Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Петте първоелемента


Никола_

Recommended Posts

Чел съм, че според традиционните магически школи изучаването на Петте първоелемента е задължително както на теория така и на практика. В Западната традиция Петте стихии са: Земя, Вода, Огън, Въздух и Етер. В Източната това са: Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода. Петте първоелемента са в същността си сили или универсални принципи въз основа на които се основава и всяка магическа дейност.

В Западния окултизъм Петте първоелемента символизират пет агрегатни състояния - твърдо, течно, плазмено, газообразно и вълново - "абсолютно". Но те не са еквивалент на грубите материални елементи, които ние познаваме, те по-скоро са техни духовни съответствия.

Източния окултизъм ги нарича още и "Петте начала" или "Петте стихии" и представляват градивните начала, върху които е изградена структурата на материалния свят.

Макар и различни по форма, тези две схеми са равностойни по-значение. Интересното тук е, че в двете класификации по три от елементите се повтарят - Земя, Вода и Огън, а по два се отличават - Метал и Въздух и Дърво и Етер. Предпочитанията към една от двете схеми се определят от традицията на школата, към която принадлежи Адепта или според неговите собствени предпочитания. В тези школи използването и работата посредством Петте първоелемента е от особено важно значение и учението и владеенето им заемат важно място. Казват, че Петте първоелемента притежават свещена, "сакрална" същност. В Магическите Изкуства осъществяването на контакт с външните проявления на стихиите се извършва с цел да се открие вътрешната им същност в човека, тоест Макрокосмоса и Микрокосмоса да се слеят в едно.

Смята се, че да се разбират принципите на Петте превръщания на материята, символизирани от Петте стихии е важно и необходимо условие за проникване във вътрешната същност на магическите изкуства.

А вие приятели, познавате ли Петте първоелемента? Знаете ли повече за силата, която притежават? Как може да бъде използвана и с какви цели? Някой знае ли?

Линк към коментар
Share on other sites

Петте със сигурност не са първоелементи, понеже той е един! Наречи го ако искаш пракрити например, или протоплазма... Наистина познаването на тези елементи е фундаментално за външната магия и ако е нечий стремеж, нека се задълбочи. Не обаче и за алхимията на душата, дори напротив, на нея вредят! Не като познавани, а като задълбочени.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами,познаваме ги,Никола,как да не ги познаваме,нали от това са изградени телата ни,всяка стихия съответствува на даден орган:Дърво-черен дроб,Огън-сърце,Метал-бял дроб,Вода-бъбреци,Земя-далак,има съзидателни,но има и деструктивни връзки между тях.Че и във всяка клетка ги откриваме с нейните органели и в тъканите ни също.Освен това,на всяка от тях съответствува един сезон:Дърво-пролет,Огън-лято,Метал-есен,Вода-зима,Земята се разпределя по малко между всеки от четирите.Но работата със стихиите,наистина мирише на вехто.Той,Христос,ни каза как става,ама ние още не сме го разбрали,но и това ще стане някой ден.

А истинската Магия,това да откриеш макрокосмоса в твоя микро такъв,е на ниво анахата,ама по-дълбоко и по-вътре някъде си там.Е, ама той,Разумът,си нямал друга работа,разделял и претеглял и все оценки слагал... :)

Линк към коментар
Share on other sites

Чудесен отговор, мадам! Благодаря ви за доуточненито и за мнението. Права сте за всичко! Но за жалост тези микро и макрокосмоси нещо все не ги съчетаваме както трябва...И не знаем съответно как да употребяваме стихиите и как да им се отплащаме след това....

Линк към коментар
Share on other sites

Относно съвместимостите искам да ви накарам да се замислите! Вътрешния Свят на човека съответсва на средата му. Не е нормално, падналият човек да живее във възвишен Свят и единствения му проблем да е, че не го познава. Самото наше паразитно присъствие би могло да изтрие възвишеността на каквото и да е, щом ние сме съставни части... Както казахме за Ада...

