Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Критикуваш нещо у друг, получаваш го свое ...


B__

Recommended Posts

Vorfax пак не си доволен нещо май, пропусна да кажеш колко лош събеседник съм, верно не съм просяк и изключително трудно понасям критика/ако може тези нон стопни обиди/ да се нарекат така

.Но може би трябва да ми заговориш като на малко дете, за да те разбера, защото уви съм далеч от гениалността и тези велики слова, които са в твоята глава, заслужават единствено синтетичния гениален подход на изказ, какъвто имаш само ти Vorfax, великият мъдрец, който не знае що е критика, защото обитава друг параграф на вселената недостъпен за простите хорa, с които ти по принцип говориш просто, както те си заслужават.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

...

Диана, дадох ти пример със свастиката. Него пак подмина.

За критиката дадох безброй дефиниции и описания и в тях не успя да ми посочиш нещо, което е негативно. Как тогава критиката е нещо лошо? Не мога да преценя нарочно или не подминаваш доста от изписаното, като го оставяш без коментар. От една страна не го отричаш, а от друга не го отчиташ в последвалите си изказвания.

Ще ти кажа защо критиката е ценна за мен. Защото критиката е искреност. Изписах доста след това, но се сетих, че те уморявам с писане.

Какво за свастиката? Същото е като за критиката. Не съм го упоменала изрично в отговора си, защото и за нея щях да кажа същото, не знаех, че не се досещаш за това. Колко българи според теб имат негативни асоцииации, когато им покажеш свастика? Пък и европейци, пък и американци? Просто не знаят, че този символ е създаден тъкмо обратно. А ти, ако искаш да зарадваш някого, който свързва свастиката само с Хитлер и нацизма, дали ще успееш със свастика?

А може ли да има искреност без критика?

Линк към коментар
Share on other sites

Вашата визия за изкуството

Съвременното изкуство е концептуалното изкуство.Липсва ли концепция в една картина, обект или инсталация просто изглежда като от 80-те.А това е един особен преходен период за изкуството в България.

Т.е. не съвременно.Същото се отнася и за музиката, клиповете, рекламите, поезията, романите.

Тук водещата дума е концепция, като се замисля това важи дори и за една рекламна кампания.

За съжаление голяма част български художници все още рисуват без водеща концепция, правят така и изложби, с измислени в почивката за кафе имена и ако това е концепция, то аз съм трамвай.

Съжаляваш, че голяма част от българските художници все още рисуват без водеща концепция. Изтъкваш липсите, изтъкваш недостатъците в съвременното изкуство. По твоята логика, а и тази на отборът на смирените да изтъкнеш недостатъците, без да дадеш съвети, помощи, препоръки, се счита за вредно.
Линк към коментар
Share on other sites

Viva Caselli, няма какво повече да се дълбае в тази тема.И да пренасяш мои мнения откъслечно от други теми, които явно не дочиташ, не им отдаваш внимание в цялост.Ако забелязваш темата" Вашата визия за изкуството" Христо започва с въпроса: Какво не харесваме в изкуството такова каквото е в момента.

Ако бях започнала с хвалебствия просто нямаше да е по темата. Тоест тук темата по начало има критичен отенък.

И съответно аз изказвам мнението, че в момента на българското изкуство масово му липсва концепция, за да бъде съвременно, в съзвучие с изкуството на останалата част на планетата., в по- цивилизованта си част.

Аз просто отбелязвам кратко и ясно факт, без да критикувам или обиждам. И сега ще ти дам обективно обяснение на този факт.Положението е такова, защото много от младите художници, които са модерни и желаят да експерементират са се концентрирали само в София, да не говорим колко са напуснали България, а именно по- способните и тези , които търсят някакво развитие, които търсят културната среда, където няма нужда да се обяснява кой е Джаксън Полък или Анди Уорхол или Йозеф Боис или което и да е световно име от историята на изкуството..Някъде където има културни традиции, много музеи, които са посещавани и имената са запомнени., където се ражда самата история, некапсолирана от нещастна ниша на времето.

И като цяло е застаряваща средата на художниците, особено в провинцията. За тях 80-те години са годините на тяхната младост и това, което правят е характерно за 80-те г. И то не в световен план 80-те , а само в българските 80-те, старомодните години преди прехода, с рецензия и без информация, това е известно на всички хора на изкуството .

