Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво ми има


believe25

Recommended Posts

Здравейте,първо искам да благодаря предварително на специалиста/специалистите,който ще разгледат темата ми.Проблемите са ми следните,през последните 5-6 години чета по форумите за всякакви заболявание ,което в последствие разбрах,че ми е изиграло мн лоша шега.Всичко може би започна през 2011 година ,когато получих тахикардия.От тогава започнах да чета за сърдечни проблеми и т.н,не ми откриха нищо до 2014 година,когато се оказа,че имам "козметичен" проблем,те дадоха и наеминование AV-NODALNA RIENTRI TAHIKARDIQ,както и да е отстраниха проблема,той не беше сериозен,увериха ме ,че съм напълно здрав и готов за възобовяване на спортуването и т,н.С течение на времето получавах прескачания,който нямат нищо общо с процедури и т.н,още от тогава ми казаха,че съм за психолог и че съм напълно здрав.Прескачанията ме плашиха мн.До момента в ,който спрях да им обръщам внимание и сега "на мода" в съснанието ми са психическите заболявания.Искам да попитам за Биполярното разстройство.Често ми се случва още от малък като се сетя за нещо се "наелектризирам" на моменти от кеф,става ми мн хубаво в следващия момент пак се сетя за същото нещо и вече не усещам същото усещане като от преди малко (надявам се да ме разберете).Имаше периоди,в който съм изпълнявал и ритуали за да не ми се случи нещо както  на мен така и на близките ми.Имал съм страхове да не откача и да не се самоубия например.Сега не ме е страх и точно това ме плаши сякаш.В живота съм малко песимистично настроен.Смятам се за привлекателен,смея да твърдя,че ако си махна глупостите от главата ще разгърна голям потенциал.Защо обаче като прочета новина за някой,че се е самоубил се плаша до смърт и търся логика в решението му ,но не мога и това ме плаши.Д-р Първанов,осъзнавам сам простотиите,който съм надраскал но се надявам да получа някакъв отговор,какъвто и да е.Има ли шанс с ваш съвет да се преборя сам с това състояние и какво според вас е то.Благодаря предварително

Линк към коментар
Share on other sites

,,Защо обаче като прочета новина за някой,че се е самоубил се плаша до смърт и търся логика в решението му ,но не мога и това ме плаши. ,,

Първо си страхлив, второ, нямаш работа.

Спри да чете6 и мисли6 за болести и си намери нещо смислено с което да си запълваш времето.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговора.А какво мислите за тези резки смени на настроението,което описах по отгоре,ще цитирам  Често ми се случва още от малък като се сетя за нещо се "наелектризирам" на моменти от кеф,става ми мн хубаво в следващия момент пак се сетя за същото нещо и вече не усещам същото усещане като от преди малко ...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Има една техника, казва се "създаване на изкуствено усещане, чрез насочено внимание". Т.е. можеш чрез насочване на вниманието към даден мисловен стимул да си променяш усещането. Например: Ако се сетиш как преди време си ял кисел лимон, вероятно целия ще изтръпнеш и ще ти се напълни устата със слюнка. Дал си стимула, реакцията се е случила. Мозъкът обаче е регистрирал, че това е вече минало. В следващия момент може пак да си предизвикаш същия спомен, но реакцията ще е много по - слаба. Опитай и ще видиш. 

Тази техника обикновено се използва в обратния на описания от теб вариант - да създаде приятното усещане, а не да го изгуби. Явно добре владееш умението да насочваш вниманието си към определени събития и да си създаваш усещания, ами просто започни да го правиш в градивна и приятна посока, а не в негативната и тревожната.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Благодаря ви,че отделихте време да коментирате темата ми. " Тази техника обикновено се използва в обратния на описания от теб вариант - да създаде приятното усещане, а не да го изгуби ".Ще може ли да ми обясните по обстойно тази техника,ще ви бъда мн благодарен.Също така от доста време мечтая за работата на която съм в момента.Всичко е супер,но аз някак си не мога да се отпусна и да се израдвам достатъчно,това според вас характер ли е или съм го придобил с течение на времето.Още веднъж благодаря за отделеното време 

