Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Съотношение между силата на ума, сърцето и волята


Донка

Recommended Posts

Цитат

 Умът трябва да бъде два пъти по-силен от волята; волята трябва да бъде два пъти по-слаба от ума. Ако волята е два пъти по-силна от ума, не може да бъдете истински човек, ще бъдете човек-животно. Всички хора развиват волята си. Силата на волята трябва да се изрази в ума, в разумността. Под силна воля разбирам разумност. Следователно, ако искате да бъдете разумен човек, умът ви трябва да бъде два пъти по-силен от волята. Силата на вашето сърце и силата на вашия ум трябва да бъдат еднакви. И тогава, ако волята се присъедини към ума, той ще слуша сърцето; ако волята се присъедини към сърцето, то ще слуша ума. Затова, именно, волята изменя наклона на ума и на сърцето. Ако сърцето ви е два пъти по-силно от ума, вие ще бъдете нещастни. Ще бъдете човек с чрезмерни желания, които не можете да постигнете. Вие трябва да имате толкова желания, колкото умът може да реализира.

Не могат да приемат

"Под силна воля разбирам разумност."

Какво се случва, ако умът е по-силен от сърцето? Ако трите са еднакво силни? 

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

От древноста учителите казват за мислите , че са свободно реещи се в пространството . И от моментното състояние на човека зависи точно какви мисли ще забележи . Сега живеем в едно преходно състояние . Преходно е , защото имаме даденостите и остава усилието на израстване . В нестабилен баланс сме   :)   

Цитат

„Всички не могат да приемат." – Какво не могат да приемат? – Разумното в света. Като говориш на някого за Разумното начало, той казва: Главата ми не може да побере това. Всяко нещо, което не можеш да разбереш, не можеш и да го приемеш. Ето защо, човек приема само това, което може да разбере. Казват му: Ако не разбереш нещо, приеми го на вяра. Мнозина не разбират, какво нещо е вярата. Не че абсолютно не я разбират, но имат елементарни схващания за вярата. Тя предшествува знанието. Не можеш да вярваш, докато нямаш знание; ти не знаеш нещата, докато нямаш вяра. Значи, вярата предшествува знанието; и знанието предшествува вярата. – Защо е така? – Защото вярата е процес, който има отношение към знанието.       Не могат да приемат

 

Цитат

Да вярвам в някой човек, в небето, или в слънцето, нужно е моето съзнание да участвува в това, в което вярвам. Ще дойде някой пред вас да развива теория за слънцето. За да приемете тази теория, съзнанието ви трябва да е отворено за нея. Ако не е така, вие ще се натъкнете на заблуждения, каквито имате днес. Повечето хора разсъждават като децата. Цъкнат една клечка кибрит и мислят, че с нея могат да запалят огъня. Преди всичко, дърва са нужни за огъня. Сега ли е произлязъл огънят? Не, той предшествува клечката

Човек се заблуждава че не е вярващ  :)  :)  А вярва , че му е нужна само клечка кибрит и огъня е сигурен . От подобни повърхностни вярвания е оплетен живота на много хора . Хора , които нямат ,,време" да се задълбочат и стигнат до същноста във всеки един проблем . Само това е нужно , създаване на навик за разглеждане проблемите в цялата им дълбочина . Това може да бъде една добра медитативна практика . Така човек може да стане разумен .

За които не са чели Щайнер ще споделя на кратко . Мисъл чувство и воля за обикновенния човек са като триъгълник фиксиран в проявите му . Когато натделее едното , другите биват подтискани .Така сме живели до сега . Чрез разбиране на всичко , което е много бавен процес ,  страните на този триъгълник стават все по--разумни

Цитат

Вие сте дошли на земята да се учите. Проповядват ви: Вярвайте в Бога! Обичайте Бога! – Кое е онова, което дава цена на любовта? Стойността на любовта се увеличава, както и тази на скъпоценните камъни. Когато диамантът се шлифова, той придобива свойството да пречупва светлината и става по-ценен, отколкото преди шлифоването. Нарисуваното платно от художника е по-ценно, отколкото по-рано е било. То се продава по-скъпо, особено когато върху него е работил виден художник. Тогава, кое дава цена на любовта? – Мъдростта е цената на любовта. Ако мъдростта не влезе в твоя живот да работи, ти струваш, колкото ненарисуваното платно от художника. Колкото повече време минава, толкова повече цената му се намалява. – Защо? – Колкото повече остаряват нещата, толкова повече цената им намалява. Същото е и в живота. Младата мома, която едва излязла от кросното, струва повече от бабата. Младата мома е подобна на копринено платно, което току-що е излязло от кросното. Всеки може да го купи. Какво означава това? – Каквото ви казвам. Ако ви сложа ядене и почнете да ядете от него, трябва ли да ме питате, какво съм ви сложил? – Яжте, нищо повече. Аз зная, защо съм ви сложил това ядене.      Не могат да приемат

Да наблягаме на разумноста , което е стремеж за разбиране Божията воля . Ако държим на цифрите , това , че умът точно 2 пъти трябва да е по силен от волята . Още не съм го разбрал .

пп  

Цитат

 ,,Когато нещата се приемат с ума, сърцето и волята, те се осмислят. Но те трябва да се реализират. И знанието е на място само тогава, когато може да измени, т. е. да подобри поне една черта на човешкия характер. "( пак там )

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...
Цитат

В италианския език "искам" е "voglia" ("воля"). Който иска, трябва и да има воля, за да постигне желаното. Всичко желано е постижимо. Кога? Когато е съобразено със законите на Великия Разумен Живот. В думата "воля" се съдържа "вол". Какво е волът? Волът е едно от най - силните и издръжливи животни. Волът е пример за силна воля. Той често е принуден да тегли каруци с тежки товари. Но има воля и не се отказва от тегленето. Бъдете като онези волове, които разумно теглят своите каруци. Прилагайте волята си за да изпълните великата мисия с която от Разумния свят са ви пратили на земята. Сърбите, когато искат да кажат на някого, че го обичат казват тъй: "Волим те." Следователно волята, когато е пропита от Любовта води към онзи светъл път на Мъдростта и Истината, който разрешава всички противоречия.

"Най-добрият метод в природата за човека", 4 април 1923.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...