Много от художниците рисуват старомодно защото няма среда, кръг от хора около тях, които да са възпитани достатъчно в културно отношение и да имат потребност от съвременно изкуство, което естетически да оценят и съответно да купят.Така , че художниците са принудени да рисуват на остарели теми, заради средата си, която страда от дезинформация и остарели естетически идеали.Това е един порочен път на безизходицата, от който излизане няма, освен ако не се започне да се преподава модерно и съвременно изкуство в училищата и часът по изобразително изкуство да не е свободен час за ядене на банички.

Просто ниската култура е спирачка за развитието на изкуството, което се прави от цвета на нацията.

Ето това е обективно ситуацията.Никой няма вина за това, просто безпросветността върви ръка за ръка с безпаричието и ниските страсти и докато не се намерят радетели на духовното и културно градивното ще е така.

Линк към коментар
Share on other sites

За тези убеждения, които не са изградени от логиката, никакви аргументи не могат да ги оборят.

Inatari отправи явна критика към българската действителност и е редно да го признае. Никакви нюанси няма, това са глобални обобщения за цяла държава и за цяло изкуство - явно изразена критика от която десетки хиляди могат да се обидят и да им се смачка самочувствието - онова, което досега беше изтъквано като недостатък на явната позиция, при това негативна.

Линк към коментар
Share on other sites

Viva Caselli, няма какво повече да се дълбае в тази тема.

Не се дълбае, прави се опит да ти се помогне - да преодолееш заблудите си. След като понаучи преди две страници какво е критика, сега остава и да разбереш, че я практикуваш, без очевидно да си подозирала.

Аз просто отбелязвам кратко и ясно факт, без да критикувам или обиждам.

А аз просто пиша тук, но без да отговарям на това.

Никой няма вина за това, просто безпросветността върви ръка за ръка с безпаричието и ниските страсти и докато не се намерят радетели на духовното и културно градивното ще е така.

Вина винаги има, даже си я посочила - тя е у онези, които не са осигурили условия да намерят радетели на духовното и културното и у онези, които са допуснали условията да определят живота им. Относно второто, забелязвам, че споделяш схващането, че в България има безпаричие. Както наскоро изтъкнах, България е на 38 място в света по жизнен стандарт и ако тя е бедна, то бедна е сравнено с най-богатата част от света, която чаровно наричам цивилизованата част от света, предимно поради културните различия, не финансовите. Над 1 милиард на планетата живеят с по-малко от долар на ден. Това, което в България наричаме праг на бедността са условия на живот на дузина като нас в бананова република. Искам да сравниш броя умрели от глад в България с тези в Намибия и ако цифрите не те изненадат, ще призная, че българите не са на ниво бедност, което недохранва мозъците им до ниво да проявяват творческа мисъл или да си купят бои, или книга.

Линк към коментар
Share on other sites

Vorfax виждам, че отново идваш бодър и готов за спор.Какво да ти кажа темата за банановите републики са ми скучни, аз написах това, което ме тревожи, това от което страда културата ни в някаква степен.Това ще потвърдят много колеги и то не само художници, опасявам,се , че това важи и за други сфери на изкуството. Виждам, че ти не си се трогнал много от тези проблеми на нашата родна българска действителност, т.е. ти не ги приемаш и за свои, което говори много за теб и твоите потребности.

Не разбирам какво точно искате да ме уверите и да ми помогнете с viva caselli, аз написах какво трябва да се направи , за да тръгнат нещата .Виждам , че вашата цел е друга , просто да се дразните с мен, да се драчите още.Но пък аз към това оставам незаинтересована.Няма да се роди някаква истина или нещо градивно да изкокне освен пак да се дразним и караме, това са плодовете на критиката.

Моето мнение по- горе е обективен коментар, за тревожни, наболели проблеми за нашата култура, а не злонамерена критика, каквато се опитваш да изкараш ти.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Защо пък вина?

Причина винаги има.

Линк към коментар
Share on other sites

Точно така Диана, аз ясно посочвам причините за ситуацията, като ясно заявявам, че вина няма никой за това положение.Просто е такава неприятна ситуация за състоянието на културата ни.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Vorfax малко изкривени ми се виждат твоите схващания за вината. Като може би това е резултат от вменени критически идеали от средата, в която си бил.

Не виждам какво удоволствие откриваш в спора?Обясни ми, защото за мен е неприятен, а дискусия е нещо съвсем различно, там всички участници участват като дискутират тема без да се обиждат, ако си готов да направиш тази голяма крачка, нямам нищо против , хаххаах.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Виждам, че ти не си се трогнал много от тези проблеми на нашата родна българска действителност, т.е. ти не ги приемаш и за свои, което говори много за теб и твоите потребности.

