Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Антидепресанти, зачеване и бременност


Recommended Posts

Здравейте, искам да попитам всички които имат моя проблем и притеснение. На 30год съм и от 4 години живея с приятеля си, с когото искаме вече да си имаме бебе. През времето в което сме заедно не сме се пазили въобще, като си мислехме, че все някой път ще стане, ама не. Преди 2 години ме хвана ужасна депресия, първо беше агорафобия, после социална фобия, а сега и страхова невроза. Страх ме беше да излизам на вън сред хората, да оставам сама в къщи, после започнаха страхове да не умра, да не полудея. Всичко стана нетърпимо и посетих психиатър. От 4 месеца взимам Ципралекс, и вече съм добре, спокойна, силна и уверена. Но трябва да ги пия поне 6 месеца или година. Имам ли шанс да забременея въпреки че приемам антидепресанта. Има ли някой които е пил антидепресанти през бременността. Има ли някоя сред вас, която е имала този проблем. Моля ви, споделете! И разбира се приемам всякакви съвети.

Линк към коментар
Share on other sites

Не мисля, че е добра идея забременяване и износване на плода, когато сте на антидепресанти! Имал съм клиентки във вашето положение и винаги изборът им, подкрепен от лекарско мнение, е бил спиране на медикаментите и справяне по време на бременността с помощта на собствени сили и психотерапия! Има още нещо! Самата повишена тревожност при спиране на лекарствата не допринася положително за зачеването, както и е добре да бъде сведена до относително ниво на спокойствие и смело щастие по време на бременността! Това също предполага колкото се може по-навременно започване на психотерапия и разчитане на силите на собствената душевност! Това е целта на ставащото във вас като цяло - тревожността ви тласка към развиване на смела независимост, самостойност и здраво психично ядро! От вас зависи дали ще приемете посланието и и ще се научите на това или ще бягате от нея с хапчета!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ви за вниманието Орлин, искам да допълня, че една година се борих с тези страхове и чаках да отминат, но уви ставаха все по силни, дотолкова че не можех да гледам новините, когато показват нещо по изнервящо, не можех да гледам филми-екшъни, когато срещах хора по улиците с някакъв недък усещах как всеки момент сякаш ще изгубя контрол върху себе си, сякаш полудявам. Много се страхувах да не полудея, все си мислех че страховете, стреса, тревожността и неврите ще ме победят, ще отключат нещо в мен и аз ще полудея. Наистина стана нетърпимо. От много статии и форуми разбирам, както и сега вие казвате " тревожността ви тласка към развиване на смела независимост, самостойност и здраво психично ядро!" Трябва да се отпусна и да приема ставащотот с мен и то постепенно ще изчезне. Но просто страха да не ме надвие е по голям. И докога ще продължава тази борба незнам.

Линк към коментар
Share on other sites

Интересното е, че знаете докога ще продължава борбата! Защото вие самата я поддържате! Ще продължава, докато се борите, дотогава! Докато го правите, захранвате страховете си със самата борба и колкото повече сте нащрек и се стремите да контролирате страха си, толкова повече и той се усилва! Хубавата новина е, че когато се отпуснете и се оставите "да ви залее" страха с доверие в Себе си и Живота, той се стапя!

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...