Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Диамантената колесница на фотографията


Guest Емил от Льонеберя

Recommended Posts

Guest Емил от Льонеберя

Добро утро на всички.

Наскоро се хванах и направих едни съществени корекции на едно материалче, което писахме с една позната преди време.

Бих искал да ви помоля за кратък /или по-дълъг/ коментар.

Благодаря ви за отделеното време.

Статията се намира тук :

Диамантената колесница на фотографията

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

***************************************************************************************************************************************************

Статията е прекрасна. Вдъхновяваща.

Фотографията има своята Диамантена колесница, но дали и Диамантената колесница няма своя "фотография"? Твоите красиви думи, цитирани по-долу пробудиха в мен спомена за черно-белите картини на дзен будистките монаси - туш, хартия, съвършени и изчистени линии, изписващи бързо, но проникновено образа на реалността. Или реалността на образа...

"Фотографът в ролята на будистки монах-съзерцател на реалността, търсещ, искащ – защото системата камера-човек (с ограниченията си) отваря безброй врати за изява по един интуитивен начин. Една привидно абсолютно опростена технически система, поставена в контекста на несъвършен свят, да се превърне в абсолютно съвършенство."

Untitled-1+copy.jpg

"Мисля си, че ако трябва да сложа етикет на фотоапаратите Лайка, то това би могъл да бъде “диамантената колесница на фотографията”. Нашето несъвършено тяло е един микрокосмос – то е нашия прозорец към съвършения ментален свят, към макрокосмоса. Идеите, които се оформят в съзнанието, се обгръщат с материя и придобиват осезаеми измерения чрез един инструмент, който е в хармония с ума, защото умът обича простите неща, тези, които са без излишни декорации и фанфари. Сърцето е това, което се възбужда от цветове, емоции, декорации, умът – не. Сърцето и умът като принципи на действие в света"

~

"Минимализмът не е просто течение в изкуството, ако излезем извън рамките на дефиницията, минимализмът е и да изчистиш себе си от наслагванията на времето и да достигнеш до първообраза, първоидеята, която е възникнала в собственото съзнание. Като да шлифоваш един диамант, да му придадеш една завършена, съвършена форма."

~

"Това означава да се отречеш от себе си. За мен не е случайно, че Брессон избира Лайка за свой фотоапарат. Защо да изключваме факта, че може би Брессон е видял точно това – съвършената четка за един художник, заявил пред света, че няма да рисува, а ще краде моменти и ще им вдъхва собствен живот."

Редактирано от jul
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...