Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Да подкрепим Учителя в кампанията Великите българи


 Share

Recommended Posts

Да подкрепим Учителя в кампанията Великите българи

Следва пълният текст на съобщението

Относно кампанията на Националната телевизия „Великите българи” и представянето в нея на Учителя Петър Дънов

--------------------------------------------------------------------------------

Това писмо е насочено към всички онези, които се интересуват от това до колко Учението на Учителя Беинса Дуно се разпространява сред българския народ, до колко сме изпълнели завета на Учителя. Става въпрос за една кампания, която изтича след няколко дни, кампания чрез която може да се свърши една малка работа за разпространение на Божественото Учение. Ето описанието на тази кампания, която до някъде се явява социологично проучване, а до някъде и телевизионна игра:

От 9-ти юни стартира националната кампания на БНТ „Великите българи”. БНТ започва реализацията на телевизионния формат „Великите българи”, по модела на Би Би Си “Great Britons”. След успешното реализиране на проекта през 2002 г. във Великобритания, той се продуцира и в Германия, Франция, ЮАР, САЩ, Канада, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия. Във всяка една от страните, реализацията му предизвиква национален дебат относно това кой заслужава да бъде определен като велик, какви са критериите, на които трябва да отговаря една велика личност. Идеята на „Великите българи” е не да пренапише историята, а на базата на широк дебат да проверим каква е нашата ценностна система.

Според формата кампанията преминава през няколко етапа:

1. Номиниране на личности и определяне на Топ 100 (за индивидуалностите попаднали в Топ 100 се изготвя едноминутен видео клип);

2. Избиране на Топ 10 и изготвяне на специализиран документален филм за личностите от Топ 10;

3. Крайната цел на кампанията – изборът на най-великия българин на всички времена.

Първият етап на Кампанията на БНТ „Великите българи” стартира на 9 юни и приключва на 10 декември. Тъй като предаването няма да има единствено развлекателна същност, а преди всичко социологическа, културологична и историческа, е изключително съществено, кои известни български личности попадат сред първите 100 номинации. Това зависи от броя на гласувалите за дадено име. Учудващо и неадекватно спрямо българската история би било ако в този списък от 100 имена не попадне името "Петър Дънов". На всеки последовател на Учителя Беинса Дуно е ясно, че Учителя е извън подобна класация, защото като Посланик на Светия Дух на Земята, като Миров Учител, той е сред извечните Учители и Гении на човечеството, които са работили, работят и ще работят за повдигането на човешкия дух и душа. Това обаче не пречи българският народ, институциите, историците, социолозите и културолозите да осъзнаят, че има и българи, които ценят факта, че Учителя Петър Дънов се е изявил сред българския народ и донесъл Велико Учение с общочовешко езотерико-християнско значение. Този факт ще остави белег в историята, като първото по рода си социологическо проучване, в което българите в началото на 21 век, преди влизането на България в Европейския съюз, самостоятелно, свободно и съзнателно са определили чрез гласуване своите историко, духовно и морално значими индивидуалности. Тази класация има историческо и образователно значение за българите и ще покаже за десетилетия напред, дали българите поне са чули името на онзи Миров Учител, който е дошъл сред тях, говорил е Божието Слово на техния език и ги е учил, че българският език е свещен. В този смисъл, тази кампания може да послужи на нас симпатизантите и последователите на това Учение да свършим една микроскопична работа в името на Учителя и най-вече по посока на изпълнението на неговия завет към нас - разпространението на Учението сред българите и човечеството.

