Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво мислите за томовете "Изгревът"?


borislavil

Recommended Posts

Няма да продължавам тази тема. Всеки е свободен да чете и мисли каквото намери за добре. За мен лично думите на Учителя са от друго измерение и не ги ограничавам с контекста на времето, в което са изречени

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

На много хора не им отърва това, което е писано в "Изгрева". Там нещата са упоменати персонално и то от едни от най-приближените ученици на Учителя. Вече друг е въпросът дали са предадени достоверно, или са преиначени. Но всичко е писано за поучение. Нека да четем и да внимаваме какво самите правим, защото ако всички виждаме, че по времето на Учителя са правени големи поразии от братята и сестрите. А колко по-големи се правят сега, когато Учителя не е между нас!

Линк към коментар
Share on other sites

Никога не съм отричал значението на ''Изгревът..''като история на Братския живот.Има теми и мнения в него, които са ценни.Но има и някои неща ,които не ми харесват.В съдържанието му понякога има крайни оценки, които звучат като присъди и аксиоми.Някои от разговорите, които са представени, не ги усещам като братски. Понякога не откривам и стила на Учителя, който мога да открия в беседите му. Аз не бих използвал части от "'Изгревът...'' като доказателство на мои тези.Може би с малки изключения и свързани с някои уважавани и уважавани от мен братя и сестри.Но тогава написаното и споделеното съвпада с принципи и идеи ,които аз познавам и от Словото на Учителя.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Кое е достоверно и кое не - това е въпросът. Християнството е било доста редактирано именно от хора, на които някои неща не им са се харесвали. Да бяха ги оставили, пък било то и със зведичка. Защото много често покрай сухото гори и мокрото.

Борислав може да разкаже за срещите си с по-старите братя и сестри. Всичко това е едно предание, което трябва да остане. За някой, те може да са дъртофелници и бабишкери, но истинските последователи на Учителя се отнасят с уважение и изследват всичко.

Линк към коментар
Share on other sites

Като имаме предвид, че вече има дистанция на времето е трудно да кажем, а и не бива кой крив, кой прав.

Като имаме предвид и слабата човешка природа, че има личностни борби, вражди и т. н. нека не отсъждаме кой, какво разпространява. Чела съм беседи на различни издателства, които "звучат" различно. Явно човекът се е разписал и смесил с Божественото. Няма начин всъщност. Всеки си носи отговорността пред Бога.

Ние можем /май писах и в друга тема/ да развиваме вътрешните си усещания, разума, доброто, интуицията си и сами, чрез проверки и приложения да разбираме и стигаме до Истината, не човешката...

Редактирано от Слънчева
Линк към коментар
Share on other sites

Учителя в много случаи е говорил за важността да слушаш въртешния си глас. Има много упражнения при които ученикът е "принуден" да се уповава само на Бога. В тази връзка смятам, че нарочно ни е отнета патерицата на опита на по-възрастните и има спорове за това, кое е по-достоверно. Аз уважавам изключително много по-възрастните братя и сестри и общувам често с тези, с които имам възможност. Но смятам, че всичко което научи човек от хората му служи само за връзка с тях. Все пак нищо човешко не ни е чуждо :)

Всички, които са вдъхновени от Изгревите се надявам, вдъхновението да ги отведе още по-напред и да потърсят и други източници, на това което смятат за ценно.

3d_047.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Надявам се ,че всички ще поживеем и остареем. Всяка възраст си има своя чар .Не бих нарекъл някоя възрастна сестра бабишкер. Но в тази възраст има и някои слабости /освен физическите/. И те са по-силно изразени...Понякога има и негативни реакции, свързани с пропуснати възможности.

Именно затова се опитвам да отсея за себе си кое от написаното е от Духа и кое-от ЕГОТО на конкретния човек ,когато то не е ''впрегнато'' в нещо градивно.

