паневритмията в училище можетте да прочетете тук и тук.

Предполагам, че хората работещи в тази област имат и други положителни примери в това отношение? :)

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че вече съм си казвала мнението за паневритмията, но пак ще кажа.

Трябвало е в определен момент да се разпространи и заиграе паневритмия в българските училища. Не се е случило. Днес и сега децата, ситуациите, нагласите са съвсем други. Не мисля, че ще се приеме добре. Нищо наложено, натрапено не е добро.

Може би като извънкласни дейности, бавничко да се разяснява. И е нужно много търпение и обич, много духовни хора, които да са смачкали егото си и да работят за кауза. Да са компетентни. Без размахване на пръст, с мекота и разяснения. Честно и открито да се говори с децата и родителите...

Отпор винаги ще има.

:feel happy:

Edited by Слънчева
Link to comment
Share on other sites

"Онова, което отличава християнството от другите религии, не е вярата, но знанието, живият научен опит".

Учителят

Темата е интересна с това, че ни дава възмохност да се самонаблюдаваме как реагираме,когато по неволя сме били принудени да пием от този меко казано съмнителен коктейл от "факти,скандали,послания".Дали ше станем съдници, ше проявим ли милосърдие ,което е ключът към любовта, ще видим ли доброто в безспорно благсродни опити да се запознават децата с нещо толкова красиво като Паневритмията.Отговорът на този въпрос ще ни даде ориентир къде се намираме по стръмната стълба на ученичеството. Тъкали ли сме по Божествен начин, няма зашо да се опасяваме, че работата ни е отишла напразно.

Edited by KirilChurulingov
Link to comment
Share on other sites

Зазвуча в ума ми песента "Всичко в живота е постижимо", когато времето е добро и ний сме разумни...

Защото доброто е основа, а разумността цел,

с които Духът гради бъднини, велики бъднини...

Та може би ще е добре, хората, които са изучавали, изследвали Паневритмията да направят малки лекцийки на достъпен /не окултен, за да не се стряскат хората/ език, за да достигне до повече от обикновените хора и да се започне разпространението...

Специално за орфеическите символи и това връщане към Орфей ще си кажа мнението-Орфей, времето на Орфей е път на слизане и дали е подходящ за идеите и посланията на бъдещето?

Ето нещо, което можем да вземем като идея от това, което е споменавал Учителя за Орфей, но то е за самовъзпитанието ни първо:

Мнозина не успяват в живота си, понеже отлагат реализирането на своите желания за благоприятни времена. Вземете пример от Орфей, безсмъртният певец на вълшебната песен, който със свирката си превръщаше цялата природа в слух. Той не търсеше благоприятни моменти за свирене, но свиреше между овцете. Той пасеше овце и свиреше. Овцете му се спираха да го слушат с благоговение. Следователно, ако със своя живот човек не може да застави овцете да престанат да пасат, лошите хора да се откажат от престъпленията си, а добрите до го последват, той не живее добре. Вълшебната свирка на Орфей представя Божественото начало в човека. Всеки човек трябва да извади тази свирка вън от себе си и да започне да свири с нея. Засвири ли веднъж, всички, които чуят това свирене, ще се съберат около него: ще пеят, ще скачат, ще играят. Който гледа как скачат, ще ги нарече луди. Не са луди тия хора, но Божественото в тях се пробужда. Няма по-велик момент за човека от този, да се пробуди Божественото начало в него, да го посети Любовта. Следователно, когато Божественото в човека започне да свири, добрите хора ще се спрат да слушат, а лошите – ще започнат да играят. Това, което става вън от човека, става и в самия него. Доброто естество в човека съзерцава тихо и спокойно, а лошото – скача, играе. Лошото естество е в постоянно движение, а доброто – съзерцава, размишлява, внася красиви подтици в човека. Значи, докато човек живее, едно естество в него трябва да съзерцава, а другото да работи; едни идеи трябва да бъдат в покой, а други – в движение, в непрекъсната работа. За да поддържа хармонията на своя живот, човек трябва да сменя състоянията на своето естество. Това естество, което е прекарало известно време в покой, трябва да работи, а онова, което е било в движение, да почива. Човек трябва да знае кога да мълчи и кога да говори.
Проява на любовта

