Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лягането преди полунощ


Guest Христо

Recommended Posts

Guest Христо

Наскоро си чатих с една жена, която ми каза, че било важно човек да си ляга преди полунощ, а сутрин да става преди...не съм сигурен колко, ама май преди 7. Относно вечерта : докато спим се извършвала някаква духовна работа с духовните учители или нещо такова...не знам си къде се извършвала. Обаче ако се легне след 00:00 часа, работата се проваля и нощта е изгубена нощ за духовното ни развитие. Жената го била чела това в беседите на Учителя. Не си пазя съобщението, което ми беше пратила. Има ли такова нещо...лягане преди 00:00 часа, за да е възможна някаква духовна работа ? Вие...що нарушавате този завет на Учителя.:D

Линк към коментар
Share on other sites

На мен баща ми все ми повтаря, че от 10 до 12 става някакъв приток на космическа енергия/така го нарече той, не каза духовни учители/, но той явно има същата теория.Това откритие направил след като се върна от Франция.

Линк към коментар
Share on other sites

Търсенето на магия във физиологични процеси е по-подходящо за Средновековието. Отиваш на гости в САЩ и си готов - лягаш си след полунощ, а вън още свети Слънцето, ставаш след обед, а там петлите още не са се разкукуригали. Биологичния часовник на живите организми е нагоден върху дължината на деня. Очевидно с електричеството в това отношение сме независими. Хормона на съня - мелатонин и хормона на събуждането - кортизол, се произвеждат съответно на тъмно и светло. Хормона на съня се произвежда само на тъмно, така че може да ни се доспи далеч след като тялото ни се изтощи на изкуствено осветление.

Чел съм за хора работещи само нощна смяна, които спят през деня. След няколко години, дори като сменят работата, не могат да привикнат да спят нощем. Въпрос на навик.

Линк към коментар
Share on other sites

Наскоро си чатих с една жена, която ми каза, че било важно човек да си ляга преди полунощ...

За жените е важно, защото иначе се сбръчкват и кожата им не е гладка. В общи линии имаме следното. Факт е, че здравият сън удължава живота. От друга страна проспиваш онова, което спящия по-малко живее. В крайна сметка прекараното будно време не е ясно в чия полза е. Помня времето когато спях три часа и когато преминах към девет, деня... стана два пъти по-кратък. Просто дните се изнизваха със светкавична скорост. Не знам кое е по-хубаво, да си на 20 години и да си живял като за 30 или да си на 30, а да си живял като на 20.

Аз обаче исках да пиша за друго. Четох в една руска биология, че за отделните биологични видове живота се измерва в брой пъти, които бие сърцето. Даже бяха писани конкретни цифри за слона и за мишката. За хора пък съм срещал изчислен брой вдишвания за един живот. Ако някой по-малко фрустриран от дневната си работа му е любопитно да потърси, непременно да сподели XD

Линк към коментар
Share on other sites

Хахах, писал съм го ^^

Пъргавите и бързи видове живеят по-малко от мързеливците - това е факт.

Слоновете живеят 70-80 години (а някой достигат и до 100). За сравнение домашната мишка живее само 1-2 години.

Друго, много по-любопитно за мен е, че за всеки вид е отреден приблизителен брой удара на сърцето за целият живот. Когато те се изчерпат - смърт.

Сърцето на кита бие само девет пъти в минута и може да доживее над 200 години (най-дълго в животинското царство)! За сравнение - човешкото сърце бие средно около 80 пъти в минута.

Световният рекорд при бозайниците е притежание на етруската земеровка:

Suncus_etruscus.jpg

Огромното количество храна, която тя поема ден и нощ, изисква голяма жизненост. По тази причина нейното сърце пулсира 1300 пъти в минута! Това е 20 пъти по-бързо от човешкото сърце и петдесет пъти от сърцето на слона. Наистина забележително! Поради тази причина и продължителността на живота не е голяма - около 15 месеца.

Линк към коментар
Share on other sites

Сърцето на възрастен човек бие 2 500 000 пъти през целия живот.

За земеровката излизат максимум 15х30х24х60х1300=842 400 000 пъти.

За кита излизат 200х365х24х60х9=946 080 000 пъти.

За колибрито излиза 4х365х24х60х600=1 261 440 000 пъти (Сърцето на колибрито бие денем 615 пъти (стига до 1000) и живее средно 4 години (най-много 10).)

За слона излизат 75х365х24х60х27=1 064 340 000 пъти. (Слоновете живеят средно 75 години (максимум 100).)

