Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Социални мрежи..


Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам странен "проблем". Преди прекарвах голяма част от времето си в социалните мрежи. В началото ми беше интересно, след това започнах да изпитвам едно странно чувство на напрегнатост и раздразнение всеки път щом влизах в профила си. Стигнах до заключението че си губя времето, освен това не се чувствах комфортно и изтрих профила си. Не бях влизал от отново за повече от година, до днес!

 

И отново се появи онова странно чувство - комбинация от потиснатост, раздразнение, депресия.. Давам си сметка, че това може би се дължи на фалша на който ставам свидетел. Лицемерни усмивки по лицата на хората, които така добре познавам и за които знам, че не се усмихват "в реалния живот" толкова често, колкото във мрежите. Демонстрацията на един нереален живот, както и цитирането на велики мисли, които в повечето случаи са поствани с цел "оплътняване" на дневната активност също някак си придават една излишна парадност.

Замислям се, че времето прекарано във мрежите ме отклонява от собствената ми действителност, дори ме "дърпа" назад в известен смисъл.

Има ли някой друг подобни наблюдения върху себе си или върху познати? Стана ми интересно, разрових се малко и установих, че световно известни психолози са доказали, че социялния живот онлайн предизвиква дори и депресия при голяма част от хората.. Как си го обяснявате?

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам те чудесно! Нищо не може да замени живото общуване. А нет мрежите буквално го отнемат. Просто при теб се е получило негативно обуславяне. Донякъде е полезно. И все пак, може би балансът е в едно умерено ползване на интернет - все пак има и ползи от него. Наблюдавай реакциите на тялото и ума си, когато влезеш в нета. КОгато се появи негативното усещане, отпусни се в него, залей го със сърдечност, почувствай енергията на усещането - завърти я в противоположна посока, добави и цвят, аромат и мелодия, които харесваш. Поиграй си! Намери баланса си.

Линк към коментар
Share on other sites

Това не е само твой проблем . Нека Орлин да каже . Не е ли основна причина , състезателния характер на поведението ни . .

Линк към коментар
Share on other sites

Интернет е интересен и без социалните мрежи и без форумите. т.е. без виртуално общуване. 

МОжеш да четеш абсолютно всякаква информация, която те интересува или не толкова много те интересува,

на колкото езици знаеш.

Нали така нареченото сърфиране означава скачане от инфо на инфо, които си излизат сами. Аз например като започна от една тема , било в търсачката или в новинарски сайт, и от линк на линк отивам в най-различни посоки. 

Пак си е губене на време, но поне се научава нещо ново и интересно.

Пак покрай това сърфиране се попада и на много филмчета, или клипове.

Друг начин на губене на време е да играеш на някоя игра., и отново не е свързано с виртуално общуване (то пак зависи от играта, но има такива, , в които не се налага много да се общува с другите)

Така че в интернет можеш да си  съществуваш доста добре и без да се ползват социалните  мрежи

Които аз лично не харесвам и не ползвам

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...