Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Не знам как да бъда щастлива.


Recommended Posts

 Здравейте! Съвсем случайно попаднах на този форум и ми се иска да споделя проблемите си тук. Всъщност аз съм просто едно петнадесетгодишно момиче и би трябвало да съм безгрижна и щастлива, но просто не се чувствам добре. Никога не съм била достатъчно уверена, мисля си, че не съм достатъчно добра и никога не успявам да се чувствам както трябва. Аз съм пълна и това много ме тревожи. Мисля, че това е главния проблем, както и факта, че съм много стеснителна и не ми се отдава особено да комуникирам с моите уперени съученици.

 Но най-вече ме притесняват килограмите ми. Не съм много пълна, но в този период момчетата много се интересуват как изглеждаме и аз дори си мисля, че се отвращават от тялото ми. Просто каквото и да облека се чувствам някак зле. Опитвам с диети, ям колкото мога по малко, правя упражнения, но всекидневното контене на останалите момичета и повтарянето, че са дебели още повече ме депресира.

 А всичко това се отразява на нервите ми. Не мисля, че е нормално на тази възраст да се чувствам толкова потисната. Нервите ми вредят на външния ми вид - косата, кожата, всичко, но и на здравето ми, което не ми харесва.

 Знам, че имам правописни грешки, за което се извинявам, а и съм доста неточна в това което казвам, но се нуждая от съвет и наистина се надявам да намеря подкрепа. Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

 Не би следвало да се водиш по другите си съученички, които се контят

Нека го правят, на тебе какво ти пука

Момчетата въобще нека не те притесняват, ще дойде време, ще срещнеш момчето, което ще те оцени не по външния ти вид, още си много малка, да се притесняваш за това

Бъди по-уверена в себе си, и по-горда, не ставай роб на другите и не страдай заради някакви въображаеми твои мисли

И ще видиш, че ще започнат сами да те забелязват и да искат да имат контакти с тебе , и момчетата и момичетата

Редактирано от д-р Тодор Първанов
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Рени, ти, аз, ние се намираме в света на рекламите и илюзията.

Какво значи "пълна", а какво значи "слаба"?  Всичко е относително :)

Да, някой диктува някаква мода от време на време, но това съвсем не означава, че това което е модерно е красиво или правилно, или окончателно.  Човек или се чувства добре в кожата си или не се чувства добре в нея. Когато не се чувства добре, търси външен признак на който да припише своята неувереност, самокритичност, страх от другите и от себе си.

Някой казва, че не се харесва защото е пълен, друг, защото е слаб, трети - косата му не е хубава или пък има голям нос. Но нищо от това не е причината. Причината е в това, че ти липсва смелост да обичаш себе си. Моментът, в който се заобичаш такава каквато си, излъчването ти ще се промени. Предпочитана компания са не "красивите", а усмихнатите, приветливите, забавните хора. Те излъчват щастие имат интереси, с които привличат съмишленици, имат цел за която се борят.

Помисли  каква е твоята цел, за какво се бориш, за какво мечтаеш, какъв е мотива заради който ставаш сутрин?

Отговора на този въпрос, кара ли те да се усмихнеш?

Ако отговорът е ДА , фокусирай се повече над целите си.

Ако отговорът е НЕ, време е да пренаредиш приоритетите, целите, желанията.

Ако се затрудняваш, сподели тук, може да бъдем от полза :)

Линк към коментар
Share on other sites

Мила моя, не отнемай радостта от годините си! Всяко едно момиче на твоята възраст не е уверено в себе си - някои просто го компенсират чрез демонстрация на увереност. Не е сега моментът да се вълнуваш от килограмите си, защото ако се програмираш да се мислиш за пълна и се опитваш да отслабваш - организмът ти ще започне напротив - да трупа повече. Това как се чувстваме не се определя от това как изглеждаме - ако си 50 кг и качиш 5, на 55 ще се чувстваш пълна, а ако си 70 и свалиш 5, на 65 ще се чувстваш слаба... Всичко е просто сравнение между две състояния. Има по TLC едно предаване, за хора, които отслабват от 150 кг и нагоре... Гледай го някой път. Радвай се на живота си, радвай се на тялото си, радвай се на това, че всичко е пред теб. ти се чувстваш пълна, защото си излязла от детската възраст и тялото ти се променя. След 10 години, когато погледнеш настоящите си снимки, ти ще откриеш колко красива си била сега... в каква заблуда си била сега...

 

Моят съвет е - не прави диети, не гладувай, приеми тялото си такова, каквото то е. И спортувай не за отслабване, а за тонус. Храни се с удоволствие и с отговорност какво полезно даваш на организма си. Защото той сега се строи. И ще ти служи дълги години напред.

 

А колкото до момчетата, че и момичетата - истината е, че когато не ти пука за някого, ти го оценяваш по външния вид, когато ти пука - това отпада... Ставала съм свидетел на многослучаи, когато красиво момиче не бива предпочетено за сметка на друго... ти ще се изненадаш. Аз съм убедена, че ти си хубава, просто искам да ти кажа - не са килограмите, не са гримовете, не са токовете нещо, което ще привлече. Хората се скачат на друга основа. И единственото предимство на тези, които се мислят за слаби и красиви е, че са по-освободени, не се притесняват как изглеждат в очите на околните и си позволяват да бъдат повече себе си - а увереността и липсата на задръжки привлича. Но това е нещо, което можеш да получиш тук и сега само с едно щрак на пръстите. Или с малко лак, нов шал, пръстен за късмет и вяра, че това, което е най-ценно в теб никой не може да ти го отмене и то винаги ще те прави красива.

Не минавай по трудния път към щастието твърде дълго. Сега си на едни години, на които няма да бъдеш никога повече. Ако просто изметеш клишетата и шаблоните от главата си, ще видиш колко хубав може да бъде светът тук и сега, а не някога, когато евентуално ти би била не знам каква си... Тук и сега е животът ти. И това е както страшно, така и много хубаво. Просто живей... : )))

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...