Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Милиони германци отказват месото. Щастливи и без месо


Recommended Posts

Щастливи и без месо

:thumbsup:

"Милиони германци отказват месото. В големите градове отварят все повече ресторанти с имена от сорта на "O, Bio Mio". Има ли бъдеще вегетарианското движение в Германия и какво говори в полза на безмесната кухня?..

Броят на германците, които не консумират месо, възлиза в момента на около шест милиона и расте прогресивно. От една страна заради скандала с диоксина, откриван все по-често в животински продукти, от друга по морални съображения, все повече хора решават да станат вегетарианци или дори вегани.

Това казва Себастиан Цьош, председател на сдружението на вегетарианците в Германия. „Става дума за това, че стремежът да се търси все по-евтино месо на пазара нанася вреда на околната среда. Важно е обаче и етичното измерение на въпроса“, пояснява той.

Месото с диоксин отблъсна мнозина потребители

Изборът да не ядеш месо

В момента има бум на вегетарианството, казва Цьош. „Броят на членовете ни се увеличава, а все повече заведения за хранене въвеждат вегетариански дни в седмичното си меню". Тъй като търсенето определя предлагането, от почти година McDonalds също предлага веги-бургер.

Десет процента от вегетарианците в Германия са вегани, т.е. те се въздържат изцяло от животински продукти, включително от яйца, мляко, сирене, мед. Причините за това са различни. Самият Цьош е веган и счита, че здравословното хранене изисква внимателен оглед на условията за производство, които на пазара с животински продукти търпят сериозна критика.

За 47-годишната Шарлоте Линк, която не яде месо от осемгодишна, причината е любовта към животните. „Проблемът ми с консумацията на месо се появи тогава, когато осъзнах, че животните трябва да умрат, за да мога да ям“, разказва тя...

От десет години Хилдман е веганец, но самият той не се нарича така. “Не съм от хората, които постоянно сочат другите с пръст”, казва той. За него веганството е начин на живот. Отказвайки месото, Хилдман успял да отслабне и се почувствал се по-здрав.

Подобно на Хилдман, писателката Шарлоте Линк също не сочи другите с укор. Целта й не е да обвинява и отблъсква, а да намери последователи за каузата си. „Все някога обществото трябва да се запита до каква степен е редно да допуска безсмислено насилие“, казва тя и твърди, че все повече хора си задават именно този въпрос."

Линк към коментар
Share on other sites

Значи около 8%. Като начало не е съвсем зле.

Заблазявам им на ресторантите "О, Био Мио" - тук, в Бг, в 99.99% от ресторантите предлагат Месо?!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Няма нищо лошо да си вегетарианец. Наистина! И се убеждавам, че месото, не е най-правилната храна. Но основното което ме тревожи в съвременния свят са генномодифицираните продукти, а тоест точно зеленчуците. Аз искам да се храня здравословно, но като, че ли в нашия свят това става все по-трудно.

Линк към коментар
Share on other sites

Да вегетарианството е хубаво нещо, но все повече се убеждавам, че трябва да се подхожда много внимателно и отговорно. Защото във веганското хранене не се съдържа витамин В12, който е много важен за нормалното зреене на червените кръвни клетки. При продължително веганско хранене може да се развие болестта Пернициозна анемия, която при липса на лечение може да доведе до фатален изход, което се и случи със сестра от Братството преди няколко дни:(

:3d_016: Нещо повече за тази анемия

Пернициозна анемия (витамин В12 - първична фолиеводефицитна мегалобластна анемия)

Участието на витамин В12 и фолиевата киселина в кръвотворението се състои в това, че активират и регулират процесите на клетъчното делене, узряването и деференцирането на еритробластите.

Витамин В12 (цианкобаламин или т.нар. външен фактор) се приема с храната (месо, черен дроб, яйца, млечни продукти). В стомаха той се свързва с вътрешния фактор (т.нар. стомашен фактор, съдържащ се в стомашния секрет). Създаденият по този начин комплекс предпазва витамин В12 от разрушаване и осигурява неговата резорбция в червата.

Определение: При пернициозна анемия е налице увреждане на стомашната лигавица, стомашният секрет е непълноценен и комплексът с витамин В12 е недоимъчен или липсва. В резултат настъпва болестно мегалобластно кръвотворене в костния мозък и анемия.

От пернициозна анемия боледуват предимно възрастни лица (над 60 години), по-често жени. Главните болестни синдроми са три:

1. Анемичен (хематологичен) синдром. Той протича с отпадналост, лесна умора, задух, сърцебиене. Кожата и склерите са жълтеникаво оцветени, артериалното налягане се понижава;

2. Гастроинтестинален синдром. Той протича с липса на апетит, парене и болка в езика, който е зачервен и гладък. Гърлото също е зачервено. В някои случаи се наблюдават диарични позиви.

3. Неврологичен сидром (т.нар. фоликуларна миелоза). Той протича с оплаквания от изтръпвания и скованост на крайниците, мускулна слабост, нарушения в координацията на движенията, раздразнителност, отслабване на пеметта (до тежка деменция и оглупяване), както и развитие на психоза.

Клинична картина: Кожата изтънява, става суха, лющи се и е лесно ранима. Ноктите стават чупливи. Космите изтъняват и опадат. При по-тежки случаи черният дроб и далакът са значително уголемени. При изследване се установява понижена стойност на хемоглобина, а броят на еритроцитите е силно намален. Наблюдават се мегалоцити предшественици на еритроцитите. Съдържанието на витамин В12 в кръвния серум е занижено. Болните са с липса на солна киселина в стомашния сок.

Лечението се състои в прилагане на заместващи дози на витамин В12 и фолиева киселина. Едновременно с поддържащата доза витамин В12 се провежда и лечение със желязосъдържащи препарати.

Така че млечните продукти са много важни за вегетарианците, иначе може да се развие тази коварна болест.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...