Земеровката е интересен бозайник. До 1973 г . е считан за най-малкия бозайник, но след това е открит и по-малък прилеп. Етруската земеровка или както я наричат още белозъбката джудже понастоящем носи научното име Сункус етрускус (Suncus etruscus). Нейното телце достига едва 3,5 - 4,5 сm дължина, с масата най-много 1,2 - 1,7 g. - доста под границата, която са смятали за възможна въз основа на своите изчисления някои зоолози. За едно денонощие малкият хищник изяжда обикновено два пъти повече храна, отколкото тежи самият той. Това животинче почти не спи, тъй като през цялото денонощие е принудено да лови и яде животни. Ако малкият бозайник гладува повече от 3-4 часа, той умира от гладна смърт. Принуден е да напада по-големи животни от себе си - паяци и дори гущери.

Редактирано от vorfax
Линк към коментар
Share on other sites

Намерих сланьонъка. Получи се това - https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuMLalKGlDCWdE9xZWZBRGkzeEVIVmUxYkJ5R29IbHc . Разбира се говорим със средни стойности, но поне закономерностите и много близките стойности в диапазона живот-удара за живот са интересни. Поне за мен де ^^

Линк към коментар
Share on other sites

Не вярвам китът да живее 200 години, братлета! Както е по тази таблица.

Линк към коментар
Share on other sites

Толкоз му е рекорда. Сега ще редактирам до средна стойност.

Продължителността на живота при китообразните е до 50 години, а при по-малките видове до 30. Учените са установили, че някои видове китове могат да живеят над 200 години, което ги определя за животните с най-дълга продължителност на живота.

Уикипедия

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Аз като малко котенце се бях присъединл към екипа на д-р Дарвин до Галапагоските острови. Той тогава пишеше едни писма на един свой приятел... а аз си работех научната работа с корабните мишки... детски експерименти, пилешка работа...

И тогава, той взе една костенурка с нас, аз го кръстих "Малчо", че беше към колкото три дузини яки котарака - и си живя с мен и духа на Дарвин до 1986 година, ако не ме лъже паметта... колко прави това? Към има-няма 150-160 години?

Линк към коментар
Share on other sites

Добре де, но и Уикипедия не е от най- надеждните източници.На нас са ни забранили да я използваме, за да не ни се смеят след това.Въпреки, че е толкова достъпна има и доста читави статии там по теория на изкуството. Има и сериозни изкуствоведи, които публикуват там за по- голяма достъпност и публичност. Но като цяло не й вярвам много.Anyway успех с ударите на сърцето, защото когато човек се заслуша в тях може и някъде другаде да попадне, това го казвам под секрет за изявените еззотерици, които споделят тайното знание.

Апък и малко опростено ми се вижда в езотеричен сайт да се гледа на нещата само от биологична гледна точка. Иначе занимателни интересни данни .

Линк към коментар
Share on other sites

Уикипедия е несериозно да се ползва в научни среди. Моето е любителски интерес, а и баш за рекордьора по продължителност на живот сред животинското царство едва ли информацията би стояла погрешна.

.[21] Aspartic acid racemization in the whale eye, combined with a harpoon fragment, indicated an age of 211 years for another male, which, if true would make bowheads the longest-lived extant mammal species.[22][23] The accuracy of this technique has been questioned because racemization did not correlate well with other dating methods.[24]

Линк към коментар
Share on other sites

So the length of a lifetime... 1 billion heartbeats. Not a human life alone, apparently the lifespan of all amphibians, birds, fish, mammals and reptiles can be counted in number of heartbeats, and that number is about 1 billion.

...

The Kleiber Ratio determines that for every creature, the amount of energy burned per unit of weight is proportional to that animals mass raised to the three-quarters power. Symbolically: if q0 is the animal's metabolic rate, and M the animal's mass, then Kleiber's law states that q0 ~ M3/4.

http://beholders.org/mind/scienceandfacts/124-1billionheartbeats.html

Линк към коментар
Share on other sites

Изследванията показват, че при бозайниците общият брой сърдечни удари по време на живота е удивително постоянна величина, въпреки различната продължителност на живота им. Когато броят на сърдечните удари е в зависимост от телесното тегло, разликата в продължителността на живота може да бъде голяма, достигаща дори до половин милион пъти от хамстера до кита. Тези данни притежават своята значимост, доколкото, от еволюционна гледна точка, те представят зависимост между продължителността на живота и наличната

енергия, която може да бъде обобщена накратко така: “по-малки енергийни нужди, по-продължителен живот”. Съпоставката между хомеотермните и хиберниращите животни предоставя още интересни факти. При хомеотермните животни понижението на телесната температура се предотвратява чрез засилване на метаболитната активност, свързано с повишение на сърдечната честота. При хиберниращите животни понижението на метаболитната активност се дължи на понижение на телесната температура и сърдечната честота.

