Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Купете си обида


Recommended Posts

Предлагам в тази тема да обсъдим една техника за запазване на вътрешния мир при всякакви ситуации и проблеми.

А това става с тренировки, много тренировки.

Когато не бягаш от опасноста или проблема, страха и т.н. той изчезва или поне не е вече същия. Точно поради нашето нежелание, бягайки от проблемната конфликтна ситуация, страхът или раздразнението ни, я засилва, а ние за пореден път се превръщаме в жертва. Жертви сме, защото желанието ни е да избегнем тази лоша ситуация, изпадаме в паника. Ще дам пример - нека бъде разбран правилно: Ако една армия не желае да влиза в бой и трепери дори само пред мисълта за трудната битка, тя ще е много жалка в една реална ситуация.

Някой би казал: Самият живот ни предлага толкова много предизвикателства, защо трябва да си го усложняваме допълнително. Така е, но има малка уловка - все едно някой да казва, че няма нужда да тренира бойни изкуства, защото все от някъде го пречакват и пребиват, та от тези ситуации той щял да се учи.

Няма как да си добър в нещо, ако не желаеш да ти се случва.

Та да си дойда на думата. Подтик получих от една препоръка от Учителя: Платете на някой хамалин да ви наговори възможно най-лошите неща...

Имам някакви идеи това да стане тук, във форума. Някой, който желае да се пробва и да си плати, а друг, който да влезе в ролята на хамалина.

Подробностите винаги могат да се уточнят.

Какво мислите?

Link to comment
Share on other sites

Платете на някой хамалин да ви наговори възможно най-лошите неща...

Пуснете си телевизионните новини и няма нужда да искате от някой да ви наговори най-лошите работи . Между другото най-лошите работи , не може да ви ги нагвори един хамалин . Той е много примитивен и първичен .

Проблемът е в тези , които причиняват "лошите неща"

Link to comment
Share on other sites

Хехе, браман, че малко ли ви досаждам и късам нервите, и ядосвам, и кастря? Безплатно! :harhar:

Знаеш ли кое е интересно? Тъкмо и аз четях същата беседа .

:dancing yes:

Така е, но е нямало сделка. Друго си е да направиш заявка, да чакаш поръчката да ти бъде изпълнена и накрая, да извадиш двайсет лева и да си платиш.

Link to comment
Share on other sites

braman, тази препоръка според мен не е за тренировка, а за проба, докъде сме стигнали.

С такива тренировки не съм сигурна, че ще се получи; за да запазим вътрешния си мир при всякакви ситуации е нужно да развиваме приемането, разбирането и състрадателността си.

Още повече, ако е нарочно направено, то просто няма да го вземем навътре, ще знаем, че е на ужким, игра ...

Link to comment
Share on other sites

Имам едно предложение. Пълниш един джоб с жълти стотинки и отиваш да напазаруваш с тях в местния магазин и то точно когато магазинерите приемат стока, плащаш едва след като са ти чукнали бележката и си взел покупките. Ефектът е невероятен, гледай да има и по - голяма опашка в магазина, че иначе не е интересно. Така хем ще си платил, хем ще си напазарувал хем ще си накрякан здраво. Три в едно както се казва . Пробвай :v: .

П.П. От личен опит го споделям, защото аз като касиерка на входа реших да се отърва най- сериозно от жълтите стотинки с които постоянно ми е препълнeно портмонето, за таксите :))). Реших, че е крайно време да се отърва от това бреме и така на собствен гръб приложих и изпитах тази препоръка от Учителя :)))))))))))

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

Още повече, ако е нарочно направено, то просто няма да го вземем навътре, ще знаем, че е на ужким, игра ...

Върху това трябва да се замислим. Аз имам идея, а някой друг?

... Пробвай :v: .

Може, ако не с пълен джоб, то поне за начало с малка шепичка и постепено да увеличаваме дозата. :)

Link to comment
Share on other sites

Braman, спомям си че в една тема, преди време, ме посъветва да гледам на разправиите във форума като на тренажор – нещо такова беше... :)

А колкото до хамалите – в беседата за която говорите с Канел, човекът, който нел хамалите да го псуват, след като ги послушал малко си рекъл:

„А бе, защо наемам хамали да ме псуват, когато в обществото има толкова много хамали! На тия им плащам, когато на другите няма да плащам.“

Всички неприятности, които се случват между вас, според окултната школа са благо. Когато имате недоразумения, гледайте да ги изгладите, но не по изкуствен начин.

Пояснения върху окултизма, спиритизма, теософията, мистицизма и християнството

Иначе мога безплатно да тренирам на Централния пазар - там ако не купиш нещо защото не ти е харесало, следват доста стабилни ругатни. :rolleyes:

Edited by Ани
Link to comment
Share on other sites

Платете на някой хамалин да ви наговори възможно най-лошите неща...

Пуснете си телевизионните новини и няма нужда да искате от някой да ви наговори най-лошите работи . Между другото най-лошите работи , не може да ви ги нагвори един хамалин . Той е много примитивен и първичен .

Проблемът е в тези , които причиняват "лошите неща"

Хах,забавно .Ама не съм съгласна, че хамалите са първични и примитивни.

Понавам физици- хамали, икономисти- хамали и художници- хамали.Все пак това е реалността в България,а май и не само.А пък и на пазара има доста студенти и хора с висше образование.Така,че хайде да не се правим на много фини.

А в интерес на истината съм виждала и доста претенциозни и "елитни" хора,да се държат точно като хамали или пък все едно са на пазара.