Линк към коментар
Share on other sites

:D Имах един колега хирург,той сега е в Мароко.Та той дойде от София в Чирпан да се учи от един наш голям хирург,който беше приятел на баща му.Но вместо да се учи на хирургия,той се опитваше да поучава останалите си колеги как да си вършат работата.Където го извикваха за консултация,все гледаше да "отваря"очите на хората,например невроложките учеше как да лекуват нервните болести,интернистите ги открехваше в интерната,където и да отидеше,все проповядваше медицина,бях забелязала тази му склонност и много не се впрягах.Но останалите ми колеги не му простиха и когато сряза жлъчния мехур на един свой пациент,му лепнаха прякора"мехурчо" :)
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Да... Първоелементите... Имат различни имена. И броят им може да е различен- кога- 5, кога- 4... За какво му е на човек да ги знае? За да прави магии? Да бъде могъщ? А знае ли какво да прави, за да има право да го прави? Да, гордият човек сам си взема това право. За да прави каквото иска. А после идва... каквото следва. Така ни учи тъжният ни опит, а също- и Учителя. С други думи - на човека май главният проблем не е , че му е малко могъщектвото. Не му е добро магьосничеството, това е по- сериозният проблем.

Дали пък чрез превръщането на първоелементите не бихме могли да постигнем нужното магьосническо качество? Да се превърне оловното егоцентрично човешко същество в златния Божи син? Може и да може някой, но по- лесно е изглежда по този начин да се опияним от илюзията за могъщество, отколкото да се разделим с егоцентричната личност.

Линк към коментар
Share on other sites

Лесно е човек да се опияни.. защо не знам. Но не съм съгласен, че познанието за "Първоелементите" води именно до гореописаното.

"За какво му е на човек да ги знае?" - Защото е вид познание, което също отваря немалко вратички (колко точно секи сам си избира). Това е само моето мнение.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Ама то и аз не считам, че познанието за първоелементите води именно до опиянение от собственото могъщество. Всяко познание на егоцентричното същество може да има този ефект, и не е проблемът в познанието, а в егоцентричността на човешката личност. И е така не само с познанието, а и с всяко умение. Това твърдение не може, обаче, да бъде апел да не умеем нищо и да не се стремим към познание. Просто дори и някой да има едно такова фундаментално знание, като знанието за петте първоелемента (или четирите, или колкото...), за трансформациите им, в ръцете на егоцентрично същество това знание носи само нови и все по- големи проблеми. И не само за това същество, а и за целия свят около него. Примери- много. То ест- отварят се вратички, наистина, но понякога е по- добре да си стоят затворени.

Линк към коментар
Share on other sites

"не е проблемът в познанието, а в егоцентричността на човешката личност."

"в ръцете на егоцентрично същество това знание носи само нови и все по- големи проблеми. И не само за това същество, а и за целия свят около него."

овации за истината, браво!

Линк към коментар
Share on other sites

Вярвам, че всичко е за Добро и че всичко е по Божията воля. НЕ мислите ли ? :) Проблемите ни правят нещо по- ... е дали е така си зависи от нас де ! И пак.. всичко е за добро. Бог е Любов :) Успех на всички вас.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Благодаря за мненията! Един учител някога ми беше казал, че само целите и амбициите на хората, техните намерения могат да бъдат погрешни и да сторят зло на самия човек и на хората около него пък било то и на целия свят...Е аз не познавам хора които да са перфектни. Нито аз съм такъв. Но Петте първоелемента са перфектни. Те не са създадени с целта да се правят магии ни най-малко, нито с целта да се гаврим с езотеричната "слепота" на "непосветените" в тези науки. Вярно е, че за жалост съществуват люде способни да боравят перфектно с елементите за добро или зло. Но онези, които го правят със зли намерения те ще бъдат преследвани и наказвани от БОГ, Който ни ги е дарил! Важното е да осъзнаем, че без тях нямаше да съществуваме. Нито пък щеше да съществува Земята. Приятно учение на всички любознателни!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Меко казано,петте елемната са съчетани, чрез букви в писменноста , на някои езици, на народите живели преди нас.

всички ,тези пет елемната, ясно очертават пътя на сътворението на бог.

някой от вас замисляллисее,какъв е прехода на тези пет елемента ?

знаете ли, че петте елемента са първите числа от 1-5.?

знаете ли,че 5-те елемента одговарят на петте основни геометрични фигури ?

знаете ли,че петте елемента одговарят на 4-те посоки?

знаели някой от вас когато се кръсти с ръка,какво значи това ?