Линк към коментар
Share on other sites

,,А какво мислите за тези резки смени на настроението,което описах по отгоре,ще цитирам  Често ми се случва още от малък като се сетя за нещо се "наелектризирам" на моменти от кеф,става ми мн хубаво в следващия момент пак се сетя за същото нещо и вече не усещам същото усещане като от преди малко ... ,,

Всеки нормален човек е така.И аз, в момент на веселие, когато се сетя за нещо лошо  губя настроението си.Така е устроен мозъка, мислите ни определят как се чувстваме.Престани толкова със самонаблюдението и живей.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви за отговора.Опитвам се да спра с това анализиране.Проблема е ,че съм напрегнат постоянно,често на моменти се паникьосвам за няколко секунди,не знам от какво точно,.Опитвам се да си обясня,че всичко ми е в главата.На моменти успявам,на моменти не толкова добре. Нещата,който и както ги исках се наредиха и точно,когато всичко трябва да е супер,аз изпаднах в това състояние,което не знам какво е .Депресия ли е психическо напрежение ли е или натрапливи мисли не знам точно.Постоянно съм напрегнат и неспокоен,забелязал съм,че сутрин съм най зле,ставам със страх и напрежение.Наясно съм,че консултация със специалист няма да ми навреди,но според вас какво е състоянието ми и какви са шансовете ми да го преодолея сам.Ще последвам съвета ви и ще опитам да се стегна (да се взема в ръце ) :)

Редактирано от believe25
Линк към коментар
Share on other sites

,,,но според вас какво е състоянието ми и какви са шансовете ми да го преодолея сам. ,,

Състоянието ти е напрегнато.Сам го пишеш.Нищо повече.Не милиони , а милиарди хора са като теб и то постоянно.Някой като мен са напрегнати само от време на време.

,,какви са шансовете ми да го преодолея сам. ,,

Огромни, само за няколко десетилетия ще го преодолееш и сам, дори бих казал най-много за двадесетина години

,,Ще последвам съвета ви и ще опитам да се стегна (да се взема в ръце ) ,,

Никога през практиката си не съм давал такъв съвет.Никога.Съвета който двам на хората е точно обратното на това което си написал и той е ,,ОТПУСНИ СЕ ,,. 

МОМЧЕ, ОТПУСНИ СЕ, БЕ!!!!

Линк към коментар
Share on other sites

,какви са шансовете ми да го преодолея сам. ,,

Огромни, само за няколко десетилетия ще го преодолееш и сам, дори бих казал най-много за двадесетина години ...
Не схващам иронията ,това значи ли,че не мога да го преодолея без специализирана помощ?Питам защото в момента работя интензивно и нямам много свободно време.Явно найстина съм се напрегнал много.Благодаря  ви  иначе за отделеното време.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами, аз самият съм бил в букет от тревожни състояния в продължение на много време. Справих се сам. Трябваха ми 30-на години.

Линк към коментар
Share on other sites

 Благодаря ви за мнението.Ще ми дадете ли някаква насока за преодоляването на проблема или да потърся помощ от специалист :) г-н Баев.Днес цял ден опитвам да се отпусна,както ми препоръча д-р Първанов .Неувереността и нелепите ми страхове ми изиграват лоша шега.

Редактирано от believe25
Линк към коментар
Share on other sites

Виж, насоки има хиляди.Но няма да ти помогнат в разумен срок да си помогнеш.Ще ти отнеме наистина десетилетия, не се шегувам.

В резултат на терапията ще промениш това - ,, Питам защото в момента работя интензивно и нямам много свободно време ,,

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ви,бих направил консултация.Не вярвам да ми навреди. Искам не искам ще трябва да намеря време.Мъча се излишно,до този извод стигнах.Бихте ли ми прапоръчали психотерапевт от София.Бих искал да поговоря с вас или г-н Баев ,ако е възможно

Редактирано от believe25
Линк към коментар
Share on other sites

Не единична консултация, а системна психотерапия. За такава засега обаче не си готов, не вярваш истински в нуждата от такава. Пострадай си още колкото ти е нужно. Когато наистина ти писне, пострадай още малко и осъзнай, че и това писване е само етап, а след него следва едно пълно с готовност за учене и доверие отношение на напатило се смирение. Тогава ще бъдеш готов за психотерапия. Сега не си. 