Edited by Inatari
Link to comment
Share on other sites

Ей, кротко - борбите още не са започнали. И разбира се, че не е задължително хамалите да са груби и първични. Но за да не обидим цяло едно работно съсловие, може на атакуващия да му сложим друго име, напр. грубиянина или просто - тъпанара. Това последното ми се струва доста подходящо.

Айде, давайте предложения.

П.П. Нали няма някой, който да си мисли, че по-безсмилена и тъпа тема няма?

Link to comment
Share on other sites

Аз се питам има ли такъв човек сред нас,който да не е проявявал грубост или глупост в живота си.

Така,че изобщо са глупави всякакви такива"нарицателни" и имена или буквалното разиграване на думите на Дънов.

Може би темата има някакъв шанс да не се превърне в най- тъпата, освен,ако не започне да се обсъжда какво е първо вътрешния мир, в какви ситуации чувстваме,че той е нарушен.

Дали действително всичко би се оправило с техники,какви са те, или е въпрос на формиране на някакво съзнание вътре във всеки един от нас.

Какви биха били последствията от едното и другото.

Edited by Inatari
Link to comment
Share on other sites

Ако известна сила, която съществува в природата, няма съотношение към нашите сетива, към нашите чувства, тя не може да реагира против дадено чувство. Допуснете, че вие се намирате при слепи хора и им запалите клечки, светлината на последните съществува ли за тях? Не. Следователно всяка сила, която действува в нашия живот, ако не можем да я възприемем, т.е. да възприемем светлината на тази сила, ние не може да разберем самата сила. Слепият може да пипне кибритената клечка и да каже: „Това е кибритена клечка“, и че разбира що е клечка; обаче всъщност той нищо не е разбрал. Тя наистина е клечка, но вътре в нея има нещо по-съществено – светлината. Ако очите ви могат да възприемат светлината, вие отваряте книга, четете и разбирате написаното в нея. Та когато дойдете и до окултните сили, трябва всяка такава сила да се хване и да се впрегне на работа. Ученик, който се усъмни и рече: „Докажи, че тази окултна сила действително съществува“, той не е ученик. В окултната школа няма никакви разисквания и спорове; тя не е школа за проверяване на факти и истини. Ние не се занимаваме с мъртвите истини – има и мъртви истини, а с живите истини на света.

Пояснения върху...

Ще дам пример със своя живот. Имало е хора около мен, които не са били доволни, каквото и да правя. Имало е хора, ласкатели, любезни, та чак залепвах...

Истината е, че много сълзи и вътрешни противоречия са се вихрели в мен... Има и сега хора, които опитват да ме изпитват, предизвикат... Тяхно право е.

Докато не осъзнах, че не мога и не е нужно да угодя на никого, че не е нужно да слушам нашепването на този или онзи външен глас. Не страдам от това, че не отговарям на представите на другите за мен. Времето е проверило някои близки и приятели, на които разчитам. Не съм съвършена, но се стремя да израствам, да се развивам. Зная защо съм тук, на тази Земя, зная си мястото и се старая да си свърша работата. Не съм добра, не съм и лоша...

Link to comment
Share on other sites

За мен това е практическо учение. В смисъл, когато си подразнен много жестоко, когато е засегнато чувството ти за собствена значимост, най- вече когато мислиш, че не си го заслужил, точно тогава да съумееш да "бръкнеш" надълбоко в душата си и да успееш да трансформираш тази енергия и да засияеш. Това е огромен заряд, дарява те със страшна сила и това ако не е магия- здраве му кажи.

Учителят казва да си платим, за това, подобно нещо се среща и при толтеките, а ние нека поне да се възползваме от щедро предоставените ни възможности в ежедневния ни сблъсък с дребните /вите/ тиранчета. Будност обаче е необходима, защото човек лесно се подхлъзва, трябва самонаблюдение да има, да се улови момента и да се канализира енергията в правилната посока, като благодариш мислено и от сърце на душата предоставила ти тази възможност. Това от една страна те освобождава от друга- повдига духовно и другата душа макар и личността и да не подозира за това :).

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

Ааа, голям майтап! Поглеждам темите и виждам някаква нова: "Купете си обида", гледам в дясно - Канел. Викам си гледай го ти него, пуснал е тема подобна на моята, иска да ме конкурира. После като разбрах каква е работата, щях да умра от смях.

П.П. Да отправя едно уточнение към главния редактор: Разликата между ругатня и обида е много голяма. :)

Edited by braman
Link to comment
Share on other sites

Е-е, осакатиха ми темата. Заглавието вече променя много нещата. Една ругатня дали ще се превърни в обида, зависи единствено от нас. И точно за това темата, според мен, е много необходима. А ругатнята е използвана още в школата на Питагор. Новопостъпилите ученици били подлагани на зрелищно ругаене от страна на по-старите и то според принципите на школата, въведени от самия Питагор.

Разбирасе, че тук във форума трябва да се внимава.

Представях си го нещо като виртуална психодрама, но уви.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Guest Христо

braman :

Та да си дойда на думата. Подтик получих от една препоръка от Учителя: Платете на някой хамалин да ви наговори възможно най-лошите неща...

Имам някакви идеи това да стане тук, във форума. Някой, който желае да се пробва и да си плати, а друг, който да влезе в ролята на хамалина.

Съгласен. Вие ще ми платите (мога и безплатно), аз ще ви обиждам. :D

sarita :

Той е много примитивен и първичен .
Може някой да е интелигентен и да работи като хамалин, защото му се налага. Вчера гледах бивш учител със 130лв. пенсия, 3 висши образования и пет езика, който се храни в обществена кухня. Айде бе цървули, има ли желаещи за обиждане. :D Edited by Христо
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...