Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Високата температура - враг или приятел?


Recommended Posts

От два дни имам грип и поддържам между 38 и 39 градуса температура. Първият ден ми беше много тежко, сега понамаля с половин, един градус. Но, говоря принципно! Да "сваляме" ли температурата с химикали или да я оставим да чисти душата и тялото? Как мислите?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Температурата е следствие от развиващо се заболяване и способ на организма в справянето с него.

Ако пиеш хапчета за температура, ти се бориш със следствието, а не с причината.

Едновременно не даваш на организма сам да се справи с причинителя.

Ако температурата е висока, трябва да се наливаш с топли чайове, най-вече с липов цвят, тъй като той предизвиква потене, а ако е много висока - трябва да се взимат и бързи хладки душове, които да я отнемат, за да не вземат да умират клетките. Оцетените чорапи при вирусен причинител и стритият чесън на ходилата при настинка са други по-неприятни средства.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля че гладуване, много топла вода или билков чай, йога-или-стандартно прочистване на стомаха и червата ще решат проблема много по-бързо от каквито да било лекарства.

Най добре е да се спи един цял ден също, в случай че можем да си го позволим.

Желая ти бързо и лесно оздравяване.

Линк към коментар
Share on other sites

И аз не съм привърженик на 'химията'. Разтриването на гънката между палеца и показалеца облекчава при такива неразположения, както и на всички болезнени места по ръцете и дланите. Поне на мен ми помага. Не съм специалист по акупресура, но понякога организмът сам ни подсказва.

Използвам и една хранителна добавка - Биоцитрин, която е екстракт от грейпфрут със силен антивирусен ефект.

Линк към коментар
Share on other sites

Наскоро прочетох за ефикасен метод при новообразувания - лечение с много висока температура (хипертермия). В миналото нарочно се заразявали с малария по тази причина. Работя в лекарски кабинет и пипвам почти всички вируси, но карам инфекциите сравнително леко, най-вече се чувствам отпаднала, а температура не съм повишавала повече от 37.4С, вече в продължение на години. Нещо не ми реагира нормално организмът.

Спомням си, че когато бях дете някои ядяха тебешир, за да вдигнат температура и да ги освободят от училище. Това обаче е твърде странно, откъде да зная какво точно съдържа тебеширът!? Веднъж прибягнах до услугите на радиатора в чакалнята, за да вдигна нивото на живака в термометъра до желаното. Не бях добре, сестрата не ми вярваше и трябваше да я убедя все пак. Затова проявих изобретателност, иначе казано - излъгах.

Чувала съм, че подобно действие имат и суровите картофи, но нещо не ми се вярва, пък и стомахът ми твърде добре се справя с всичко.

Някой може ли да сподели нещо по въпроса? Искам да повиша температура, ама наистина!!! Свалянето е лесна работа... Не се майтапя, макар да съм наясно, че повечето ще ме помислят за луда. Ускорената обмяна при хипертермия е логично да спомага за разнасянето и стопяването на разни бучки в тялото.

Редактирано от latina
Линк към коментар
Share on other sites

Миналата година се включих в Портала точно след една тежка пневмония след грип. Тогава вдигнах до 41 градуса, за пръв път вдигах толокова висока температура, но след заболяването се чувствах много пречистена. Орлине, ако повишиш над 39 градуса и има опасност от масово пресичане на белтъците на тялото, тогава вземи някакви мерки, но не непременно химикали. Не може да не си чувал за частични компреси с вода и оцет на ръцете, краката и челото. Освен това, както писа и Валентин - очистително, три дни глад и гореща вода чаша по чаша, може с малко лимонов сок и физически упражнения, за да се изпотиш хубаво и горещи душове за подобряване на циркулацията, много помагат при висока температура сокът или компоти от малини и къпини, в краен случай аспиринът е най - нетоксичен антипиретик, но го сдъвчи или стопи предварително в устата си, за да не се лепне на стомашната лигавица и да я дразни, защото е киселина все пак, разтворимият упсарин е решение. Тези всичките антипиретици, които съдържат парацетамол - панадол, ефералган и т.н. са много вредни и не ги препоръчвам.

Линк към коментар
Share on other sites

Мерси за съветите - повечето ще ги спазя!!!

Латина, не е ли по-добре вместо температура, да се изпоти човек. В сауна, или с дрехи под одеялото, или спорт, работа ...?

А ако вече имаме болест и температура, и аз мисля като вас - по-добре е да я оставим да чисти, освен ако е прекалено висока и вече съсипва.