Абе стига ни занимава с твоите глупости в тази тема! Имам няколко години хранене само с хляб, свирил съм и съм композирал на пиано, рисувал съм, писал съм, ти ли ще ми кажеш какво ме трогва или какво не и какви оправдания да прилагам за моя или друг мързел или безидейност? Смъртта не е миг, и някой хора са мъртви много преди да отидат в гробищата, а други даже не са се раждали. Човек трябва да се научи да носи отговорност за това което е и да търси вината винаги първо в себе си, не с надеждата, че ще я открие, а с надеждата, че е останала човечност в него. Не признавам никакви твои приятели за авторитети, съдейки по твоите изказвания. Спри да се криеш зад тях и имай доблестта да приложиш своя аргументация в думите, които пишеш. Ако ли не, признай си, че Егото ти те принуждава да влизаш в безсмислен спам и си реши, кое е най-добре за теб самата.

Линк към коментар
Share on other sites

Vorfax ти ме занимаваш с глупостите си нон стоп.Отново разкриваш грубиянската си природа, а това само отблъсква, как да ти го обясня по- ясно.Защо се включваш в разговор между мен и viva caselli?

Линк към коментар
Share on other sites

Не разбирам какво точно искате да ме уверите и да ми помогнете с viva caselli, аз написах какво трябва да се направи , за да тръгнат нещата .Виждам , че вашата цел е друга , просто да се дразните с мен, да се драчите още.Но пък аз към това оставам незаинтересована.Няма да се роди някаква истина или нещо градивно да изкокне освен пак да се дразним и караме, това са плодовете на критиката.

Опитвам се да бъда възможно най - внимателен с теб виждайки, че си тънкообидчива. Не искам да те дразня, не нарушавам по никакъв начин личния ти комфорт. Исках да ти покажа, че смяташ критиката за нередна, за жалка и неуместна, но често самата ти си служиш с нея. За мен е важно, ако човек ще брани нещо, то да е буден и съвестен. Да анализира себе си, да вижда в себе си грешките...Често посочвани от други. Да коригира поведението, мислите си, за да достигне до някаква яснота, за да може да защитава онова, в което вярва. На мен картинката от страни ми изглежда абсурдна. Ти спориш и се опитваш да убедиш останалите, че критиката е вредна, а ако погледнеш внимателно своите постове ще забележиш, че поне в половината от тях място намират критични слова. Защо да те дразня? Ти самата се дразниш, защото усещаш безпомощността си, а тази безмощност идва от там, че ти не искаш да признаваш пред себе си. Дала си пример с цигарите. Ако си разумен човек ще признаеш и ще оцениш загрижеността на майка си. В случая не е важно дали ще ги спреш, а да осъзнаеш, че има право отсрещната страна ( майка ти ). Това, че се опитваш да ходиш на инат не е вследствие, че критиката нанася вреда, а в това, че ти самата търсиш основание да продължиш вредния си навик. Започваш да вменяваш на себе си, че някой иска да се меси в живота ти. Бъди откровена към себе си, за да живееш пълноценно. Това е съветът, който ти давам, както ти посочи, че проблемът при мен е, че не осъзнавам разликата между научен текст и критика. Подчертавам, съвсем добронамерен съм към теб и давам мъжката си дума, че не нямам за цел да те обидя, още по - малко злепоставя. Бъди сигурна в това!
Линк към коментар
Share on other sites

Viva Caselli, радвам се, че искаш да говорим спокойно и с уважение.

Аз просто не понасям грубостта и обидата, вярно е, че съм малко тънкообидна също така.

Не мога да кажа, че имам от най- лесните характери.

По повод на примера, който дадох с цигарите и майка ми, както вече казах това е казус, с който се боря от доста години.

Разбира се, че осъзнавам че критиката на майка ми е повече от състоятелна, аз уважавам майка си и това е може би най- добрият ми приятел на света.

Обичам я с цялото си сърце, приела съм всички нейни недостатъци и я обичам безусловно, това мога да потвърдя с ръка на сърцето си.

Един човек, който безкрайно уважавам.

Но не случайно давам този пример, който разкрива моя слабост, мой недостатък или порок.Проблемът е, че тя ожесточено се нахвърля всеки път щом ме види да пуша цигара вкъщи, когато съм й на гости за повече време.

Дори когато съм се опитвала да ги спра тя отново ме критикува, като ми казва, Не го обявявай, ами го направи със съзнанието си.

Което е повече от ценен съвет, но аз цялата се сковавам и отново не вярвам, че ще се справя успешно и естествено всичко трае една две седмици.