аз,стигнах до следния извод,че човек се кръсти в четирите посоки и иска тези важни за човека 4-елемента и насочва тялото си за това и казава,

"АМЕН"-което означава, НИЕ-ЗА НАС.

нима това неможе да се каже че християнския кръст е ,именно компаса ,който посочва четирите посоки, а кръстосването-пресичането е самия живот.

ако,започнем от нулата,там,от тъмнината се ражда светлината-Бог

1-светлината се превръща,в енргията.------------------------------кх

2-енргията се превръща във душа-вода----------------------------тх

3-енргията и душата,раждат тялото----------------------------------пх

4-от трите фактора се ражда инертноста----------------------------чш

5-тук,вече се посочва завършека на сътворението на бог-------дж

1-ва,линия-енергията е една дълга и безгранична права линия.

2-ра,линия-душата е една дълга и безгранична права линия.

инертноста ги кръстосва и по тоя начин се оплътняват, и чрез това се ражда живота.

числата;

0-тъмнина-първична светлина-Бог--(окръжност от 360°)

1-първа енргиина линия ______________

2-втора душевна линия _____________

3-триъгълника от енргия,душа,тяло

4-кватрат(триъгълник+инертност=уплътняване)

5-петоъгълник-петте атома--огън,вода,въздух,земя,живот

----------------------------------------------

05-Енергийни

( това са 5-те двойни енергиини букви в езицете на

древните рома,май,санскрит,егепетските фараони, а можеби се срещат и в еврейската азбука)

от превода на ,оня забравения език,аз, това открих.

1-КХ---изток

2-ТХ---запад

3-ПХ---север

4-ЧШ---юг

5-ДЖ---живот-----център на две прави където се пресичат

( вземайки в пред вид инициала на християнската църква-кръста).

1----КХ-------енергия----------ОГЪН

2----ТХ-------безкрайност------ВОДА

3----ПХ-------плътност---------ВЪЗДУХ

4----ЧШ------инертност--------ЗЕМЯ

5----ДЖ------живот-------------човек

несте длъжни да приемете това ,като истински факт,

всеки има право на собственно мение.

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

Вальо( ако ми позволиш,така дасе обръщам към теб).

значи ли това,че си съгласен с моето мнение ?

и ако е тако,били го обяснил по свое мислене и научен смисъл ?

щети бъда благодарен.

Линк към коментар
Share on other sites

7 – Смисъл - Духовност, одухотвореност

6 – Светлина - Възкресение, новият човек

5 – Пространство, Етер - Ораторство, говорене на истината

4 – Въздух - Даване и получаване

3 - Огън - Лична любов, инстинкт към самосъхранение

2 - Вода - Страст

1 - Земя - Вашата първа фамилия, земното

Седемте дни на сътворението.

Седемте измерения

Седемте сетива

Седемте енергиини центрове

Седемте тела

Седемте Църкви

...

0 > 1 > 3 > 7 > 12 > Безкрайност

Линк към коментар
Share on other sites

7 – Смисъл                      - Духовност, одухотвореност                             

6 – Светлина                    - Възкресение, новият човек

5 – Пространство, Етер  - Ораторство, говорене на истината

4 – Въздух                        - Даване и получаване

3 - Огън                            - Лична любов, инстинкт към самосъхранение

2 - Вода                              - Страст

1 - Земя                              - Вашата първа фамилия, земното

Седемте дни на сътворението.

Седемте измерения

Седемте сетива

Седемте енергиини центрове

Седемте тела

Седемте Църкви

...

0 > 1 > 3 > 7 > 12 > Безкрайност

всичко,това се получава в идеална синхронизация.

и ,още като допълнение, 7-те ЕЗЕРА= 7-те измерения.

Линк към коментар
Share on other sites

асоциациите които се пораждат в ума ми като четях:

0- кръгът на Божият Изток устие което прожектира проявеният Свят (Светлината)

светлината няма число, освен може би +-безкрайност

вероятно нейни буква и символ са -s (~ вълни, вибрации, звук)

"1-светлината се превръща,в енергия ------------------------------кх"

това е когато се проявява в пространството с измерения, придобива кхорен :lol:

"2-енергията се превръща във душа-вода----------------------------тх"

поляризация тип "вътре-вън" относно пространството с измерения, ражда се YHWH и разделя светлината от тъмнината

смисълът на водата ми е неясен тук освен ако не се касае за пара~прана и свойството й да запълва пространството

"3-енергията и душата,раждат тялото----------------------------------пх"

"Да бъде твърд във водата и да разделя водите под от водите над него"

3-мерното пространство се ражда във вид на кълбо около центъра на Големия взрив. Това пространство е като твърда черупка. Ражда се посока.

