Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как можем да изучаваме беседите?


Recommended Posts

Ок solej.Ако има още братски проблеми ,давай да ги обсъдим и да се залавяме за работа в по-хармонiчни направления.Можем заедно да обсъждаме беседите например .За мен ще е много полезен всеки пример в тая посока ,защото си признах другаде,че съм начинаеща Това ме вълнува повече от спор като този.Поздрави

Тебе те вълнуват беседите ,но както се оказва -други ги вълнува тази тема.Ние не можем да им кажем ''Най-важни са беседите.Хайде да коментираме тях'!'Още повече ,че въпреки наличието поне на две интернет школи за изучаването на беседи /за толкова знам/,няма много желаещи да ги изучават с домашни ,както е учил Учителя своите ученици..А това означава само ,че нашите желания в много случаи могат да бъдат само.....пожелания.

То затова беседите се изучават в духовни групи,където всеки си чете домашното, сбирките са всяка седмица,

и се води от опитен брат/сестра.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Явно на някого е омръзнала темата за Михаил Иванов.Но поне махнете цитата ,защото така има цитат ,но няма тема.И някой може да се обърка какво точно трябва да прочете.

Мисля ,чи и новата тема е важна.Съгласен съм ,че е по-добре беседите да се изучават в група ,в някой клуб или братски дом.Трябва да има и лидер ,който да координира духовната дейност в Школата/не е задължително да бъде ръководителят на Братството в населеното място/ ;да има регламент кога да се четат домашните ,кой да води малките наряди за хармониране и концетрация ; кой да чете беседите/трябва да има редуване,но по дух ,без насилие/.

В интернет е по-трудно.Не е лесно да се определи лидер.Трудно се пишат и коментират домашните.От това ,което съм видял и прочел ,съм достигнал до извода ,че трябва да имаме по-високи изисквания към текстовете,които създаваме.Не толкова като съдържание, а като форма.В тях много повече е повтарянето на текстове от Учителя и много малко-коментарът ни към тях.А е достатъчно само да видим модела от беседите на Учителя.Там той коментира един или няколко стиха от Библията.Защо ние не коментираме най-важните изречения от някоя беседа ?

Линк към коментар
Share on other sites

Това вече е много добра тема! Отдавна си мисля за нещо подобно, чрез което да можем да фокусираме по-добре вниманието си върху нещата, които отдавна четем. Може паралелно с беседата за деня да си има и други теми, в които се разсъждава върху дадени мисли от Учителя. Например от книгата "Свещени думи на Учителя" или нещо подобно. Или мисъл, направила впечатление на някой - ето така - всяка мисъл в отделна тема. Така ще може във времето да се добавят разсъждения, като в същото време се мисли и върху нови. Представям си го като някакъв голям отделен дял, наречен "Изучаване на Словото".

Какви идеи имате вие?

Линк към коментар
Share on other sites

Това вече е много добра тема! Отдавна си мисля за нещо подобно, чрез което да можем да фокусираме по-добре вниманието си върху нещата, които отдавна четем. Може паралелно с беседата за деня да си има и други теми, в които се разсъждава върху дадени мисли от Учителя. Например от книгата "Свещени думи на Учителя" или нещо подобно. Или мисъл, направила впечатление на някой - ето така - всяка мисъл в отделна тема. Така ще може във времето да се добавят разсъждения, като в същото време се мисли и върху нови. Представям си го като някакъв голям отделен дял, наречен "Изучаване на Словото". Какви идеи имате вие?

braman, идеята ти ми харесва. Можеш ли малко да я доразвиеш?

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви, приятели!

Когато видях репликата на Мария - София в старата тема, осъзнах, че това е моята Тема от няколко години насам. Благодаря ти Мария!!!

Позволих си да я отделя, защото моят личен опит в братския живот напълно се покрива с написаното от smehy, а в главата - не само моята, но и на приятелите ми от Хасково и от екипа на Портала отдавна се въртят идеи като на браман. Някои от тях се опитваме да реализираме - колкото можем.

