Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Въпрос ?


Recommended Posts

Здравейте , незнам дали мястото на тази тема е тук но тъй като виждам ,че има специалисти, които могат да изкажат компетентното си мнение по този въпрос ,реших да пиша.Ще ви бъда изключително благодарна ако ми дадете някакви насоки!

Искам да попитам тъй като сега завърших бакалавърска степен и съм се насочила към психология ,(а съм завършила педагогика) възможно ли е да ми разясните разликата в професионалната реализация на магистратури като Клинична психология и Юридическа психология.И по точно коя от тези двете има по- голямо поле за изява в България а и не само?Ясна ми е (доколкото е възможно)основната разлика между тези две магистратури но не мога да си обясня каква точно е професионалната реализация на човек завършил Юридическа психология.Освен работа към МВР изготвяне на съдебно-психологически експертизи и провеждане на психологически изследвания на извършителите на престъпления, каква друга реализация е възможна според вас? И каква работа извършват психолози в института по психология към МВР и психологическите лаборатории към органите на МВР ?

Интересувах се доста по тази тема но все пак исках да чуя мнението на хора , които практикуват.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Петнадесет години работих в една затворена система-армията.Другата такава е полицията.Никой няма да излезе и ви разкаже, какво точно се работи там и каква е професионалната реализация в системата.Това е класифицирана информация.Но едно се знае, работните места за психолози са определена бройка и тя отдавна е заета.За да се назначи нов човек , трябва някой или да се пенсионира или да напусне, а това става рядко.Същото е и да се работи като вещо лице.Съдилищата и следствието работят от години с даден психолог, защо да предпочетат вас пред него.Още повече, съдебно психологичните експертизи са много голяма рядкост.Съдът назначава обикновено съдебно -психиатрични експертизи, Това е така, защото почти винаги въпроса, който поставя съдът, е страда ли лицето от психично заболяване или не.А компетентен да отговори на този въпрос е психиатъра.По тези причини, мисля,че да се учи юридическа психология и да се разчита, след това да се работи в тази област, е доста смело.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз познавам психолози, които правят съдебни експертизи. Но в България са само няколко, а и не разчитат на това за препитанието си. Виж в Щатите или други развити държави положението е различно. Но тук е България :) .

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен клиничната психология е за предпочитане пред юридическата психология.

Може би, ако имахте завършено право, вместо педагогика, би имало малко по-голям смисъл от една втора магистратура по юридическа психология.

Малко информация за клиничната психология:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F

http://psiholog-bg.com/645

http://www.icp-bg.com/clipsy.php

http://www.phls.uni-sofia.bg/downloads/2009m/ps5.pdf

http://clinical-psychology.hit.bg/programa.htm

http://www.icp-bg.com/clipsy.php

Линк към коментар
Share on other sites

Искам да попитам тъй като сега завърших бакалавърска степен и съм се насочила към психология ,(а съм завършила педагогика) възможно ли е да ми разясните разликата в професионалната реализация на магистратури като Клинична психология и Юридическа психология.

Според мен по- удачно е да вържеш бакалавърската си степен по педагогика с нещо по близко до нея и магистратура по психология, която би ти била от полза в педагогиката, а не нещо коренно противоположно, като тези две магистратури, които назоваваш.

Дори и да има реализация в юридическата психология \ а както добре обясни д-р Първанов - такава няма\, шансовете ти на педагог с магистратура по юридическа психология са никакви пред завършили психолози, психотерапевти, психиатри, социални работници, които задължително имат и по едно тесте сертификати от всевъзможни спецализации и обучения в сферата на психологията. Това съвсем реалистично.

От друга страна клиничната психология не е магистратура, а специализация след магистратура \поне във Варна е така\, тя е 3 години, обучението е в медицинския университет , приемът е 1-2 бройки годишно. Ако те приемат се обвързваш да работиш в болница и сключваш договор с посочената ти клиника. Там задължително трябва да имаш завършено психологическо или медицинско образувание и да си магистър. Това от съвсем първа ръка ти го казвам, изисквания от таз годишния прием. Кандидатства се с изпит.

Според мен \ но само според мен :) \ много по - добре е да се насочиш, към магистратура по детска психология или приложна психология. Леки и съвместими с бакалавърската ти специалност магистратури.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...