Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Това психотерапия ли е?


Recommended Posts

Здравейте! Посещавам когнитивно-поведенчески терапевт от около година, но с големи прекъсвания. В началото ми беше много трудно, след това постепенно започнах да се изправям. После пак се връщах надолу, пак се изправях и т.н. От известно време психотерапевтът ми казва, че постоянно мисли за мен, че съм по-специална от другите му клиенти и дори, че се е наложило да ходи на супервизия заради "контрапреноса". Какво точно постоянно мисли за мен - не зная. След няколко подобни изказвания в няколко поредни сеанса аз попитах дали е необходимо да прекратя терапията. Отговорът беше:"Не, но не зная дали ти помагам." Аз обясних, че съм много по-добре, отколкото в началото и това би трябвало да означава, че ми помага. След този разговор имахме още два сеанса и аз отново се върнах назад, преживяването ми за самотност и изолация се завърна, въпреки че вече зная как да се справям с тези атаки. Сигурно е добре да уточня, че и двете с психотерапевтката сме хетеросексуални жени. Бих искала да ви помоля за мотивирани мнения по въпроса, който поставих в заглавието на темата - това психотерапия ли е? Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

,,От известно време психотерапевтът ми казва, че постоянно мисли за мен, че съм по-специална от другите му клиенти и дори, че се е наложило да ходи на супервизия заради "контрапреноса". Какво точно постоянно мисли за мен - не зная.,,

Не може да се даде отговор, трябвало е, да  я попитате, какво точно мисли за вас и какво е специалното във вас. 

В пътя  на терапевтичният процес, аз съм се възхищавал от бързата промяна, която някои хора правят, от здравият им разум и други техни положителни черти и с възхищение съм изказвал задоволството си от работата си  тях.Не е изключение, на края на някоя ,, успешна,,  сесия, да благодаря на клиента, че  работя с него или просто му кажа,че  се радвам на това. Казвал съм и на клиенти, че често мисля за тях в контекста на тежката ситуация в която са в момента. Уж трябва да ,,изключваме,, но всеки терапевт има някой клиент, с който терапията не му върви, така както той предвижда и иска и си го мисли.

Но, доколкото разбирам ти усещаш в нейните думи сексуален контекст.За съжаление, не си се осмелила и попитала, това така ли е, или е нещо друго и ...нищо конкретно не мога да ти кажа.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за бързия и конкретен отговор! Не усещам сексуален контекст, а не зная как да разбирам тези изказвания към себе си. Напълно възможно е те да имат мотиви, подобни на тези, които сте описали в поста си. Искам да продължа да работя с тази терапевтка, защото напредъкът ми е факт. Очевидно става, че се налага на нея да задам въпросите си :) Благодаря още веднъж!

Линк към коментар
Share on other sites

Терапевтката просто е казала, че с психиката си и преживяванията ви, сте ѝ задействала собствени нейни психични съдържания. Била е искрена, разкрита и честна, което е чудесно. Осъзнала е процеса, , надмогнала го е спокойно. Според скромното ми мнение, всичко е наред и можете да продължите с доверие в терапията, терапевта и себе си! Неадаптивен би бил този контрапренос, ако би замъглявал терапевичния процес чрез изкривения си трансфер, което по думите ви, не се случва. Като цяло, пренсът е най-нормалното преживяване в терапията и неизменна част от нея. А контрапреносът - има го, психотерапевтът също е човек. Въпросът е да е осъзнат и през качествена вътрешна преработка на терапевта до една относителна непривързана самостойност и стабилност. Тогава най-терапевтичният елемент е обичта, емпатията с която един добър терапевт работи, но вече освободена до голяма степен от прекалено тежки собствени примеси, а по-скоро любов безусловна, искрена и чиста, както слънцето свети или изворът извира... Да, както казва д-р Първанов, добре е да сискутирате лично с терапевтката си изцяло открито, но не мисля, че имате за какво да се тревожите. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...