Ето защо в оставащите десетина дни вие, читателите на тези новини и вашите близки и приятели, можете да гласувате за "Петър Дънов - Учителя" (това е едно от възможните правилни изписвания подходящи за това проучване). Това може да стане по няколко начина, най-лесния за всички независимо от възраста и уменията е следния: позвъняване на телефон 0900 12 250, като се следва процедура: след като чуете встъпителните думи ще чуете специален сигнал - след него казвате името на Учителя, като по желание можете да кажете вашите имена и кратък мотив в оставащите няколко секунди преди автоматичното прекъсване на връзката. Задължително е да се каже точно "Петър Дънов - Учителя", а не другото известно имен или начини на изказване на името на Учителя, защото те няма да бъдат разпознати от системата като коректно гласуване. Например, ако се каже "Учителя Беинса Дуно", хората от това предаване няма да разпознаят името и съответно ще пренебрегнат вашия глас. Крайната цена за телефонното гласуване е 0,60 лв. Ако не искате да заплащате каквото и да е за вашето гласуване можете да гласувате чрез специалния формуляр на интернет сайта на предаването - www.velikite.bg. По-специално можете да отидете на директния адрес: http://velikite.bg/index.php?p=3 и там в полето "напиши тук" (в горната част на страницата) изписвате: "Петър Дънов - Учителя"; ако желаете можете да оставите допълнителна информация за вас и вашите мотиви в НЕзадължителните полета (намиращи се под надписа "Допълнителна информация"); след това, за да установите, че сте реален човек стоящ пред компютъра, а не автоматизирана програма) трябва да препишете 4-те символа (обикновено те са числа и малки/големи латински букви) в полето намиращо се под надписа "Моля въведете тук 4-те цифри от изображението..." (в дъното на страницата) и накрая ако всичко сте въвели внимателно и правилно натиснете бутона "ИЗПРАТИ". Така ще дадете, напълно безплатно, вашия глас за кампанията. Но трябва да знаете, че няма смисъл да се гласува повече от няколко пъти от един и същ компютър. Ако желаете ваши близки да гласуват от вашия компютър е добре да изчистите всички "бисквитки" и временни файлове заредени от вашия интернет браузър и заедно с това изрично да упоменете в бланката различните имена на гласуващите. Третата възможност за гласуване е, (ако желаете и имате техническа и финансова възможност) да изпратите своя глас чрез SMS към номер 13250 без значение към кой мобилен оператор сте (отново крайната цена на този вид гласуване е 0.60 лв.). В текстовото съобщение на SMS-а трябва да са изписани двете имена (например "Петър Дънов"), като SMS-а трябва да съдържа само едно предложение (ако искате да гласувате за друг велик българин напишете втори SMS).

Този, първи етап от националната кампания ще завърши с първото голямо шоу на БНТ, което ще е на 23-ти декември - в навечерието на Коледа и на присъединяването ни към ЕС. Имената на 100-те личности ще бъдат представени в азбучен ред. В това предаване ще бъде обявен Топ 100 на най-великите българи, като всяко от 100-те личности ще бъде представена с едноминутен клип. По формат, десятката ще бъде обявена по азбучен ред, а от 11 до 100 място подредбата ще е според събраните зрителски гласове. До момента в кампанията „Великите българи” има 140 000 гласа, като са предложени 2604 наши съграждани. След предаването на 23-ти декември започва гласуването за подредбата на десятката. От 15-ти януари БНТ ще започне излъчването на 10-те документални филма, за личностите попаднали в нея. Кулминацията на кампанията ще е в края на февруари, когато във финалното шоу на базата на зрителските гласове ще бъде обявен най-великия българин.

Още от сега може да се каже, че името на Учителя едва ли ще бъде сред първите десет в тази телевизионна игра-проучване. Това означава, че няма да е възможно да се направи документален филм за него, което би имало огромен образователен ефект спрямо българите. Проучването е един вид огледало за състоянието и духовното развитие на българина. Чрез това огледало можем по свобода да се опитаме да покажем, че в българската душа има частица от Вечността – останал е белег от Божественото Слово, говорено на родния ни език.

Филип Филипов

източник: писмо изпратена от мейлинг листата на beinsadouno.org на 30.11.2006

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 116
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Радвам се ,че и други мислят като мен .Макар че ,според мен, е малко късно за кампания от наша страна.

НЕКА ВСЕКИ ОТ НАС СЕ ОПИТА ДА УБЕДИ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА УЧИТЕЛЯ.НО БЕЗ НАСИЛИЕ, А С ЛЮБОВ.

Link to comment
Share on other sites

Според мен Учителя не би бил доволен по този начин /чрез шоу/да се популяризира името му, а още повече и самото Учение, защото, когато учениците са готови, Учителя сам ще ги намери.

