Guest Емил от Льонеберя Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 Понеже се замислих за маргарина последните дни, чак прочетох за дизеловия двигател на френската фирма Отто и демонстрацията на Световното Изложение в Париж през 1900 година... че може да работи съвсем нормално с гориво фъстъчено масло /по него време Франция има доста колонии в Африка, които имат много фъстъци, но транспортирането на нефтени продукти е било трудоемко и несигурно и скъпо и прочие/. И преди няколко дни си говорихме с една позната как си била замразила малко зеленчуци - трупала в камерата лека по лека, за да хапва през зимата. И се зачудих - каква е файдата от подобна манипулация? Вашете мнение какво е? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вятър* Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 разбира се 1) сантиментална- баба прави така и намирам традицията за уютна; магерството на червената печена чушка и лютеница си е супер; 2) все още някои зеленчуци не се намират зимно време в магазините, а и да са достъпни вкусовите им качества са неприемливи; Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 Като имах хладилник - да. Кивито, ягодите и лютеницата са вкусни така. Като замръзне някакъв продукт и водата в клетките му става на игли. Да не би това да унищожава витамините? Знам, че замръзеното месо става по-крехко, тъкмо защото тези иглички го разкъсват. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 * - замразеното Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 Ами да. Промяната на структурата на водата разрушава всичко що е полезна молекула с органична природа. На минералните соли нищо не им става. С други думи - бихме могли да кажем, че хранителната им стойност пада на замразените зеленчуци. Остават влакнините, които стимулират перисталтиката на червата, за да функционират както трябва. Едно време консумирах доста замразени зеленчуци, да ме пита човек защо. Предполагам, че ако се храним със сезонна храна, няма да сгрешим. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 За всякакви продукти ли пада калоричността след замръзяване? А витамините? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 Не, не калоричността. Имах предвид хранителната стойност - което означава - витамини, баластни вещества, микро-, макроелементи, калоричност и други /с други думи калоричност не е еквивалентно понятие с хранителна стойност/. Микроелементите са свързани в органични съединения, което моментално ще означава, че е възможно тяхната резорбция от лигавицата на червата да е намалена. Да, точно витамините "заминават". Илен 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 Аха. А калоричността мърда ли? Има ли в проценти? А печенето същия ефект ли има? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Posted June 23, 2012 Report Share Posted June 23, 2012 ПФффф... Ще разгледам и ще ти кажа дали има данни. Лично за мен ... и да има данни, те биха били "спорни". ... Знаете ли, например, че ... фирмите производителки на захарни изделия финансират изследването на диабета? /нарочно не казвам, че финансират борбата с диабета, защото самото му изследване още не значи "борба", а и ако има борба, не е ясно борбата за какво е - за диабета - да остане солидно заболяване, от което да точим дивиденти, или за болните - да оздравеят/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Диана Илиева Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Мда, замразеното не го долюбвам много. Преди години се интересувах, бях се запознала с най-различни изследвания и обяснения, аз самата правих някои експерименти, но сега не мога да цитирам проценти и т.н., както иска vorfax. До какво стигнах тогава? Най-добре пресни продукти, колкото по-пресни, толкова по-добре. Енергийното излъчване (аура или както искате я наричайте) на престоялата храна спада, това, за който не го вижда/усеща, се доказва по много начини, включително електромагнитни, с кирлианова фотография и др. Малко отклонение - включително приготвената храна, по някаква технология на обработка, примерно хляб, дори и да не е все още видимо развален, има по-малка енергия след време. Ако не са пресни, то тогава нека са изсушени и то най-добре по естествен начин. Чак след това се нарежда замразяването и консервирането (примерно компоти). Замразявам много малко неща, които не ги обичам в сух вид - примерно пресен грах. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 За компотите знам, че са 90 и курус процента мъртва маса, или май баластна му викат. В смисъл, че няма ни калорична, ни витаминозна стойност. За прясното са ми давали друг пример. Когато отхапеш една ябълка, след минута-две отхапаното почернява. Обясняваха ми, че в тази област витамините са пукясали. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вятър* Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 а какво ще кажете за храната на космонавтите? имах "късмета" да пробвам разработки на БАН по темата ( имаха само нужда от наводняване) и уж запазвали веществените си качества, но без вкусовите, м? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 И аз съм чел, че българската храна за космонавти запазва почти всичко в хранителния диапазон. Не знаех, че вкусовете се губели. Всъщност сега погледнах, вкусовете се запазват: Третата държава, регистрирана в ООН, която е изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветския съюз е България. Начинът на консервиране на храната се нарича Лиофилизация (вакуумно сублимационно сушене). Това е най-съвършеният метод на консервиране, измислен досега. Тя позволява на практика напълно (до 95%) да се съхранят хранителните вещества, витамините, микроелементите, даже първоначалната форма, естественият аромат, вкус и цвят продължително време при температури от -50 до +50 градуса. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vorfax Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 За компотите погледнах. Съдържание на 100 г.: 0.1 - белтъчини 0.1 - мазнини 25 - въглехидрати 73 - вода 110 - KKal За сравнение ромът, уискито, джинът, водката са два пъти по-калорични. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Вятър* Posted June 24, 2012 Report Share Posted June 24, 2012 Не знаех, че вкусовете се губели. Всъщност сега погледнах, вкусовете се запазват: На статистика сигурно резултата е уникален, но на вкус.. пробвай и ще обменим опит а тарирането компот "верс" ром е в полза на Дългия Джон Силвър Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISTORIK Posted June 25, 2012 Report Share Posted June 25, 2012 А, ако зеленчуците и плодовете не са били замразени, а - сушени? Каква е разликата? Да оставим настрана, че по време на сушенето те стават доста прашни и трябва добре да се измият, преди консумация. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Емил от Льонеберя Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Разликата между рома и компота е не само калориите в полза на рома... но и ромът не съдържа градивни елементи - само алкохол, вода и малко захар. Затова от високоалкохолни напитки се отслабва /е, не става с тяхното гледане, а с доста здрава консумация/. Алкохолиците на твърд алкохол са всичките слаби, изсушени. Докато пристрастените към нискоградусов алкохол са все "пумпалчета" /във виното освен истина има и много градивен материал/. ... Много обичам сушени домати, които мога да консумирам самостоятелно, с хляб или в салата от ... каквото има под ръка... Само не ги изкарвайте, че не са полезни!!! хаха Ако са сушени на слънце, просто няма да са пресни. Дали ще имат витамини някакви в големи количества останали - надали. vorfax 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Бих искал да внеса малко спокойствие по темата със замразените зеленчуци - редица авторитетни институции, основавайки се на множество данни и експерименти съобщават, че замразените зеленчуци са полезни ако не повече, то поне толкова, колкото и прясно набраните. Няколко популярни източника по темата на английски: http://www.healthcastle.com/veggies_fresh_frozen.shtml http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/1426217/Frozen-vegetables-often-healthier-than-fresh.html http://www.northjersey.com/news/frozen-foods-often-healthier-than-fresh-nutritionists-say-1.175174?page=all Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
granorana Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Аз лично хапвам и то много често Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mvm Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Много рядко купувам замразени зеленчуци, и то само миксовете През всеки сезон си има подходящи пресни зеленчуци, та не виждам смисъл да купувам постоянно и замразени. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Кермит Posted June 11, 2014 Report Share Posted June 11, 2014 В някои случаи е по-лесно със замразени зеленчуци. Например - грах. Лично аз предпочитам замразен. Сухия е времеемък, този в бурканите е... в буркани. Китайските миксове, които са чудесна добавка към ориз, с което се намалява значително гликемичният му индекс и брюкселското зеле са другите, които много по-достъпно, а и вкусно, влизат в менюто. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
palashoni Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Често ми се случва да използва замразен зеленчуков микс ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
АлександърТ.А. Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 Бих искал да внеса малко спокойствие по темата със замразените зеленчуци - редица авторитетни институции, основавайки се на множество данни и експерименти съобщават, че замразените зеленчуци са полезни ако не повече, то поне толкова, колкото и прясно набраните. Няколко популярни източника по темата на английски: http://www.healthcastle.com/veggies_fresh_frozen.shtml http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/austria/1426217/Frozen-vegetables-often-healthier-than-fresh.html http://www.northjersey.com/news/frozen-foods-often-healthier-than-fresh-nutritionists-say-1.175174?page=all Басирам се че са по полезни , щото имат повече приложения Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.