Средната сърдечна честота, която при нехиберниращи мармоти е 150 удара за минута, се понижава с 3 до 5 удара за минута по време на зимен сън.

Azbel предлага концепцията, че при по-малките животни сърдечната честота е по-висока и продължителността на живота е по-кратка, като в

сравнение с по-големите животни разликата в сърдечната честота може да достигне 35 пъти, а разликата в продължителността на живота - 20 пъти.

Той допуска, че продължителността на живота е предопределена от активността на енергийния обмен в живите клетки и че обратната зависимост между продължителността на живота и сърдечната честота е проява на феномен, според който сърдечната честота е факторът, определящ метаболитната активност и енергийните нужди.

Въпреки че фактът за константния брой сърдечни удари в рамките на един живот е доказан само за бозайници, има множество причини да се смята, че тази закономерност е общовалидна за животинския свят. Така например сърцето на гигантската галапагоска костенурка, при сърдечна честота 6 удара в минута и продължителност на живота 177 години, ще произведе общо 5.6х108 удара за целия й живот. Подобна стойност е изчислена и при плъх - 6.3х108 сърдечни удара за живот с продължителност 5 години при сърдечна честота 240 удара за минута. Наистина, броят на сърдечните удари по време на живота е почти постоянен при различните бозайници, въпреки разликата в продължител-

ността на живота им, която може да достигне и 40 пъти.

http://www.google.bg...rePBCWEYel3jdRA

Леля да го отдели в отделна тема, ако счете за необходимо ^^

Редактирано от vorfax
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Безплатната енциклопедия си е благинка - има неща, които няма къде другаде да се намерят лесно и бързо...

Иначе по темата - циркадните ритми са изключително интересно явление...

На нас ни се губи все още тяхното пълно обясняване... примерно има разни изследователи, които описват наличието на циркадни ритми ... ин витро!?

И сега, понеже стана модерно да се говори за циркадни ритми, всички се втурнахме да ги търсим де сварим...

Беля на главата, с други думи.

Циркадни ритми при клеткъчна култура, айде, моля ви!!! Несериозно е!!!

Редактирано от Емил от Льонеберя
Линк към коментар
Share on other sites

Не познавам по-добър справочник от личния опит.

Винаги, когато си легна между 10-10:30 на другата сутрин ставам по изгрев и един час съм навън в гората, правя упражнения и после целия ден ми е светъл, спорен и красив. Откакто свикнах на този режим аз самата не мога да се начудя колко полезни работи мога да свърша за един ден и то до 10 ч. вечерта, при това спокойно, леко върви всичко, няма нерви, каквото и да се случи, за секунди схващаш кое му е доброто и как да го съхраниш и ползваш по предназначение. Ако и да усетя умора, то не е изтощение и неприятно усещане, а в нея има удолетворение.

А като се върна назад и се замисля - каквото да съм свършила по нощите, ефективността е била по-малка и после съм се усещала замаяна и съм си намирала грешки...

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Христо

Въпросната жена ми отговори във връзка с лягането преди 00:00 часа :

Може и да го пише в някои беседи това, но аз нямам спомен.
Няма спомен пък... ми го представи като думи на Учителя, сега излиза, че можело да не са, тю...:D
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Ми спала е - от сън спомени няма.

Има файда от ранното лягане - лягане в 8, 10 или 12 часа вечерта и ставане в ... а сега де?

Ставане в 3, 5 или 7 часа.

И като се премести на лятно време - 9, 11 часа лягане - и ставане в четните 4 или 6 часа.

Опитвал съм да го правя, ама сложна работа за мене ...

Иначе ако трябва да си зададем въпроса - А У. как е правил?

Лягал е в 12 часа и е ставал в 1 сутринта. Не е бил от най-поспаливите.

Линк към коментар
Share on other sites

За Аристотел Онасис съм гледал филм, че към края на живота си почти не спи. От работохолизъм ли, от алчност ли, не го знам, ама да мислиш само как да правиш пари не е нормално.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Христо

Ама учението на Учителя не са само неговите беседи.
Сега се оказва, че може и въпросното казано да не е останало черно на бяло (съдя така по останалата част от лс-то и). Спомена, че имало неща, които се предавали в окултната школа устно, но не били написани.

Казал го е. Точка.
Явно не помни къде точно го е казал или го е казал без да е записано някъде, но тя го знае по някакъв начин. Редактирано от Христо
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...