На всеки последовател на Учителя Беинса Дуно е ясно, че Учителя е извън подобна класация, защото като Посланик на Светия Дух на Земята, като Миров Учител, той е сред извечните Учители и Гении на човечеството, които са работили, работят и ще работят за повдигането на човешкия дух и душа.
Link to comment
Share on other sites

Ценна мисъл за 3 декември 2006 год

Физическият свят е свят на формите или свят на промените.Духовният свят включва чувствата, а умственият - мисълта. Но има нещо по- високо от мисълта.Над умственият свят седи Разумният, който ни въздейства. Всичко, каквото става в света, се дължи на Разумния свят. Той прави преобразуванията в света.

Източник:"Мисли за всеки ден", Изд."Бяло Братство",София,2006

Link to comment
Share on other sites

Таня,

:) може би под "разумният" тук се има предвид "Причинния" свят...

Малко е странно с тея систематизации, понеже различните хора и култури имат различна "духовна анатомия". Така напр. коренните азиатци имат някои разлики с нас. Ние също имаме някои разлики със западноевропейците. Тъж като ние също идваме от Азия (т.нар. "Велико преселение на народите").

Чувал съм също така че при нас и при азиатците има различно движещи се торсионни поелта, или движението на праната/ци... Така при тях, месото е женската храна, а при нас се счита за мъжка...

Имаше тук един посетител - "Иван", той споменаваше за разликите между школите и културите, и да се внимава при смесването им. Знаеше неща човекът доста, поне за Християнството.

Мисля че би било добре едно обстойно изследване, така както го е направил напр. Макс Хайндл. Той пише (споменавал съм тук, ама пак заради майката на знанието...), че фините тела при азиатците са по-отделени от физическото, и не така силнно "вплетени" във физическото както при европеэца.

Ако някой не го направи, се надявам да доживеия момента аз да пусна такава тема тук... би спестила доста неразбории в начина на изразяване на възпитаниците на различни школи в тоя портал... :yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Любо, в този цитат, който прочетох от "Мисли за всеки ден", стр.62, след като си бях написала вече мнението по темата, аз разбрах под "Разумен свят" Божествения свят, който е над всичко и който ни ръководи в нашите действия.

Това, което почувствах при отварянето на темата, това и написах, а прочитането на мисълта за деня ме увери, че мнението ми е правилно. :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Според мен Учителя не би бил доволен по този начин /чрез шоу/да се популяризира името му, а още повече и самото Учение, защото, когато учениците са готови, Учителя сам ще ги намери.

Да, съгласен съм с тебе Таня. И аз мисля, че не би харесало на Учителя подобно светско представяне, но също мисля, че е вярно, че това е една добра възможност повече българи да научат,че последният за сега миров учител се е родил именно в България и е изнесъл своето учение на български език. Точно на български, при все, че е имал възможността да го направи на друг език - английски и в друга страна - Северна Америка. Сигурен съм също, че Учителя достатъчно добре е знаел, че като популярност английския е много по-популярен на планетата от българският, а Америка - много по-позната за целия свят от България и въпреки това, се връща и работи тук.

За съжаление (а може би е нормално, не знам а и не го разбирам), има много хора в България (не казвам българи защото това е друга категория хора според Учителя), които действително не са чували, че е живял такъв философ, признат още по свое време от великите умове на света. Та, ако на такива хора се отдаде възможността да научат за това сега (а дай-Боже и да прочетат нещо).... искам да кажа, че са неведоми пътищата Господни.

И може би не е лошо да се следва за случая и тази мисъл (не знам кой я е казал) "Направи каквото трябва, пък да става каквото ще"

Всичко е в ръцете на Бога, но често май трябва ние да го претворяваме в дела тук на Земята

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Според мен Учителя не би бил доволен по този начин /чрез шоу/да се популяризира името му, а още повече и самото Учение, защото, когато учениците са готови, Учителя сам ще ги намери.

И аз споделям мнението на Таня. Да се мисли за Учителя като за велик българин, според мен, е равносилно на това да се мисли за Христос като за велик евреин. Друг е въпросът сегашните българи природените кои са и защо великите световни Учители идват при определени народи, на които трябва да се помогне, да се дръпнат, които трябва да се повдигнат. Не зная дали изостаналостта е мярката за високо национално самочувствие.

Учителят е от надсветовно ниво и по този начин, според мен, се ограничава Идеята на Неговото Учение. И не е толкова важно количеството хора, които ще научат за Учението, а вероятно то е и определено и то не от нас.