И към стила на изразяване можем да имаме забележки.Но...това е нормално за хора ,които са в по-напреднала възраст и не са филолози.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

...

Станимир,това е твърде тежка присъда.Никой, никого не може да заблуди.Заблуждаваме се ние сами,защото ние избираме в какво да вярваме и как да възприемаме това,което четем.Че по тази лигика ,всички автори,които в момента и не само в момента пишат и издават книги си навличат много тежка карма........

Отговорността е в зависимост от осъзнаването, но винаги присъства в по-голяма или по-малка степен и всеки я носи за абсолютно всяка своя дума (а дори и мисъл). Наистина, неосъзнаващият постъпката си носи по-малко отговорност. Колкото до това, дали можем да заблудим някого: да, и това е особено вярно за по-слабите психически и умствено, и неосъзнати хора. Та дори и майката възпитавайки детето си, не му ли предава както своя положителен опит, така и предубежденията си? Да, детето разполага с възможността да отхвърли всичко, което му се дава, но влиянието на семейството и средата не може да се отрече. Не случайно е казано, че това, което излиза от човека го петни. Един чисто физически пример. Ако аз хвърля боклук на улицата, другите вероятно ще го заобиколят и ще останат чисти, но аз въпреки това съм постъпил неправилно. А ако боклукът е прекалено много, какви усилия се изискват от човека за да остане чист? Разбира се пиша всичко това извън контекста на темата, но това, че всеки отговаря за своите действия, не означава, че с действията си хората не си оказват влияние един на друг.

Иначе за Изгрева, то разбира се, че там има много ценна информация. Но четящият трябва да подходи с голяма предпазливост и безпристрастност за да може да отсее истината от това, което разказалите историите им се иска да е истина. Не, не ги обвинявам. Написали са това, което са смятали за вярно. Ние обаче трябва да отчетем възможността те да са допуснали грешки и да се съобразим с нея.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

...Само ще кажа,че ако някой иска бързо да се запознае с Учението(ако може в резюме,ако може някой да каже набързо за какво става дума)най-добре да не се захваща.Словото се изучава и прилага цял живот.Няма как да се заблуди човек,който паралелно и постоянно работи със Словото на Учителя.

Така е. "Мойте овце слушат Гласът Ми." Истинския изследовател ще намери истината. По някога е достатъчно да се събудят в него някои въпроси, за които той ще намери начин да ги провери.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина има уникални и много ценни материали в тези томове. Материали, които са събирани години и ги няма никъде другаде. Това е голям труд, който като цяло според мен изисква уважение.

Въпреки това има едно НО.... Всъщност тук има не едно или две но-та. Ето едно от тях, което съм проверил лично и мисля, че мога спокойно да го споделя. Говорил съм с няколко човека, чиито спомени са описани в тези томове. Един от тях беше възрастна сестра, която е била жива свидетелка на делото на Учителя. Тя каза /преразказвам по памет/, че като е чела спомените си в тези томове, не е успяла да ги познае. :)

В този смисъл, бих чел тези томове с повишено внимание и не бих приел написаното за исторически достоверно преди да сравня и с други материали от други източници. Има и други неща, но това е едно от основните.

Също като Светлата обаче мисля, че всичко това, и не само това, не е случайно. Това са част от уроците по Пътя.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина има уникални и много ценни материали в тези томове. Материали, които са събирани години и ги няма никъде другаде. Това е голям труд, който като цяло според мен изисква уважение.

Въпреки това има едно НО.... Всъщност тук има не едно или две но-та.