Следователно, за да бъде здрав и нормално развит, човек трябва да придобие вътрешно равновесие между силите на материята, от която е направено тялото му, както и между мислите и чувствата си. Музиката е едно от средствата за поддържане на това равновесие. Който знае законите на природната музика, той може да спре разрушителното действие на паразитите в своя организъм и да подобри състоянието си. Започнете ли да пеете, те престават да правят пакости. Орфей, чудният певец, със свирката си укротявал най-свирепите зверове. Той бил овчар, но понеже в местността, където пасял овце, имало вълци, мечки, тигри, постоянно свирел и пеел, да ги укротява. Понеже проповядвал учение на мир и любов, той не искал да убива животните, но свирел и пеел по цели дни. От действието на неговата песен всички животни започнали да играят и забравяли да пакостят, да нападат овцете му. Ако Орфей, със своята песен, могъл да укротява дивите зверове, не можете ли и вие чрез своята музика и песен да се справяте с мъчнотиите и неблагоприятните условия в живота? Ще кажете, че лесно се говори, мъчно се прилага. Лесно е да свири човек, но той трябва да свири така, че да укротява зверовете в себе си. Без да правите усилия, вие казвате, че не можете да пеете и да свирите, и по този начин сами си поставяте преграда. Всеки може да пее. Ако жабата, която не е певица, започне да пее, когато змията я хване за крачето, колко повече вие можете да станете певци и музиканти. Ако осъдят човека на смъртно наказание и за да го помилват, трябва да пее или да направи едно добро, няма ли да се научи да пее и да прави добро? Пред мисълта, че ще бъде помилван, той и певец ще стане, и добро ще прави. Големи наказания налага Природата на човека, но малко нещо се иска от него, за да се отмени наказанието.
Идеалният човек Edited by Слънчева
Link to comment
Share on other sites

Има нещо, което на мен ми направи голямо впечатление и мисля, че е важно, като е добре да се прочете целия предговор и всички да се замислим, какво правим:

Иска ми се да уточня нещо, с което се срещам в разговори с лица, решили да ползват знанията на тази наука. Те работят върху някаква тема, представляваща интелектуален интерес за тях, и правят своите проучвания в съответната литература. Искат да видят какво е казал Учителя по интересуващия ги въпрос и да се съобразят с това. Тогава ми задават въпроса: къде, в кой том могат да намерят това. Те искат в един или два, или в три тома да я има разработена тяхната тема. В друг том – друга тема, и т.н. Но в тази наука не е така. Тук методът е друг и много прилича на събирането на меда от пчелите. Една пчела, за да събере един килограм мед, трябва да обиколи около триста хиляди цвята. Така че всеки, за да открие това, което го интересува, трябва да обиколи своите триста хиляди цвята. Такъв е методът, който ни предлага Природата! Той се спира на това, че само упоритият, само трудолюбивият, само този, който не го мързи, само мъдрият, само ученолюбивият, само любящият може да постигне решението на задачата.

Каква е задачата на учениците, изучаващи тази наука? На първо място, да я изучат и приложат. Паралелно с тази задача трябва да бъде реализирана и една друга. Да бъде предадена тази наука на българския народ. А пък българският народ ще има грижата да предаде Словото на народите, населяващи нашата Земя, която в действителност е едно училище, в което сме дошли да учим.

Учителя казва (цитирам по памет): „Аз предадох тая наука на вас, на учениците и не съм отговорен пред Бога. Вие, учениците, трябва да я предадете на българския народ и ще отговаряте за тая си задача пред Бога. А българският народ трябва да я предаде на целия свят и за тая си задача ще отговаря пред Бога.“

Задачата е поставена. Трябва да я изпълняваме. Ето защо, български народе, и вие, които го управлявате, не ни пречете, а ни съдействайте да я изпълним правилно тая задача, поставена ни от Бога на нас и на вас. Осъзнайте това!

