Jump to content
Порталът към съзнателен живот

страх от изяви


mis_art

Recommended Posts

Здравейте , надявам се в този форум да намеря хора с подобен проблем както и специалисти , които могат да ми помогнат.От доста време съм с този проблем той буквално ми спира развитието ......

От тинейджърска възраст до сега имам силно притеснение , когато трябва да се представя било то на устен изпит, или някакъв проект, представяне. При такива случаи, в които съм център на внимание треперя от страх и гласът ми изтънява  буквално се вцепенявам, най-лошото е че после виждам съжелителните погледи на хората. Поради тези причини аз започнах да избягвам всякакви изяви.През 2009 година изпаднах в ужасна депресия прекъснах висшето си образование и се лекувах година депресията с анти депресанти.Имах почти никакъв социален живот.Бях се решила през 2011 отново да уча кандидатсвах специалност изобразително  изкуство. Имам огромно желание да завърша това образование , но когато наближава изпит аз буквално седмици преди това съм мн тревожна.Понякога ги отлагам  не ходя.Когато не се налага да имам някакво представяне и правим само практически задачи се чувствам добре .Според мен а и професорите в университета  са мн доволни от моите художествени творби. Но не знам как ще издържа на напрежението от тези изпити , ще се наложи и да преподавам по училищата( хич не се виждм там ).Искам много  искам  да завърша и да стана самостоятелна и независима без да се страхувам толкова от чуждото мнение , но уви ....Не мога да преодолея този страх , той ми пречи за абсолютно всичко за работа, лични взаимоотношени, аз буквално нямам никакво самочувствие. Ще се радвам ако ме насочите към определено лечение , специалист било то в София или Велико Търново. Благодаря много за отделеното време и внимание.

Линк към коментар
Share on other sites

Лечението е ясно, необходима ти е психотерапевтична помощ, само с форумно присъствие може и да разбереш нещо за себе си и за проблема, но не знам дали ще успееш да му повлияеш. Има много теми на хора с подобен проблем, ако прочетеш вероятно ще видиш проблема си в доста постове и съответно идеи за неговото преодоляване.

Медикаментозното лечение на депресията е необходимо да се комбинира с терапия, ако си пропуснала това да се случва паралелно е трябвало при спиране на медикамента да се продължи с терапия.

Просто да се върнеш в социалната среда без да си работила над проблема с общуването и визията за света и разбирането му, само спирайки хапчетата е все едно да се върнеш не просто на изходна позиция , но и малко по - назад.

Така че , смело, поинтересувай се за терапевт и започни.  

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора ви наистина лечението ми беше само на антидепреанти, спрях ги отдавна но тревожността си е налице :( . Според вас какъв тип психотерапия е подходящ за моята социална фобия ....вече страшно мн ми омръзна от този проблем не искам пак да се отчая от себе си и да изпадна в отново в онова ужасно състояние , бях толкова се отчачла че не се хранех. Всеки съвет и насока ми е бил полезен от специалист. Като цяло и родетелите ми не ме разбират , не разбират моят страх. Майка ми ме притиска много и смята , че съм мързелива за нея е това, аз отдавна правя опити да съм самостоятелна напълно но този страх все ме оганичава от вазможностите ми за развитие.......

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...