"4-от трите фактора се ражда инертноста----------------------------чш"

"Назова твърдата суша Земя" Раждат се елементарните частици с ненулева маса в тримерното пространство. Има много теории как става това. Виждам го да е от силната поляризация при Големия взрив водеща до създаване на завихряния

които индивидуално "поглъщат" прана и нелинейността ги слепва ;)

5-тук,вече се посочва завършека на сътворението на бог-------дж

The Joke of the Creator is over. :) Нататък продължава по сценария на разширяващата се или пулсираща Вселена. Множество души със свободна воля се захващат да играят своите роли в нея и да я организират както намерят за добре.

"1-ва,линия-енергията е една дълга и безгранична права линия.

2-ра,линия-душата е една дълга и безгранична права линия.

инертноста ги кръстосва и по тоя начин се уплътняват, и чрез това се ражда живота."

доста сложно с тези линии.

Малко прилича на теорията на струната.

Мисля също гравитацията създаваща слънцата и планетите, дава физически обекти /обеми.

Имам и асоциация с океана и различните сили на повърхността. Липсват детайли.

в човешкото тяло могат да се намерят аналози на горните

:)

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

БИБЛИЯ

КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ ЗАВЕТ

ПЪРВА КНИГА МОИСЕЕВА

БИТИЕ

ГЛАВА 1.

1. В начало Бог сътвори небето и земята.

0 = БОГ = Хаус (гръцка митология) = Брахман = (върховният Бог на всички религии)

0 > 1 = Нищото роди нещо = Бог Отец роди Сам Себе Си = Роди се Намерението в Него = (-)

2. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божий се носеше над водата.
- 1 = Намерението = Идеята = Смисълът

И обикна Бог Намерението Си - Хареса се.

Лябовта = Гея (гръцка митология) = (+)

3. Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина.
От Намерението, което Бог обикна се роди Светлината = Свят (коренът на думата идва от светло) = Христос = Зевс = Вишну = Еволюционният принцип

4. Видя Бог, че светлината е добро нещо, и отдели Бог светлината от тъмнината.

5. Светлината Бог нарече ден, а тъмнината - нощ. Биде вечер, биде утро - ден един.

Светлината = Христос

Тъмнината = Сатанаил = Шива = Сторъките (гръцка митология) = Инволюционния принцип

6. И рече Бог: да има твърд посред водата, и тя да дели вода от вода. (Тъй и стана.)

7. И създаде Бог твърдта, и отдели водата, що беше под твърдта, от водата над твърдта. Тъй и стана.

8. Твърдта Бог нарече небе. (И видя Бог, че това е добро.) Биде вечер, биде утро - ден втори.

9. И рече Бог: да се събере водата, що е под небето, на едно място, и да се яви суша. Тъй и стана. (Водата под небето се събра на местата си, и се яви суша.)

10. Сушата Бог нарече земя, а събраните води - морета. И видя Бог, че това е добро.

- Бог разделя и подрежда измеренията (световете) в Бог (в Себе Си) = :yinyang:

Водата = Дух Божи = Светия Дух = Идеята = Смисълът = Творческият Замисъл = Кронос (гръцка митология)

Кронос и Гея родиха Зевс = Идеята и Любовта родиха Светлината (Христос)

Преди това Кронос и Гея родиха Сторъките = Сатанаил = Илюзионият свят = Тъмнината (Тъмнината е Тъмнина, защото липсва Светлина)

(Идеята и Любовта = Тъмнината + Светлината) = :yinyang:

Но в картинката ( :yinyang: ) липсва квадрата, които е синвол на Намерението = Идеята = Смисъла.

Ето го като цяло:

merkaba3.jpg

Бог роди Себе Си и Се обикна и намери начин да се наслади от и на Себе Си.

= Велеката Истина

Поздрави!

:)

Редактирано от Синева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...