Много е хубаво, когато си болен да можеш да си позволиш лукса да стоиш вкъщи, да зъзнеш под одеялото и да останеш насаме с душата си. Забелязал съм, че температурата така те втриса, че откъсва съзнанието от външните привързаности и го обръща навътре, към душата! Човек почва да се моли, да уповава на висшите сили, смирява се, покайва се. Ето такъв е смисълът на температурата за психиката. А за тялото - ясно, че чисти шлаките.

Всъщност, най-добре е човек да стои вкъщ идокато е болен. Но не всеки може да си го разреши! Аз този път можах. То си беше един малък празник за душата - поради ефектите, за които споменах по-горе. Външно се тресеш, кашляш, кихаш, трепериш, боли глава, едва мърдаш. Умът обаче се отлепя от лепилото на привързаностите и се установява на източника - то си е направо кеф! :dancing yes::thumbsup2::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм със Силвето :thumbsup2:

Колкото е възможно по-малко химия. Природата ни е пълна с лекове, само да разберем кой, за какво е ;) , но си е доста учене :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Враг може да бъде единствено сам човек на себе си. Всичко друго е следствие.

:)

Да не забравяме и за изворната вода, разходката сред природата сред чистия въздух. Приемавне на енергия през очи, уши, нос, ходила и длани.

Лимони + всякакви видове лук.

Задължително е прочистването на стомошно-чревния тракт:

-Анасон

-Кимион

-Мента

-Бъз (цвят)

-Майчин лист

-Зърнастец

-Пчелен мед

Прави се запарка (30 мин.) в 1.3 л. кипяща вода, по една лъжица от всяко.

Приема се по 150 мл., три пъти на ден, 20 мин. преди хранене.

Ако позвалява времето, да се "флиртува" със Слънчо! :)

Поздрави!

:smarty:

Редактирано от Синева
Линк към коментар
Share on other sites

Аз не помня скоро да съм имала температура, но когато Елито има я събличаме по памперс, на температура под 38,5 не се връзваме и не я броим... Над 39,5 пробваме оцет и вода, но е много стресиращо за малко дете...първо по сгъвките колене, лакти, глезени, ръкавички на ръцете и чорапки на краката...ако не помогни я загръщаме с чаршафче, но веднъж го направих и втори път не бих посмяла... иначе ползваме хомеопатия, която и помага. Успех и скоро да се оправяш!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Сега е сезонът на люляка - 1 чаена лъжичка - не повече! - от листата му се запарват в чаша вода и се пие за бързо намаляване на температурата. Достъпен заместител на това действие е сминдухът, дозата е същата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здрвейте,изчетох всичко за високата температура,защото от 4 дена ,аз и децата ми се борим с нея и не можем да се преборим.За последната 1 година за 3 път се сблъсквам с диагнозата - вирусна инфекция(аз никога до сега не съм боледувала),странното е че лекарите казват "Чакайте".Да чакаме ама как да стане с 40 градусови температури в продължение на дни!?Единственото което сваля е мокрите кърпи и то за съвсем малко.Странното е че ни хваща едновременно и тримата и симптомите са едни и същи-много висока продължителна температура ,която не спада със или без химия и нищо друго към което да се насочи някакво лечение.

Мислейки си съвсем случайно направих съпоставка между 2 текста:

П.Дънов-"Понеже всичко в природата е точно определено,всеки пръст,всяка ръка,трябва да приеме толкова енергия колкото е предвидено.Вземе ли повече,отколкото трябва ,тя ще ви застави да платите.Как ще върнете излишната енергия,която сте приели от природата?Чрез болести,чрез кризи,чрез изпитания."

Б.Фрисъл-"...на наше разположение е огромно количество креативна енергия и тя протича през организма ни ,като възбужда блокираната там енергия."

Как мислите има ли логика и връзка с тези безсимптомни заболявания или ме е хванала параноя от в.температура :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

didi_ts,

Обръщам се към тебе.

Защо не пробваш едно напълно безобидно нещо?

Сложивърху нагорещен котлон 2-3 бучки тамян и вдишвайте дима о тнего. Ако действа, ще почнете да кашляте и ще се появи и хрема. Това гонаправете 2-3-4 пъти на ден. Така съм си лекувал децата. Твърде успешно. Но само ако нямат пневмония и бронхит.Иначе мое да се появят усложнения.

Линк към коментар
Share on other sites

Когато повиша температура,спирам да се храня и пия сок от лимон с мед и вода. Изпивам лимон след лимон. Снощи имах 38,5 , вероятна причина, настинка. На сутринта температурата ми беше нормална(36,5), но ме болеше гърлото. Продължих с лимоните и още след първите глътки имах подобрение.

