Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отпуски - видове, нормативна база, проблеми


Recommended Posts

Понеже в друга тема се питат доста сериозни неща, относно отпуските, пък и това е тема, която буди доста въпроси я отделям тук.

Kashmir, отпуските за 2010 г. имат давност до 31.12.2012 год., а тези преди 2010 г. нямат давност, за тях се дължи обещетение за неползван такъв само при напускане.

Изчерпателно тия неща може да се видят в Кодекса на труда за 2011 г. /нов/, има го на книжния пазар, и в Постановление № 56 от 10 март 2011 г. , публикувано в Държавен вестник брой 21, от дата 15.03.2011 г., касаещо промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета с Постановление № 72 на МС от 1986 г.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Искам да попитам работещите хора в този сайт, имат ли проблеми с графиците си за платени отпуски и изпълнението им? И какво мислите за тях, ограничават ли Ви по някакъв начин?

Моето лично мнение е, че те са неприложими в производството и там където има голяма численост на персонала.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Лора проблема, който те вълнува е твърде интересен.Идеята с графиците за отпуските я свързвам най- вече с производителността на труда.Там е разковничето повече работодатели да ограничават и дните за ползване.Да, определено числеността на персонала е от значение за обема на производството.Неприятно,че всички искат да отдъхнат по едно и също време.

Линк към коментар
Share on other sites

Лора проблема, който те вълнува е твърде интересен.Идеята с графиците за отпуските я свързвам най- вече с производителността на труда.Там е разковничето повече работодатели да ограничават и дните за ползване.Да, определено числеността на персонала е от значение за обема на производството.Неприятно,че всички искат да отдъхнат по едно и също време.

Не, нямах това предвид. Това е една от новостите, които въведоха тази година и затова се поинтересувах как ги изпълнявате Вие.

До края на тази година трябва да са готови графиците за следващата . Интересува ме как може човек да си предвиди отпуската чак до края на следващата година.

Линк към коментар
Share on other sites

Там, където работи съпругът ми винаги в края на годината или в началото на следващата се е правил график за отпуските. Където работя аз - такъв нямаше, поне до последните промени в КТ. Въпреки стремежа ни и двамата да сме в отпуск по едно и също време (нормално желание) беше много трудно изпълнимо и то от моя страна. Винаги на някоя колежка се налагаше да ползва платен отпуск непредвидено, спешно и то, разбира се през летните месеци... И тъй като нямам малки деца, намах възрастни, болни роднини и пр. предимство имаха другите, а аз цяло лято си работех... Винаги съм ползвала платен годишен отпуск през месец октомври (месец септември е първият учебен ден) и месец януари.

Разбира се за липсата на ред имат вина и работодателят, и ръководителят и най-вече колективът, но сякаш всички нехаеха... Винаги летните месеци бяха съпроводени с напрежение, липса на комуникация и кой ще прецака другия- нелицеприятни картини...

Промяната в КТ лично за мен ми дойде чудесно. Самите работодатели вече имаха на какво да се позоват при въдворяването на някакъв ред...

Наистина е трудно човек да предвиди отпуската си за година напред, но не и невъзможно. Тази година всеки от колегите имаше възможност да отпочине през лятото, включително и аз. Но се получиха и изненади:) Например съпругът ми и аз не предвидихме предстоящите избори (когато на съпругът ми спират всички отпуски). Така той трябваше да я изтегли с месец напред (втората част от платения си годишен отпуск). При него имаше тази възможност, докато при мен стриктно се спазва графика.

Графикът има още един плюс - така всеки колега заявява кога ще почива, защото до този момент имаше и такива, които не излизаха в платен годишен отпуск, а си почиваха чрез болнични...

Наистина, където работя твърде стриктно се спазва графика. Ако ти се наложи един-два дена преди или след графика да излезеш в платен отпуск - не може. Една колежка и се наложи да замине зад граница за да помогне на своя роднина и за това трябваше да пише две обяснения-молби защо й се налага тази промяна в графика, какво ще прави в чужбина и т.н. и т.н.

И като се замисля май поне за мен промените в КТ относно графика са съпроводени с повече ползи отколкото с негативи:)

Линк към коментар
Share on other sites

Радвам се Smehy, че има някой, който е доволен от тази промяна с отпуските в КТ и която му е помогнала да почива ползотворно.

Лошото е, че работата на такива като мен - Човешки ресурси в голямо производствено предприятие се увеличи невероятно много. Работя в предприятие с над 200 човека и то производство, а всички знаем как е там и от какво зависи работата. Но както и да е, няма да се оплаквам.

Неприятното е, че всяко изменение в графика е свързано с още повече бумащина, но какво да се прави, така са го измислили. Може би трябваше това да е задължително за държавната администрация или фирми, но не и за производството, където тези промени не са много приложими. Представете си за година-две на един човек колко ще набъбне досието, ако 5-6 пъти си измени графика за отпуска.