Link to comment
Share on other sites

Друг е въпросът сегашните българи природените кои са и защо великите световни Учители идват при определени народи, на които трябва да се помогне, да се дръпнат, които трябва да се повдигнат. Не зная дали изостаналостта е мярката за високо национално самочувствие.
Силвия, аз също съм си задавала този въпрос много пъти. Буда, Моисей, Христос, Мохамед. В сегашната епоха- Рудолф Щайнер, Петър Дънов-Беинса Дуно....има още много. Те са различни. Някои от тях носят послание не само за народите сред които са се родили, но и за цялото човечество. Други имат изглежда за задача да повдигнат определена общност от хора само.

Но всички са обединени от едно- те са Посланници на Светлината, носители на Любов, Мъдрост и Истина. Изглежда, че се появяват сред народ, който има нужда от тях. Време и епоха подходящи за приемане на носените от тях “лекарства”.

Какво биха били обаче тези Учители, без своите ученици, които разпространяват тяхното учение?

Според мен Учителя не би бил доволен по този начин /чрез шоу/да се популяризира името му, а още повече и самото Учение, защото, когато учениците са готови, Учителя сам ще ги намери.

Вярно, че популяризирането на името на Учителя става чрез телевизията (не мога да кажа, че това беше шоу в буквалния смисъл надумата). Излъчването стана по БНТ. В коментарите участваха доста сериозни и авторитетни личности.

Радвам се, че все повече хора в България разбират кой е наистина Петър Дънов, какво е неговото учение и го оценяват високо въпреки яростната атака и лъжи по отношение на личността му от страна на православната църква. Спомням си думите на Учителя, че пред Бога той отговаря за своите ученици, те – за българския народ (цитирам по памет).

Струва ми се, че учениците, а в духовното си развитие те са дори над светиите, имат за задача не само собственото си съвършенство, а нещо много повечи. Да си припомним делата на апостолите. Съвсем не им е била лека съдбата и те са знаели много добре това, но са поели щафетата от Спасителя.

От това, че Учителят е класиран в първата десятка се вижда, че неговите Ученици правилно си вършат работата. :v: Само до преди 10 години това би било невъзможно. Коментаторите от БНТ бяха учудени от този факт, но радостни, че в българите започва да се наблюдава и стремеж към духовното, не само материалното преуспяване. Според мен това е светлина в тунела и ме радва. :D:feel happy::thumbsup2:

На всеки последовател на Учителя Беинса Дуно е ясно, че Учителя е извън подобна класация, защото като Посланик на Светия Дух на Земята, като Миров Учител, той е сред извечните Учители и Гении на човечеството, които са работили, работят и ще работят за повдигането на човешкия дух и душа.

Наистина той няма нужда от подобни класации, но тази класация е индикатор, че учението му започва да се разбира и да достига да сърцата на все повече и повече българи. :thumbsup::v::)

Link to comment
Share on other sites

Почти винаги съм бил коректен към чуждото мнение.Но понякога това ме кара да бъда тъжен.Защо?Ами затова ,защото под духовната маска прикриваме нашата духовна слабост,страх...Оправдаваме нашето бездействие.

Снощи беше една от вечерите ми в които бях най-щастлив.Защо ли?Защото повече българи научиха за Учителя.Вярно-от телевизията.Но това е един от най-бързите начини.А и телевизията формира култура.Вече и по-малките деца ще знаят ,че онзи засмян чичко с брадата е сред първите десет по популярност.Време е да разберем ,че нашият живот е жестоко състезание на идеи.И ние сме длъжни да победим Заради Доброто.Заради Любовта.Заради огромния товар ,който е бил принуден да носи Учителя.Този свят е свят на разума и на зрителният ефект.Първо рябва да се види и да се разбере НЕЩО ИЛИ НЯКОЙ ,за да се приеме.

Ние сме апостоли.Трябва да си свършим професионално работата.ТРЯБВА ДА ПРЕДАДЕМ УЧЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И НА СВЕТА.Но с криене не става.Какво означава миров Учител?Да не е признат в собствената си родина ли?

Стига оправдания ,стига цитати,извадени от контекста ,които дори не разбираме достатъчно!

Да гласуваме.И то масово.Като духовна сила.Като пример за обединение.