Напълно съм съгласен с Иво - томовете от поредицата е необходимо да се четат наистина с будно съзнание и човек трябва да има силно развита интуиция, която да го ориентира правилно кое е достоверно и кое (по една или друга причина) може да е поизкривено, нагласено (съобразно нечия субективна концепция), украсено... Все пък трябва да имаме предвид, че когато Вергилий се хваща с тази изключителна задача - да събира спомените на все още живите преки ученици на Учителя, са минали около 30 години. Някои от тях, благодарение на това, че са имали дневници и са си водили записки, сравнително вярно и точно са предали събития и разговори с Учителя. Но не всички са си водели такива записки! А след 30 и повече години да разкажеш нещо точно е почти невъзможно. Времето деформира спомените, а не че самите разказвачи умишлено са се опитали да променят истината. Другата въпросителна е редакторската работа на Вергилий Кръстев - доколко той е повлиял (съобразно своята субективност, която е очевидна) върху достоверността на спомените? В това отношение той носи отговорност и ще дава отчет, но не пред нас, а пред Този, Който му е поверил тази мисия. Далеч съм от мисълта, че Вергилий е изфабрикувал, т.е. измислил такова огромно количество спомени - не, по съм склонен да предположа, че някъде може и да е побутнал малко и да видоизменил един спомен по начин, който да отговаря на неговото виждане за нещата - особено при спомени на хора, от които по един или друг начин се е почувствал засегнат. Но мисля, че като цяло той е извълшил една изключителна работа - и като обем, и като качество! Много хора злобеят срещу него... от завист... защото никой друг не се е сетил да свърши тази работа, която той е свършил и... никой друг не разполага с този обем на информация, с който разполага Вергилий. Има и още нещо - според моето усещане за нещата (говоря ви като човек, който е изчел цялата поредица и сега й прави повторен прочит) самият Вергилий, изпълнявайки тази нелека задача, е претърпял развитие в положителна посока. Ще дам един пример: видно е, че Вергилий е отрицателно настроен към Михаил Иванов и го смята за лъжеучител. Огласява десетки спомени в тази посока, но... накрая, в 23 том, той има достойнството (въпреки че това противоречи на неговото твърдо убеждение) да помести едно обемисто писмо на Михаил Иванов в отговор на критиките по негов ( на Михаил) адрес, както и друго писмо - на френски ученици на Михаил Иванов до ръководството на българското ББ, в което те защитават своя Учител, признавайки, че той е всъщност ученик на Учителя Петър Дънов. Нали разбирате - ако Вергилий, случайно или не, беше решил да не включи тези писма, информацията за Михаил Иванов щеше да бъде абсолютно едностранна и заклеймяваща.. А сега просто се дава възможност да видим как изглеждат нещата и от другата страна и... да си направим съответните изводи. (Вероятно в близко бъдеще ще пиша по темата, защото тя е важна!)

Накрая, по отношение на ИЗГРЕВИТЕ, си позволявам да споделя и нещо, което, който както иска да го приема, но... преди около 15 години, когато прочетох първите томове от поредицата, бях доста смутен и се усъмних в достоверността на спомените. Потънах в дълбока медитация и попитах Учителя какво е Неговото мнение. Долових в себе си Неговия телепатичен (и малко неочакван за мен) отговор: "Рекох, има описани много интересни неща!"

Така е, приятели, убедих се в това - има описани много интересни и ценни неща, които няма откъде другаде да научите - четете и пресявайте това, което ще ви е от полза!

Линк към коментар
Share on other sites

Самият Верилий Кръстев на няколко места казва и според мен е правилно че томовете на Изгрева" са неразделна част от Третия завет на Бог към човека, даден в Словото на Учителя.Също така В.К. провежда ежемесечно концерт–рецитали на един от които бях.Струва си да се отиде.Те са допълнение към Изгревите , както и към Словото и Музиката на Учителя.Различават се от този концерт на Общество Бяло Брятство, който беше преди 2 години във Варна – започна с индийска музика и танци, продължи с поздравления от учениците на Миаил Иванов от Франция и от будистки гуру от Унгария.Накпая бяха и песните на Учителя.Недопустим "микс" по окултните закони, който се отразява на всички нас в България.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