Линк към коментар
Share on other sites

Подкрепям Орлин с две ръце! Тревожните състояния не са грип, който при една консултация да се изпише медикамент и да се чака да отмине. Когато някой влезе в кабинета с изречението "Във вас ми е последната надежда, на вас разчитам" Вече ми е ясно, че този човек не е готов за психотерапевтичен процес. Склонността паралелно да се ходи на врачки, баячки, куршуми и всякакви други шамански истории също е признак, че в човека не е узряло осъзнаването, че той сам е отговорен за процесите, които се случват в главата му и ТОЙ и само ТОЙ може да ги промени. Психотерапията е процес, понякога по - кратък, по - някога излизат дълбоко подтиснати травми и става по - дълъг. Човек живял 20 - 30 - 40 години с оформени възгледи и вярвания, няма как за 2-3-4 часа да промени коренно идеите си за живота и себе си. Може да се научи да се справя със симптомите.

Когато започнах терапия с жена от 10 години със синдром на раздразненото дебело черво /диагноза от лекар/ третирала с медикаменти по всички възможни начини. Тя не ме попита колко ще и отнеме, вече знаеше, че сроковете нямат смисъл, за всички 10 години не беше ползвала само психотерапия. Щетите в стомашно-чревния тракт от гладуване и стресово хранене бяха налице. Т.е. за тези години, тя не само не беше "излекувала" нищо, но беше си създала реални неразположения /наричам ги неразположения, защото са обратими/. Нейното състояние започна да се подобрява много бързо, след години изолация, тя започна да излиза, да пътува и да ходи сред хора, започна работа и живот започна лека - полека да влиза в нормални граници, само за няколко месеца. Това се случи не защото сме правили кой знае какво по- различно от всички останали, а защото ТЯ беше готова, вътрешно в себе си вече знаеше, че е по - силна от състоянието си. Нейният лекуващ лекар се свърза с мен, в началото на нашата работа , за да ме попита какъв е механизма за справяне със състоянието, защото се интересува конкретно от този проблем, казах му механизъм няма, всичко е много индивидуално. На въпросът му колко ще трае терапията, отговорих, че може да продължи и година, имайки предвид дългия период на остри кризи. Лекарят отсече, че това е твърде голяма инвестиция и хората нямали емоцинален ресурс да следват такава терапия. А моят въпрос към него и всички, които четат е 10 години с последващи поражения по - добрият вариант ли е? А цял живот с хронично състояние??

Но психотерапията не е панацея, тя е ефективна най - вече за готовите да поемат отговорност за случващото се.

Редактирано от Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Благодаря ви за отговорите.Направих един сеанс преди месец и ми се отрази мн добре.Може би ще го направя пак,защото състоянието се връща след тежка стресова ситуация (преживях такава преди 2 седмици),преодолях я ,но след нея отново попаднах в плен на тревожността.Д-р Диляна Колева,прочетох мнението ви и искам да ви попитам,до колко проблемите със стомаха/червата играят роля в подобни състояние,защото имам проблем със стомаха,при който ми е предписано лечение.Но аз съм едва на 25 и ако започна още от сега с хапчетата и ограниченията в храненто не знам къде ще му излезе края .Благодаря и на вас и на Орлин Баев ,че ми отделяте време :)

Линк към коментар
Share on other sites

Реакцията на червата са един от най-честите симптоми при повишената тревожност.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 1 час, believe25 каза:

Направих един сеанс преди месец и ми се отрази мн добре.

:3d_022:

Но хайде да ги наричаме сесии или сетинги, че така оставаме с впечатлението, че си бил я на баячка, я на масажорка, при този много добър резултат...

Защо не продължиш работата си със специалист?

Линк към коментар
Share on other sites

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...