Да направим чудесно представяне на Учителя пред милиони българи.Само така ще ни повярват.Само така ще можем да имаме претенции пред държавата за издаване на книги ,за бази ,за лагеруване на Рила...

Ние живеем на земята.Нека да се съобразяваме със земните закони ,когато те ни помагат да се борим за Доброто!

Link to comment
Share on other sites

И аз съм ЗА да се гласува в кампанията - макар че досега не съм бил последовател на Учителя Беинса в пълния или дори приблизителния му смисъл. Не по-малко съм се интересувал и от други духовни учения, а практиката продължава да ми куца в много важни отношения. Но в случая съм сигурен, че (без, разбира се, това да издига масово хората до ниво посвещение) мероприятието ще помогне да излязат на бял свят реалните приоритети на българина, за да се огледа той и да реши как ще я кара по-нататък. Лесно е да бъдем комфортно езотерични, но трябва и да помагаме за макар и минималното осведомяване на масите също така. Може някой от там и да ни надмине, ако навреме му се подаде сламчицата... последните да станат първи, без никакво ревнуване от наша страна! :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

:) вчера беше един знаменателен ден + направо си е много много много ясно кой е най - достойният от челната десятка по петте критерия: гениалност + лидерство + храброст + наследство + състрадателност.

Истинската "задачка" всъщност ще си е дълъг процес + един народ...българският народ :) усилено търси "идентификацията" си...щото все още я няма + това е част от пътя му + изключително навременна е идеята за Великите Българи :v: всеки втори българин е реално отворен + готов за възприемане + приложение на Христовата "вибрация"/ Любовта от Учителевото Слово + Дело + що ли се сещам за заръката на Учителя...да сме като теменужките :smarty: и за още една негова заръка :

Обичай съвършения път на Истината и Живота.

Постави : Доброто за основа на дома си + Правдата за мерило + Любовта за украшение + Мъдростта за ограда + Истината за светило.

Само тогава ще ме познаеш и Азъ ще ти се изявя.

:) Не ние, а Христос в нас + чрез нас и спасението на земята. Амин

:unsure: Свети Иван Рилски + Свети Патриарх Евтимий Търновски+ Васил Левски са ми също много достойни.

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Edited by Благост
Link to comment
Share on other sites

Ще ви кажа и какво написах току-що в сайта, оглеждайки как всички други номинирани в десятката са политически или образователни дейци с тяснобългарско значение: "Крайно време е освен като родина на патриоти, България да стане известна и като родина на Човеци с принос към световната духовна култура!"

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Вкъщи също бяхме много щастливи вчера. Много

Благодаря на всички приятели, които подкрепиха Учителя.

Прекрасно разбирам и другата гледна точка, но според мен сега е много труден момент, момент на борба.

Ами ако някой след това предаване стигне до Учителя?

Един човек да е - това е нещо Велико.

Благодаря и на всички приятели, които не гласуват и не го одобряват - те ни дават необходимата опора за нашия тласък- без тях нямаше да се получи.

Всичко работим за едно и имаме своята роля.

:feel happy:

И всички сме едно.

Весели Празници!

Link to comment
Share on other sites

Може би пиша със закъснение в темата, но съм изключително зарадван от фактът, че името на Учителя е в началната класация сред първите 10!

Когато преди месеци разглеждах списъка с предложените имена и не открих това на Учителя ми стана криво и го предложих. Тогава не предполагах, че толкова много хора ще го подкрепят, предвид това, че не си падам о подобен род игри ..

Днес обаче се зарадвах най-искренно..и всички около мен!:)

:angel:

Link to comment
Share on other sites

Здравейте :dancing yes: , и аз съм щастлива че Учителя е сред първите 10. Наистина определението Велик Българин за него е твърде тясно и ... Но ако филма за него накара хората да се замислят, един, двама, трима ... не мисля че това е толкова лошо.

Това означава и че хората които идваме тук и които вярваме в доброто, опитваме се да следваме ПЪТЯ, не сме толкова малко. И когато се обединим сме силни. Може би трябва да се замислим ...Когато сме заедно в името на една велика идея чудесата са сбъдват. А и е Коледа!

затова

Весела Коледа!!!

Пожелавам ви Мир, Любов и Бяла светлина!

:angel:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...