На този линк са събрани няколко постинги в блог на протестантска история. Главният източник е "Изгревът", интересно какво мислите за споменаваните подробности от живота на Дънов, дали са реални или са продукт на спекулации и измислици, посочва се и дипломната работа по теология в САЩ. Защо не я намирам на този сайт? Питам защото аз смятам че е много вероятно да е измислена много по-късно и неистините да са много голяма част от описаното на статиите на линка.

http://protestantstvo.com/search/%D0%94%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

Линк към коментар
Share on other sites

Честно казано въпросната дипломна работа не представлява абсолютно никакъв интерес за мен. Допускам, че същото е отношението и на много други потребители. Тя може да има някаква историко-документална стойност, но не и духовна.

Колкото до историите... Ами естествено е П. Дънов да е имал много врагове. Но той е прекарвал огромна част от времето си сред хората. За това какъв е бил като личност има много сведения от най-различни източници, затова че като се прочетат не е толкова трудно да се отсеят фалшивите от истинските. Просто едните не противоречат на общата маса от сведения, докато другите нямат потвърждение от алтернативен източник.

Линк към коментар
Share on other sites

На мен ми направи силно впечатление брилянтно написаната от незабравимия Атанас Славов Пътят и времето. Началото: Светска биография на Петър Дънов. Препоръчвам я на всеки, който се интересува от този период на живота на Учителя.

Изгревът е сборник от най-разнообразни материали от различни хора. Уважавам труда на съставителя, но не ми допада особено "сянката" на личното му отношение, която присъства почти навсякъде. Сигурно така е било прието и това е смятал за ценност. Може да се отсее при обективен прочит и да се намерят ценни зрънца информация.

Линк към коментар
Share on other sites

Чета без да давам оценки и проверявам вътрешно. Има ценни неща навсякъде. Факт е, че всички се учим-всеки на своето място и ниво на съзнание. Благодарна съм, че има хора, които по някакви си техни причини са направили усилие да събират и отпечатват, както случки свързани с Учителя, така и беседи.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Наистина има уникални и много ценни материали в тези томове. Материали, които са събирани години и ги няма никъде другаде. Това е голям труд, който като цяло според мен изисква уважение.

Въпреки това има едно НО.... Всъщност тук има не едно или две но-та.

Напълно съм съгласен с Иво - томовете от поредицата е необходимо да се четат наистина с будно съзнание и човек трябва да има силно развита интуиция, която да. . . .

Така е, приятели, убедих се в това - има описани много интересни и ценни неща, които няма откъде другаде да научите - четете и пресявайте това, което ще ви е от полза!

Ето въпрос, който изисква сериозно осмисляне и анализ, как така точно този автор има информация, която може да се намери само при него, след като животът на учителят и други негови ученици не е таен и конспиративен, а обществен и явен? Защо точно Вергилий е достигнал до нея, а не и други автори или ученици. Не съм чел целият текст, но ако сте намерили вътре в съдържанието хора или дори групи, помогнали му в събирането на информацията ще е добре да се покажат за добиване на яснота отностно коректността на текста. Аз не се решама да отделя време за четене поради тази причина.

Линк към коментар
Share on other sites

Пък аз си числя, че тези дето опитват да приложат и тук "разделяй и владей" не са с добри помисли. Стана ясно вече, че има и доста неща, които са ценни. Хората, които четат поемат отговорност. Както и човекът, събрал и издал томовете е поел отговорност пред Бога.

Ясно е вече, че всички издателства са пипали добре беседите, съкращения, поправки... Всеки има отговорност пред Учителя... Но и друго важно има-това Слово е живо и то се улавя от будните. Не може да се спре този процес!

Линк към коментар
Share on other sites

Сега чета том 5,спомените ,те са си записки,на Мария Тодорова.Получих отговор на мои си въпроси,но не е това най-същественото..Когато чета Изгрева,се потапям в аурата на Учителя,той ги е повдигал със самото си присъствие,това се усеща в написаното,нещо,което липсва днес за мен поне.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...