- За групите, водени от опитен брат и сестра - била съм в такава. Няма да коментирам. Само ще кажа, че имаше нещо вповече и нещо не достигаше. Но това ми е моето лично впечатление - други се чувстват прекрасно и според мен такива групи са мястото за тях. Нека съществуват, нека работят. те са важни. Не мога да им лепя етикети, просто аз не намерих мястото си там.

- В групата по паневритмия се получава нещо такова, за което говори браман - но там нямаме достатъчно време. Все пак благодаря от цялата си душа на Ваня - нашата учителка, че на нейните занятия ние не просто "размахваме ръце" и "се раздвижваме"... Там се усещам свободна, лека, светла, ..... дете, с широко отворена душа. Благодаря и на всички мои приятели от курса по пеене - повечето може би ще прочетат това - там не говорим много, но пеем заедно и учим заедно - невероятно е!

- За нашата нет - школа. Много ще съм щастлива повече хора да пишат в темите за обсъждане на беседите. От тук ми се иска да се помоля на глас при някой от следващите ъпгрейди Иво да намери начин да задържа на началната страница темите за текущо - обсъжданата неделна и утринна беседа. Според мен една от причините те да не са популярни, е че докато човек прочете беседата внимателно, докато помисли, и вече му е трудно да открие къде беше, а внниманието ми се привлича от други теми, които впоследствие си отчитам като "чеша си езика" име е яд, че съм си изгубила времето, което си бях дала за беседата... :(

А иначе се чувствам прекрасно, когато чета и личните мнения, и извадените цитати - понякога те ми насочват вниманието към нещо, което не съм забелязала аз самата. Само бих помолила да са по-кратки, защото прекалено дългите имат обратен ефект... Но нека всеки си реши сам. А, и о=ще напоследък ми "светна", че няма нищо нередно в това да постна цитат, който някой друг вече е постнал преди мен и да добавя само няколко думи, че и на мен ми е направил впечатление...

- за темите, които Учителя е давал като домашна работа на учениците си...- това е един проект, който, сега признавам пред всички - досега дори на админа не съм го споделяла - се върти в ума ми от 1 година насам. Но още не ми е узрял. Ако има някой, който държи в ума си нещо подобно - пишете тук или лично съообщение. За това е нужен екип от инициатори, с които да го обмислим.

Простете за времето, което отнех и на вас да го прочетете и на себе си - от работата , която ме чака в уики... :feel happy:

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте съфорумци.Аз използвах израза -да обсъждаме заедно беседите.Но това беше спонтанна реакция на друг коментар .

Като си мислех после и сега, като чета вашите коментарии, стигам до следните изводи за себе си.

В правилата за участие ,са подсказани възможните начини ,да се участвува във форума с беседите,при това доста изчерпателно.

Някои от възможните начини за участие в този форум

- споделяне на личен опит свързан с беседата

- само размисъл върху беседата

- споделяне на цитати от цялата беседа, които са впечатлили четящия

- обсъждане на цитатите или други ключови моменти

- приложение на прочетеното (с или без споделяне)

- свободни асоциации на базата на прочетеното (може и споделяне на снимка, видео, аудио – музика от Учителя)

Мисля ,че няма какво повече да се добави .

Ние засега ,правим подчертаното-споделяме цитати,които са ни впечатлили.Когато чета цитатите, дадени от друг участник,,обикновено виждам някои неща,които на мен са ми убягнали..Така ,без да говорим ,ние се допълваме и това е ценно.

smehy ,

и на мен в началото ми беше трудно да чета беседите.Общо взето минах през това,което споделяш и ти.С постоянстването в четенето, постепенно това се промени и сега доста по-бързо и определено с удоволствие се захващам с четене.Давам пример с беседата,от която е днешната мисъл за деня.

За да бъдете синове

Невероятна беседа.Днес имах удоволствието да я прочета.Тя е от беседите с важни послания ,не едно,а няколко ..И в момента имаме на лентата актуални теми,на които има много ясен отговор в тази беседа.Така е според мене.

