Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Величието


Guest Христо
 Share

Recommended Posts

Guest Христо

Какво е за вас величието ? Как се постига ? Има ли истинско и фалшиво величие - разграничение ? Следствие ли е, цел ли е, трябва ли да бъде цел, в какво се изразява ? Кой е велик, нужно ли е величието ?

Link to comment
Share on other sites

Ще започна с това, че според мен величието не може да бъде постигнато със случайни действия, колкото и велики да ни изглеждат тези действия. Истинското величие не може да бъде епизодично, породено от определена ситуация. Ситуацията спомага са проявата му, но култивирането на изграждащите величието качества става във всеки един момент, без значение дали ще го оценим като важен или несъществен. Величието е нещо постоянно присъстващо, въпреки че не винаги бива изявявано поради липсата на необходимост.

Link to comment
Share on other sites

Guest Христо

Може ли да има лош и велик човек ? Или може би зависи от това какво се влага в понятието "велик". Ако сал Бог е воистински Велик, значи колкото по - богоподобен е човек, толкова по - велик е.

Link to comment
Share on other sites

Аз не бих определил един лош човек като велик, въпреки че ще му призная наличието на някои съответстващи на величието качества. Други биха го признали за велик, въпреки това, че злоупотребява със силата си. За мен това е недостатък, който е несъвместим с величието, за други не е.

Link to comment
Share on other sites

Guest Христо

Сега чета една книга, в която пише, че не може да си истински велик, ако не постъпваш величаво - под величаво се визират духовните ценности, проповядвани и от Исус.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest Христо

Сещам се за библейски текст, в който се казваше, че който не знам си какво (майче който изпълнява божията воля), та който еди какво си "най - голям ще се нарече в Царството Божие", демек най - велик, а който не изпълнява божията воля (или каквото там беше) - най - малък ще е в Царството. Какво точно се има предвид ? Големи, малки ? В смисъл, че най - праведните и богоугодни ще са нещо като шефове ли ? Как така ще се нарекат ?

Намерих точните думи :

"И така: който наруши една от най-малките тези заповеди и научи така човеците, най-малък ще се нарече в царството Небесно, а който стори и научи, той ще велик да се нарече в царството Небесно." (Матей 5:19)
Link to comment
Share on other sites

Класическа книга е тази, която на всеки му се иска да я е прочел, но никой не е.

Величието е нещо, което всеки иска да притежава, но никой не се осмелява да заслужи.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...