Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как се играе правилно ''Изгрява слънцето'' от Паневритмията?


Recommended Posts

Вече има много семинари ,свързани с Паневритмията.

Бих искал някой да анализира последната част от упражнението ''Изгрява Слънцето'' /Зун мезун,Зун мезун,Бином томето/.Много ми е интересно защо вече ръцете първо се прибират ,а после се разтварят. Не противоречи ли това на принципите,че първо трябва да дадеш /да се помолиш/, а после да вземеш; да похлопаш ,за да ти отворят и на чисто човешката и от там психологическа ''отвореност'' от ''езика на тялото'',която е основна за Паневритмията /с отворените длани/?

Не искам да цитирате книги.И там текстовете не са много ясни.Искам вашия духовен коментар.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

:3d_097:Когато играя третата част на упражнението и първо прибирам ръцете,в моето съзнание мисълта е ::Приемам с благодарност даровете ,които са в изобилие ,но аз намирам,откривам, благодарение на Светлината,на Изгрева в душата,на Слънцето .Не задържам тези дарове само за себе си,а след като съм ги открила щедро ги връщам,споделям ,раздавам.

Какво можем ние да дадем на Слънцето?То очаква от нас да приемем с благодарност неговата Светлина,да я превърнем във вътрешна Виделина и едва тогава да я дадем на всичко,което ни заобикаля чрез Любовта в нас.

солей ,това е моят спонтанен коментар на твоят въпрос.Не съм теоретик,не правя анализ.Отговарям ти ,как аз чувствувам това упражнение.

16. Изгрява слънцето

Изгрява Слънцето,

праща светлина,

носи радост за живота тя.

Сила жива изворна течуща.

Зун ме зун, зун ме зун,

бином ту мето.

Изгрява слънцето

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Аз смятам, че докато няма хармония между нас винаги ще има спорове, кое е "по-духовно". кое е от черната ложа, кое от бялата. кое е "автентично" и кое -не , кое е "по Учителя" и прочее. Не случайно Учителя е казал за "Изгрява Слънцето", че е най-хубавото упражнение, защото то според мен ще ни научи да се обичаме и да търсим хармонията помежду си, дори и в най-непримиримите (на пръв поглед) спорове.

Линк към коментар
Share on other sites

Розалина, дори в отношението спрямо Слънцето инициативата е на всеки човек.Защото то си свети и топли всички.Както Бог обича всички.Но ти трябва да излезеш да го посрещнеш изгрева или да се стоплиш,т.е.ти първо даваш нещо от себе си.

Но нека се спрем на книгите.В Паневритмията от 1938 г е написано:''Поставяме ръцете пред гърдите в първоначално положение.Десният крак напред.Едновременно ръцете напред , успоредни една на друга ,с длани нагоре''.ТОВА Е ПЪРВИЯТ ЕЛЕМЕНТ ОТ УПРАЖНЕНИЕТО

НО ИМА И ВТОРИ.Той е:

''Левият крак напред.Едновременно прибиране ръцете пред гърдите''.

AKO ДНЕС ИГРАЕМ ПРАВИЛНО, ТОЗИ ЕЛЕМЕНТ ПРОСТО ИЗРЕЧИЯТА ЩЯХА ДА СА РАЗМЕНЕНИ.

НЕ ТЪРСЯ КОНФРОНТАЦИЯ, А ИСТИНАТА ЗА СЕБЕ СИ.

НЕКА НЕ ГРЕШИМ ПОД ЗНАМЕТО НА ЕДИНСТВОТО! /Ако въобще грешим в този случай./.