Вместо предговор

В тази връзка е важно да можем да разбираме кога сме водени от Духа:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Солей и Светлата много ясно обясниха позицията си и аз я подкрепям.

В съвременните условия в училище има достатъчно напрежение, за да се създава допълнително между родители, деца, институции.

Ако човекът преподавател има умение и бих казала дори, благословия, няма да говори за Паневритмията. той ще живее според Законите й и ще ги прилага в отношенията си с децата - малки или големи.

Наивно, бих казала безоотговорно е даденото от Учителя да се използва с гол ентусиазъм. Здраво благоразумие е нужно. Никога хиперемоционалността не може да бъде плодотворна.

Ние живеем в много критично общество и е важно да не постъпваме като недорасличета.

Как мислите - какво би ни казал Учителя, ако е тук, във физическо тяло при нас?

Нека нашите деца научат Паневритмията и за нейното въздействие- а после да мислим за паневритмия в училищата на България.

Съвременното училище по наблюденията ми хич не му е до Паневритмия. То има нужда от здрави по ум, сърце и дух преподаватели.

(Те знаят силата на приложението на търпението, съобразителността, умението да прощаваш, да пазиш самообладание, да има прозорливост и интелигентност в духа на проявите чрез думи, жест, говор, облекло, поглед - външен и вътрешен.)

Идва ми наум, че някой иска детето му да не лъже, а той лъже; иска детето му да е изрядно, а колко е изряден родителят в мислите, чувствата и постъпките си; иска детето да е вегетарианче, а той се блазни от мръвката, от парите, от алкохола, от охолството и вътрешната лакомия?! И след всичко това ще му говори за "духовност" и Паневритмия.

Edited by цветна дъга
Link to comment
Share on other sites

Сетих се и още един ключов въвъпрос - как ще се преподава Паневритмия в училище, без да получава заплата?

Защото Учителя, когато говори за Духовната наука, я свързва с две-три основни понятия - Безкористност, Чистота, Любов, Истина.

Опасявам се, че нашите човешки виждания нямат нищо общо с Учението на Бялото Братство. И тези понятия за нас са все още само понятия, а не Жива Истина.

Опасно е да изопачаваме Истината. Нямаме сили после да плащаме цената на неистината.

"Просто нещо е дървото, но в своите малки лаборатории то изработва такива вещества, каквито и най-големите човешки лаборатории не могат да изработят. Като дават плодовете си изобилно, те учат хората на безкористност.“

тук

"Добрите желания, щом не са обмислени, са най-опасни.Разумен ли е човек, и Небето е с него."

Акордиране на човешката душа, стр.446

Edited by цветна дъга
Link to comment
Share on other sites

"Добрите желания, щом не са обмислени, са най-опасни.Разумен ли е човек, и Небето е с него."

Една случка: бяхме на едно национално мероприатие. Пълна зала с хора. Един приятел взима думата да се изкаже - излиза отпред на сцената. Последва малко мълчание. И тъкмо щеше да каже нещо - пак мълчание. После още един опит да каже нещо - пак мълчание. Слезе. седна си. Помислиха си, че се е притеснил. Дадоха му някакво успокоително, изпи чаша вода. След време го попитах: "Абе, ти, да не искаше да направиш онова, за което се казва в Библията:... и не мислете предварително, какво ще говорите, защото Святия Дух ще ви научи." Падна голям смях!

П.П. Случката е истинска.:)

Link to comment
Share on other sites

Ако трябва да разглеждаме живота като предметно учение, случката с БНТ и Румяна, а други подбни случаи от миналите години ни учат колко голямо значение има изработването на смирение и търпение.

Смирение - за да не се опитваш да афишираш чрез медиите добрите си резултати, ( ако изобщо си ги имал) и търпение за да градиш спокойно и ритмично за да дочакаш точния момент, знаейки, че според Всемирните закони, той ще настъпи. И разбира се, здравият разум не е излишен. А иначе - филмът е тъжна история. Търпението ще упражняват сега всички, чиято дейност ще бъде ограничена след подобни изяви. Така, че всичко е за добро.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...