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

Това с лимоните е лесно и с бърз ефект - нали все пак е охлаждащ плод.

Wonderful, не те ли е страх, че ще се промени pH на кръвта? Запозната ли си с тази страна на нещата? Питам, защото в литературата срещам противоречиви мнения. Според едните именно киселата среда убива микроорганизмите. Според други като се промени pH на кръвта това влияе неблагоприятно върху организма.

Линк към коментар
Share on other sites

Aim, не се страхувам от нещо, което ми действа добре. Вечерта, когато имах температура изпих сока на два лимона, разредени с вода. Сутринта още един за гърлото. Общо три лимона, които ми помогнаха. Сега, когато съм по-добре си слагам лимонов сок в зелената салата. Мисля, че със три лимона не съм прекалила.

Старая се да избягвам лекарства. Пия ги в краен случай, когато не знам как по друг начин да си помогна.

То иначе всяка храна въздейства благоприятно на нещо и не толкова на друго. За това е важно разнообразието, взаимодействието и съотношението между тях, и да познаваме свойствата на храните.

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

То иначе всяка храна въздейства благоприятно на нещо и не толкова на друго. За това е важно разнообразието, взаимодействието и съотношението между тях, и да познаваме свойствата на храните.

:thumbsup: Освен обаче общия принцип, че "всичко е според зависи", са необходими и доста конкретни познания. Това днес е много по-важно, отколкото в миналото, когато традиционният начин на хранене, ако не идеален е бил общо взето съобразен с физиологията на организма, нямало е един милион отрови, по-малко са били психоимпулсите към нездраво хранително поведение и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Познанията са от изключителна важност. Но не всеки може да има на разположение архив от знания в тази насока. При това положение е правилно да се постъпва като Чудесна. Попитайте тялото си, попитайте го от какво има необходимост в момента, то знае най-добре, ако се вслушате в нуждите му от вещества, микроелементи и витамини, необходими за даден момент, то ще ви ги подскаже.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

За чесъна никой ли не помисли... Вътрешно и/или външно... Ако е външно трябва да се внимава да не се получат изгаряния... На петата няма проблем... :)

А вътрешно организма сам си казва кога да спрем... Просто ни идва в повече... :)

А и всичко лекува... Даже и рак...

От природата е...

А конкретно на въпроса на Орлин - никакви химикали... Температурата ни е приятел... А не враг както скандират по рекламите...

Редактирано от bulgaro
Линк към коментар
Share on other sites

Синът ни израстна без лекарства, но когато от зачервено гърло температурата му стигнеше 40 градуса през нощта, оцетът не помагаше. Помагаше течният аналгин, препоръчан от детската лекарка, за което съм и благодарна, защото температурата спадаше бързо до 38-39 градуса и аз можех да продължа с разтривките, изпотяванията, чайовете, лимоните...

Линк към коментар
Share on other sites

Много харесвам хора, които не се плъзват по крайности. Така е, Ваня. Когато се касае за хиперпирексии при деца, вероятността от гърч е голяма и не чакайте и не експериментирайте при това положение с децата си, ако нямате друго нищо надеждно под ръка. Без да плаша, поради незрелост на терморегулационния им център, склонноста към много високи температури при тях е обичайна, независимо каква е причината и опасността от създаване на трайно огнище в ЦНС след един гърч е голяма, а това е и една от причините за епилепсия, освен още многото други причини. По-добре дайте на детето няколко капки аналгин, отколкото да се създадат трайни увреди.

Линк към коментар
Share on other sites

Ваня, Силве! :thumbsup:

И нашата лична лекарка така ме съветва - при Т над 39.5 малко течен аналгин. Парацетамолът (няма значение под каква форма) не го препоръчва в този случай.

А иначе при Т до 38 градуса лекарства не пием, организмът сам се бори. Малко глад и гореща вода с лимон и мед + тишина и спокойствие. Когато децата са болни не им давам да гледат ТВ, имам чувството че допълнително им бръмват главите.

Един съвет от Учителя:

Когато имате висока температура, ще направите едно от двете: или трябва да вземете очистително и да изпиете две-три чаши гореща вода след очистителното, или да си сварите картошки, големи от по сто грама, изяжте ги и вижте дали след половин час няма да спадне температурата. Водата и картошките да са топли, горещи. Картошките да не са на чорба, но само сварени с корите, и ще дъвчете добре - те урегулират неестествената топлина.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...