Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Стереотипите, обобщенията.


Guest Христо

Recommended Posts

Какво ви е мнението за стереотипите ? Нужни ли са ?

Стереотипи са обобщенчески и трайни мисловни конструкции от типа на : "блондинките са тъпи", "очилатите хора са умни", "очилатите хора са притеснителни, смотани", "математиците са сухари", "богатите са крадци", "политиците са лъжци", "българите са мързеливи", "манекенките са глупави", "българите са завистливи", "циганите са крадливо и мързеливо племе", "германците са дисциплинирани", "американците са тъпи", "високите хора са по - благородни от ниските, ниските хора са по - злобни" и т.н. Това за високите и ниските съм го чувал преди години, но не знам дали е стереотип, не знам дали е част от мисленето на много хора. Стереотипите определено трябва да бъдат разчупвани. Всеки човек е уникален. Нужни ли са обобщения при опознаването и разбирането на света ? Ако да - до каква степен ?

Имат ли общо стереотипите в мисленето ни с масовите манипулации на човешките умове?

Тема за манипулациите : http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=12640

Линк към коментар
Share on other sites

Добра тема .Стереотипите в повечето случаи според мен са лъжа ,трябва да се вникне в генезиса му ,от какво е продиктуван ,така че трябва да се има едно на ум ,може и да са наполовина вярни .Възможно е да са свързани с маниполация ,или наполовина е така .

Линк към коментар
Share on other sites

Снощи гледах това предаване. Първоначално ми беше весело, но после много се раздразних, признавам си. След това попаднах на темата и си казах - Ето тези двамата доказаха за себе си истинността на едно от горните твърдения. Направо го обобщиха и подпечатаха с думите и поведението си! Още не ми е минал яда, честна дума, няма какво да си кривя душата. Та, как ли ще ни стигнат... че и задминат дори?

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Ето тези двамата доказаха за себе си истинността на едно от горните твърдения. Направо го обобщиха и подпечатаха с думите и поведението си!
И като се има предвид, че те са от по - умните американци, щом са научили български.

Не съм сигурен, че начинът по който беше представяна България в това предаване е достатъчно подобаващ. Бяха показвани само мохамедани, забрадки, български селяни, косачки, цигански гета, животни, доене на кози и крави, клане на животни,животински изпражнения, мизерия, ракия ,храни. Показаха и стари български песни, български традиции - това добре. Но според мен трябваше да се покаже и нещо по - така, по - културно, по - историческо, може и по - съвременно, но по - изискано. Вярно е, че те там в САЩ си имат съвременни жилища, съвременни занимания, съвременни автомобили, но цялостното представяне на България не беше достатъчно коректно, защото не се показа нещо по - извисено ( всъщност вчера в последния епизод показаха де), до вчера се показваха само битовизми, простотии, цигании, изостаналост. Като цяло това. А България не е само това и някой може да си състави грешна представа за страната ни. Да не говорим, че в един от броевете я нарекоха страна от третия свят. Мисля че тези американци трябваше да се държат по - мъжки и по - ведро на Рила, най - малкото защото никой не ги е карал да се качват и защото ми се струва редно да покажат повече уважение към хората там, а не да мрънкат. Трябваше да са предварително подготвени, да се позапознаят с учението на Учителя, а не да се чудят кое какво е и да изричат грешни предположения. Добре че имаше българи, които да обясняват за какво става дума, но още по - точна представа щеше да се създаде у зрителите, ако и самите американци се бяха подготвили и знаеха факти. Понеже ако създадат грешна представа за братството (със своето мрънкане и предположения), това ще е още една стъпка към създаването на грешна представа и за България. Но както и да е. Отклоних се от темата. Иначе тези двамцата не са лоши хора. Браво, че така добре са научили български. В циганското гето им беше много по - забавно и приятно и сякаш бяха в свои води. Но не може на всеки да му е приятно навсякъде.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Влизайки в циганската махала виждаш хиляди неграмотни и тук -там циганин с костюм. Какви са циганите? Ами неграмотни.

В това обощаване няма нищо лошо или обидно. Това е истина. Понеже от сто цигани десет знаят таблицата е по - уместно да обобщим, че са неграмотни. И когато видим интегриран циганин това ще е изключение от правилото.

Всички жени са ..., освен нашите майки, но да не забравяме, че и те са жени. Наполеон явно е бил женомразец.

В това обобщение няма никаква истина. Има леки жени, но повечето не са леки. Затова считам това обобщаване за пълна глупост.

Обобщенията понякога са на място, а понякога граничат с лудостта. Всеки лесно може да разбере кое обобщение е на място.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Русото се свързва с чистота, невинност. Червеното - с изкушение, съблазън. През средновековието, червенокосите са смятани за вещици. Във филма "Савана", който съм гледал като малък и който и сега се върти по телевизията, лошата е с червена коса, а добрата - с руса. Стереотипи. Нерядко в западните филми, руснаци са представяни като мафиоти, а уж Студената война свърши.

П.п. : Когато бях в детската градина, смятах че ако някой носи черно, то той е лош човек. В събота, почти целият бях облечен в черно - само не се сетих да си сложа и черни чорапи. :D

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Мемове и стереотипи май са тясно свързани неща...? А мемове и проекции ? Тези мемове ми приличат и на негативните кармични програми, за които говори Лазарев.

Мем

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BC

Обяснения на Донка за мемовете.

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=8441&view=findpost&p=104699

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че питаш за лепенето на етикети.

В пубертета това нещо е най-разпространено, заедно с лепенето на прякори. Продиктувано е от хейтърски подбуди и желанието за идентификация с някаква голяма група хора, която ще ни даде легитимност пред света и уважение, защото света все повече изглежда биполярен - засилва се желанието за власт и контрол, както страха и несигурността.

ПП черният цвят е цветът на лидерството, той скрива осъзнаването на несъвършенствата и комплексите в тайнството на тъмнината и дава свободата и силата на непокорството.

Защо абитуриентите повечето искат на бала си да са в черно?

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам дали повечето искат да са в черно. А и да е така - не знам защо искат. Явно повече има харесва.

Сетих се за русото и червеното. Русо - слънце, добро, невинност. Червено - дявол, зло, похот.

Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Не знам дали повечето искат да са в черно. А и да е така - не знам защо искат. Явно повече има харесва.

Сетих се за русото и червеното. Русо - слънце, добро, невинност. Червено - дявол, зло, похот.

Твоето тълкувание на червеното за първи път срещам.

Най-магнетичният цвят за 5 годишно дете, много добре си го спомням. Нямаше по-красив и красноречив цвят. Като петте пръста на ръката. Само него виждах, всички останали бяха неразбираеми.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...