Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Семена от чиа - защо и как да се храним с тях?


Recommended Posts

здраве.bg

Семената от чиа са се използвали и като храна и като лекарство още от древните маи, инки и ацтеки. Тази наричана днес суперхрана се е считала тогава за толкова полезна, че била по-ценна от златото.

Семената от чиа са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, фибри ипротеини. Освен че са богат източник на полезни хранителни вещества, тези семена помагат също за балансирането на кръвната захар и за понижаването на холестерола.

тук

 

Наскоро реших да опитам чиа. Отначало ми се строи безвкусна, а първият опит с желирането (срам) изхвърлих. После ми хрумна да сложа в прясно изцеден портокалов сок и се получи желирано кремче, което не отстъпва по вкус на традиционните желета. 

Определено имаше почистващ ефект :) 

 

Ще се радвам да споделите вашия опит и рецепти с тези безценни семенца.

Линк към коментар
Share on other sites

Чия-та може да се използва както за сладки, така и за солени ястия. Хубавото и е, че поема вкуса и аромата на основното ястие, а придава обем, плътност и, когато става въпрос за диета, определено допринася за бързо и трайно засищане.

 

Ако имате навик да си сгъстявате супите - най-доброто за тази цел е смпляна чия.

В нета има много рецепти, но в малко от тях уточняват, че семенцата трябва да се смелят - иначе като се накиснат изглеждат като секрет на плужек :3d_135:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, Георги! И аз забелязах последното, но реших, че в името на полезното, трябва да го понеса  :3d_148: . Сега е далеееч по-добре. Можеш ли да ни насочиш към рецепти, които ти самият си изпробвал и/или смяташ за добри и лесни за изпълнение?

Линк към коментар
Share on other sites

Слагам в салати,

смесвам с лютеница и кьопоолу.

Може в супи, но преди поднасяне, за да не се вари ( не съм чела такова нещо, просто на мен не ми се иска да я варя.)

Много сладка реакция на един член на семейството, като видя чиа в зелената салата : " Тези точицииии....." и ме гледа въпросително. Казвам: "От растителен произход са, не от животински." ( При положение, че съм много добре със зрението и от 8 г. вегетарианка, как им хрумват на хората разни неща... Точно на хората, с които се познавам, откакто се помня.)

:3d_146:

Така че, обяснявайте на близките си какво ядат.

Линк към коментар
Share on other sites

Приложението на чията е необятно, поради факта, че поема вкуса на основното, в което е добавена.

 

Аз най-често я използвам за приготовление на десерти - например, последния, който правих бе нещо такова: смлени бадеми, чия, кокосово брашно, ванилия, какао и стевия. Всичко това се смесва, само чията предвалителна е накисната, за да набъбне добре (иначе хруска, нищо, че е смляна :)). От сместа се правят топчета, които се овалват в кокосови стърготини.

 

Понеже този десерт трябваше да го изкусуря и откъм протеиново съдържание (за следобедна закуска) добавих и протеин на прах, който сам по себе си е ароматизиран и подсладен, но това не е задължителен компонент.

Пропорциите между продуктите, ако нямате някакви специални изисквания към съотношение на протени/въглехидрати/мазнини е на око и по вкус.

 

Иначе пада голямо мерене :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Още една изпробвана идея:

Прясно изстискан портокалов сок + чия (смляна или не) докато набъбне и стане като кисел. Добавят се на вкус сурови ядки (натрошени), райска ябълка, годжи бери или стафиди, киви също допринася за интересен вкус...канела и джинджифил или каквито вкусове ви допадат за десерт. Хубаво е портокаловият сок да бъде достатъчно, за да има за накисване и на ядките. Ако приготвите вечерта, сутринта или на обяд следващия ден ще имате готови закуска или десерт... 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Две-три супени лъжици чиа се добавят към  1 ч.ч. подсладено с фурми или друг безвреден натурален подсладител ядково мляко, разбърква се добре и по желание могат да се добавят малко орехови ядки, стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини или други любими продукти. Слага се в хладилник за два-три часа и се консумира охладено. Отгоре може да се украси с ягоди или малини.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...