Да припомня само, че до края на тази година трябва да са готови графиците за следващата. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Днес чух за погасяването по давност на отпуските. Вгледах се и по - внимателно в описанието на темата. Ако човек има такава работа, че ако отсъства много да му се натрупва и понякога той нарочно да не излиза в отпуск, за да не му се насъбират ангажименти, ще излезе, че никога няма да може да се възползва от всичките си дни отпуск ? Понеже ако се опита да се възползва, ще му се натрупа работа и ако не успее да се справи с нея, може и да го уволнят. Ако пък не си използва всичките почивни дни, те ще се погасят и ще отидат на ...вятъра ? Не е много справедливо...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Здравейте! Искам да попитам, за четири часов раб. ден на колко почивни дни имам право и другият въпрос е свързан с отпуските понеже до преди 3-4 месеца нямахме проблеми тъй като бяхме изградили едни много приятни отношения и се доверявахме на шефовете, а фирмите са две на двама братя и съпругата на единият се справяше перфектно с всичко. Никога не сме имали проблеми с почивни дни, пари и т.н. някак всичко вървеше гладко и не сме се ровили по тази причина, но тя излезе по майчинство и на нейно място назначиха две момиченца които меко казано разбуниха духовете. Сега, мен ме местиха от на едно на друго място според работата, от на осем на четири часа от едната в другата фирма и т.н... и документи винаги са ми давали, но някак всичко е било въпрос на формалност. В крайна сметка по- важното е да работим и да се разбираме нали, та в този ред на мисли, аз знам, че имам да ползвам 15 раб. дни от миналата година, имам и график с отпуските както за миналата така и за тази и си живея спокойно, че може и рядко, но като ми потрябва ден няма проблем, иначе на мен винаги могат а разчитат. Дори до ден днешен си почивам само в неделя, за да не оставям колежките сами, но миналият месец ми се наложи да ползвам една събота, питах и ме пуснаха. Предложих да си пусна отпуска за този ден, усмихнаха ми се, че няма проблем, днес отивам за заплата и ми стана лошо, отрязали са ме понеже ми били пуснали неплатен отпуск. Не аз, те ми го пуснали, нямала съм право на платен понеже съм сменила фирмата, а когато са ме преназначавали от едно място на друго отпуска не ми е изплащана със сигурност. Започнах да търся у дома в документите заповед да погледна когато са ме освобождавали от едното място дали е упоменато нещо за отпуски но такава липсва, имам само договор срочен на четири часа (по спомен, че цял ден се ровя в тези неща и ми се запали главата :))) Явно са забравили да ми я връчат, а само са ме назначили, но не са ми платили, утре ще ходя да ги питам въпреки, че тези срещи са безкрайно неприятни, но при тях би трябвало да има такъв документ и не би следвало да откажат да ми го покажат и да обяснят така си мисля, но знам ли. Въпросът ми е след като не са ми изплатени за минало време дните платен год. отпуск и поне в трудовата книжка нямам прекъсване т.е. имам повече от осем месеца непрекъснат трудов стаж имам ли право да ги ползвам или да ми се изплати и на колко почивни дни по закон имам право? Ужас! :)))) Как се справяте с тези неща, не ми е ясно тук се ровя в онлайн кодекса по труда и главата ми запуши от тази суховата, но полезна материя :))). Предварително благодаря, ако някой има търпението да прочете какви съм ги надробила и още повече ако реши да ми отговори и да сложи ред в хаоса. :)

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей. Спокойно не е хаос това, което си писала :) .

Сега едно по едно, първо въпреки че си на 4 - часов работен ден имаш право на пълен размер платен годишен отпуск, както е за 8 часа.

Второ, те нямат право да пускат от твое име молба за отпуска независимо платена или още повече за неплатена, защото точно това е станало при тебе.

Трето, това за 8 месечния трудов стаж важи само при първоначално постъпване на работа, когато човека няма нито един ден трудов стаж. След като веднъж са придобити, не се чака на всяко следващо работно място да се навършат 8 месеца.

Сещам се и друго, виж си заповедта за освобождаване, дали имаш обещетение за неползван платен годишен отпуск, но си виж и фишовете, защото може да са те пускали отпуска без изобщо ти да си подавала молби. Само при напускане човек има право на това обещетение. Отделно полагаемия отпуск има давност.

Няма да е лошо да провериш и в НАП на колко часа те водят.

Ако нещо друго не ти е ясно питай. И след това кажи за развоя на събитията. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Безкрайно благодаря за точния и сбит отговор, бях започнала се срамувам от всичко което написах тук и да се чудя дали не се изложих с целия си пост. Отговорът ми доказа, че съм имала право да се притеснявам и да задавам въпроси, резултатът поне до тук е че както казва народът " майката даде на ревящото дете да бозае" т.е. повикаха ме и набързичко се пооправи положението като леко се опитаха да ме накарат да се почувствам виновна, но аз пък леко им припомних, че дори без отпуска все пак имам право на два почивни дни, изплатиха ми т.е. доплатиха ми набързо взетото като поне за сега

имам шанс да остана на работа защото от както са започнали направиха така, че много стари и доказали себе си работници си заминаха, вършеят както си знаят увивайки се около шефа като змии и внушавайки му куп неща. Постоянно карат хората да се чувстват на тръни и да се борят с всякакви средства за да останат на работа карайки ги да се чувстват незначителни и по този начин държат юздите на всички. На мен лично едната един ден ми изсъска, че няма да прокопсам с тази голяма уста. За сега замазаха положението защото видяха, че започнах да вдигам всичко на ура, а нямат интерес от тази работа и все пак шефа може би все още ми има доверие въпреки че са ме изкарали човек който не търпял критики и тям подобни.... чернотии. Благодаря отново Лора. Хубав ден!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...