Guest Емил от Льонеберя Posted December 29, 2011 Report Share Posted December 29, 2011 Избистряне на виното. Не винаги при спонтанното си избистряне вината получават добра бистрота. Макар и рядко, се налага бистрене. За тази цел могат да се използват желатин, яйчен белтък, бентонит, или изсушена кръв. Малките количества плодови вина затрудняват бистренето, защото се борави с минимални количества бистрители, за отмерването на които са необходими лабораторни везни, с каквито домакинствата не разполагат. Желатин. Получава се от животински кости и хрущял. В търговията се среща под формата на листа и гранули. За бистрене се използва само чист желатин за хранителни цели, без вкус и мирис. В студена вода желатинът не се разтваря, а само набъбва. Разтваря се в топла вода с температура около 50 °С. Дозите за бистрене се определят лабораторно, но ориентировъчно е между 3 и 10 грама на 100 литра вино. Кръв. Изсушената кръв също се използва за избистряне на вино, но затова само съм чувал, че е възможно, без да съм го виждал. Преди години кръвта от кланиците се събираше, за да влезе в производството. Яйчен белтък. Също се използва за избистряне на виното. В резултат на голямото производство на вино във френския град Бордо, се наложило да измислят специални сладки, които се правят само от жълтъци, без белтък. Кръстили ги "канеле". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Креми (късметче) Posted January 1, 2012 Report Share Posted January 1, 2012 Интересна информация. Предложение - няколкото сходни теми да се обединят със заглавие: "Растителни храни с добавки и подобрители от животински произход" или нещо подобно Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Posted January 1, 2012 Report Share Posted January 1, 2012 В интерес на истината най-ефикасно и лесно за употреба и най-популярно и използвано от хората е средството бентонит, което е минерал. Просто с това се занимавам (макар и не основно) и виждам какво търсят и ползват хората. Знам, че се предлага и желатин, разфасован в удобни малки опаковки именно за непрофесионални производители на вино, но аз (умишлено) не го предлагам и насочвам също към бентонит. А вторачването в наличието на животински продукти в храна или някъде другаде и превръщането му в идея-фикс не е здравословно според мен. На мен ми е жал и за дърветата, но предпочитам дървени мебели. Производството примерно на пластмасови такива уж спасява дърветата, но в действителност уврежда много повече дървета, и животни, и насекоми, и хора, и никак не е полезно за планетата като цяло. Ние сме на Земята, по принцип сме свързани и с останалите царства на планетата и няма как да не си взаимодействаме с тях. Нека това да става по най-разумния начин, възможен за хората към сегашното им ниво на развитие и съществуване, а не според някакви емоционални причини, пристрастия, предубеждения ... smehy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Признавам, че само теоретично съм чел за бистрене на вино с изсушена кръв, но пък за сметка на това съм виждал бистрене на вино с яйчен белтък в промишлени количества - из разни изби винопреработвателни. Цялата ни култура има нужда от ревизия. Но не бойте се, ревизьорите летят насам! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.