АЗ НЕ ЗНАМ КОЙ Е ПРАВ. ИСКАМ РАЗУМНО ДУХОВНО ОБЯСНЕНИЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО СА ПО-ЗНАЕЩИ В ТАЗИ ОБЛАСТ.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

Днес си припомних уроците с Ина Дойнова.Тя обяснява този въпрос с традицията .Аз съм се учила първо от тези уроци и съм възприела, като най-нормалното нещо на света, да играя упражнението в частта "Зун ме зун" по този начин.Ръцете първо към тялото,а после навън.Може би това движение не е свързано с даване и получаване ,а с работа с енергиите на земята.Сега не играем активно паневритмия и няма как да подложа на собствена проверка кой начин на изпълнение на упражнението е по-естествен за мен.Така,че ще почакам до пролетта.както казва и Ина Дойнова,намираме се на достатъчно голямо времево разстояние от източника на паневритмия,за да се позовем на свидетелства ,които категорично и нееднозначно да затворят този спор.Следователно ще трябва да направим избора.Или да се доверим на тези,от които научаваме упражнението.Или да пробваме и чрез опита си за разберем правилния начин.Когато човек искрено иска да научи отговора на даден върпсо,то винаги получава информация за това.Убедена съм в това.А за сега ,който желае, може ето тук,да чуе и види обяснението на упражнението Слънчеви лъчи от инструктор Ина Дойнова.

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

Отварям отново темата. Тъй като това е чувствителен въпрос, обсъждан многократно на срещи на живо, моля всички пишещи да се придържат изключително стриктно към правилата за участие. Мнения, които ги нарушават, няма да бъдат допускани. Също ако имате конкретно мнение подкрепено с цитат, моля да цитирате съвсем точно и да посочвате в детайли източника. Благодаря предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Наистина отговорът на въпроса ми е важен.Не само заради паневритмията ,но и заради тези ,които са били покрай Учителя и са играли част от това упражнение погрешно около 50 г. За да дойде около 2000 г и ние да разберем това. Аз съм се учил да играя паневритмия от тях.И от певеца Огнян Николов.А той много усърдно разпитваше за детайли възрастните братя и сестри.Чудна работа! .Някои от тях са играли край Учителя и той не ги е корегирал.Или са играли тогава правилно и после са получили колективна амнезия?

Бях и в първите три курса на Ина Дойнова в Айтос.Участвах и в първия филм за Паневритмията /макар че нямам достатъчно качества за това/.

Явно са ме обучавали погрешно.

Нямам намерение да внасям дисхармония в паневритмията.Тя ,като цяло ,е по-важна от едно упражнение..А и преди около десет години'' минах'' през братски добронамерен разговор на Рила по повод колективната хармония във връзка с това упражнение.

Няма да коментирам и беседата, свързана с ''вътрешното слънце''.Такава медитация сред природата за повечето играещи е мечта.А и принципът за даване и вземане се отнася за това ,което виждаме или с което имаме връзка.И в този случай вътрешното е проекция на външното,а не обратното.Ако нямаш правилно отношение към'' външното'' Слънце,няма да имаш и към ''вътрешното'.

А за братята и сестрите от Франция/от чужбина/....Нали имаше едно особено мнение за техния Учител? Или този път е бил прав?..............

Просто търся правилния отговор за себе си.И още не съм го намерил.

Може ли някой да подскаже?

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Много ми е интересно защо вече ръцете първо се прибират ,а после се разтварят. Не противоречи ли това на принципите,че първо трябва да дадеш /да се помолиш/, а после да вземеш;

И на мен ми е много интересно, и днес и оня ден докато играх първо ми идваше отвътре да си отворя ръцете навън - да отдам, а после да ги прибера към тялото. Самото ми тяло не се чувстваше комфортно първо да прибира ръцете към тялото, а чак след това да ги отваря :3d_151:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Никога не съм играла Паневритмия, но докато четях мненията ви ми хрумна идеята, че когато се дават напътствия в самолет за майки с деца, ако възникне проблемна ситуация, е казвано на майките първо да сложат тяхната маска и тогава маската на детето си. Т.е. първо да дадат на себе си възможност за справяне в ситуацията и после да помогнат на детето си, защото ако нещо стане с тях детето остава само. Не зная доколко това мнение се вписва с темата за вземане и даване и като цяло с Паневритмията, но просто исках да споделя. Ако не отговаря на изискванията, моля мнението да бъде изтрито..:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Силно ме впечатли следното мнение по темата:

Линк към коментар
Share on other sites

Ivail, благодарности за споделеното! Много е впечатляващо! май всички днес сме фанатици и по-скоро търсим формата, а същината все ни убягва...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...