Но всъщност.знаете ли какво.....Няма смисъл да продължавам да пиша ,защото излиза ,че правя опит да убеждавам.,а съвсем нямам такова намерение.Нека ,който желае да опита сам ..За опита е нужно да се прочетат няколко беседи ,да се разсъждава върху тях .Аз в началото имах случай да чета една беседа няколко пъти,за да свикна със стила и да намеря пътя ,ключа към беседите.Мисля ,че само чрез опит ,всеки може за себе си да разбере дали това е неговото четиво или не.Убедена съм в едно.Всеки,който трябва да стигне до тези беседи ,ще стигне .Който не стига ,значи е за друг кораб.Както се казва в последните мисли за деня

Мисъл за деня- 4 януари

Нашата Земя пътува из пространството като един голям параход, и то с много голяма бързина и движение, които не усещаме. ..........

Мисъл за деня-5 януари

..........Чрез мозъка ние се влияем от един свят, много по-висок от нашия.

За да предваря нечий въпрос, бързам да кажа,че участвувам във форума с беседите, без амбиция аз да казвам на някого нещо,в смисъл да обучавам и т.н.Както правилно отбеляза solej,това ми е интересно,а тук получих добра възможност и среда за този интерес.

#Първо,имам на разположение всички или почти всички беседи по всяко време стига да има нет ,комп и ток.

#Второ,бързо си вадя цитати,които после в удобно време си разглеждам и преписвам.В блога съм си направила страничка за целта.

(Сега се сещам да кажа на админа,да дам предложение ,ако е възможно, нека се направи така,че вече съществуващи публикации да се допълват,вместо да излизат като мнения в блога по дадена тема)

#Когато други участници цитират някоя беседа,аз обикновено влизам и намирам време да я изчета или си я свалям на компа за по-късно.До сега няма случай да не се е оказала точната беседа за точния момент.

И аз не съм била на събиране на братска група , за обсъждане на беседа .Мисля,че за сега предпочитам този вариант.Все пак общуването с беседите е в по-голяма степен личен процес.Иска се търпение,постоянство и повече разсъждение в мълчание,отколкото многословие.

Ами това е от мен..

Поздрави

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Христос е казал,че там дето са двама в негово име,той е третият.

Учителят е водил беседите в групи.Затова има МОК/Младежки окултен клас/ и ООК/Общ окултен клас/

Те са продължавали с години.Щом Учителя така го е правел,това е верния път.

Само че ,за да го оцени човек,трябва да е бил в такава група.

Ще споделя малко опит от моята група.

Когато започнах и аз не можех да разбирам пълноценно беседите.

Водещите са напреднали братя/сестри,които получават това като задача от Учителя,имат връзка с него и други светли същества.Никой не го прави за изява,той вече СЛУЖИ.Служенето е по-висш етап на Духовния Път от Ученичеството.

Тези,които служат не се чувстват по- от другите,както е казано,този дето е най- измива краката на останалите....

Когато мен ме поканиха в такава група,разбрах,че съм приета за Ученичка в Школата.

Казано е,когато ученикът е готов,Учителя идва.Вярно е.

/Докато бях кандидат-ученичка четях всичко,което ми се подаваше от съдбата. /

Първата година беседите се четат на глас.После отиваш на сбирка с прочетена беседа и въпроси по нея.

Водещият отговаря на тях.Да ,той не е съвършен и всезнаещ,но помоща,която получаваш в разбиране на словото

е голяма.Водещите са изкарали поне 10-тата година на въпросния клас също под ръководство.

Писането на домашни не е самоцелно,както и правенето на упражненията,които Учителя дава.

Те целят образуването на новите органи.Паралелно с това започваш да получаваш разни опитности...

Обикновено втората или третата година от класа започва паралелно изучаване на Новия завет.

Четат се вкъщи по няколко глави от Евангелието,и после на сбирката питаш за неясните за теб неща.

Всичко се обсъжда и изяснява.

Ако си четете само така Библията,нищо не разбирате от това ,което е написано,нито символизма на

числата,бройките,нито вкараните астрологични уточнения.......