Като през цялото време аз срещам нейната неугасваща критика, затова колко вреден ужасен навик е това, колко е вредно за кожата изобщо за цялото тяло.

Това което ми тежи е, че тя никога не ми е казала: Добре, Ина аз те подкрепям в тази борба със спирането на цигарите!

Достатъчно интелигентен човек съм, за да осъзнавам колко тя е права в критиката си към мен. Но аз съм сама в борбата си с цигарите.

Това е единственото, което ни разделя, за всичко останало аз получавам пълната й подкрепа .

Затова си мисля, че критиката не е най- добрият метод.Вменяването на вина и така нататък вместо простата подкрепа .

Аз не казвам, че самата аз не критикувам, мисля , че това е почти невъзможно.Особено в моята сфера, където всичко е толкова субективно и въпрос на гледна точка.

Според мен човек критикува именно, когато е безпомощен не вижда друг път.

Това е слабост, критиката.Далеч съм и от самомнението, че съм безкрайно мъдра, за да избягвам критиката напълно, още повече , че съм доста буден ум и това е почти невъзможно.Но в отношенията си с хората, в работата си като преподавател и в гимназията и сега в университета, виждам, че критиката просто вменява страх, вина и раздалечава хората , вместо да ги кара да израстват заедно.

Аз се включих в тази тема именно с такова изказване, че в преподавателския си подход аз избягвам, критиката, просто съветвам и давам идеи, повече от едно решения на учениците си, което им разширява кръгозора. Те виждат наготово няколко формули, мяколко принципа,които са някаква база за техни собствени решения и идеи.И затова успявам да запаля страшно много хора по интересите си, дори в професионален план се оказва плодотворна тази практика на съветване вместо критикуване.

Защото критиката ограничава, тя винаги е изградена на едни критерии, които отразяват само една гледна точка.Това е , стремя се да бъда максимално обективна и да създавам здравословна среда за хората, до които имам допир.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че Инатари е добре да благодари на ворфакс и вива касели:) тяхното предизивкателство я накара да бъде много по- активна форумно, да излезе от чужди сенки и да създава разнородни по вид теми. Що се отнася до криткиката в случая явно й е повлияла амбициращо и строго положително.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз колкото съм била активна форумно някои като теб просто не знаят, защото са от сравнително скоро и отдавна не съм в никакви сенки, Вятър, защото всички ме понават по име,била съм и с никнейм собственото ми име, но това знаят всички, които са от 3, 4 г във форума поне, проектирала съм форум изкуство и съм била негов модератор известно време, Това е за твое сведение, защото страдаш от дезинформация и много елементарно пак се гледа нещата.А пък на кого и защо да благодаря си е изцяло лично моя работа и просто някакви бъркачи нямат място на моята улица.Нека всеки да гледа себе си.

Това не се отнася за Viva Casellli.

Други хора имам предвид те като си прочетат ще си разберат.

Линк към коментар
Share on other sites

"дезинформация, елементарно, за мое сведение, страдаш, лично моя работа...." :)

и ред хвалби,

а "някой като мен" просто беше добронамерен или ти е трудно да го повярваш, това с доброто?

споко, нямам желание за повече

Редактирано от Вятър*
Линк към коментар
Share on other sites

Вие ме накарахте да сваля очилата и да ви чета без да мигам!!!

http://vz.iminent.com/vz/f118238f-61f3-4520-bf2e-f96ed9efa50a/6/sexy-nurse-joke.swf XD

Просто се сетих, че вчера попаднах на него. Аз па съм администратор на един форум и един сайт и съм бил модератор на три други форума и опита ми показва, че невинният спам като настоящето е много полезен, стига да е в малки дози ^^

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 9 months later...

Критиката е съюзник, ако критикуващият има искрено желание да помогне и знае как да го направи. Тя прилича на скалпел. С него може да се спаси живот, но може и да се отнеме.
 
Това се замислих, прочитайки написаното от Мадлен Алгафари. Благодаря на Елф за линка! :)

Но ми се струва, че темата отдавна е излязла от коловоза? :unsure:
 

Абе как да се научим да не критикуваме?!
 
Когато критукуваш нещо у друг, то това нещо се връща при тебе, става част от тебе, идва ти на главата....
 
Всяка критика е недоволство.
....

Линк към коментар
Share on other sites

как да се научим да не критикуваме - ами човек се учи да  НЕ  прави нещо само по един начин - като се научи да прави нещо друго на неговото място, т.е. с изместване.

Ако се научим да приемаме за нормална различността на другите и си запазим свободата да сме различни също. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...