Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Новости в света на трудовите правоотношения


Recommended Posts

От 01.01.2011 г. е влязла в сила нова Национална класификация на професиите и длъжностите.

При някоя от длъжностите, ще се наложи да се подписват нови допълнителни споразумения към трудовите договори, тъй като има промяна в длъжностното наименование.

Нищо не се променя освен името на длъжността, а законодателя се е погрижил да не са малко такива случай:).

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте.Днес разглеждах новият класификатор на длъжностите и това,което ми направи впечатление на първо четене беше,че в някои области(не всички) има доста сериозни промени.

Например за длъжността -Медицинска сестра в стоматологичен кабинет.В досегашния класификатор на професиите ,тази длъжност е с код,започващ с 3.Не намерих в новия класификатор длъжност с това наименование,но намерих длъжността :"Асистент на лекар по дентална медицина",кодът на която започва с 5.Ако не съм в грешка и тези две длъжности са една и съща(моля за коментар),то тогава тази промяна на кода води след себе си до промяна в минималния осигурителен праг по следния начин.През 2011 година,минималният осигурителен праг ,за тази категория специалисти ,се променя от 330 лева през 2010 година, на 260 лева за 2011 година.

Това сериозно намаление е интересно и най-вероятно цели да стимулира частно практикуващите лекари по дентална медицина, да наемат такива специалисти.Може да е свързано още , с кризата в здравеопазването и оптимизиране на разходите в тоя сектор.

Възможно е и в други професии и длъжности да има подобни разлики.

Поздрави за интересната тема.

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Розалина, здравей:). Интересен въпрос задаваш.

Има много промени в класификацията наистина, засягащи и осигурителните прагове. Някой длъжности минават в по-висок праг и обратно.

Всъщност има една таблица за преход от НКПД 2005 към НКПД 2011 и там е даден прехода от една длъжност към друга длъжност и съответния код към новата НКПД 2011. Има нови наименования като професии и длъжности, и премахнати стари. И хич не са малко като цяло.

Относно наименованията на длъжностите просто трябва да се знае кода на старата и ако няма нов код за нея се търсят сходни наименования, сходни задължения също. Всяка група засяга определени дейности. Това си го определя най-точно работодателя.

Погледнах в класификатора за медицинската сестра, тя може да е била с кода на медицинска сестра и към самото наименование да е добавено - в стоматологичен кабинет. Ако е така прехода го има. Дали са еднакви длъжностите "медицинска сестра в стоматологиен кабинет" и "асистент на лекар по дентална медицина", най-правилно ще прецени стоматолог, зависи от това какви са задълженията, които се изпълняват.

Всичко зависи от това как е водена/записана самата длъжност. Това ориентира най-много при определянето на новите кодове.

Поздрави!:)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...