Нищо не е такова,каквото изглежда и каквото предполагате...

Чакахме с нетърпение сбирките,защото е страхотно да си със съмишленици,а след тях не можехме да се разделим,продължамахме някъде да си говорим.

На някои от сбирките идваше сестра да ни свири и разучавахме и песните.

Винаги имаше празно място ,ако дойде гост.Имали сме висши посещения,тогава вдъхновението

беше невероятно,всички го усещахме...

Пиша в минало време,защото в момента не посещавам групата.Имам самостоятелна духовна работа

за отхвърляне.Има и такива периоди.Очаквам момента,когато ще се върна.:rolleyes: Липсват ми.

От моята група вече има хора,които водят свои групи.

Пак повтарям,това не са лидери, а съработници на Христа.

Ако се прави на лидер,ако се кичи,ако командва,той е от Черната ложа.Има го в беседите на МОК.

Учителя го е дал.

:3d_118: ПП Работата в група води до по-бърз и качествен напредък.

Иначе си разсъждаваш и интерпретираш по човешки,в което няма лошо,и това е начин...

Редактирано от Мария-София
Линк към коментар
Share on other sites

Аз лично имам проблем с изучаването на беседите в интернет. И все не можех да разбера защо. Сега обаче като четох другите мнения по темата ми "светна", че всъщност ми липсва нещо много важно. Аз посещавам 3 класа в момента в София - първа година с една бтарска група, 13-та година с друга братска група и 21-ва година, която е общата за цялата софийска група. И трите ми харесват по някакъв начин, но съм си определила групата, с която четем първа година за "моята" група и там съм най-сериозна, старая се да не отцъствам и да не закъснявам, пиша си домашните, участвам активно в дискусиите.

Това, което виждам като съществена разлика при изучаване беседите в нета и сбирките на групата, е че за групата сме си определили време, което се спазва, прави се наряд за хармонизиране на групата и след това се чете беседата. Това, че в нета всеки си чете когато си иска и си поства цитати за мен е малко демотивиращо. Смятам, че когато има група, която се събира да чете и обсъжда дадена беседа е важно да има усещане за цялото - това ми липсва в нета.

Интересно е, че аз не съм попадала в такива групи, както ги описвате. Тук в София и трите групи които подещавам нямат "опитен брат/сестра, които да водят", всеки път чете и прави наряда различен човек, в едната група се редуваме по разположение, а другата се редуват по азбучен ред.

Учителя говори за "свещенния час" и за точността в много беседи и аз смятам за важно това беседите да се четат в определено време от учениците, защото тогава имаме присъствие от по-висши същества, които помагат да възприемането на идеите. Звучи малко сектанстко ама според мен това че в определен момент 10 или повече души се концентрират върху определена мисъл има много по-голям ефект отколкото ако всеки си чопли сам за себе си.

Малко объркано се изказах май, но в кратце - аз бих се включила в интернет група за изучаване на беседи, ако за това е определен час - например изучаваме Утринни слова от 5 сутринта, към беседата да има и наряд, който да се изпълнява от всички които искат да участват преди да си прочетат беседата.

3d_047.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на Светлата и на Мария -София за споделения опит .Ето,че сега имам различен поглед към писането на домашни и към обсъждането в група.Споделеният опит е положителен и това действува наистина много мотивиращо.Щом някъде се е реализирало по един добър начин, значи можем да го приложим при подходщи условия и на други места,но вече имаме първоначална информация как го правят другите.Благодаря ви.:3d_047:Не съм се надявала,че от една случайна фраза,ще се получи толкова интересна за мене дискусия.

Поздрави:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

.:3d_047:Не съм се надявала,че от една случайна фраза,ще се получи толкова интересна за мене дискусия.

Поздрави60.gif

Нищо не се случва случайно.Случайности не съществуват.

Аз също се канех да повдигна въпроса,защото впечатлението ми беше,че много форумци нямат представа от това,

а е добре да го знаят дори просто като информация,след като имат търсения в тази област.

Но все не ми оставаше време.Благодаря на Донка,че го направи.:thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...